Sunnuntai    |   Usko Siskoa

Onko lautasten vaihtaminen hyvien ruokatapojen vastaista?

Kysy Siskolta etiikasta, tapakulttuurista ja elämän pulmatilanteista. Ellei vastaus tyydytä, voit ehdottaa parempaa.

Rakkaat ystävät! Toissa sunnuntaina pohdimme karkauspäivän kosintaperinteitä.

Minni Kallio jatkaa aiheesta kiinnostavassa kirjeessään: ”Artikkelissa aivan oikein mainittiin hamekankaan olleen 1800-luvulla luksustuote. Tähän haluaisin lisätä, että punaisesta kankaasta ommeltu hame vastasi arvoltaan lypsylehmää. Hameen villalangat värjättiin kotona, ja punainen väri oli kaikkein kalleinta. Vaatteet lueteltiin vainajan perunkirjoituksessa, ja niitä käytettiin siis perittynä monessa sukupolvessa sunnuntaisin sekä juhlapäivinä.”

Kallio kirjoittaa, että kyse oli juhlavista asukokonaisuuksista, joista 1900-luvulla muodostettiin eri pitäjien kansallispuvut. Arkisin miehillä ja naisilla oli käytössä yksinkertaiset pellavasta valmistetut työvaatteet.

”Vielä 50- ja 60-luvuilla nuoret naiset olisivat helposti valmistaneet lahjakankaasta itselleen hameen. Mutta tänä päivänä vaatteiden arvostus on romahtanut ja harvassa perheessä on ompelukone eikä vaatteita enää osata kotona ommella tai korjata”, Minni Kallio huomautti.

Kiitos muistakin kirjeistä ja kysymyksistä, joita on tullut runsaasti.

 

Olemme aikamoisia herkkusuita ja hyvin kiinnostuneita ruuasta. Niinpä meillä on ollut tapana jopa neljän hengen seurueessa laittaa lautaset kiertämään pöydässä niin, että pääsemme maistelemaan mahdollisimman useita makuja. Olemme tehneet tätä ”kiertomaistelua” fine dining -paikoissa, ja välillä mietityttää, olemmeko sittenkin huonotapaisia, kun teemme näin. Sisko, kerrohan meille, onko lautasten vaihtaminen hyvien ruokatapojen vastaista?

– Huonotapaisetko kulinaristit?

Ette loukkaa toiminnallanne viereisten pöytien istujia mitenkään, kyse on keskinäisestä sopimuksestanne. Toki lautasten kierrättämisessä on hygieniariski – jos jollain on orastava tauti, on tämä hyvä tapa levittää se kaikille. Mutta elämme vain kerran.

Lukupiirini kylmäkkö vakuutti, että ravintolahenkilökunnalle lautasten kierrättäminen sopii myös.

”Siihen on totuttu, että ihmiset maistelevat ja vaihtelevat lautasia pöydässä”, hän kertoi.

On kuulemma yleistä, että ihmiset tilaavat esimerkiksi vähemmän tai enemmän alkuruokia kuin mitä pöydässä on syöjiä. Se ei sinänsä aiheuta närää keittiössä. Sen sijaan annoksen puolittaminen kahdelle työllistää keittiössä käytännössä kahden annoksen verran. Silloin helpoin ratkaisu on, että pöytään tuodaan annoksen lisäksi molemmille omat tyhjät lautaset.

 

Nyt kun lihasta on tullut terveydelle tosi vaarallista, mietin, että jos maapallon koko väestö alkaa syödä pelkästään kasvisravintoa, riittävätkö pellot viljelyyn? Pystytäänkö kasvisravinnolla tyydyttämään riittävä ravintoaineiden tarve kaikille ihmisille, ja tietysti myös eläinkunnalle?

– Tohtori K

Eläintuotannon suurin ongelma ihmisen terveydelle ei tällä hetkellä liity ravintoarvoihin vaan ympäristöhaittoihin, mutta sitä kautta se toki uhkaa ihmisten ja eläinten ravinnonsaantia globaalisti. YK:n elintarvikejärjestö FAO:n mukaan eläintuotanto on liikennettä suurempi rasite ilmastolle.

Syytä kasvisruuan lisäämiseen siis olisi. Mutta entä peltoala?

Se riittää kyllä, kertoi minulle Luonnonvarakeskuksen vanhempi tutkija Juha-Matti Katajajuuri, joka on yksi viime viikolla ilmestyneen Vähemmän lihaa – kohti kestävää ruokakulttuuria -kirjan kirjoittajista.

”Nälänhädän kannalta on ennemminkin parempi jos syödään kasvispainotteisemmin. Silloin selvitään vähemmällä viljelypinta-alalla, kun eläimet eivät ole ’välikätenä’ vaan ihmiset syövät kasvatettavat kasvit. Toisaalta on muistettava, että ainakin joku määrä esimerkiksi märehtijöitä tulisi meillä olla, koska ne pystyvät hyödyntämään karummilla alueilla kasvavaa heinää maidon ja lihan tuottamiseen”, Juha-Matti Katajajuuri sanoi.

Tällä hetkellä valtaosa maailman peltoalasta on valjastettu rehun tuotantoon. Eläimille kasvatetaan pää­osin ihmisen ravinnoksi kelpaavia kasveja. Hyvä esimerkki on soija, jota pidetään ituhippien ruokana – 85 prosenttia kaikesta kasvatetusta soijasta syötetään tuotantoeläimille.

Miten siirtyminen kasvisruokava­lioon sitten tapahtuisi? Ei yksinkertaisesti, kuuluu yksinkertainen vastaus. Taloutemme rakentuu eläinteollisuuden varaan.

Lisäksi ravinnon riittäminen globaalisti on ruokavaliovalintoja mutkikkaampi juttu: lihansyönnin lopettaminen yhtäällä ei automaattisesti lopeta nälänhätää muualla.

Jos kaikki suomalaiset ryhtyisivät syömään vain kasviksia, tarkoittaisi se Katajavuoren mukaan, että täällä huonosti viihtyviä kasveja, esimerkiksi kasviproteiineja, pitäisi tuoda enemmän muualta. Toisaalta viljaa ei tällöin tarvitsisi tuoda ollenkaan, kun nykyisin eläinten rehuna käytettävä vilja saataisiin ihmisten ravinnoksi.

Pelkästään lihankulutuksen puolittaminen johtaisi merkittäviin muutoksiin maaseutumaisemassa. Lisääntynyt kasvien tuotanto käyttäisi vain murto-osan vapautuvista pelloista, joten osa maista varmasti metsitettäisiin.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Usko Siskoa
 • Kieli ja tapakulttuuri
 • Kasvisruoka

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

  2. 2

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  3. 3

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  4. 4

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  5. 5

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  6. 6

   Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?

  7. 7

   Asiakas virtsasi myynnissä olleiden työkalujen päälle myymälässä Kampissa – Poliisi: ”Herra oli kuulusteluissa itsekin yllättynyt, että tällaista on tapahtunut”

  8. 8

   Pam: Useita työn­tekijöitä häiritty seksuaalisesti K-Super­marketissa Tampereella – Kauppias irtisanoutui: ”Totta kai kiistän kaiken”

  9. 9

   Tämän opin ranskalaiselta rakkausvalmentajalta: Kumppanin kanssa pitää voida olla myös heikko

  10. 10

   Kaupunkipyöräilijän ei tarvinne vaihtaa kulkupeliä kaupunkien rajalla – Helsingissä toimiva yritys voitti kilpailutuksen myös Espoon kaupunkipyöristä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  3. 3

   Laulaja Tomi Metsäketo kirjoittaa itseensä kohdistuneista häirintäsyytöksistä, mutta kiertää keskustelun seksuaalisesta häirinnästä – Tästä on kyse

  4. 4

   Tapasi vastata puhelimeen saa ihmiset kuvittelemaan sinusta monta asiaa – tutkijat analysoivat tarkasti, millainen tervehdys kuulostaa luotettavalta

  5. 5

   Patjasta löytyi jopa 20 miljoonaa: Pyramidihuijauksen rahanpesusta epäilty tunnusti viimein torstaina

  6. 6

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  7. 7

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  8. 8

   Länsimetron koeajo tyssäsi tällä kertaa vaihdevikaan Otaniemessä – Metrojohtaja: ”Kriittisiä vikoja on korjattavana 150–200”

  9. 9

   Miten terve, koulutettu ja menestyvä nainen voi uupua jopa ennen kuin täyttää 30?

  10. 10

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  8. 8

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  10. 10

   Rikollisjengi kaappasi ruokakaupan Malmössä ja ryhtyi pyörittämään sitä itse – ”En ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat