Kai Henttonen ei nyt sauno, koska vilvoitteluaulassa asuu irakilaisperhe

Lahtelaismies majoitti kotinsa yläkertaan turvapaikkaa hakevan bagdadilaisperheen. Alussa kaikilla oli opettelemista, mutta arki alkoi sujua. ”Ei tässä ole mitään ihmeellistä.”

Talon isännällä Kai Henttosella oli pari ehtoa.

Ensinnäkin perheen pitää olla pieni. Toisekseen: Majoittuvan perheen pitää hyväksyä talon pelisäännöt. Puu­talossa äänet kantautuvat kerroksesta toiseen – öisin täytyy olla hiljaksiin. Turhaa vedenkulutusta pitää välttää ja käyttää sähköäkin fiksusti. Ei yövieraita yllätyksenä.

Näillä ehdoilla meille voi muuttaa, Henttonen päätti elokuussa. Lokakuussa yläkertaan asettui irakilainen Hamed Jasemin perhe. Eikä mikään ihan pieni perhe, kuusihenkinen, mutta tapaamisen jälkeen Henttonen oli valmis tinkimään ensimmäisestä ehdostaan.

Henttoselle muutti äiti Zeinab ja viisi lasta: Ameer, 14, Hussain, 12, nelivuo­tiaat kaksoset Anas ja Asil sekä kolme-vuotias Shoq.

Katsotaan ensin taloa.

Henttosen koti on liki 90-vuo­tias vanhus, hirsitalo, joka sijaitsee Lahden kupeessa Villähteen kylässä. Kai Henttonen asuu noin 250-neliöisen talon alakerrassa 14-vuotiaan tyttärensä kanssa. Saga on paikalla joka toinen viikko.

Lasitetulta kuistilta kiivetään kahden makuuhuoneen yläkertaan. Henttonen näki, että tila on juuri sopiva turvapaikkaa hakevan perheen asunnoksi. Ylhäällä on makuukammareiden lisäksi aula ja saunatilat.

Siniseksi maalatut portaat narisevat kotoisasti, kun niitä nousee. Rappujen yläpäässä on lukittava ulko-ovi.

Kop kop kop.

Äiti Zeinab Hamed Jasem avaa oven. Hän on juuri leiponut leipää. Valtava taikina kohoaa sinisessä pesuvadissa, pöydällä on iso tarjotin täynnä jauhoa.

Siinä, missä ennen oli Kai Henttosen saunan vilvoitteluaula, on nyt Zeinabin keittiö. Öljy- ja ketsuppipullot seisovat suorissa riveissä, ja ruokapöydälle on levitetty värikäs poppana.

Zeinab leipoo usein. Paitsi tutut maut, myös raha ratkaisee, hän sanoo. Valmisruoka on liian kallista. Zeinab paistaa leivän alakerran keittiössä, mutta valtaosan ruuasta hän valmistaa heille hankituilla keittolevyillä.

Yläkerrassa on myös jääkaappi ja ikkunalaudalla veden- ja kahvinkeittimet. Ei luksusta, mutta riittävän hyvää. Zeinab esittelee myös kylpyhuoneen. Puiselle penkille on aseteltu märkiä astioita.

Pinnatuolit ja jukkapalmu tekevät irakilaisperheen väliaikaiskodista suomalaisen näköisen, mutta oven päälle levitetty kultakirjailtu kangas ja mausteiden tuhti tuoksu vievät kauemmas.

Aulan nurkassa vehnäleipä kohoaa niin, etteivät pesuvadin laidat pian riitä.

Perheiden yhteiseloa on nyt takana kaksi ja puoli kuukautta. Ensimmäiset viikot olivat hakemista.

Kain piti tottua siihen, että talossa asui yhtäkkiä kahdeksan ihmistä. Ennen oli hiljaista, nyt lapsia pyöri joka puolella. Zeinab oli niin tehokas siivooja, että kahvikuppi lähti edestä ennen kuin Kai ehti santsata. Työnteolle ei ollut kotona rauhaa, joten etäpäivinäkin hän pakeni työhuoneelle.

Myös Zeinabin piti opetella. Hän ihmetteli Kain pikkuisia kattiloita, kuin nuken­astioita. Suurperheen äiti oli tottunut keittämään isoissa padoissa. Ja sekin hävetti, että aina, kun Zeinab lainasi alakerrasta kattilan, niin eikö se juuri ollut se, jota Kai tarvitsi ja tuli kysymään ylhäältä.

Ja tiskikone! Kai yritti opettaa sen käyttöä Zeinabille, se säästäisi vettä, mutta ei – muutaman kerran kohteliaisuudesta Zeinab latasi koneen mutta sitten jatkoi tiskaamista kylpyhuoneessa.

”Minä tykkään pestä astiat käsin! Olen kyllä kuullut, että astianpesukoneeseen laitetaan jokin pieni pilleri ja silläkin tulee ihan puhtaita astioita”, Zeinab sanoo ja nauraa.

Niin, ne tiskit siellä saunanpenkillä. Se tarkoittaa tietenkin, ettei Henttosen talossa juuri nyt saunota. Kylpyhuoneeseen mennään yläkerran aulasta, joka toimii perheen olohuoneena. Kai livahtaa suihkuun usein silloin, kun perhe nukkuu.

Talossa on kolmensadan litran lämminvesivaraaja, mutta alussa lämmin vesi loppui silti usein kesken. Se on ainoa asia, josta Kailla on yhteiselon aikana ”kunnolla pamahtanut”, mennyt hermo.

Hän heräsi yöllä siihen, että vesi valui ja valui. Kai ajatteli, että jollain on jäänyt hana auki. Sitä jatkui yli puoli tuntia.

”Marssin ylös, ja siellä oli vanhin poika pitkässä suihkussa. Silloin sanoin aika tiukasti, koska säästeliäästä vedenkäytöstä oli sovittu jo aiemmin ihan tulkin kanssa. Kyllä ihminen tulee kymmenessä minuutissa puhtaaksi.”

Tulkki ei ole tietenkään aina paikalla. Äiti puhuu vain arabiaa, mutta vanhin poika puhuu hieman englantia ja auttaa kanssakäymisessä.

Yläkerrassa on suora sähkölämmitys. Vilua kammoksunut perhe lämmitti yläkerran hikilukemiin, kunnes rajaksi sovittiin 22 astetta.

”Sen yli lämpötila ei saisi nousta, vaikka nouseekin. Kaikista ongelmista olemme kuitenkin selvinneet puhumalla”, Kai Henttonen sanoo.

Henttonen ei saa järjestelystä mitään korvausta. Rahanmenoa pikemminkin: kahdeksan ihmistä kuluttaa energiaa ja vettä enemmän kuin kaksi, samoin jätettä tulee huomattavasti enemmän kuin ennen.

Mutta Henttonen haluaa auttaa. Kuuluu kai elämänkatsomukseen, teologi toteaa. ”Ei tässä ole mitään sen ihmeellisempää”, sanoo diakonia-ammattikorkeakoulussa lehtorina työskentelevä mies.

Kai Henttosen ystävät maksavat osan kuluista. He ilmoittivat auttavansa heti, kun kuulivat Henttosen suunnitelmasta ottaa turvapaikanhakijaperhe luokseen.

Irakilaisperhe maksaa itse ruokansa, vaipat, bussiliput ja kännykät. Zeinab Hamed Jasem kertoo, että he saavat vastaanottorahaa yhteensä 1 319 euroa kuukaudessa käteisenä. Jos on tarvetta vaatteille tai tavaroille, Kai tiedustelee täsmälahjoituksia tuttavapiiriltään.

Paljon niitä on tullutkin. Ruskea nahkasohva, jääkaappi, kaksi sinistä nojatuolia – nämä ovat lahjoja, Zeineb osoittelee tavaroita kiitollisena. ”Näissä kaikissa on rakkautta.”

Lapsetkin ovat rauhoittuneet; alussa he olivat levottomia pitkän pakomatkan ja vastaanottokeskuksessa asumisen jäljiltä. Kai ja Saga opettavat heille asioita, joita alle viisivuotiaille opetetaan. Pese kädet, kun tulet vessasta. Lajittele jätteet. Älä lyö suuttuessasi, ei tarkoittaa ei.

”Ensimmäiset viikot Saga oli ihan hermona, kun pienet menivät hänen huoneeseensa sotkemaan ja penkomaan. Hankimme oveen lukon, mutta ei sitä ole edes asennettu. Ei sille ole enää tarvetta.”

Saga tykkää, kun talossa on elämää. Hän on kasvanut ainoana lapsena, nyt tuntuu, kuin olisi sisaruksia.

”Tosin aluksi aika monet kaverit ihmettelivät, että meille muuttaa jotain tyyppejä. Mutta tämä on kivaa, ennen isän luona oli joskus vähän tylsää, kun kaverit asuvat kauempana.”

Kukaan ei tiedä tarkalleen, kuinka kauan Henttosen kotimajoitus kestää. Ajatuksissaan hän varautui noin kymmeneen kuukauteen.

Zeinab Hamed Jasem on käynyt jo kahdessa turvapaikkapuhuttelussa ja odottaa kolmatta, ratkaisevaa kertaa. Silloin sel­viää oleskelulupa.

Irakin Bagdadista kotoisin oleva perhe teki Suomeen matkaa 34 päivää. Ensin Turkkiin, josta veneellä Kreikkaan, sieltä Makedonian, Serbian, Unkarin kautta Itävaltaan, josta lopulta Saksan ja Ruotsin kautta Suomeen.

Perhe hajosi matkalla, ja äiti uskoi jo, ettei näe vanhempia poi­kiaan enää. Pienimmät taistelivat vedessä ja auringossa ilman ruokaa ja juomaa, ulostivat vaatteisiinsa. Ei ollut paikkaa, jossa levätä.

Zeinab halusi tuoda lapsensa Suomeen. Bagdadissa piti pelätä. Perheen isä oli Irakin armeijan palveluksessa ja katosi.

Lahdessa Hennalan vastaanottokeskuksessa Zeinab pelkäsi. Hartaita muslimimiehiä ahdisti kristitty nainen.

Lapset pelkäsivät huutoa, öisiä juopottelijoita ja heitä, jotka koettivat itseään viiltelemällä lievittää pahaa oloaan. Siksi Kai Henttosen majoitustarjous itkettää Zeinabia yhä. Täällä perheellä on ollut parempi olla.

Arki, se rullaa Villähteen-talossa nyt mutkattomasti. Molemmat perheet elelevät tahoillaan rauhassa, mutta usein Kai ja Saga kutsuvat lapset alas. Zeinab pyykkää alakerran pesukoneella ja käyttää uunia, mutta ne ovat yleensä nopeita piipahduksia. Kaillakin on taas omaa rauhaa.

Mutta joka päivä nähdään. Joskus syödään kaikki yhdessä ison pöydän ääressä.

Henttosten luona asumisesta on ollut hyötyä, Zeinab Hamed Jasem sanoo. Pojille on suomalaisen miehen malli, ja pienetkin kuulevat kieltä.

Suomessa on viitisenkymmentä majoittajaa, jotka ovat avanneet kotinsa ovet turvapaikanhakijoille. Kai Henttonen ihmettelee, miksei Suomessa valtio kannusta kotimajoitukseen. Saksassa turvapaikanhakijalle kotimajoitusta tar­joava voi saada kaupungin sosiaalitoimistolta vuokran suoraan. Sopimus tehdään so­siaalitoimiston ja vuokranantajan välille.

Kotimajoituksessa oppii paikallisen arjen, Henttonen uskoo.

Ensimmäiset kaksi kuukautta perhe vain kyhjötti sisällä. Flunssahan siitä seurasi. Nyt äiti totuttelee siihen, että lapset voivat olla puoli tuntia pihalla säällä kuin säällä. Viikonloppuna Henttoset ja Hamed Jasemit olivat yhdessä pulkkamäessä. Arkisin Ameer käy Reippaan jalkapalloharjoituksissa.

Zeinabkin sanoo oppineensa suomalaisille tavoille: hän ei enää kailota kännykkään bussissa.

Kai Henttonen näkee roolinsa vähän kuin suurperheen isänä. Hän katsoo erityisesti isompien poikien perään. Vahtii, että käyvät koulussa, ja jututtaa poikia. Leipoo pizzaa heidän kanssaan.

”Ameer lintsaili viime viikolla koulusta, mutta minä pidin puhuttelun hänelle ja olin kouluun yhteydessä. Hänet siirrettiin vanhempien luokalle. Se näyttää auttaneen. Hän on terävä poika.”

Koulunkäynti kuuluu Henttosen avun ehtoihin. Jos Suomessa haluaa olla, opinnot on hoidettava kunnialla. Auttaminen ei kiinnosta, jos joku vain makaa, Henttonen sanoo. ”Jokaisen on hoidettava osansa.” Majoittaminen on hänen osuutensa, koulu poikien.

Kiintyyhän sitä, Kai Henttonen sanoo. Lapset tulevat syliin ja suukottavat. Viisivuotiasta Asilia itkettää, kun Saga lähtee äitinsä luo.

Hussain on lapsista varautunein, mutta Ameer sanoo Kaille, että ei tämä nyt niin outoa ole. Että ei isää koskaan näkynyt silloinkaan, kun perhe asui Irakissa. Nyt hän voi aina soittaa Kaille.

Kai Henttonen hymyilee. ”Lapset kutsuvat minua faderiksi.”

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Poikani kävi yhdeksän vuotta kouluhelvettiä

  2. 2

   Kumpi on terveellisempi valinta, pesto vai majoneesi? Kokeile HS:n visassa, valitsetko samoin kuin ravitsemusterapeutti Hanna Partanen

  3. 3

   Tämä yksi hovioikeuden lause on kuin väärältä planeetalta – ja somessa kuohuvan raivon ydin

  4. 4

   Miksi pojat alisuoriutuvat? Vanhempien ”luokkashoppailu” saattaa vauhdittaa sukupuolten oppimiseroja, tutkijat sanovat

  5. 5

   Hälytyskellot eivät Suomessa soineet, kun Mugabe kertoi pelottavista suunnitelmistaan tavattuaan Mauno Koiviston 1981

  6. 6

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  7. 7

   Suomalainen yhteiskunta tekee pojista alisuoriutujia – äitinä syytän itseäni siitä, etten panostanut poikani kulttuuri­harrastuksiin ennen murrosiän alkua

  8. 8

   Suomalainen ”Daniel” lähti Syyriaan sota-alueelle 2013, ja nyt hän on siellä jumissa 3-vuotiaan lapsensa kanssa – ”Olen nähnyt kaikenlaista”

  9. 9

   Joukko pohjoiskorealaisiksi esittäytyneitä kalamiehiä ajautui Japaniin – ”Aavelaivat” ovat maan rannikoilla yleisiä

  10. 10

   Pieni lipsahdus 1,2 miljardin länsimetrossa: kuljettajille jäi rakentamatta vessat asemille – ”Meillä testataan kuljettajien rakon kestävyyttä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkijat löysivät arkistosta sokeriteollisuuden vuosikymmeniksi pimittämät tutkimustulokset, jotka linkittävät sokerin kohonneeseen syöpäriskiin

  2. 2

   Pieni lipsahdus 1,2 miljardin länsimetrossa: kuljettajille jäi rakentamatta vessat asemille – ”Meillä testataan kuljettajien rakon kestävyyttä”

  3. 3

   Tämä yksi hovioikeuden lause on kuin väärältä planeetalta – ja somessa kuohuvan raivon ydin

  4. 4

   ”Laitetaan pornografinen kuva itsestä Instagramiin ja saadaan tuntemattomilta miehiltä kehuja” – Psykiatrin mukaan tuhansien nuorten identiteetti on niin hauras, että elämä romahtaa, kun tykkäykset hiipuvat

   Tilaajille
  5. 5

   Melkein varma työpaikka ja lähes 3 500 euron palkka kenelle tahansa – Mikä estää suomalaisia työttömiä ryntäämästä Norjaan?

  6. 6

   Saako painopeiton alla paremmin unta? Toimittaja testasi maailmalta Suomeen saapuneen villityksen – Unitutkijan mukaan peitto ei ole ”missään nimessä humpuukiosastoa”

   Tilaajille
  7. 7

   Olen kiitollinen Jari Sinkkosen ”munat ja pimppi”-kommentista, sillä se herätteli tärkeää keskustelua – ja muistutti, että tarvitaan myös #vaihtoehtojarille

  8. 8

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  9. 9

   Taksikuski raiskasi illan viimeisen asiakkaan Helsingin Suutarilassa ja valitti tuomiostaan – hovioikeus piti tuomion ennallaan

  10. 10

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  2. 2

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  3. 3

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  4. 4

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  5. 5

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  6. 6

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  7. 7

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  8. 8

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihoessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatie­asemalla väistämättä ketään

  9. 9

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ruokapaikoissa pääkaupunkiseudulla – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  10. 10

   Melkein varma työpaikka ja lähes 3 500 euron palkka kenelle tahansa – Mikä estää suomalaisia työttömiä ryntäämästä Norjaan?

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Ainakin neljä linja-autoa kolaroi pyryssä, Limingassa matkustajat jäivät jumiin ojaan kaatuneeseen bussiin – huono ajokeli jatkuu Pohjois-Suomessa
  3. Näin saat tekstiviestit, Whatsapp-historian ja Facebook-viestit helposti talteen tietokoneellesi – Varmuuskopiointi ei riitä viestien arkistoimiseen
  4. Muoviroina täyttää lapsiperheiden kodit ja maailman valtameret – suomalaisten kehittämällä kierrättimellä roinasta voi tehdä lelujen raaka-ainetta
  5. Pieni lipsahdus 1,2 miljardin länsimetrossa: kuljettajille jäi rakentamatta vessat asemille – ”Meillä testataan kuljettajien rakon kestävyyttä”
  6. Kukkotappelua, painia, lautalätkää – Suomi on välituntiliikunnan mallimaa, jota muut ihmettelevät: ”Tärkeää on, että oppilaat voivat ponnistella yhdessä”
  7. Hälytyskellot eivät Suomessa soineet, kun Mugabe kertoi pelottavista suunnitelmistaan tavattuaan Mauno Koiviston 1981
  8. Joukko pohjoiskorealaisiksi esittäytyneitä kalamiehiä ajautui Japaniin – ”Aavelaivat” ovat maan rannikoilla yleisiä
  9. Mikä on ero maailman kärkeen? Suomen hiihdon huippulupaukset ottavat Rukalla merkittävän askeleen: ”Itse luo ehkä vähän painetta”
  10. Kolmekymppiset ystävykset avasivat Helsinkiin boutique-hostellin, joka työllistää kehitysvammaisia ja maksaa heille kunnollista palkkaa: ”Paras idea ikinä!”
  11. Tunti sitten
  12. Traktorin perään ajanut henkilöauto kimposi rekkaa päin Juuassa – kuljettaja kuoli
  13. Näytä lisää