Suomesta halutaan pikainen pysähdyspaikka – tätä kaikkea turisti ehtii lentojen välissä

Aasialaiset kauttakulkumatkustajat halutaan nyt houkutella jäämään Suomeen pariksi päiväksi. Mutta mitä tarjottavaa helmikuun Helsingillä olisi nuorelle japanilaisnaiselle?

Iltapäivällä Helsinki-Vantaalla on kova ruuhka: Finnairin kaikki Aasian-lennot saapuvat tunnin parin sisällä. Ensin Soul, sitten Shanghai, Tokio, Nagoya, Osaka ja vielä kerran Tokio.

Tuloaulaan purkautuu bisnesmiehiä, kiinalaisia perheitä isoine matkalaukkuineen, nuoria japanilaisia naisia. Yhteensä tulijoita on vain satakunta, sillä suurin osa aasialaisista vaihtaa täällä konetta ja jatkaa saman tien Eurooppaan.

Tähän on saatava muutos, ovat Finnair ja Visit Finland eli entinen Matkailunedistämiskeskus nyt päättäneet.

Tänä vuonna Suomi alkaa houkutella aasialaisia välilasku- eli stopover-matkustajia pysähtymään hetkeksi. Finnair sallii heidän jäädä samalla lipun hinnalla vierailulle, joka voi kestää viidestä tunnista viiteen päivään.

Mutta mitä helmikuisessa Helsingissä voi tehdä muutamassa tunnissa? Päätimme testata asiaa aasialaisella koekaniinilla.

Kas, tuolta tuleekin tämän hetken tyypillinen aasialainen matkustaja eli nuori nainen. Haluaisitko lähteä kanssamme katsomaan kaunista Helsinkiä?

Miksipä ei, tuumaa kiotolainen Saki Kamiya. Hän on 18-vuotias lukiolainen, joka laulaa tyttöbändissä garagerockia ja aloittaa keväällä kulttuurialan opinnot yliopistossa.

Kamiya on aika rohkea tapaus: lähtenyt yksin ensireissulle Eurooppaan.

”Vanhemmat ovat huolissaan ja viestittelevät koko ajan”, hän myöntää.

Onneksi Kamiyaa on vastassa emäntä, vantaalainen Asa Kawamura. Nuoret naiset ovat tutustuneet Hellotalk-nimisessä chatissa, jossa ihmiset opettavat toisilleen kieliä.

”Sanoin, että voin pyöriä hänen kanssaan Helsingissä”, sanoo Kawamura.

Kamiya ei ole oikeasti välilaskumatkustaja, mutta voisi olla: hänen Suomen-visiittinsä kestää kolme päivää. Sitten hän jatkaa kolmeksi päiväksi Islantiin, joka onkin stopover-turismin edelläkävijä Euroopassa. Maassa pysähtyy 80 000 Euroopan ja Pohjois-Amerikan välistä matkustajaa vuodessa.

Samaa yrittää nyt tuhansien järvien maa aasialaisten kanssa. ”Joulupukin virallinen lentoyhtiö” Finnair on laajentanut Aasian-lentoverkkoaan ja ottanut kohteikseen kiinalaisia maakuntakaupunkeja kuten seitsemän miljoonan asukkaan Chongqingin ja viiden miljoonan Xianin.

Tämä on vasta alkusoittoa. Yhtiö aikoo hankkia yhteensä 19 isoa 290 matkustajan Airbus A350-konetta.

Stopover-matkustajia aletaan houkutella aasialaisten matkatoimistojen ja Visit Finlandin sivujen kautta. Primera eli entinen Matka-Vekka avaa vappuna Finlandtours.fi-sivut, joille se kokoaa eripituisia paketteja välilaskumatkailijoille.

Helsingin lisäksi matkailijoille kaupitellaan Turun saaristoa, Järvi-Suomea ja Lappia, jossa on jo nyt menossa aasialaisturistien buumi. Kohteeseen pitää päästä Helsinki-Vantaalta kolmessa tunnissa julkisilla kulkuvälineillä vaikka yksin.

Lähdemme Helsinki-kierrokselle aamulla Saki Kamiyan hotellista. Jetlagista ei ole tietoakaan, nuori nainen vakuuttelee.

Tyrkkäämme hänelle kävelysauvat, jotta hän pääsisi heti kiinni suomalaiseen elämänmenoon.

Stopover-turismi lähtee matkailijan omista toiveista. Kamiya on kertonut olevansa kiinnostunut arkkitehtuurista ja kirkoista, joten suuntaamme Tuomiokirkolle.

Ovella on lappu, jonka mukaan kirkko on vesivahingon vuoksi kiinni torstaina. On keskiviikko, mutta ovi ei aukea, vaikka miten rivassa roikkuisi. Urkuvarttikin on peruttu.

Ei se mitään: siirrymme sauvailuhaasteeseen ja laskeudumme kirkon portaat Senaatintorille, jossa muut aasialaiset turistit ovat jo suorittamassa kuvaustehtäväänsä.

Kauppatorin maailmanpyöräkin on kiinni, joten pelastaudumme vesisateesta kauppahalliin. Kamiyaa ja Kawamuraa huvittaa Eromanga-leipomon mainos. Leipomon nimi kun tarkoittaa eroottista manga-sarjakuvaa.

Saki haluaa maistaa suomalaisia erikoisuuksia: mustikkajuustokakkua ja laskiaispullaa. Oishi!

Suomalainen ruoka on yksi täky, jolla stopover-turisteja maanitellaan. Korvapuusti on kuulemma Japanissa pieni hitti, ja kiinalaisia kiinnostavat pienpanimot.

Stopover-ponnistelujen kohteena on kolme kansallisuutta: japanilaiset, kiinalaiset ja korealaiset. Varsinkin Japanista ja Ko­reasta tulee paljon itsenäisesti matkustavia. Kiinalaiset matkustavat useammin ryhmässä ja puhuvat harvemmin englantia.

Suomi on kaikissa näissä maissa yllättävän tunnettu ja suosittu. Esimerkiksi Hongkongissa hiljattain tehdyssä tutkimuksessa selvisi, että Suomi oli suosituin matkailun tiedonhaun kohde Googlessa.

Saki Kamiya on lukenut Suomesta paljon: hän mainitsee hyvinvointiyhteiskunnan. Hän tietää jo etukäteen, missä haluaa Helsingissä käydä: esimerkiksi Marimekon kaupassa Esplanadilla.

”Kallista kuin Japanissa”, hän kauhistuu kuitenkin hintoja.

Iittalan myymälässä Kamiya ihastelee Oiva Toikan lintuja ja Forumin Muumi-kaupassa Hattivatti-pipoa (opimme, että Hattivatti on japaniksi Njoronjoro).

Kamiya poistuu kaupoista tyhjin käsin. Hän jättää ostopäätökset viimeiselle vierailupäivälle.

Guggenheim-museohankkeessa on laskettu paljon aasialaismatkailijoiden varaan. Guggea odotellessa testaamme, kuinka vau on Kiasma nuoresta japanilaisnaisesta.

Talon arkkitehtuuri on Kamiyan mielestä ”ok”. Näyttelyssä häntä viehättävät etenkin suomalaiset teokset: saamelaistaiteilijan Suohpanterror-propagandajulisteet sekä Running Man -video, jossa pukumies juoksee ympäri Helsinkiä.

Taide-elämyksen jälkeen laskeudumme metroon haistelemaan helsinkiläistä arkea. Kamiya tuntee olonsa kotoisaksi: Kioton metrokin on pieni, vain kaksi linjaa.

Nousemme maan pinnalle Hakaniemessä ja taaperramme nuorekkaaseen Kallioon. Nautimme lounasta trendikkäässä Kolmosessa. Porsaanleike on sitkasta, mutta Kamiya kiittelee ruokaa kohteliaasti.

Näkkileipä päätyy Instagramiin.

Visit Helsingin Kaari Artemjeffin mukaan Helsinki on itse asiassa mainio rentoutumispaikka pitkien lentojen välillä, koska täällä voi kokea sekä kaupungin sykettä että luonnon rauhaa.

Stopover-turisteille halutaan tarjota erityisesti luontoon ja suomalaiseen elämäntapaan liittyviä aktiviteetteja: saunaa, uintia, avantoa, Haltiaa ja Nuuksiota, Kuusijärven saunaa ja Sipoonkorpea.

Myös keskellä kaupunkia voi jatkossa rentoutua, kun matkailijoille avautuvat Hernesaaren saunakeskus Lyly, Kauppatorin merikylpylä Allas sekä Vallisaari.

Majoitukseen kaivattaisiin hotelleja persoonallisempia mutta tasokkaita vaihtoehtoja.

Saki Kamiya oli odottanut, että Helsingissä olisi vähän talvisempaa. Lumielämyksiä saati Kamiyan toivomia revontulia on vaikea järjestää, kun taivas on pilvessä ja vihmoo vettä. Kivikon hiihtohallin ”Talvimaailmakin” igluineen on huoltotauolla.

Kaikki japanilaisturistit haluavat nyt luistella Rautatientorin Jääpuistossa, ja sinne tahtoo Kamiyakin. Vesisade ei kuulemma haittaa.

Ensimmäinen yritys päästä jäälle keskeytyy, kun jäänhoitokoneen kuljettaja ärjäisee vihaisesti poistumaan. No, hyvähän jää on saada kuntoon.

Kamiya väittää olevansa kehno luistelija, mutta jäällä kaikki menee hyvin. Kawamura opettaa vauhdin potkimista ja peruuttamista kädestä pitäen.

Naiset viihtyvät kaatosateessa kolme varttia. Pisarat piiskaavat vasta huollettua pintaa, jää peittyy vesilammikoihin. Tarvitsisi märkäpukua.

Taustalla kurvailevat Helsingin siniset bussit. Tummatakkisten suomalaisten armeijat marssivat kohti pysäkkejä sateenvarjot tanassa.

”Diamonds are forever”, kaikuu imelä iskelmä ämyreistä.

Moni vaatisi tällaisesta ”lomasta” rahat takaisin, mutta Kamiya on saanut haluamansa.

”Hauskaa, mutta vaikeaa!” hän huikkaa iloisesti.

Sitten on aika päästä lämpimään, Arlan saunaan Kallioon. Kamiyalle kylpeminen on tuttua Japanin sentoista. Naiset katoavat pitkäksi aikaa löylyyn ja tulevat sitten pihalle vilvoittelemaan.

Mikä on päivän saldo, Saki Kamiya?

”Suosittelen Suomea muillekin, täällä voi tehdä nastoja juttuja. Kaikki on niin kuin odotinkin, paitsi ettei ole lunta”, hän sanoo.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihotessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatieasemalla väistämättä ketään

  2. 2

   Ammuttu ja loisten vaivaama pohjoiskorealainen loikkari tuli tajuihinsa – Halusi katsoa televisiota

  3. 3

   Vakava liikenneonnettomuus Lahdenväylällä – Viisi loukkaantui vakavasti, kolme hoitoon Lastenklinikalle

  4. 4

   Naispappeja syrjittiin Suomen suurimmilla kristillisillä nuorten festivaaleilla: ei päästetty pitämään messua, miespapit jättivät tervehtimättä

  5. 5

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  6. 6

   Timo Rautiainen karkotti jo 2000-luvun alussa uusnatseja keikoiltaan, nyt häntä haukutaan ”suvakiksi” – Heviyhtye Trio Niskalaukaus palasi lavoille 13 vuoden tauon jälkeen

  7. 7

   Antti Tuiskun rohkeus on nyt virallinen tapa keksiä artisteja uudelleen – Viimeisimpänä samaa yrittää Anna Abreu kaksimielisillä orkideatervehdyksillä ja seksilaululla

  8. 8

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  9. 9

   Panaman tauti uhkaa hävittää banaanin maailmasta – tutkijat taistelevat sienitautia vastaan sukkulamadolta napatun geenin avulla

  10. 10

   Saksan hallituskriisi herättää taas kysymyksen, joka tiivistää koko Euroopan historian: Minkä kokoinen on sopivan kokoinen Saksa?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  2. 2

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihotessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatieasemalla väistämättä ketään

  3. 3

   Äiti hylkäsi uimataidottoman 5-vuotiaan lapsen uimahalliin, lapsi löytyi veden alta lähes viiden minuutin jälkeen – hovioikeus korotti tuomiota

  4. 4

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  5. 5

   Kun Luhta julkisti suunnittelemansa olympia-asut, niitä haukuttiin ”vahvoissa ja ala-arvoisissa viesteissä” karmeimmiksi koskaan – ”Suunnittelijat ottivat palautteen raskaasti”

  6. 6

   Instagram-suosikkitili julkaisee oppilaiden saamat pahimmat Wilma-huomautukset – Soitimme Wilma-viestien asiantuntijalle ja kysyimme, pitääkö tästä olla huolissaan

  7. 7

   Venäjä myönsi ”äärimmäisen korkeat” radioaktiiviset saastelukemat

  8. 8

   Lähes 200:aa Kehä III:lla posottanut mies valitti ajokiellon pituudesta –”Ilman autoa työmatka kestää yli kolme tuntia”

  9. 9

   Pisa-tutkimus paljastaa uusia huolia Suomen pojista: Nuoret pärjäävät hyvin yhteis­työssä, mutta sukupuolten väliset erot ovat maailman suurimmat – ”Tämä asia pitää ottaa vakavasti”

  10. 10

   Naispappeja syrjittiin Suomen suurimmilla kristillisillä nuorten festivaaleilla: ei päästetty pitämään messua, miespapit jättivät tervehtimättä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  2. 2

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  3. 3

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  4. 4

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  5. 5

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  6. 6

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  7. 7

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  8. 8

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  9. 9

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  10. 10

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ruokapaikoissa pääkaupunkiseudulla – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Putin tapasi al-Assadin Venäjällä ja soitti neuvotteluista Trumpille
  3. Kiinan ja Tiibetin suhteesta tuli Saksan jalkapallon diplomaattinen päänsärky: ”Me emme peräänny tuumaakaan oikeudesta ilmaisunvapauteen”
  4. Kärpät kaatoi Tapparan kärkiottelussa – pistepörssin kärkimies Junttila teki vasta kauden kuudennen maalinsa
  5. Suomella kahden mitalin avauspäivä nuorten MM-paineissa – ”Hampaankoloon tietenkin jäi, mutta hyvä tulos tämä on”
  6. Vakava liikenneonnettomuus Lahdenväylällä – Viisi loukkaantui vakavasti, kolme hoitoon Lastenklinikalle
  7. Tunti sitten
  8. Luvattomasta lautailusta kiinni otettu skeittari kiistää käyttäytyneensä väkivaltaisesti – ”En ole sylkenyt päälle enkä ladellut tappouhkauksia”
  9. Mikael Forssell väläyttää räppitaitojaan ja leveilee rahoillaan: ”Jengii syö, kun 20 vuotta miljonääri, Abramovitšilta massit jouduin käärii”
  10. Lähes neljä vuosikymmentä hallinnut Zimbabwen presidentti Robert Mugabe erosi – Pelkona on, että mahdollinen seuraaja on otteissaan Mugabeakin itsevaltaisempi
  11. Saksan hallituskriisi herättää taas kysymyksen, joka tiivistää koko Euroopan historian: Minkä kokoinen on sopivan kokoinen Saksa?
  12. 2 tuntia sitten
  13. Panaman tauti uhkaa hävittää banaanin maailmasta – tutkijat taistelevat sienitautia vastaan sukkulamadolta napatun geenin avulla
  14. Näytä lisää