Sunnuntai

Elokuvaohjaaja kuvaa avovesiuinnin ihanuutta: järvi voi olla kuin ”isorintaisen mummelin halaus”

Johanna Vuoksenmaa rakasti uimista jo lapsena. Nyt hän keräilee järviä ja vangitsee tunnelman sanoin ja valokuvin.

Silloin oli helvetin kuuma. Näillä sanoilla elokuvaohjaaja Johanna Vuoksenmaa muistelee kesäpäivää viisi vuotta sitten. Hän oli Lahden Sibelius-talossa iltajuhlassa, Vesijärven rannalla. Iltalaukussa oli uimapuku, kaiken varalta, sillä kesällä voi tehdä mieli pulahtaa veteen.

Ja nyt totisesti teki mieli. Juhlista löytyi tuttu, jolla myös oli sattumoisin uikkarit mukana. Iltapuvut vaihtuivat uimapukuihin, juhlijat käväisivät järvessä viilentymässä ja palasivat saliin. Kokemus toi Vuoksenmaan mieleen lapsuuden kesät, jolloin uimapuku kulki aina mukana.

”Muistan, miten tähyilin autossa sitä sinivalkoista uimarannan merkkiä, mutta eihän isä joka rannalle suostunut pysähtymään.”

Lahden raikkaasta iltauinnista lähtien Vuoksenmaa on kiertänyt avovesiä oikein urakalla. Siitä on tullut hänelle harrastus.

”Nyt aikuisena saan pysähtyä jokaisen uimamerkin kohdalla!”

Viime kesänä vesiä kertyi yli sata, ja nyt Jaakon päivän tienoilla on ylitetty 70:n raja. Tänä kesänä hän on kuvannut jokaisen pulahduksen iPhonensa kameralla, kirjoittanut kustakin vedestä kuvauksen ja ladannut kuvan ja tekstin Facebookiin ja Instagramiin tunnisteilla #avovesihaaste ja #avovesibongaus.

Vuoksenmaan mielestä uimisen ihanuus on siinä, että kaikki aistit ovat mukana, makukin, sillä ”ainahan sitä vettä vähän suuhunkin lipsahtaa”. Tätä moniaistillisuutta hän yrittää välittää myös somepostauksissaan.

Vuoksenmaa sanoo, että avovesibongailu on muuttanut hänen suhdettaan Suomeen, kun matkoilla saattaa muistaa, että ai niin, tuolla on se pieni ja apea tai tuolla mutkan takana on se runoilija.

”Uiminen on hyvä tekosyy pysähtyä vain olemaan jossakin läsnä. Ja se on myös kivaa tekemistä ystävien kanssa. Terassin sijaan voi lähteä vetämään järvit.”

Hän on itsekin hämmästynyt sitä, miten erilaisia vedet ovat. Miksi jokin järvi vaikuttaa eloisalta, toinen taas uinuvalta? Miksi toiset ottavat etäisyyttä ja toista on liiankin helppo lähestyä? Miten vesi voi olla ”niin kuin isorintaisen mummelin halaus”, ”suloinen ja särmikäs järvityttö” tai ”pikkusen pyöreä bussikuski”?

Vuoksenmaa ei osaa selittää, miksi tietyt vedet ovat feminiinisiä, toiset selvästi maskuliinisia. Pispalan asukkaana hän tietää, että Näsijärvi on ”vesien alfauros”.

Järvet voivat olla eloisia tai uinuvia. Äänissä on isoja eroja: joistakin lähtee paljonkin ääntä ja toiset ovat hiljaisia.

Vuoksenmaa voi uida viileässäkin vedessä mutta hän ei ole talviuimari. Hänen mielestään vedet ovat kuin juomia, jotka pitää tarjoilla sopivassa lämpötilassa. Uidessa se on usein vähän alle 20 astetta.

Vuoksenmaa on alkanut ymmärtää paremmin uimisen ideaa ja esimerkiksi sitä, miksi uimahallit täyttyvät vanhoista naisista.

”Vesi koskettaa joka kohdasta kunnioittavasti ja hellästi. Se on aistinautinto, jota ei ole koskaan tahrattu sillä, että sitä olisi pidetty pahana. Vesi on myös lohduttavaa: se ei hylkää eikä kohtele rumasti.”

Avovesihaasteen valokuvat ovat 80-prosenttisesti selfieitä. Jos hän ei ota kuvaa itse, hän antaa tehtävän seuralaiselle, joka usein on hänen miesystävänsä, kirjailija-uutisankkuri Matti Rönkä. Silloinkin hän antaa ohjeita, miten kuva tulisi ottaa.

Vuoksenmaa ei ole kuvaajana amatööri, vaan hän on alun perin saanut valokuvaajan koulutuksen. Hän toimi kuvataiteilijana ennen ryhtymistään elokuvaohjaajaksi. Tänä kesänä hän viimeistelee syksyllä alkavaa uutta tv-sarjaansa Ex-onnelliset.

Vuoksenmaa on ihastunut avovesihaasteen herättämiin reaktioihin somessa. Moni on tunnistanut kuvista tuttuja vesiä.

Minäkin löysin oman mummolani rannan yhden kuvan taustalta ja jäin miettimään, miten kuvailisin sitä vettä, joka Vuoksenmaan sanoin oli ”kiitettävän kirkas ja rehellisen järventuoksuinen, mutta tälle en sydäntäni antais!”

Itse sanoisin, että iloinen ja ystävällinen kuin yhden tietyn mummelin halaus.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Uinti
 • Sosiaalinen media
 • Johanna Vuoksenmaa

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  2. 2

   Kittilän käsissä on satojen miljoonien eurojen bisnes, joka syöksi lappilaiskunnan kriisiin – ”Miten poromiehen ammatissa toimiva valtuutettu voisi tuntea lakipykäliä?”

   Tilaajille
  3. 3

   Kokoomuksen suosio kasvaa, keskustan alamäki jyrkkenee – myös vihreiden ennätyssuosio hiipuu

  4. 4

   Valeruokamyrkytykset vaivaavat Espanjaa: Poliisi tunnistanut jopa 800 huijauksesta epäiltyä brittituristia

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   Suomessa myytävä jugurtti ja limsa eivät ole yhtä hedelmäisiä kuin Italiassa ja ikoninen tee on aromikkaampaa Britanniassa – Suomalaisten maku on tällainen, perustelevat yritykset

  7. 7

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  8. 8

   Miksi pieneen palkkaan tyytyvät työntekijät kannattelevat kuolevia firmoja? Ay-johtaja Ann Selin nostaisi palkkoja, vaikka yritykset kaatuisivat

  9. 9

   Emme tarvitse Melania Trumpin apua, vastaa slovenialaiskirjailija Sofi Oksaselle

  10. 10

   Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  3. 3

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  4. 4

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  5. 5

   Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

  6. 6

   Patjasta löytyi jopa 20 miljoonaa: Pyramidihuijauksen rahanpesusta epäilty tunnusti viimein torstaina

  7. 7

   Suomalaistutkija ratkaisi ongelman, jota fyysikot ovat pähkäilleet 200 vuotta: Miksi vesipisara ei heti valu kaltevalla pinnalla?

  8. 8

   Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?

  9. 9

   Emme tarvitse Melania Trumpin apua, vastaa slovenialaiskirjailija Sofi Oksaselle

  10. 10

   20 vuotta sitten aamuyöllä tanskalainen vankikarkuri Steen Christensen saapui hotelli Palaceen ja nosti aseen kohti yöportieeri Mikko Tähtisen kasvoja – 30 minuuttia myöhemmin kaksi poliisia makasi teloitettuna kadulla

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  3. 3

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  4. 4

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  9. 9

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  10. 10

   ”Ideologisesti työtön” Ossi Nyman kuuli tukiensa katkaisemisesta Hesarista ja sai haastattelustaan palautevyöryn – ”Ei voi sanoa ääneen, että on tyytyväinen työttömänä”

  11. Näytä lisää