Michelle Obaman suosio on luvuissa, joista hänen miehensä voi vain unelmoida

Yhdysvaltain ensimmäisellä naisella on pian takanaan kaksi kautta Valkoisessa talossa. Hän on pitänyt kielensä kurissa mutta vaikuttanut taustalla. Hänestä on tullut myös seurattu tyyli-ikoni.

Michelle Obaman toinen kausi Yhdysvaltain ensimmäisenä naisena lähestyy lop­puaan. Älykäs ja sanavalmis Harvardin juristi on onnistunut pian kahdeksan vuotta hillitsemään itsensä ja esiintymään tyylikkäänä ja hymyilevänä Mom-in-Chiefinä eli komentajaäitinä.

Toivottavasti saamme kohta kuulla, mitä hän on kaikesta pyörityksestä ajatellut.

”Miehistä olen oppinut sen, että heidän järjestyksensä on aina minä, minun perheeni ja sitten ehkä Jumala siellä jossakin, mutta minä tulee heillä aina ensimmäisenä. Sen sijaan meillä naisilla minä tulee vasta neljäntenä, eikä se ole tervettä”, Michelle Obama sanoi ennen Washingtonin-vuo­siaan Chicago Tribunen haastattelussa.

Michelle Obama on tunnettu terävästä kielestään ja sarkastisesta huumoristaan. Usein hän on laskenut leikkiä miehestään, joka ei ole vaimonsa mielestä aivan niin ihmeellinen olento kuin jotkut kuvittelevat.

Michellen oli ehkä vaikea katsoa kovin paljon ylöspäin miestä, jonka tapasi ensimmäistä kertaa, kun tämä tuli kesäapulaiseksi samaan lakifirmaan. Sitä paitsi Michelle Obama on 180 senttiä pitkä.

Presidentti saa kotona täyden vastuksen, sillä samanlaista vinoa huumoria tuntuu löytyvän myös presidenttiparin kahdesta tyttärestä, 17-vuotiaasta Maliasta ja 14-vuotiaasta Sashasta.

Ensimmäisenä naisena Michelle on yleensä ollut hillitty ja hallittu, mutta vielä vuoden 2008 vaalikampanjan aikana hän antoi palaa.

”Tosiasia on, tiedätkö, että mustana miehenä Barack voi joutua, tiedätkö, ammutuksi bensa-asemalla”, Michelle sanoi 60 Minutes -ohjelman haastattelussa.

Kun Barack Obaman kannatus kasvoi, Michelle hehkutti yleisölle tunteitaan: ”Ensimmäistä kertaa aikuiselämäni aikana olen todella ylpeä kotimaastani, koska tuntuu siltä, että toivo on vihdoin palaamassa.”

Barack Obaman vastustajat tarttuivat tällaisiin puheisiin kuin terrieri Sidostesukkaan. Presidenttiehdokkaan puolisoa nimitettiin ”Amerikan vihaajaksi” ja ”vihaiseksi mustaksi naiseksi”.

Kun Barack ja Michelle kopauttivat puhujalavalla nyrkkinsä yhteen, oikeistolainen Fox-kanava nimitti sitä ”terroristien nyrkiniskuksi”.

The New Yorker -lehti esitti kansi­kuvassaan Michellen afrotukassa konepistooli kädessä.

Nämä kokemukset opettivat Michellelle ensimmäisen naisen osan: hänen pitää puhua muttei mieluiten sanoa mitään. Ja ennen kaikkea hänen pitää hymyillä koko­ ajan, vaikka kuinka kipeää tekisi.

Kun presidentti Ronald Reaganin puoliso Nancy Reagan kuoli maaliskuun alussa, amerikkalaiset laskivat liput puolitankoon ja lehdet julkaisivat erikoisnumeroita vuosisadan rakkaustarinasta.

Mediahuomio muistutti, miten tärkeä rooli presidentin puolisolla nykyään on. Ensimmäinen nainen on Valkoisen talon emäntä, joka edustaa miestään virallisissa tai vähemmän virallisissa tilaisuuksissa. Mutta sen lisäksi jänestä on tullut virkaatekevä maailmanparantaja, presidentin neuvonantaja sekä megajulkkis, jonka tyyliä jäljitellään niin vaatteissa kuin syömisessäkin.

Tutkimuksessaan First Ladies and the Fourth Estate: Press Framing of Presidential Wives Lisa Burns arvioi Eleanor Rooseveltin tuoneen politiikan ensimmäisen naisen rooliin.

Vuonna 1933 presidenttinä aloittanut F. D. Roosevelt oli polion rampauttama, joten Eleanor joutui usein edustamaan miestään julkisuudessa. Presidentin rouva piti myös sanomalehtikolumnia ja puolusti rotujen ja sukupuolten tasa-arvoa rohkeammin kuin presidenttimiehensä.

Toiseen suuntaan ensimmäisen naisen roolia lavensi Jacqueline Kennedy, joka oli 31-vuotias pienten lasten äiti muuttaessaan Valkoiseen taloon tammikuussa 1961. Tummasta kaunottaresta tuli jäljitelty tyyli-ikoni, jota Marimekkokin saa kiittää kansainvälisestä menestyksestään.

Kennedyn seuraaja Lady Bird Johnson toi Burnsin mukaan poliittisen aktivismin ensimmäisen naisen rooliin. Nimelleen sopivasti Lady Bird eli Leppäkerttu keskittyi luonnonsuojeluun. Sen jälkeen jokaisella ensimmäisellä naisella on ollut oma sydämenasiansa: Pat Nixonilla vapaaehtoistyö, Rosalynn Carterilla kehitysvammaiset, Nancy Reaganilla huumetyö, Barbara Bushilla lukemisharrastus ja Laura Bushilla lasten lukutaito.

Projektejaan varten ensimmäisellä naisella on oma esikuntansa, johon kuuluu henkilöstöpäällikkö, media-avustaja, kuk­ka­istutusten suunnittelija sekä muuta vaihtuvaa väkeä.

Oma lukunsa ensimmäisten naisten joukossa oli Hillary Clinton, joka otti vetääkseen Bill-miehensä terveydenhoitouudistuksen. Hillaryn näkyvä rooli ärsytti monia amerikkalaisia, mikä vaikutti osaltaan hillarycarena tunnetun uudistuksen kaatumiseen.

Takaisin yleisön suosioon Hillary pääsi vasta, kun hänen miehensä jäi kiinni syrjähypystä Monica Lewinskyn kanssa. Naisten oli helpompi samastua petettyyn aviovaimoon kuin poliittiseen supersuorittajaan.

Michelle Obama on rakentanut oman roolinsa lainaamalla sopivasti edeltäjiltään. Hänen sydämenasioitaan ovat sotaveteraanien asema sekä amerikkalaislasten ylipaino, jota hän on yrittänyt saada kuriin Let’s Move -kampanjallaan.

Michelle on myös jatkanut edeltäjiensä lähiruokaharrastusta vaalimalla Valkoisen talon kotipuutarhaa ja pystyttämällä sen nurmikolle mehiläispesiä.

Joillekin presidentin vihollisille tämäkin on ollut liikaa. Michelleä ja jopa hänen tyttäriään on haukuttu ylipainoisiksi, ja republikaanien presidenttiehdokas Ted Cruz on luvannut palauttaa ranskalaiset perunat koululaisten lounaisiin.

Ensimmäisen naisen rooleihin kuuluu myös Valkoisen talon sovittelija. Hän yrittää välittää rauhaa ja pitää sitä yllä presidenttiä eri suuntiin kiskovien ryhmittymien välillä. Joskus puoliso haluaa tosin kiskoa itsekin.

Michellen kerrotaan vaikuttaneen vahvasti taustalla, kun presidentti on siirtynyt tukemaan homoliittoja ja asevoimissa palvelevia homoja.

Paitsi tärkeä mielipidevaikuttaja Michellestä on tullut myös seurattu tyyli-ikoni. Ensimmäinen nainen pukeutuu rohkean värikkäästi ja yhdistää taitavasti virallisen tyylikkyyden jännittävään glamouriin.

Jos yleisöltä kysytään, Michelle on onnistunut ensimmäisen naisen tehtävässään hienosti. Hänen suosiolukunsa on pysynyt koko ajan yli 60 prosentissa eli korkeuksissa, joista hänen aviomiehensä voi vain haaveilla.

Jotkut ovat jo arvailleet, että Michelle seuraa Hillaryn esimerkkiä ja tähtää politiikkaan. Runsas vuosi sitten hänen kannatuksensa demokraattien presidenttiehdokkaaksi oli kyselyissä selvästi suurempi kuin Bernie Sandersin.

Michelle Obamasta voisi tulla Yhdysvaltain ensimmäinen musta presidentti.

Barack Obamaa pidetään mustana, vaikka kenialaisen isän ja kansasilaisen äidin poika on ihonväriltään vaaleanruskea ja muistuttaa ulkonäöltään valkoista äi­tiään.

Havaijilla äitinsä kanssa kasvaneella presidentillä ei sitä paitsi ole kosketusta Yhdysvaltain mustien historiaan. Hänellä ei ole isovanhempia, jotka olisivat kertoneet sukutarinoita orjuuden ajoista, eikä vanhempia, jotka olisivat taistelleet kansalaisoikeuksien puolesta. Michellellä on.

Michelle Obaman suku molemmilta puolilta on etelävaltioista. Kaikki hänen neljä isovanhempaansa ovat orjien jälkeläisiä. Se tiedettiin jo ennen kuin Michelle muutti Valkoiseen taloon.

Vuonna 2009 The New York Times kaivoi Michellen taustoista lisää tietoa. Lehden selvitys alkoi eteläcarolinalaisen maanomistajan David Pattersonin kuolemasta vuonna 1852. Vainajan testamenttiin oli rukkien, pöytäliinojen, karjan ja muun omaisuuden joukkoon kirjattu: ”6-vuotias neekerityttö Melvinia, arvo 475 dollaria.”

Melvinia Shields oli Michelle Obaman isoisoisoäiti.

Lisää paljastuksia seurasi kolme vuotta myöhemmin. Lehden teettämissä dna-testeissä selvisi, että Melvinian pojan Dolphus Shieldsin isä oli joku hänen valkoisen omistajaperheensä jäsenistä, luultavasti mies nimeltä Charles Marron Shields. Mies oli mitä ilmeisimmin raiskannut Melvinian.

Yhdysvaltain mustien historia on täynnä samanlaisia tarinoita: myytyjä esi-isiä, raiskattuja esiäitejä, toisistaan erotettuja sisaruksia. Mustien sukupuut ovat täynnä tuntemattomia juuria ja katkaistuja oksia.

Michelle Obama ei ole toistaiseksi kommentoinut julkisesti tietoja suvustaan. Se olisikin uhkarohkeaa, sillä orjuuden historia on yhä Yhdysvalloissa äärimmäisen arka asia, minkä jokainen etelävaltioissa matkustanut tietää.

Tällä viikolla amerikkalaislehdissä kerrottiin, että New Orleansin kaupunki haluaisi poistaa etelävaltioiden kenraalien patsaat katukuvastaan, mutta kaikki rakennusfirmat ovat kieltäytyneet uhkausten vuoksi urakasta.

Ensi tammikuussa Valkoisessa talossa tehdään muuttoa. Obamat tekevät tilaa uudelle presidentille ja uudelle ensimmäiselle naiselle – tai ihka ensimmäiselle miehelle.

Michelle Obama on silloin vielä nuori, 53-vuotias. Häntä pyydetään varmasti moneen tehtävään, ehkä presidenttiehdokkaaksikin, vaikka ainakin toistaiseksi sekä Michelle että Barack ovat tyrmänneet tylysti sellaiset toiveet.

”Maailmassa kolme asiaa on varmaa”, Barack Obama sanoi tammikuussa. ”Verot, kuolema ja se, ettei Michelle pyri presidentiksi.”

Michelle Obama on pitänyt mielellään puheita valmistumisjuhlissa mustien yli­opistoissa. Viime keväänä hän kertoi Tuskageen opiskelijoille omista kokemuksistaan ensimmäisenä naisena.

”Olen aina ymmärtänyt sen, että kunhan olen vain muistanut pysyä itselleni rehellisenä, koko tämä matka on ollut äärimmäisen vapauttava. Sillä vaikka olisi tapahtunut mitä, minulla on ollut rauhallinen olo, koska olen tiennyt, että kaikki se juoruilu, kaikki se nimittely ja epäily – se kaikki on ollut pelkkää melua.”

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  3. 3

   Tapasi vastata puhelimeen saa ihmiset kuvittelemaan sinusta monta asiaa – tutkijat analysoivat tarkasti, millainen tervehdys kuulostaa luotettavalta

  4. 4

   Laulaja Tomi Metsäketo kirjoittaa itseensä kohdistuneista häirintäsyytöksistä, mutta kiertää keskustelun seksuaalisesta häirinnästä – Tästä on kyse

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Miten terve, koulutettu ja menestyvä nainen voi uupua jopa ennen kuin täyttää 30?

  7. 7

   Alaikäisen epäillään puukottaneen puistossa kävellyttä naista Vaasassa – valitsi uhrinsa ilmeisesti sattumalta

  8. 8

   ”Jätä avaimet tuohon. Kiitos ja hei” – Työpsykologi Hanna Poskiparta sai nuorena yllätyspotkut unelmatyöstään, mutta oppi samalla paljon olennaista työyhteisöstä

   Tilaajille
  9. 9

   Yhdysvaltain entinen presidentti Bush arvosteli kovin sanoin Trumpin ajan politiikkaa mainitsematta Trumpia

  10. 10

   Länsimetron koeajo tyssäsi tällä kertaa vaihdevikaan Otaniemessä – Metrojohtaja: ”Kriittisiä vikoja on korjattavana 150–200”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  2. 2

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  3. 3

   Miten terve, koulutettu ja menestyvä nainen voi uupua jopa ennen kuin täyttää 30?

  4. 4

   ”Väkisin viinaa, hotellihuone, seksuaalinen hyväksikäyttö / raiskaus”: Suomen elokuva-alalla ahdistellut naiset kertovat kokemuksistaan

  5. 5

   Laulaja Tomi Metsäketo kirjoittaa itseensä kohdistuneista häirintäsyytöksistä, mutta kiertää keskustelun seksuaalisesta häirinnästä – Tästä on kyse

  6. 6

   ”Jätä avaimet tuohon. Kiitos ja hei” – Työpsykologi Hanna Poskiparta sai nuorena yllätyspotkut unelmatyöstään, mutta oppi samalla paljon olennaista työyhteisöstä

   Tilaajille
  7. 7

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  8. 8

   Länsimetron koeajo tyssäsi tällä kertaa vaihdevikaan Otaniemessä – Metrojohtaja: ”Kriittisiä vikoja on korjattavana 150–200”

  9. 9

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  10. 10

   Moni suomalainen syö maksansa sairaaksi – jo joka viidennellä on rasvamaksa, eikä tulevaisuus näytä erikoislääkärin mukaan hyvältä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  8. 8

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  9. 9

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  10. 10

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  11. Näytä lisää