Sunnuntai    |   Kolumni

Venäläinen pelkää sääliä ja suhtautuu rahaan sen mukaisesti

Venäläisrouva nosti pankkiautomaatista yli 300 euroa. Kuka nostaa automaatista kuukausipalkkansa, kysyy kolumnissaan Moskovan-kirjeenvaihtaja Pekka Hakala.

Muistatteko, milloin ensimmäisen kerran käytitte pankkiautomaattia? Ei se mitään, en muista minäkään.

Asia tuli mieleeni lähikaupan naapuriin ilmestyneen uuden Sberbankin konttorin eteisessä, johon oli sijoitettu rivistö vihreitä automaatteja. Keski-ikäinen moskovalaisrouva tarvitsi apua.

”Kertokaapa, miten tällaista pankkiautomaattia käytetään”, rouva pyysi kortti kourassa. Neuvoin työntämään muovinpalan aukkoon ja näppäilemään tunnusluvun samalla kun itse yritin katsella muualle. Yhden harhavalinnan jälkeen rouva onnistui nostamaan koneesta 25 000 ruplaa eli päivän kurssilla noin 335 euroa.

Aika suuri summa, varsinkin Venäjällä. Tilastovirasto Rosstatin mukaan venäläinen keskipalkka oli toissa vuonna 32 600 ruplaa kuussa. Työpaikkailmoitusten palkkatarjousten keskiarvo oli viime vuonna 28 553 ruplaa. Person Agency -työpaikkavälittäjän tiedustelussa venäläisten itse ilmoittamien kuukausipalkkojen keskiarvo oli 18 126 ruplaa.

Eläkerahaston mukaan keskimääräinen työeläke oli viime vuonna 12 400 ruplaa kuussa, kansaneläke viisi tonnia vähemmän.

Pankkiautomaatilla apua kaivannut rouva oli niin tavallisen näköinen kansalainen, etten luultavasti häntä enää kadulla tunnistaisi. Ei kovin vanha, ehkä juuri saavuttanut venäläisen naisen eläkeiän eli 55 vuotta. Älkää suotta kadehtiko, tämä ikäraja nousee taatusti heti, kun vuoden 2018 presidentinvaalit ovat ohitse.

Typeryyksissäni jätin kysymättä, miten ihmeessä rouva on selvinnyt halki vuosikymmenten käyttämättä pankkiautomaattia. Valistunut veikkaukseni on, ettei hänellä ole aiemmin ollut pankkikorttiakaan, mistä lie elämäntilanteesta johtuen.

Käteisellä rahalla on ystävänsä, ja lukeudun heihin itsekin. En luultavasti ole Suomen ainoa ihminen, joka mieluusti nostaa automaatista tilipäivänä muutaman setelin useamman päivän kuluihin, koska kulutus tuntuu silloin olevan paremmin hallinnassa. Jos asuisin korvessa, voisin kaupunkireissulla nostaa enemmänkin, jos tilillä jotain olisi.

Mutta kuka nostaa automaatista kuukausipalkkansa? Suomalaiset automaatit hyväksyvät kolme peräkkäistä 400 euron nostoa vuorokaudessa, mitä luottokortilla rahaa nostavat venäläisturistit pitävät kummallisena epäluottamuksen osoituksena.

Ihmeellisintä Sberbankin eteisen tapauksessa ei kuitenkaan ole summa eikä se, ettei ihminen osaa käyttää pankkiautomaattia. Ihmeellisintä on, että hänen mieleensä pälkähtää kysyä tilanteessa apua ensimmäiseltä paikalle sattuneelta pipopäältä ja varmistaa vielä, että summa tuli kirjoitettua oikeaan paikkaan. Viidentoista miljoonan asukkaan kaupungissa, joka on roistoja täynnä.

Mieleen tuli tapaus 1980-luvun puolivälistä. Olin valokuvaajan kanssa seuraamassa, kuinka kalastaja nosti tuolloin muotiin tulleesta lohiloukusta kolme kymmenkiloista kalaa Pekko-nimisen luodon kupeessa Kotkan vesillä. Palasimme hyvillä mielin Sapokan venesatamaan.

”Jos käytte tuossa rantabaarissa, niin älkää sanoko saaliista mitään”, kalastaja pyysi.

Suomalaisen suurin kauhistus on herättää kateutta. Venäläinen pelkää eniten herättävänsä sääliä, ja suhtautuminen rahaan on sen mukaista: kellä onni on, se onnen näyttäköön.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Raha
 • Pankit
 • Moskova
 • Hyödytön idiootti
 • Pekka Hakala
Luetuimmat - Sunnuntai

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  6. 6

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  7. 7

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  8. 8

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  11. Näytä lisää