Sunnuntai

Valokuvaaja kuvasi lasten mielikuvituskaverit – tässä ovat kapteeni Mustaparta, Ii-pappa ja Plenti

Mielikuvituskavereiden houkuttelu valokuvaan ei ollut aina yksinkertaista. Yksi oli jumissa avaruudessa, toisen kanssa oli tullut riitaa.

Verna Kovanen tietää, ettei mielikuvitusystävien valokuvaaminen ole aina yksinkertaista. Ensinnäkin on tietysti se ongelma, että kuvattavat ovat näkymättömiä. Mutta se on vasta alkuhankaluus ja jo alun perin tiedossa, kun tällaiseen kuvausprojektiin ryhtyy. Enemmän päänvaivaa voi aiheuttaa se, miten kuvattavat saadaan paikalle.

Joskus mielikuvituskaveri saattoi kadota lapsen elämästä kokonaan ennen kuin Kovanen ehti kameran kanssa paikalle.

Eemu-pojan näkymättömän kaverin, Hikka-hiiren, kanssa oli vaikea sopia kuvausaikaa, koska Hikka asui Espanjassa ja lentojen varaamisessa oli ongelmia.

Yksi tyttö ei suostunut ensin kertomaan edes äidilleen, miksei jo sovittu kuvaus ollutkaan mahdollinen. Lopulta selvisi, että tyttö oli riidoissa mielikuvitusystävänsä kanssa. Kuvaus järjestyi vasta, kun Kovanen auttoi kirjoittamaan anteeksipyyntökirjeen ystävälle.

Oscarin ystävä Mulperi taas asui avaruudessa. Hänen aluksessaan oli vikaa, joten hän ei päässyt paikalle vaan lähetti viestejä teleportin kautta.

Mulperi oli alun perin ihan tavallinen poika, mutta sitten hän joi liikaa vettä ja kutistui niin pieneksi, että mahtui Oscarin avaruusalukseen ja lensi pois. Myös Oscar joi paljon vettä, koska hän halusi kovasti päästä käymään Mulperin kotiplaneetalla.

Valokuvaaja Verna Kovanen on 27-vuotias. Hän alkoi kuvata lasten mielikuvituskavereita neljä vuotta sitten. Ensi viikolla ilmestyy hänen valokuvakirjansa Näkymättömät.

Kirjassa on kuvia 13 lapsesta ja heidän näkymättömistä ystävistään. Lapset olivat kuvausten aikaan 3–8-vuotiaita. Monilla mielikuvituskavereita oli vain yksi, mutta joillakin niitä oli monta.

Yksi lapsista kaitsi miljoonan pokémonin laumaa. Siinä riitti hommaa, koska pokémonit olivat aikamoisia hulivilejä. Kesken kuvausten ne karkasivat metsään mutta löytyivät lopulta paistamasta makkaraa.

Tytön pokémon-kaverit olivat allergisia nurmikolle mutta eivät tajunneet varoa sitä. Jos ne eksyivät nurmikolle, niiden kanssa ei voinut leikkiä viikkoon.

”Nythän koko kaupunki on täynnä näkymättömiä pokémoneja, mutta tämä oli ennen pelihuumaa”, Kovanen sanoo.

Kun Kovanen oli lapsi, hänelläkin oli mielikuvitusystävä tai oikeastaan mielikuvitusisosisko. Tämä Henni oli jo parikymppinen ja asui Hollywoodissa. Mikään leffatähti hän ei kuitenkaan ollut, vaan aloitteleva näyttelijä, joka kiersi koekuvauksissa.

Kovanen puhui hänen kanssaan pitkiä puheluita lankapuhelimella niin, että linja oli usein varattu. Henni oli viisas hahmo, jonka kanssa saattoi jutella vaikka elämän tarkoituksesta.

Kun Kovanen oli seitsemänvuotias, Henni sai vihdoin ison roolin ja pari vuotta kestänyt ystävyys hiipui siihen.

”Usein mielikuvituskaverit jäävät suunnilleen silloin, kun koulu alkaa. Elämään tulee niin paljon muuta.”

Kovasen äiti on pohdiskellut, syntyikö Henni sen vuoksi, että Kovanen oli perheen ainoa lapsi. Siitä tuskin oli kyse. Toisin kuin aikuiset helposti ajattelevat, mielikuvituskaverit eivät liity yksinäisyyteen. Päinvastoin: sosiaalisella lapsella on usein myös kuviteltuja kavereita.

Näkymättömät ystävät ovat lapsille ajattelun työkalu ja sosiaalinenkin leikki, Kovanen sanoo. Kirjassa lastenpsykiatri Janna Rantala muistuttaa, että filosofi Sokrateskin keskusteli oman daimoninsa, neuvoja antavan kaksoisolentonsa, kanssa ja että antiikin Kreikassa näkymätön seuralainen saattoi kulkea rinnalla läpi elämän.

Rantala viittaa tutkimuksiin, joiden mukaan mielikuvitusystävät edistävät lasten kielellistä kehitystä. Niiden kanssa harjoitellaan ennen kaikkea sosiaalisesti fiksua puhetta, siis muiden kanssa olemista.

Eikä mielikuvituskavereiden kanssa leikitä vain silloin, kun ollaan yksin, Kovanen kertoo. Näkymättömät saatetaan ottaa samaan leikkiin näkyvien kavereiden kanssa, mukaan porukkaan.

Joku lapsista sanoi, että ”mun kaverit ei näe sitä, mutta ne tietää, että sekin on täällä”.

Kuviin päätyneet mielikuvitusystävät olivat sekä mielikuvituksellisia että arkisia. Niissä näkyi myös ympäröivä aikuisten maailma.

Viisivuotias Julia tapasi mielikuvituskavereita mielikuvitustyöpaikallaan viestintätoimistossa, joka oli erikoistunut hevosten kielellä viestimiseen. Julia oli hevosten pomo. Ennen töihin lähtöä hän laittoi huulipunaa ja pakkasi salkun. Töissä oli tietenkin hirveä kiire.

Kolmevuotias Siiri taas oli joutunut keskelle draamaa, jossa hänellä oli mielikuvitus-exä, nykyinen ja vielä kolmas, joka ehkä olisi kiinnostunut hänestä. Siiriä ärsytti, että exä yhä soitteli hänelle.

Kovanen epäilee, että televisio oli ruokkinut Siirin mielikuvitusta.

Toisaalta oli myös klassisia mielikuvitushahmoja kuten Niilan ystävä, seitsemällä merellä seilannut kapteeni Mustaparta, joka oli varastanut osan Niilankin kultarahoista.

Mielikuvituskaverin ja muun leikin rajaa on vaikea ja ehkä turhakin vetää. Lapsen todellisuudessa leikki voi olla totta. Esimerkiksi Lassi ja Leevi -sarjakuva kuvaa tätä hienosti.

Kovasen piti ottaa tämä huomioon myös kuvissaan. Niitä ei voinut rajata miten sattuu, koska muiden silmiin tyhjältä näyttävässä tilassa saattoi olla jotakin lapselle todellista.

Kovanen halusi kunnioittaa leikin kauneutta ja haurautta. Kuvaushetkelläkin piti aistia, keitä kaikkia paikalla on.

Sama pätee entistä useammin myös aikuisten maailmaan. Paikalla on jatkuvasti muitakin kuin ne, jotka kaikki näkevät. Eikä vain pokémoneja.

”Nykyään aikuisetkin käyvät paljon keskusteluja muuten kuin kasvokkain.”

Silloinkin täytyy kuvitella paljon.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Lapset
 • Valokuvaus
 • Ystävät
 • Mielikuvitus
 • Sanoma Pro

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  2. 2

   Hallitus horjuu yhä – Sipilän tiukka viesti kokoomukselle: Sotessa on nyt ”ota tai jätä”-tilanne

  3. 3

   Nuoret suomalaismiehet fanittavat 27-vuotiaan opiskelijan tekemää tv-sarjaa, vaikka sen ei pitänyt olla enää mahdollista – Näin ärsyttävästä nörtistä tuli nettisuosikki

  4. 4

   Länsimetron koeajo tyssäsi tällä kertaa vaihdevikaan Otaniemessä – HKL lupaa kertoa matkustajaliikenteen aloittamisesta perjantaina

  5. 5

   Sörnäisten ”kauhea röttelöyksiö” on menossa kaupaksi yli hintapyynnön – Välittäjä: ”Minulta on kysytty, jäikö hinnoittelijalta aamulääkkeet ottamatta”

  6. 6

   Miten terve, koulutettu ja menestyvä nainen voi uupua jopa ennen kuin täyttää 30?

  7. 7

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  8. 8

   Tolkutonta viinankäyttöä riitti, kun Suomi soti: känninen kenraali ei päässyt autosta ulos, pataljoonan komentaja sammui alaisineen – ”Ihme että tällainen porukka onnistui”

  9. 9

   Uutuuskirja paljastaa: muu Yö-yhtye kiusasi ylivoimaista Jussi Hakulista sadistisesti – Olli Lindholm: ”Kateuttahan se oli, alemmuudentuntoa”

  10. 10

   ”Jätä avaimet tuohon. Kiitos ja hei” – Työpsykologi Hanna Poskiparta sai nuorena yllätyspotkut unelmatyöstään, mutta oppi samalla paljon olennaista työyhteisöstä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  2. 2

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  3. 3

   Moni suomalainen syö maksansa sairaaksi – jo joka viidennellä on rasvamaksa, eikä tulevaisuus näytä erikoislääkärin mukaan hyvältä

  4. 4

   Stalinin alkuperäiset dokumentit lopettavat turhan arvuuttelun – nyt tiedetään luotettavasti, mitä Moskova suunnitteli Suomen varalle

  5. 5

   30-vuotias mies kertoi kokemuksistaan HS:n ahdistelukyselyssä: ”Hävetti kamalasti, miten hallitsemattomasti olin käyttäytynyt – En ollut ottanut todesta hienovaraisia vihjeitä siitä, etten ollut toivottu”

  6. 6

   Mikko Andelin, 41, nukkui kuukausikaupalla vain kolme tuntia yössä – sitten järvenpääläislääkäri puuttui asiaan ja tarjosi lääkkeetöntä hoitoa

   Tilaajille
  7. 7

   Miten terve, koulutettu ja menestyvä nainen voi uupua jopa ennen kuin täyttää 30?

  8. 8

   ”Väkisin viinaa, hotellihuone, seksuaalinen hyväksikäyttö / raiskaus”: Suomen elokuva-alalla ahdistellut naiset kertovat kokemuksistaan

  9. 9

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  10. 10

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  6. 6

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  7. 7

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  8. 8

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  9. 9

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  10. 10

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  11. Näytä lisää