Rohkea uudistaja, tyly johtaja –  tällainen on Anne Berner, joka uskoo omistajuuden pelastavan Suomen

Liikenneministeri Anne Berner haluaa yhtiöittää tiet ja rautatiet. Hänet tunnetaan tehokkaana tahtojohtajana, jonka on vaikea sietää kritiikkiä ja antaa kunniaa muille.

Poliitikkoa näkee harvoin yhtä vakuuttavana.

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk) suorastaan loisti maanantaina liikenne- ja viestintäministeriön tiedotustilaisuudessa.

Hän oli rauhallinen. Hän oli selkeä.

Anne Berner on tunnetusti hyvä esiintyjä. Hänen vakuuttavuutensa ei synny niinkään siitä, mitä hän sanoo. Vaan siitä, miten hän sanoo. Bernerin jokaisesta lauseesta kuulee, että hän uskoo vahvasti sanomaansa.

Hänen maailmankuvansa on ideologisesti kirkas. Musta on mustaa, valkoinen on valkoista. Harmaa ei ole väri.

Ja tuossa tiedotustilaisuudessa hän sanoi paljon. Usko oli vahva.

Kutsun mukaan tilaisuudessa piti esitellä liikennekaareksi nimettyä isoa lakipakettia. Ilmassa oli jännitettä, sillä julkisuuteen oli vuotanut tieto siitä, että Berner aikoo keventää taksialan sääntelyä. Taksikeikkaa voisi heittää myös ilman toimilupaa. Tämä ärsytti perussuomalaisia, hallituskumppania, koska puolueen kannattajakunnassa on paljon taksikuskeja.

Berner kuitenkin yllätti kuulijat. Esiteltyään liikennekaaren ja taksiuudistuksen Berner kertoi, että ministeriö ryhtyy selvittämään ”Suomen liikenneverkon kehittämistä ja rahoituksen uudistamista”.

Kapulakielen takaa paljastui radikaali uudistus. Berner ilmoitti haluavansa perustaa uuden valtion liikenneverkkoyh­tiön, johon siirrettäisiin kaikki Suomen väylät.

Väylillä tarkoitetaan teitä, raiteita ja meriväyliä. Ne ovat vuosikymmenten aikana rakennettua kansallisomaisuutta. Noin 20 miljardin euron arvosta yhteistä omaisuutta siirrettäisiin uuden yhtiön taseeseen, Berner kertoi.

Jatkossa tienpitoa ei enää rahoitettaisi valtion budjetista, vaan liikenneverkkoyhtiö vastaisi väylien kunnossapidosta sekä uusien rakentamisesta. Investointeihin houkuteltaisiin mukaan myös yksityistä rahaa. Teiden käytöstä pitäisi jatkossa maksaa.

Berner kertoi, että järjestelyn myötä budjetista vapautuisi vuosittain noin kaksi miljardia euroa: rahalla voitaisiin alentaa autoiluun kohdistuvaa verotusta, ennen kaikkea polttoaineveroja.

Berner suorastaan hehkui, kun hän kertoi, mitä kaikkea hyvää yhtiöittäminen kansalaisille toisi: parempia teitä ja vähemmän veroja. Eikä siinä kaikki. Uudistuksen myötä tehokkuus lisääntyisi, hallinto kevenisi ja läpinäkyvyys paranisi. Autokantakin muuttuisi turvallisemmaksi ja ympäristöystävällisemmäksi, Berner julisti.

Esitys oli vakuuttava, mutta se ei vakuuttanut oppositiota.

Esimerkiksi vihreiden puheenjohtajan Ville Niinistön mukaan ehdotus yhtiöittämisestä on ”hölmöläisten hommaa” ja ”askel kohti katastrofia”.

Vuosi sitten keskustan vaalirenkutuksessa luvattiin: ”Me pannaan Suomi kuntoon, se antaa työtä kaikille, se istuu oikeudentuntoon.”

Muutenkin puolueen vaalilupaukset olivat aika epämääräisiä. Nyt konkretiaa alkaa vihdoin löytyä.

Sipilän hallituksen yhtenä keskeisenä kuntoutuskeinona on valtion omaisuuden yhtiöittäminen. Anne Berner on tässä työssä keskeinen toimija, eräänlainen muutosagentti ja ideologinen tukipylväs hallituksen sisällä.

Jo aiemmin Metsähallituksen metsätaloustoiminnot yhtiöitettiin. Sipilä on esittänyt julkisten sosiaali- ja terveyspalveluiden ainakin osittaista yhtiöittämistä.

Oppositiossa keskustan vaalihokema on väännetty muotoon ”pannaan Suomi myyntikuntoon”.

Yhtiöittäminen ei kuitenkaan tarkoita automaattisesti yksityistämistä eli valtion omaisuuden myyntiä. Tästä Bernerkin muistutti maanantain tiedotustilaisuudessa. ”Kyse ei ole yksityistämisestä. Valtion väyläomaisuus on edelleen valtion väyläomaisuutta.”

Bernerin mukaan yhtiöittäminen tarkoittaa ennen kaikkea ”parempaa kykyä hoitaa omaisuutta”.

Ajatus on, että kun omaisuus on yhtiön taseessa, sen käyttöä pystytään valvomaan paremmin kuin valtion kirjanpidossa.

”Perheyrittäjänä olen aina puolustanut omistajuutta Suomessa”, Berner sanoi.

Omistajuus onkin Bernerin ideologia.

Anne Bernerin isoisä Otto Berner muutti vuonna 1935 Sveitsistä Suomeen ja perusti Suomen Silkkituote Oy:n Helsingin Vallilaan. Sittemmin sisustustekstiiliyrityksen nimi muutettin Vallila Interioriksi.

Anne Berner syntyi vuonna 1964 Helsingissä. Kotona puhuttiin sveitsinsaksaa. Berner on kertonut olleensa nuorena hevoshullu ja ”huligaani”.

Tahtoihminen, joka kulki omia polkujaan. Hän haaveili patologin ammatista ja pääsi opiskelemaan lääketiedettä Sveitsiin. Lakkiaispäivänään hän kuitenkin kuuli äitinsä sairastavan syöpää, ja suunnitelmat muuttuivat. Berner jäi Suomeen, hoiti äitiään ja opiskeli samalla kauppatieteiden maisteriksi Hankenilla.

Anne Berner oli vain 25-vuotias, kun hänet nimitettiin isänsä Rudolf Bernerin jälkeen yhtiön toimitusjohtajaksi. Tuolloin yhtiöllä oli kymmenkunta työntekijää, nyt yli sata. Se on hyvin kannattava keskisuuri yhtiö.

Nykyisin toimitusjohtajana on pikkuveli Mathias Berner, Anne Berner on yhtiön hallituksen puheenjohtaja. Myös Bernerin toinen veli on yhtiön palveluksessa, kuten aviomies Pekka Karkkolainen sekä yksi pariskunnan kolmesta pojasta.

Vallila Interior on siis todellinen perheyhtiö.

Berner ajoi perheyritysten asiaa Perheyritysten liiton hallituksen puheenjohtajana vuosina 2009–2011. Bernerille kyse ei kuitenkaan ole pelkästään etujärjestötoiminnasta: sukupolvenvaihdoksista ja pääomaveroprosentista.

Omistajuus on Bernerille paljon isompi asia.

”Tarvitsemme paluuta pian 100-vuo­tiaan Suomen syntymisen aikaan, jolloin työn ja pääoman välillä oli liitto. Siitä syntyi Suomen teollistuminen ja hyvinvointiyhteiskunnan kasvu”, ministeri Berner kirjoitti pari viikkoa sitten blogissaan.

Tämä herätti ihmetystä, ihan aiheesta.

Sata vuotta sitten, Suomen itsenäistymisen aikoihin, työn ja pääoman suhde ei ollut harmoninen. Pikemminkin Karl Marxinkin julistama ristiriita oli juuri puhkeamassa veriseksi sisällissodaksi sekä Venäjällä että Suomessa.

Bernerin kommentti ei välttämättä ole lapsus. Ilmeisesti hän ajoittaa ideaaliyhteiskuntansa itsenäisyyden alkuvuosiin ihan tarkoituksella. Silloin ei ollut kolmikantaa eikä uudistuksia hidastavaa konsensusta. Hyvinvointipalvelut olivat pitkälti patruunoiden hyvän tahdon varassa.

Lastensairaala-hanke teki Anne Berneristä tunnetun koko Suomessa.

Helsingissä sijaitsevan Lastenklinikan tilat olivat peräisin 1940-luvulta. Se oli liian pieni ja sananmukaisesti hajoamassa käsiin. Uuden sairaalan tarve oli akuutti, mutta julkinen valta ei saanut päätöstä aikaiseksi.

Uusi Lastensairaala 2017 -hankkeen tukiyhdistys aloitti varainhankinnan helmikuussa 2013. Tavoitteena oli kerätä 30 miljoonaa euroa yksityistä rahaa yrityksiltä ja yksityisiltä henkilöiltä. Kaikkiaan lahjoituksia kertyi 36,5 miljoonaa.

Saavutus oli huima. Ja se mahdollisti sairaalan rakentamisen. Valtio maksaa rakentamisesta 40 miljoonaa, samoin Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS. Loput kaikkiaan 175 miljoonan euron kustannuksista katetaan lainalla.

Rakentaminen on nyt hyvässä vauhdissa. Sairaalan pitäisi valmistua ensi vuoden lopulla.

Bernerillä on ollut iso rooli hankkeen keulakuvana ja rahoituksen haalijana.

”Olin vaikuttunut Bernerin kyvystä verkostoitua. Häntä näytettiin kuuntelevan Suomessa, ja hänellä oli mahdollisuus marssia suoraan ministerien Kataisen ja Urpilaisen puheille”, sanoo HUS:n toimitusjohtaja Aki Lindén.

Tapiolan entinen pääjohtaja Asmo Kalpala toimii Uuden Lastensairaalan Tuki -valtuuskunnan varapuheenjohtajana. Hän on samoilla linjoilla.

”Minulla on vaikutelma ihmenaisesta, jolla on valtava kapasiteetti ja aikaansaavuus löytää ratkaisuja. Kun joukkoa kasattiin lastensairaalahankkeeseen, talousmiehenä suhtauduin siihen varovasti, mutta Anne oli niin säteilevä, että halusin mukaan”, Kalpala sanoo.

Kalpala kertoo, että Bernerin aatemaailmaa hän ei kuitenkaan jaa. Kalpala kertoo pitävänsä valtion ohjaamaa markkinataloutta parhaana vaihtoehtona ja vierastaa Bernerin markkinaliberaalia ajattelua.

”Hän ei minun silmissäni ymmärrä dynamiikkaa. Jos sokeasti ajaa voiton maksimoimista, se ei johda siihen, mihin markkinatalouden oppi-isät pyrkivät”, Kalpala sanoo.

Anne Berner toimii ajatuspaja Liberan taustajoukoissa. Libera pyrkii edistämään yksilönvapautta, vapaata yrittäjyyttä, vapaita markkinoita ja vapaata yhteiskuntaa. Libera on aika kaukana keskustan aatemaailmasta.

Puolueen oppi-isä Santeri Alkio puhui ”köyhän asiasta” ja suhtautui kriittisesti kapitalismiin. ”Rikkaudenhimo on tukahduttanut tuhansilta ihmisäänet rinnasta”, Alkio kirjoitti aikanaan.

Moni ihmettelikin, kun Berner ilmoitti lähtevänsä keskustan ehdokkaaksi kevään 2015 eduskuntavaaleissa. Vielä enemmän kummasteltiin, kun selvisi, että Berner oli syksyllä 2014 jo ehtinyt lupautua kokoomuksen ehdokkaaksi.

Berner on tiukasti kiistänyt, että taustalla olisi ollut puheenjohtaja Juha Sipilän lupaus ministeripaikasta.

Ehdokkuuden myötä Berner haki Suomen kansalaisuutta, jonka hän sai alkuvuodesta 2015. Aiemmin hänellä oli vain Sveitsin passi.

Berner selitti puoluevalintansa syitä maanantaina toimittaja Ville Blåfieldille Radio Helsingin haastattelussa. Syyt löytyivät jälleen historiasta, sieltä sadan vuoden takaa.

”Suomen itsenäistymisen aikaan maanviljelijät olivat torppareita. Silloin maalaisliitto yhdessä muiden kanssa kuitenkin huolehti siitä, että maanviljelijä sai omistajuutta viljelemäänsä maahan. Syynä oli vahva usko siitä, että omistuksen kautta hän tuottaa parempaa satoa”, Berner sanoi radiohaastattelussa.

Sitten Berner esitti hämmentävän ajatuksen. Hänen mukaansa yrittäjät ovat tämän päivän torppareita. Torpparilla tarkoitetaan vuokraviljelijää, sellaisia kuin Jussi Koskela Täällä Pohjantähden alla -romaanissa.

”Yrittäjien pään yläpuolella sovitaan asioista. Heille ei anneta tilaa omistajuuteen. Se ei ole ollut työantajajärjestöjen etujen ja tahdon mukaista. Eikä palkansaajien.”

Bernerin mukaan yrittäjille pitäisi siis saada torpparivapautus.

”Keskusta on paikka, jossa on tilaa luoda keskustelua omistajuudelle. Sen paikan olen nyt löytänyt.”

Keskustassa suhtautuminen Berneriin on ollut ristiriitaista.

Eduskuntaryhmässä monia kaivertaa se, että Juha Sipilä nosti poliittisen keltanokan ministeriksi.

Viime aikoina Bernerin haukkuminen on kuitenkin vähentynyt. Eräs selitys saattaa olla julkisuudessakin liikkunut huhu, jonka mukaan Berner saattaisi olla luopumassa ministerisalkusta jo syksyllä.

Huhu lienee perätön. Vaikka Berner luopuisi ministeripaikasta, hän kuitenkin jäisi eduskuntaan. Kansanedustajan tehtävästä ei noin vain häippäistä.

On vaikea kuvitella, että Bernerin kaltainen ihminen haluaisi istua kolme vuotta riviedustajana.

Liikenne- ja viestintäministeriötä Berner johtaa hyvin itsenäisesti, kuin omistaja.

Hallituskumppaneiden kanssa on syntynyt hankausta siitä, että Berner ei ole juuri viitsinyt tiedottaa tekemisistään muille.

Perinteisesti hallitustyöskentelyyn kuuluu se, että kukin hallituspuolue asettaa muiden puolueiden ministereille oman seurantaministerin, jonka tulisi olla perillä asioiden etenemisestä. Kokoomuksessa liikenne- ja viestintäministeriön ”päällystakki” on opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen.

Syksyllä Grahn-Laasosen oli hyvin vaikea saada tietoja Berneriltä, joka ihmetteli, miksi kokoomusministeri väijyy häntä. Tuskastunut Grahn-Laasonen pyysi keskustalaisia välittämään Bernerille viestin, ettei seuranta ei ole ilkeyttä, vaan normaalia hallitustyöskentelyä.

Perussuomalaiset puolestaan ihmettelevät, miten vähän heille herui etukäteen tietoja esimerkiksi taksiuudistuksen etenemisestä.

Berner jakaa mielipiteitä voimakkaasti. Taustahaastatteluiden perusteella piirtyy kuva suoraviivaisesta johtajasta, joka ei välitä tyylipisteistä. Vahvan tahtonsa takia hän ajautuu usein myös konflikteihin.

Moni Bernerin kanssa töitä tehnyt kertoo, että hän haluaa johtajana pitää kaikki langat käsissään. ”Hän vaatii johtamaltaan organisaatiolta ehdotonta kuuliaisuutta. Ministeriössä on pelolla johtamisen kulttuuri, pikkuvirkamiehet eivät uskalla sanoa mitään”, yksi sanoo.

Bernerin johtamistyyliä kuvataan myös tylyksi. Liike-elämän tuttu kertoo, että hän on minäkeskeinen johtaja, jonka on vaikea antaa muille kunniaa. Hänen on myös vaikea sietää kritiikkiä.

Mutta kehujakin tulee.

”Berner on vähiten huojuvaisia ihmisiä, joita olen tavannut. Hänellä on rationaalinen ote, mutta hän ei koskaan ylenkatso sitä, että ihminen toimii myös tunteella. Tiukka nainen, ja sellaisen ihmisen kanssa on kiva tehdä töitä”, sanoo eräs yhteistyökumppani.

Berner kuulemma perehtyy asioihin perinpohjaisesti ja saa poikkeuksellisen tehokkaasti ja nopeasti vietyä asioita eteenpäin.

”Berner on määrätietoinen. Häneltä löytyy ehdottomasti päätöksentekokykyä. Hän uskaltaa tehdä sen, minkä kokee oikeaksi”, hänet tunteva kuvailee.

Ministerin tehtävässä nopeuden ja tehokkuuden kääntöpuoli on se, että asianosaisia ei ehditä kuulla tarpeeksi. Bernerin maanantainen ilmoitus valtion liikenneverkkoyhtiön valmistelun aloittamisesta tuli täytenä yllätyksenä monille keskeisille liikennealan vaikuttajille.

Rakennusteollisuuden toimitusjohtaja Tarmo Pipatti sanoo, että Berner on ”ministerinä rohkea, jopa uhkarohkea”.

”Hän on laittanut hyvin monia asioita samaan aikaan liikkeelle, ja kuitenkin niiden valmistelu on tehty verrattaen sup­peasti. Vaarana on, että sidosryhmät ja päättäjät eivät pysy kyydissä”, Pipatti sanoo.

Monen liikennealan asiantuntijan mukaan Bernerin maanantaina julkistamissa uudistushankkeissa oli paljon hyvää.

Etenkin ajatus liikenneverkkoyhtiöstä on radikaali, vastaavaa ei ole tehty missään aiemmin.

Mutta onko se liiankin radikaali?

Taksiyhtiö Kovasen toimitusjohtaja Heikki Kovanen on Perheyritysten liiton nykyinen puheenjohtaja. Kovanen tuntee Anne Bernerin hyvin eri yhteyksistä.

”Kysyin Berneriltä, että kun esitetään näin hurjaa muutosta kuin liikennekaari, tekeekö hän esityksen, joka menisi läpi, vai sellaisen, johon hän on itse tyytyväinen?” Kovanen kertoo. ”Annen mielestä on tärkeämpää, että päätös on jälkikäteen katsottuna hyvä. Se on tärkeämpää kuin se, että menee poliittisesti läpi.”

Tämä kertoo siitä, että Berner näkee politiikan hyvin eri tavalla kuin moni muu.

Politiikassa asiat etenevät usein erittäin hitaasti. Kompromissien myötä alkuperäinen ajatus saattaa prosessin aikana vesittyä täysin. Anne Bernerille politiikka ei ole hidasta puurtamista ja asioiden hallinnointia. Hän on tullut tekemään vallankumouksen.

Kaikki tai ei mitään. Se on hänen asenteensa.

Anne Berner on politiikassa vain käymässä, niin hän on ainakin useasti ilmoittanut. Hän aikoo jättää politiikan yhteen vaalikauteen.

Tämä tuo hänelle poikkeuksellisen vapauden toimia. Bernerin ei tarvitse pelätä äänestäjien kostoa. Hän voi tehdä epäsuosittuja päätöksiä, kun ei tarvitse murehtia uudelleenvalinnasta.

Vielä suuremman vapauden Bernerille tuo se, että hänellä on Juha Sipilän vankkumaton tuki. ”110 prosenttia”, Sipilä sanoi tällä viikolla.

Viime kesänä moni ihmetteli Sipilän päätöstä nostaa Berner ministeriksi. Vähitellen keskustalaiset ehkä alkavat ymmärtää päätöstä paremmin.

Sipilän kunnianhimoisena tarkoituksena on kääntää Suomen suuntaa. Siihen hän tarvitsee rohkeita muutoksentekijöitä, jopa uhkarohkeita sellaisia.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Raimo Peltonen kuuli työterveydessä olevansa terve, seuraavana päivänä hänet haki ambulanssi – suolistosyöpä muhii pitkään mutta antaa vain vähän merkkejä

  2. 2

   Seksistä on vaikea puhua, koska termit ovat kiusallisia, kökköjä tai perverssejä – hyviä seksisanoja on vain yksi

  3. 3

   ”10 neuvoa kannabiksen turvallisempaan käyttöön” – THL julkaisi ensi kertaa ohjeistuksen, sillä asenteet pössyttelyä kohtaan lievenevät Suomessa

  4. 4

   Ajatusleikki paljastaa, mitä tapahtuisi jos metsästys lopetettaisiin: Hirvikolarien määrä kolminkertaistuisi, ja susilaumat saattaisivat tulla myös pääkaupunkiseudulle

  5. 5

   Usea suomalaisyritys harkitsee yhteistyön lopettamista uusnatsien kanssa toimineen Juha Kärkkäisen tavarataloissa

  6. 6

   Influenssakausi lähestyy, mutta kannattaako perusterveen hankkia rokote? Nämä asiat sinun tulee tietää, jos harkitset influenssarokotetta

   Tilaajille
  7. 7

   Korkeakoulujen määrää halutaan vähentää ja opiskelijoita hoputtaa valmistumaan – tällainen on opetusministeriön visio vuodelle 2030

  8. 8

   Jaguar-mies ei peittänyt kasvojaan oikeudessa – HS seuraa Lönnrotinkadun yliajokäräjiä Helsingissä

  9. 9

   Pelastuslaitos kiittää autoilijoita, jotka muodostivat Kehä III:lle pelastuskujan – Video näyttää ”esimerkillisen tilanteen”

  10. 10

   Suomen suurimman asumisoikeusyhtiön väitetään nyhtäneen vuosia liian suuria vastikkeita – Asukkaat nostivat joukkokanteen Asokoteja vastaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Usea suomalaisyritys harkitsee yhteistyön lopettamista uusnatsien kanssa toimineen Juha Kärkkäisen tavarataloissa

  2. 2

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaisten työpukeutuminen on nyt enemmän hukassa kuin 80-luvulla, väittävät asiantuntijat – ”On harhaa luulla, etteivät muut kiinnitä ulkonäköösi huomiota”

  4. 4

   Suomalainen Maria käynnisti twiitillään ketjureaktion – Twitter täyttyi tv-sarjojen pilatuista nimistä, näin mahtavia ne ovat

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   Suomalaiset suosikkibloggaajat pitävät bisnespukeutumisen vinkkejä kankeina ja vanhanaikaisina: ”Ei se vähennä tippaakaan uskottavuutta, onko hame vai housut”

  7. 7

   Helsingin halutuimpiin kouluihin ilmoitetaan jopa vastasyntyneitä – syntymätöntä lasta ei oteta koulujonoon, vaikka vanhemmat kyllä yrittävät

  8. 8

   Länsimetron kuitit haluttiin perata läpi erityistilintarkastuksessa, virkamiehet tilasivat yleisen selvityksen – Maria Guzenina: ”Mistä tässä on nyt kysymys?”

  9. 9

   Jengi murhasi 28 ihmistä Belgiassa 80-luvulla ja katosi – Entisen poliisin kuolinvuoteella tekemä tunnustus saattaa nyt ratkaista mysteerin

  10. 10

   Influenssakausi lähestyy, mutta kannattaako perusterveen hankkia rokote? Nämä asiat sinun tulee tietää, jos harkitset influenssarokotetta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Usea suomalaisyritys harkitsee yhteistyön lopettamista uusnatsien kanssa toimineen Juha Kärkkäisen tavarataloissa

  7. 7

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  8. 8

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

   Tilaajille
  10. 10

   Suomalaisten työpukeutuminen on nyt enemmän hukassa kuin 80-luvulla, väittävät asiantuntijat – ”On harhaa luulla, etteivät muut kiinnitä ulkonäköösi huomiota”

  11. Näytä lisää