Sunnuntai

Rauhankokouksen rankat ehdot Palestiinalaiset joutuvat tekemään kirveleviä myönnytyksiä lähtiessään neuvottelemaan lähi-idän rauhasta

Tilaajille

Intifadan, palestiinalaisten kuuluisan kansannousun viimeinen kivi heitettiin ehkä viime perjantaina alkuiltapäivästä.

Se nakattiin mahdollisesti juuri ennen kuin Israelin kovan linjan oikeistolainen pääministeri Jitzhak Shamir sanoi ehdottavansa maansa hallitukselle suostumista rauhanneuvotteluihin, joissa vastapukareina pöydän toisessa päässä ovat palestiinalaiset. Sen jälkeen suurvallat ilmoittivat kutsujen Madridissa 30. lokakuuta alkavaan historialliseen rauhankokoukseen olevan jo matkalla. Kivien heittely on nyt siirtymässä neljän seinän sisälle.

"Intifada sellaisenaan ei ole ollut tavoite, vaan väline, jolla on pyritty itsenäisyyteen. Tässä suhteessa se on toiminut hyvin", sanoo Sari Nusseibah . Hän on Israelin miehittämän Länsirannan vaikutusvaltaisia ajattelijoita, Bir Zeitin yliopiston professoreja, jotka ovat yliopistonsa sulkemisenkin jälkeen toimineet aktiivisti politiikassa.

Nusseibah on myös ollut mukana palestiinalaistyöryhmässä, joka on ollut kiinteässä neuvotteluyhteydessä Yhdysvaltain ulkoministerin James Bakerin kanssa.

"On vaikea sanoa, oltaisiinko tässä tilanteessa ilman intifadaa. Toisaalta voi kysyä, oltaisiinko tässä tilanteessa ilman Persianlahden sotaa, Itä-Euroopan hajoamista, Neuvostoliiton sisäistä kehitystä ja Yhdysvaltain voimanosoitusta", Nusseibah sanoo.

Hän ei silti tunnusta, että ainutkaan kivi olisi singottu turhaan.

Persianlahden sodassa palestiinalaiset ja heidän kansallisliikkeensä Palestiinan vapautusjärjestö (PLO) rypi pohjamudissa. Se tuki Irakin Saddam Husseinia . Palestiinalaiset tanssivat erämaassa talojensa katoilla, kun Irakin Scud-ohjukset tärähtivät Tel Avivin maastoon.

Mutta ilo oli lyhyt. Irak pantiin polvilleen nopeasti, ja palestiinalaiset saivat tuntea nahoissaan poliittisen hairahduksensa. Kansannousun, intifadan, tuoma julkinen myötätunto meni siinä samassa pesuveden mukana.

Yhdysvaltain voimalla ajamat rauhanneuvottelut olivat tässä tilanteessa kuin taivaan lahja. Palestiinalaisten asia kelpasi taas otsikoihin, ja vastaanhangoittelijoina ja syntisäkkeinä näyttivät olevan miehitettyjä alueita uhmalla siirtokunniksi rakentavat "suurisraelilaiset".

Israelilaisten hinta neuvotteluhalukkuudesta oli kovempi kuin koskaan - palestiinalaiset joutuivat tekemään myönnytyksiä miltei kaikessa. Jopa israelilaiset lähteet luonnehtivat palestiinalaisten suostumusta osallistua rauhanneuvotteluihin "häpeälliseksi".

Palestiinalaisten nieltäväksi jää monta kirvelevää asiaa: he eivät voi olla neuvotteluissa oman kansallisuusliikkeensä PLO:n nimissä. He eivät voi liehuttaa Madridissa omaa kansallislippuaan, vaan joutuvat esiintymään Jordanian valtuuskunnan osana, vaikka Palestiina julistettiin itsenäiseksi reilu vuosi sitten. Itsenäiseksi julistetun Palestiinan pääkaupungin, Jerusalemin, palestiinalaisista kukaan ei kelpaa Israelin ehtojen mukaan rauhanneuvotteluihin. Samoin Israelin asettamat ehdot rajaavat ulkopuolelle kaikki muut diasporassa asuvat palestiinalaiset; vain miehitetyiltä Länsirannalta ja Gazasta kotoisin olevat palestiinalaiset kelpaavat Israelille neuvottelukumppaneiksi.

Ehdot ovat kovat. Toisaalta palestiinalaiset tuntevat, että parempaakaan tarjousta ei ole tulossa. Baker patistikin heitä neuvotteluihin sanomalla suoraan, että bussi ei kulje heidän ohitseen kahdesti. Tarttumista viimeiseen oljenkorteen on perusteltu reaalipolitiikalla.

"Palestiinalaisten suuri enemmistö on neuvottelujen kannalla, ja sama enemmistö on ehdotettujen edustajien takana", sanoo Betlehemin palestiinalainen kaupunginjohtaja Elias Frej ja viittaa PLO:n pakolaisparlamentin (PNC) ja keskusneuvoston päätöksiin. Hän on yksi niistä, jotka saattavat edustaa palestiinalaisia Jordanian ja palestiinalaisten yhteisessä delegaatiossa. Nimilista on annettu tiedoksi Bakerille, joka ei ole kuitenkaan palestiinalaisten pyynnöstä paljastanut sitä. Valtuuskunnassa on suunnitelmien mukaan 14 palestiinalaista.

"On otettava huomioon, että kaikki mikä päätetään, päätetään PLO:n ohjeiden mukaisesti", jerusalemilaista tietokeskusta johtava palestiinalainen Ibrahim Karaeen sanoo.

"Palestiinan pakolaisparlamentti jo päätti, että palestiinalaiset osallistuvat rauhankokoukseen. PLO:n keskusneuvosto vain noudatti tätä ohjetta. Kaikki, mikä on päätetty, on päätetty PLO:n ohjeiden mukaan. On vain Israelin vapaaehtoista sokeutta olla näkemättä sitä", Karaeen sanoo ja painottaa, että todellisuudessa kaikki valinnat alistetaan PLO:lle. Israel ei voi asialle mitään.

Israelilaiset voivat saada rauhan rajoilleen. Arvokkaampaa heille on kuitenkin voittaa Yhdysvaltain luottamus uudelleen ja saada taloussuhteensa paremmalle tolalle, alkaen siirtolaistulvan rahoittamiseen tarkoitettujen 10 miljardin dollarin lainojen takuista.

Palestiinalaisille on luvassa rauhanneuvottelujen sivutuotteena itsemääräämisoikeus eräiden huhujen mukaan jopa vuoden sisällä. Neuvotteluhalukkuudella kirkastetaan Persianlahden sodan aikana tahriutunutta kuvaa.

"Kyse on lopulta vain leikistä: kun soitto loppuu, kaikki asettuvat tuoleille, ja sitten katsotaan, kuka jää ilman tuolia", tiivistää Länsirannan tieto- ja rekisteröintikeskuksen puuhamies Meron Bevenisti , Jerusalemin entinen apulaiskaupunginjohtaja.

Hänen mielestään koko tilanne on mielikuvituksellinen. Baker ja Neuvostoliiton ulkoministeri Boris Pankin ovat ladanneet lähi-idän ratkaisun taakse paljon arvovaltaa ja suuria nimiä, mutta itse ongelmaa ei ole ratkaistu millään tavalla.

"Tämän kaiken tohinan taakse on saatu paljon arvokkaita nimiä, ja kaikki näyttää hyvältä. Itse asiassa tilanne voi kääntyä nykyistä hymistelyä pahemmaksi. Palestiinalaisilla on kaikkien myönnytysten jälkeen ehkä tarve näyttää, että he ovat todellinen, kouriintuntuva voima. Heidän pitää entistä selkeämmin näyttää patrioottisuutensa; se, että palestiinalaisten asiaa ei ole myyty. Samoin miehitetyille alueille on odotettavissa lisää juutalaissiirtokuntia samassa tahdissa kuin Israelin valtio osoittaa taipuvaisuutta", Bevenisti povaa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  8. 8

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa ottelua

  9. 9

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  10. 10

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää