Sunnuntai    |   Kolumni

Suomessa on vähän nuoria miehiä, ja se saattaa pelastaa meidät pahalta

Suuret levottomuudet syntyvät silloin, kun yhteiskunnassa on paljon joutomiehiä. Nyt Suomessakin olisi ainekset laajoihin rähinöihin, mutta meitä suojelee nuorisolaihistuma, kirjoittaa Tommi Nieminen kolumnissaan.

Törmään heihin kaikkialla, minne kuljenkin.

Näihin maailmankaikkeuden riesankappaleisiin. Tarkoitan 15–30-vuotiaita joutomiehiä, joilta puuttuu neljä tärkeää T:tä. Heillä ei ole työtä, tyttöystävää, tuohta eikä tulevaisuutta.

Intian muslimienemmistöisessä Kashmirissa kolme heistä istui palestiinalaishuiveissaan kahvilanpöydässä ja odotti ja odotti ja odotti, että Taleban tulisi viimein Kashmiriin.

Serbian Belgradissa he ompelivat hihaansa ortodoksisten uusnatsien kaksipäisen kotkan ja huusivat ohimosuonet pullistuneina, että Haagin sotarikostuomioistuimessa syytettynä olevat sankarit Ratko Mladić ja Radovan Karadžić on vapautettava.

Valko-Venäjän Minskissä näiden nuorten miesten lauma paranteli krapulaansa suolakalalla ja votkalla. Vain koska satuimme olemaan paikalla, he olivat valmiit pieksemään meidät henkihieveriin. Kuultuaan, että olemme Suomesta, he vaativat ensin tietoa, tuleeko Suomesta deathmetal-yhtyeitä.

Hoimme: Children of Bodom! Children of Bodom!

En ole varma, onko se deathmetalia, mutta tiedän, että se pelasti meidät.

Yhdysvaltalaisen PAI-järjestön raportin mukaan vuosina 1970–1999 noin 80 prosenttia maailman aseellisista konflikteista tapahtui valtioissa, joissa on nuorisopullistuma.

Nuorisopullistuma tarkoittaa väestöllistä vinoutumaa, jossa vähintään 60 prosenttia maan väestöstä on alle kolmekymppisiä.

Maailmanhistorian pitkästä linjasta tiedetään, että siitä syntyy ongelmia. Jos yhteiskunnassa on paljon turhautuneita ja epätoivoisia nuoria miehiä, joilla ei ole mitään muuta kuin vapaa-aikaa, he alkavat mellakoida, rötöstellä tai jopa sotia.

Hyvässä lykyssä nuorisopullistumasta selvitään alakulttuurisella sukupolvikapinalla, huonossa tapauksessa ajaudutaan aseelliseen konfliktiin. Nykyajan surullisin kaaos, jossa nuorisopullistuma on osaselittäjänä, on arabikevät. Se jatkuu kuudetta vuotta sotina Syyriassa ja Irakissa ja kaaoksena Libyassa.

Sotien jälkeen 1945–1949 Suomessa syntyi vuosittain yli 100 000 lasta.

Meillä on siis jo kokemusta kotimaisesta nuorisopullistumasta. Sellainen oli viimeksi 1960- ja 70-luvuilla, jolloin näiden suurten ikäluokkien edustajat olivat parikymppisiä.

Kuusikymmenlukulaisten nuorisopullistumasta ei syntynyt kuitenkaan vaarallista konfliktia. He saivat aikaan pääosin väkivallattoman kapinan: kulttuurimurroksen, kansalaisoikeusliikkeen ja seksuaalisen vallankumouksen. Konfliktia rauhoitti se, että länsimaissa elettiin poikkeuksellisen pitkää ja nopeaa talouskasvua.

Nyt on toisin. Elämme hitaan talouskasvun aikakautta, joka jatkunee pitkään. Työpaikat pakenevat, sodat tuovat pakolaisia, elintasoerot kärjistyvät ja kunnat kuihtuvat.

Aikakausi on synnyttänyt yhteiskunnallisia konflikteja, joissa on vain kielteisiä piirteitä. Kaiken järjen mukaan jopa Suomessa olisi ainekset jopa laajoihin levottomuuksiin.

Kerron nyt, miksei niin käy.

Kesäkuussa haastattelin kollegani Laura Halmisen kanssa 30-vuotiasta oululaista Esa Henrik Holappaa. Holappa on kansallissosialistisen Suomen vastarintaliikkeen entinen johtaja.

Holappa oli hylännyt aatteen jo vuonna 2014. Keväällä 2016 hän astui kaapista ja ryhtyi julkisesti natsi-ideologian vastustajaksi.

Hän oli syvästi katumapäällä.

Hän kertoi tuhlanneensa viisitoista vuotta uusfasismille. Tarinat, joita hän kertoi, olivat pääosin tragikoomisia, osin vain traagisia. Hän ei ollut kouluttautunut eikä tehnyt palkkatyötä. Lompakko oli tyhjä. Käteen vuosista oli jäänyt viisi natsitatuointia. Hän mietti kuumeisesti, kuinka rahaton mies pääsee niistä eroon.

”Sitä oli vain niin sekaisin päästään, todellisuuden kuvat menivät sekaisin”, hän kertoi.

Yhteiskunnan vakauden kannalta oleellista on se, että Suomen vastarintaliike on pysynyt alle sadan jäsenen natsiryhmänä. Se potkii ja hakkaa yksilöitä, muttei horjuta yhteiskuntaa.

Se tulee myös jäämään pieneksi.

Holappa pulpahti mieleeni viime viikolla.

Sillä hetkellä en pohtinut Suomen Vastarintaliikkeen tuoreinta väkivaltatapausta, vaan Suomen kestävyysvajetta.

Se on taloustermi, jonka taustalla on kansan ikääntyminen, nuorisopullistuman vastakohta. Kestävyysvaje on sitä, että yhä harvemman palkkatöissä käyvän täytyy elättää yhä useampi sellainen, joka ei käy.

Monen ekonomistin mukaan se ajaa Suomen kansantalouden ahtaalle.

Seuraa pääväitteeni: juuri nyt suomalaisten on syytä olla huojentuneita kestävyysvajeesta ja väestön ikääntymisestä. Uskokaa pois!

Kun osa kansasta innostuu nationalismista ja demokratian vastaisuudesta, nuorisopullistuman puute saattaa olla valttikorttimme. Suomen vastarintaliikkeelle, militanteimmille eläinaktivisteille, itsenäisyyspäivän katukivenheittäjille ja muille puupääporukoille on tarjolla vain pieni reservi potentiaalisia jäseniä.

Sitä paitsi tulevaisuuskin näyttää rauhalliselta, sillä viime vuonna Suomessa syntyi vaivaiset 55 472 lasta. Meillä on käsissämme eräänlainen nuorisolaihistuma.

Kiitos pienet ikäluokat!

Kiitos 1970–2016!

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   New Yorkissa siskoni sopeutui hyvin joukkoon – Suomessa moni katsoo häntä kuin hänessä olisi jotain vikaa, ja se tuntuu pahalta

  2. 2

   Donald Trump hermostui Kiinasta pelastetun koripalloilijan isän kommenteista – ”Olisi pitänyt jättää heidät vankilaan”

  3. 3

   Hyväosaiset omistavat yhteiskunnan, joka myötäilee heidän etuaan – siihen on yksi syy ylitse muiden

   Tilaajille
  4. 4

   Hallitusneuvottelujen katkeaminen vei Saksan poliittiseen kriisiin – Angela Merkelin aika voi olla ohi

  5. 5

   Maailma teki uskomattoman tempun ja torjui happosateet ja otsonikadon – nyt 15 000 tutkijaa vetoaa ihmiskunnan selviämisen puolesta, mutta suurimpaan ongelmaan ei löydy ratkaisua

  6. 6

   Maapallon pyöriminen hidastuu, tutkijat ennustavat ensi vuodeksi rajuja maanjäristyksiä – Helsingin yliopiston apulaisprofessori: ”Edelleenkään emme voi ennustaa, missä järisee”

  7. 7

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  8. 8

   Tuntuuko, että kaikki muuttuu vaarallisemmaksi? Olet oikeassa, ja on terveellistä tunnustaa se

  9. 9

   Kädet eivät toimineet, mutta silti Matti ja Outi todettiin työkykyisiksi – Pitkäaikaissairaat pelkäävät, että työttömyysturvan leikkaukset ovat uusi rangaistus etenkin heille

   Tilaajille
  10. 10

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  2. 2

   Niina Hartikainen ei ole pelkkä mies tai pelkkä nainen vaan muunsukupuolinen – Voiko hänestä pian tulla Niina Tero Hartikainen?

   Tilaajille
  3. 3

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  4. 4

   Maapallon pyöriminen hidastuu, tutkijat ennustavat ensi vuodeksi rajuja maanjäristyksiä – Helsingin yliopiston apulaisprofessori: ”Edelleenkään emme voi ennustaa, missä järisee”

  5. 5

   Sdp:n kannatus lähestyy kokoomuksen suosiota – keskusta ja vihreät loivassa alamäessä

  6. 6

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  7. 7

   Salakirjoittaja ja piirtävä upseeri – sota toi yhteen suomalaisen pariskunnan, ja nyt heidän jäljiltään löytyi salaisuus: mitä vaitelias joukko upotti savolaiseen järveen?

   Tilaajille
  8. 8

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  9. 9

   Himoliikkuminen on maailmassa vain harvan oikeus – Suomessakin on ihmisiä, jotka eivät liiku lainkaan, erot tyttöjen ja poikien välillä näkyvät jo 3-vuotiaana

  10. 10

   Kaksion saa jo lähes yksiön hinnalla pääkaupunkiseudulla – Katso, mitä pienet asunnot maksavat omalla alueellasi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  5. 5

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  6. 6

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  7. 7

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  8. 8

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  9. 9

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  10. 10

   Parisuhde tuhon partaalla – asiantuntija ja HS:n lukijat kertovat, millaiset syyt ajavat parit harkitsemaan eroa ja mikä lopulta sai pysymään yhdessä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää