Sunnuntai    |   Kolumni

Venäjällä ylinopeussakko on iloinen yllätys

Venäjän halki Ladalla ajanut Moskovan-kirjeenvaihtaja Pekka Hakala luuli selvinneensä matkasta sakoitta, mutta kotona odotti kirje Ulan-Uden liikennepoliisilta.

Toukokuun 25. päivänä Primorjen piirissä Vladivostokin pohjoispuolella satoi vettä. Pyyhkimet lakaisivat Ladan tuulilasia, oikealla vilahti taas jonkin pikkukaupungin taajamamerkki.

Se tarkoittaa kuudenkympin nopeusrajoitusta, joten kaasujalkaa oli syytä nostaa. Periaatteessa riittää, että todellinen nopeus on alle kahdeksankympin, suomalaisesta rikesakkovauhdista ei Venäjällä välttämättä rangaista lainkaan. Ainakaan Lada-kuskia, jonka taskusta tuskin löytyy suuria summia konstaapeliperheen arjen avuksi.

Mutta taajamissa kannattaa olla tarkkana muutenkin kuin miliisin pelossa. Suojatiet kulkevat valtatien yli, ja muutoin hyväkin tie on kaupungin vastuualueella useimmiten täynnä karmeita kuoppia. Ehkä ne jätetään siihen luonnollisiksi hidasteiksi. Tai sitten tiemäärärahoille on ollut muuta käyttöä. Ohitustiet ovat harvassa.

Olin tehnyt kuukauden ajan Ladalla matkaa Viipurista läpi Venäjän, ilman yhtään ylinopeussakkoa. Liikennepoliisilla on tutkien lisäksi kaupunkien tuntumassa enemmän tai vähemmän pysyviä ratsioita, joissa tarkastellaan liikkujien ja heidän ajoneuvojensa papereita. Sellainen partio oli pysäyttänyt minut puolen tusinaa kertaa.

Kahdesti piti odotella varttitunti, kun ällistynyt poliisi soitti esimiehilleen, että mitä suomalaisen Lada-kuskin kanssa pitäisi tehdä. Kerran piti inttää Wienin tieliikennesopimuksesta, kun poliisi halusi välttämättä nähdäkseen ajokortin käännöksen. Suosittelen muuten sellaisen teettämistä ja vahvistamista notaarilla, jos on tarkoitus Venäjällä ajella. Selviää vähemmällä inttämisellä.

Lisäksi olin käynyt Tšeljabinskin alueella pitkähkön keskustelun poliisipartion kanssa, mutta se ei liittynyt millään tavalla tieliikenteeseen vaan työhöni toimittajana. Pojat oli pistetty seuraamaan, mitä suomalainen toimittaja ja ukrainalainen kuvaaja puuhasivat ydinjätelaitoksen naapurustossa.

Sateisen Primorjen piirin pikkukaupunki Vladivostokin pohjoispuolella jäi taakse, mutta taajaman päättymisestä ei merkkiä näkynyt. Metsää ympärillä, loivasti alamäkeen viettävä suora pikitie. Väsynyt kaasujalka painui alemmas ja nopeus nousi.

Seuraavassa notkelmassa odottikin poliisipartio tutkan kanssa.

”Nyt taisi olla vähän liikaa nopeutta, tulkaapa tuonne autoon.”

Kömmin ajokortti, rekisteriote ja vakuutustodistus kourassa poliisin etuveto-Ladaan. Partion toinen seriffi istui takapenkillä.

”Yli kymmenentuhatta kilometriä on jo mennytkin ilman sakkoja”, mainostin pelkääjän paikalla ojennettuani asiakirjat poliisille. Rupesin kertomaan, kuinka olin ostanut auton Pietarista ja lähtenyt ajamaan Venäjän läpi. Poliisi tuijotti ajokorttiani.

”Mitä, oletteko Suomesta?”

”Joo.”

Poliisi tunki paperit saman tien takaisin kouraani.

”Hyvää ja turvallista matkaa!”

Kotona Moskovassa postilaatikossa odotti sentään tervehdys Ulan-Uden liikennepoliisilta. Automaattikamera oli ikuistanut autoni 63 tuntikilometrin vauhdissa, neljänkympin rajoitusalueella.

Maksoin 500 ruplaa eli seitsemän euroa vähän myöhässä. Jos olisin maksanut heti, olisin saanut 50 prosentin sakkoalennuksen.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Hyödytön idiootti
 • Pekka Hakala
 • Tieliikenne
 • Sakko

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  2. 2

   Kittilän käsissä on satojen miljoonien eurojen bisnes, joka syöksi lappilaiskunnan kriisiin – ”Miten poromiehen ammatissa toimiva valtuutettu voisi tuntea lakipykäliä?”

   Tilaajille
  3. 3

   Suomessa myytävä jugurtti ja limsa eivät ole yhtä hedelmäisiä kuin Italiassa ja ikoninen tee on aromikkaampaa Britanniassa – Suomalaisten maku on tällainen, perustelevat yritykset

  4. 4

   Kokoomuksen suosio kasvaa, keskustan alamäki jyrkkenee – myös vihreiden ennätyssuosio hiipuu

  5. 5

   Valeruokamyrkytykset vaivaavat Espanjaa: Poliisi tunnistanut jopa 800 huijauksesta epäiltyä brittituristia

  6. 6

   Jenna Lehtonen tekee ulkomaanmatkan lähes joka kuukausi, Pirkko Schildt on käynyt 113 maassa – Miksi osa meistä tahtoo olla jatkuvasti liikkeessä?

   Tilaajille
  7. 7

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  8. 8

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  9. 9

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  10. 10

   Autoja tuhoutui tulipaloissa Vantaalla – paloja epäillään tahallaan sytytetyiksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  3. 3

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  4. 4

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  5. 5

   Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

  6. 6

   Suomalaistutkija ratkaisi ongelman, jota fyysikot ovat pähkäilleet 200 vuotta: Miksi vesipisara ei heti valu kaltevalla pinnalla?

  7. 7

   Emme tarvitse Melania Trumpin apua, vastaa slovenialaiskirjailija Sofi Oksaselle

  8. 8

   Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?

  9. 9

   Säveltäjä Toni Edelmann on kuollut

  10. 10

   Facebookin Messenger haluaa, että tunnemme itsemme hylätyiksi – Tämän takia nähtyyn viestiin vastaamatta jättäminen satuttaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  3. 3

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  4. 4

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  9. 9

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  10. 10

   ”Ideologisesti työtön” Ossi Nyman kuuli tukiensa katkaisemisesta Hesarista ja sai haastattelustaan palautevyöryn – ”Ei voi sanoa ääneen, että on tyytyväinen työttömänä”

  11. Näytä lisää