Sunnuntai

Leijonakuvio jakaa kansaa kahtia – Maajoukkueen peliasun suunnittelijat: Ehkä pelastamme myös leijonariipuksen

Leijonakuvio on eriskummallinen symboli. Kiekkopaidassa se yhdistää suomalaisia, mutta riipukseen kiinnitettynä jakaa kansaa kahtia. Maajoukkueen uuden peliasun suunnittelijoille leijona on hienon maan hyvä symboli.

Jos katsoit tarkasti, saatoit huomata, että Suomen jääkiekkomaajoukkue Leijonat pelasi torstaina ja perjantaina Slovakiaa vastaan uudella ilmeellä. Leijona ärjyi itsevarmemmin, pöyhkeämmin ja ennen muuta isompana kuin vuosiin. Ja jos ei jäällä, niin ainakin pelipaidan tunnuksessa.

Perinteistä Leijona-logoa on nimittäin menty muuttamaan, ja tekijät seisovat tässä, vaatevalmistaja Makian toimistossa Helsingin Nosturissa.

Idea oli Nicolas Prieton. Hän on Ma­kian kylkeen perustetun Twic Helsingin toimitusjohtaja. Prieto suunnitteli uuden ilmeen Makian luovan johtajan Jarno Luotosen kanssa ja kauppasi sen Jääkiekkoliitolle.

Molemmat herrat, kolmekymppiset kiekkofanit, ovat innoissaan. ”Tämä on paluu Leijona-paidan juurille. Kaikki ylimääräinen on karsittu”, Luotonen sanoo.

Vanhaa kunnioittava mutta silti modernin tyylikäs. Sanalla sa­noen pohjoismainen. Sellainen paidasta haluttiin.

Katsotaanpa tarkemmin. Iso Suomi-teksti on häipynyt rinnasta, ja liiton tunnus, vähän pitsaslaissilta näyttävä kolmio on pienennetty alareunaan. Pääosassa on aiempaa isompi leijona. Kynnet näyttävät pidemmiltä, karvoissa on uudenlaista liehua, ja miekka sekä sapeli erottuvat selvästi. Kissapeto myös tuijottaa tuimasti.

”Jos katsoo historiasta vaakunoita, niissä leijonalla on usein vähän anteeksipyytelevä ilme. Nyt kun Suomi on saanut kiekossa menestystä, halusimme, että leijonassa on voimaa”, Luotonen sanoo.

Leijonakuvio on eriskummallinen symboli. Kiekkopaidassa se kokoaa yhteen kaksi miljoonaa suomalaista joka kevät. Samaan aikaan se myös jakaa kansaa enemmän kuin kenties mikään. Tämän voi todistaa vaikkapa kysymällä itseltään: ripustaisinko kaulaani leijonariipuksen ja kantaisinko sitä ylpeänä?

Vastauksesta riippuen kuulut tiettyyn porukkaan. Se, mikä on yhdelle intohimoista isänmaallisuutta, edustaa toiselle sitä, mikä kaikki isänmaallisuudessa on viime vuosina mennyt pieleen.

Näistäkin asioista uuden paidan tekijöillä on mielipide, mutta sitä ennen on kerrattava pari seikkaa historiasta.

Kun rehellisiä ollaan, niin suomalaisuuden symboli leijona on pelkkää tuontitavaraa Ruotsista. Leijonaa käytti jo Bjälbon mahtisuku, jonka juuret ulottuvat 1100-luvun Ruotsiin.

Leijona komeilee Ruotsin ja Norjan vaakunoissa sekä Smålandin ja Länsi-Götanmaan maakuntien tunnuksissa. Jos haluaa jälleen kerran tuntea alamaisuutta ruotsalaisia kohtaan, kannattaa vilkaista, miten pirullisen häijyt alfakollit sikäläisessä isossa vaakunassa ärjyvät.

Suomen vaakunaan tämä hieman kesympi kissapeto loikkasi kuningas Kustaa Vaasan hautamuistomerkistä 1500-luvulla. Se oli pitkään Ruotsin itäosien tunnus ja säilyi myös Venäjän vallan alla, kunnes siitä tehtiin itsenäisen Suomen vaakuna. Nykyisen muotonsa se sai heraldikko Olof Erikssonin käsissä 1970-luvulla, ja tuolloin vaakunasta myös viimeksi säädettiin Suomen laissa.

Entä miten lätkämaajoukkueesta tuli Leijonat?

Historiaa tehtiin Helsingissä Hesperian kentällä 16. helmikuuta 1948. Maajouk­kueen pelaajat vetivät jalkaansa vaaleat housut ja ylleen sinisen paidan, jossa lipun tilalla komeili nyt ensimmäistä kertaa leijonatunnus.

Uusi logo taisi antaa joukkueelle heti ryhtiä, sillä Suomi voitti tšekkoslovakialaisen Stadion Podoli -joukkueen 9–7. Toimittajat nimesivät joukkueen leijonarintaisiksi, mistä se lyhentyi nopeasti muotoon Leijonat.

Siitä, mitä Suomen leijona oikeastaan puuhaa, on olemassa tulkintaeroja. Se selvästi polkee eli alistaa jaloissaan käyrää sapelia, jonka on toisinaan tulkittu kuvaavan venäläistäkin uhkaa, mutta historioitsija Matti Klingen mukaan kyseessä on turkkilais- tai tataarimiekka. Leijonan sanoma oli suunnattu 1500-luvun kristityille taistelussa turkkilaisia vastaan.

Kädessään leijona heiluttaa lännen miekkaa, jolla Ruotsi kukistaa vastustajansa.

Leijonasymboli herätti tunteita jo 1930-luvulla, jolloin sen tilalle ehdotettiin karhua. Joskus 2000-luvun alkuvuosina leijona sai uusia merkityksiä ja alkoi jakaa kansaa. Suomalaisten lehtitalojen arkistoja lukemalla huomaa, että noihin aikoihin suomalaiseen keskusteluun ilmestyi uusi käsite: leijonariipus tai leijonariipusmies. Siis se isänmaallinen intoilija.

Uuden paidan suunnitellut Jarno Luotonen on taistelemassa leijonan puolesta jo toista kertaa. Hän suunnitteli myös vihreiden eduskuntavaalikampanjan tunnuksen 2011. Senkin keskiössä oli leijona, vihreällä pohjalla ja Uusi Suomi -tekstillä.

”Leijona on koko Suomen, hyvän maan, positiivinen symboli, ei yhden ääripään”, Luotonen sanoo.

Logot herättävät tietysti isoja tunteita ilman politiikkaakin. Helsingin isot jääkiekkoseurat Jokerit ja HIFK ovat molemmat tehneet kritiikkiä keränneen logo­uudistuksen. Luotonen on ollut Jokerien fani koko elämänsä eikä pitänyt lainkaan vuoden 1998 uudistetusta Jokeri-logosta.

Prieto puolestaan on HIFK:n kannattaja ja pitää vanhasta kilpilogosta enemmän kuin 1990-luvun puolivälissä ilmestyneestä kissatunnuksesta.

Leijona-logoa tutkiessaan kaksikko havaitsi, että varsinaisia irtiottoja on vain yksi. 1980- ja 1990-luvun taitteessa, kun muutenkin uskallettiin irrotella, Reijo Ruotsalaisen ja Jari Kurrin MM-paidat muistuttivat kesyä sarjakuvaleijonaa.

Uusi leijona ärjyy aluksi kevään A-maaotteluissa ja fanituotteissa. Miesten päätapahtumien eli olympialaisten, MM-kisojen ja World Cupin paidat tulevat aina kaupalliset oikeudet omistavalta taholta.

Tekijöiden tavoite on, että leijonasta tulisi yhtä tunnettu, selkeä ja klassinen kuin Ruotsin Tre Kronorista tai vaikka ensimmäisten NHL-joukkueiden tunnuksista.

”Ikonisen tuotteen pitää olla johdonmukainen vuosikymmenten yli”, Luoto­nen sanoo.

Jääkiekkoliiton myynti- ja markkinointijohtajan Lassi Rönkkösen mukaan liitolla on hyvin pieni vaikutusmahdollisuus siihen, miltä peliasu näyttää arvokisoissa. Pelaajien, joukkueenjohdon, fanien ja yhteistyökumppaneiden palaute uudesta paidasta vaikuttaa ratkaisuihin.

Luotonen ja Prieto, panisitteko muuten itse leijonariipuksen kaulaan?

Prieto sanoo suunnittelevansa riipusta, mutta ei tiedä vielä, mistä aiheesta.

”Mä en käytä koruja”, Luotonen vähän väistää. ”Mutta ehkä se voisi olla seuraava työ. Leijona-riipuksen pelastaminen.”

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Leijonat
 • Jääkiekko

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Usea suomalaisyritys harkitsee yhteistyön lopettamista uusnatsien kanssa toimineen Juha Kärkkäisen tavarataloissa

  2. 2

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  3. 3

   Masturbointia, hameen alta kuvaamista, seksiä lainsäädäntöapua vastaan – EU-parlamentti kuohuu seksuaalisen häirinnän syytöksistä, meppijoukko vaatii selvitystä mediapaljastusten jälkeen

  4. 4

   Suomalaiset suosikkibloggaajat pitävät bisnespukeutumisen vinkkejä kankeina ja vanhanaikaisina: ”Ei se vähennä tippaakaan uskottavuutta, onko hame vai housut”

  5. 5

   Suomalaisten työpukeutuminen on nyt enemmän hukassa kuin 80-luvulla, väittävät asiantuntijat – ”On harhaa luulla, etteivät muut kiinnitä ulkonäköösi huomiota”

  6. 6

   Suomalainen Maria käynnisti twiitillään ketjureaktion – Twitter täyttyi tv-sarjojen pilatuista nimistä, näin mahtavia ne ovat

  7. 7

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  8. 8

   Ravintolan henkilökunta kieltäytyi tarjoilemasta romaneille Malmilla – hovioikeus tuomitsi syrjinnästä ja määräsi maksamaan 800 euron kärsimyskorvaukset

  9. 9

   Ei-toivotut vauvat saatetaan jatkossa jättää vauvaluukkuihin Tanskassa – osa kätilöistä vastustaa ajatusta

  10. 10

   Kaksi ihmistä kuollut omakotitalon tulipalossa Kirkkonummella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Usea suomalaisyritys harkitsee yhteistyön lopettamista uusnatsien kanssa toimineen Juha Kärkkäisen tavarataloissa

  2. 2

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaisten työpukeutuminen on nyt enemmän hukassa kuin 80-luvulla, väittävät asiantuntijat – ”On harhaa luulla, etteivät muut kiinnitä ulkonäköösi huomiota”

  4. 4

   Punavuorelaiset eivät astuisi jalallaankaan itäkeskuslaiseen esikouluun – esiopetuksen resurssit Helsingissä on jaettu epätasaisesti

  5. 5

   Tukholman eliitin alakoulussa luokkahuoneilla on kuninkaallisten nimet ja oppilailla MacBookit – Ulos jääneiden vanhemmat juoksevat rehtoria kiinni kaupungilla ja itkevät

   Tilaajille
  6. 6

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  7. 7

   Suomalainen Maria käynnisti twiitillään ketjureaktion – Twitter täyttyi tv-sarjojen pilatuista nimistä, näin mahtavia ne ovat

  8. 8

   Masennus ei ole yksi vaan 12 eri sairautta – kaikki ne vaativat myös erilaiset hoidot, sanovat suomalaistutkijat

   Tilaajille
  9. 9

   Länsimetron kuitit haluttiin perata läpi erityistilintarkastuksessa, virkamiehet tilasivat yleisen selvityksen – Maria Guzenina: ”Mistä tässä on nyt kysymys?”

  10. 10

   Toimittaja nukkui kolme viikkoa unimittareiden kanssa, tämä kaikki tapahtui: alkoholi tuhosi levon, lyhyetkin unet virkistivät – ja motivaatio mennä aikaisemmin nukkumaan löytyi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  7. 7

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  8. 8

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

   Tilaajille
  10. 10

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  11. Näytä lisää