Kuvareportaasi etulinjasta: Isis on nyt ahtaalla, ja suuri taistelu Mosulista häämöttää – sitä paetaan pelloilla ryömien

Pakolaiset tulevat yön pimeydessä rintamalinjan yli Pohjois-Irakissa. Niklas Meltion kuvareportaasi etulinjasta kertoo, kuinka kurdijoukot etenevät kohti Isisin toista tukijalkaa Mosulia.

Autiomaan yö on hiljainen. Jossain edessä virtaa Eufrat, mutta tänne asti se ei kohise.

Silloin tällöin kuuluu vaimeaa surinaa.

Se ei ole kärpänen. Amerikkalaisten lennokit liitävät korkealla kurdisotilaiden päiden yllä.

On kohta toukokuu, ja kevät Irakin autio­maassa on päivä päivältä kuumempi. Kuukauden parin kuluttua täällä on jo helvetti, 50 tai jopa 55 astetta varjossa.

Nyt kello on 23 ja on melko viileää. Kurdien peshmergajoukot tähystävät etulinjan yli aavikolle.

Sitten joku kuulee pimeydestä ääniä.

Nopeasti, nopeasti!

Sotilaat hyppäävät jeeppeihinsä ja alkavat sohia valonheittimillä ja taskulampuilla ja rynnäkkökivääreillä pimeyteen.

Kukaan ei vastaa huutoihin.

Kuka siellä? Miksei kukaan vastaa? Ovatko ne pakolaisia? Vai yrittääkö joku päästä leiriin?

Jos joku pääsisi linjojen taakse räjähdeliiviin pukeutuneena, jälki olisi pahaa. Kurdisotilaiden tehtävä on pitää nämä asemat.

Hiekkaan on kaivettu vallihauta, ja vallihaudan takana on miinakenttä. Miinakentän takana on Islamilainen valtio.

Islamilainen valtio ei ole oikea valtio, vaan raakalaismainen äärijärjestö Isis.

Isisiä ei yleensä kutsuta Islamilaiseksi valtioksi, niin kuin se itse haluaisi. Se antaisi vaikutelman, että maailma hyväksyisi Isisin valtioksi valtioiden joukossa. Sitä ei tule tapahtumaan.

Ehkä hetken ajan voi silti ajatella, että toisella puolen rintamalinjaa on valtio.

Täällä käydään suorastaan ikiaikaista sotaa: On taistelukenttä ja etulinjat. On linnoitettu kaupunki, jonka toinen osapuoli yrittää vallata.

Etulinjasta suunnilleen 60 kilometrin päässä on Mosul. Se on Irakin toiseksi suurin kaupunki, mutta nyt se on vihollisen hallussa. Mosul on Isisin toinen tukijalka. Jos Isis halutaan kaataa, Mosulia ei voi jättää pystyyn.

Kurdien tehtävä on pitää etulinja turvattuna, ja nyt sotilaat haravoivat peltoa valonheittimillään.

Lopulta valokeila osuu äänen aiheuttajiin, kahteen nuoreen mieheen. ”Riisuutukaa!” sotilaat huutavat.

Miehet tottelevat.

Paidat pitää ottaa pois ja lahkeet kääriä, jotta nähdään, että tulijoilla ei ole räjähdevyötä. Ei ole.

Kaksikko vedetään juoksuhaudan yli kuulusteluihin.

Pakolaisia on tullut kevään mittaan aavikon halki kiihtyvällä tahdilla.

Etulinja on laskutavasta riippuen kymmeniä tai satoja kilometrejä pitkä. Yhtenä yönä saattaa tulla 25 ihmistä pelkästään täällä Makhmurin alueella.

Maaliskuun jälkeen, kun kurdit alkoivat kiihdyttää hyökkäystään, kaikkiaan noin 7 500 ihmistä on paennut tälle puolen. Sekään ei ole vielä paljon.

Arvioidaan, että Mosulista on paennut 500 000 ihmistä sen jälkeen kun Isis valtasi sen salamahyökkäyksellä kesällä 2014.

Maaliskuussa 2015 Mosulin kaiuttimista annettiin tiedotus: Jokainen, joka yrittää paeta, menettää päänsä.

Uhkausta ei ole syytä epäillä. Toreja on muutettu teloitusaukioiksi, eikä kuolemantuomioon tarvita syytä. Riittää, että ei ole ehtinyt vaihtaa autoaan Islamilaisen valtion kilpiin.

Viime kuukausina Mosulista on saanut lähteä vain, jos on asettanut pantiksi omaisuutensa ja perheenjäsenensä.

Miehet, jotka nyt tuijottavat kurdisotureita paidattomina, lähtivät matkaan heti kun pimeä laskeutui. Siis joskus iltakuuden ja -seitsemän välillä.

He tulevat muutaman talon kyläpahasesta, joka on jäänyt Mosulin ja etulinjan väliin.

16 kilometrin matkaan kului neljä tai viisi tuntia, aluksi juosten, loppumatkasta ryömien.

Matkasta ja jännityksestä uupuneet miehet kertovat kuulustelijoille nimensä ja ikänsä: Mohammed sanoo olevansa 23 ja Fazel 25.

Sukulaiset yrittivät estää kaksikkoa lähtemästä. Pako oli hirvittävän vaarallinen: Mohammed ja Fazel kertovat kuulustelijoille nähneensä omin silmin, kuinka kaksi pakolaista astui Isisin asettamaan tienvarsipommiin.

Kurdijoukot ja Irakin asevoimat ovat kevään mittaan napsineet takaisin Isisiltä pikkukyliä, samankaltaisia kuin Mohammedin ja Fazelin kotikylä.

Isisin vaikutusalue kapenee. Mosul lähenee kilometri kilometriltä.

Mutta kohta alkaa kauhea Irakin kesä, se 55 asteen helle, jota edes paikalliset eivät kestä. Vaikka joukot pian pääsisivät Mosulin porteille, taisteluista on kuumuuden vuoksi ehkä pidettävä kesätauko.

Sillä aikaa Isis ehtii valmistautua: miinoittaa teitä ja kaupungin viittä siltaa, ansoittaa rakennuksia ja varustaa taistelijoita. 12-vuotiaita poikia koulutetaan sotureiksi, tyttöjä tarkka-ampujiksi, kaupungista paenneet kertovat.

Taistelu Mosulista on väistämätön.

Irakin toiseksi suurinta kaupunkia ei voi jättää Isisin hallintaan. Rikkaan Mosulin öljytuloilla rahoitetaan koko Isisiä.

Edessä on vanhanaikainen operaatio, jossa tuhannet tai jopa kymmenettuhannet jalkaväkisotilaat rynnäköivät kaupunkiin.

Isis hallitsee aluettaan niin julmasti, että ulkopuolisella ei ole sinne mitään asiaa. Sen vuoksi tulee helposti ajatelleeksi, että kaikki Isisin hallitseman alueen asukkaat olisivat murhanhimoisia fanaatikkoja.

Mutta suurin osa Mosulin asukkaista on tavallisia ihmisiä, jotka ovat jääneet Isisin jalkoihin eivätkä pääse pois.

Arvioidaan, että varsinaisia Isisin taistelijoita Mosulissa on ehkä muutama tuhat.

Se kuulostaa vähältä, mutta kaupunkia on paljon helpompi puolustaa kuin vallata. On arvioitu, että valtaukseen tarvitaan 25 000 sotilasta tai enemmänkin.

Eikä riitä, että hyökkääjiä on paljon. Heidän on oltava erittäin motivoituneita. Puolustaminen on niin paljon helpompaa, että taistelusta tulee väistämättä hirvittävän verinen.

Hyökkääjä tietää, että paljon valtaajia kuolee.

Tänä iltana Isis on menettänyt pienen osan puolustuksestaan.

Kuulustelijat toteavat Mohammedin ja Fazelin tarinan uskottavaksi. He eivät ole pakolaisiksi tekeytyneitä Isisin taistelijoita.

Jokaisesta siviilistäkin on Isisille hyötyä: nuoria miehiä voi pakottaa taistelemaan, ja tavallisten ihmisten takia kaupunkia ei voi tuhota ilmaiskuilla.

Mohammed ja Fazel sijoitetaan johonkin lähialueen pakolaisleireistä.

Mutta ensin Mohammed haluaa maton. Viimein on aikaa rukoilla.

Kirjoitusta varten on haastateltu kapteeni Antti Parosta Maanpuolustuskorkeakoulusta sekä kahta miestä, jotka pakenivat Mosulista Isisin valtauksen jälkeen.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Raimo Peltonen kuuli työterveydessä olevansa terve, seuraavana päivänä hänet haki ambulanssi – suolistosyöpä muhii pitkään mutta antaa vain vähän merkkejä

  2. 2

   Seksistä on vaikea puhua, koska termit ovat kiusallisia, kökköjä tai perverssejä – hyviä seksisanoja on vain yksi

  3. 3

   Suurmoskeijaan Persianlahdelta virtaavia miljoonia olisi vaikea selvittää – Helsinkiä varoittavat ministeriöt pitävät hanketta ”ylimalkaisena”

  4. 4

   Usea suomalaisyritys harkitsee yhteistyön lopettamista uusnatsien kanssa toimineen Juha Kärkkäisen tavarataloissa

  5. 5

   Laaja testi paljasti kaksi surkeaa lasten turvaistuinta, joista toinen lensi halki testilaboratorion – 14 istuinta sai hyvät arvosanat

  6. 6

   ”10 neuvoa kannabiksen turvallisempaan käyttöön” – THL julkaisi ensi kertaa ohjeistuksen, sillä asenteet pössyttelyä kohtaan lievenevät Suomessa

  7. 7

   ”Salilla käyvä fitness-kuvia ottava valkoinen homomies on etuoikeutetumpi kuin heteronainen” – Näin itsestään vähäpukeisia kuvia julkaisevasta suomalaisesta Tomista tuli Instagram-suosikki Espanjassa

  8. 8

   Ajatusleikki paljastaa, mitä tapahtuisi jos metsästys lopetettaisiin: Hirvikolarien määrä kolminkertaistuisi, ja susilaumat saattaisivat tulla myös pääkaupunkiseudulle

  9. 9

   Influenssakausi lähestyy, mutta kannattaako perusterveen hankkia rokote? Nämä asiat sinun tulee tietää, jos harkitset influenssarokotetta

   Tilaajille
  10. 10

   Mies huijasi muistisairaalta vanhukselta asunnon itselleen Vantaalla – myi sen heti eteenpäin yli 100 000 eurolla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Usea suomalaisyritys harkitsee yhteistyön lopettamista uusnatsien kanssa toimineen Juha Kärkkäisen tavarataloissa

  2. 2

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaisten työpukeutuminen on nyt enemmän hukassa kuin 80-luvulla, väittävät asiantuntijat – ”On harhaa luulla, etteivät muut kiinnitä ulkonäköösi huomiota”

  4. 4

   Suomalainen Maria käynnisti twiitillään ketjureaktion – Twitter täyttyi tv-sarjojen pilatuista nimistä, näin mahtavia ne ovat

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   Suomalaiset suosikkibloggaajat pitävät bisnespukeutumisen vinkkejä kankeina ja vanhanaikaisina: ”Ei se vähennä tippaakaan uskottavuutta, onko hame vai housut”

  7. 7

   Helsingin halutuimpiin kouluihin ilmoitetaan jopa vastasyntyneitä – syntymätöntä lasta ei oteta koulujonoon, vaikka vanhemmat kyllä yrittävät

  8. 8

   Raimo Peltonen kuuli työterveydessä olevansa terve, seuraavana päivänä hänet haki ambulanssi – suolistosyöpä muhii pitkään mutta antaa vain vähän merkkejä

  9. 9

   Influenssakausi lähestyy, mutta kannattaako perusterveen hankkia rokote? Nämä asiat sinun tulee tietää, jos harkitset influenssarokotetta

   Tilaajille
  10. 10

   Jengi murhasi 28 ihmistä Belgiassa 80-luvulla ja katosi – Entisen poliisin kuolinvuoteella tekemä tunnustus saattaa nyt ratkaista mysteerin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Usea suomalaisyritys harkitsee yhteistyön lopettamista uusnatsien kanssa toimineen Juha Kärkkäisen tavarataloissa

  7. 7

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  8. 8

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

   Tilaajille
  10. 10

   Suomalaisten työpukeutuminen on nyt enemmän hukassa kuin 80-luvulla, väittävät asiantuntijat – ”On harhaa luulla, etteivät muut kiinnitä ulkonäköösi huomiota”

  11. Näytä lisää