Sunnuntai

Pohjolan metsät - Euroopan keuhkot?

Tilaajille

Ensimmäiset yksittäiset ihmisen tekemät rakennelmat, jotka näkyvät maata lähestyvästä avaruusaluksesta, ovat Kiinan muuri ja maailman suurin kaatopaikka New Yorkissa. Yhdysvalloissa on laskettu, että kaksi kolmasosaa kaatopaikan roinasta on paperia.

Monissa Yhdysvaltain osavaltioissa säädetään jo laissa, että sanomalehtipaperi täytyy tehdä osittain jätepaperista. Kalifornian osavaltiossa jätekuitua täytyy olla vähintään 15 prosenttia sanomalehtipaperin raaka-aineesta. Britanniassa kustantajat ja paperintuottajat ovat sopineet ympäristöministerin kanssa, että vuonna 2000 sanomalehti- ja aikakauslehdistä 40 prosenttia tehdään uusiopaperista.

Saksassa alettiin jokin aika sitten suunnitella uusia lakeja, joiden mukaan tietyissä paperilaaduissa olisi aina oltava tietty prosenttiosuus kierrätyskuituja. Sääntöjen piti koskea myös tuontipapereita.

Suomen metsäteollisuudelle laki olisi ollut kohtalokas. Suomi vie paperia paljon ulkomaille, ja kotimarkkinoilta keräyspaperia ei olisi saatu riittävästi. Jätepaperimassaa olisi täytynyt ensin kuljettaa ulkomailta Suomeen, sekoittaa puumassan joukkoon ja kuskata paperina takaisin Keski-Eurooppaan. Kuljetuksista olisi tullut kokonaan oma ympäristöongelmansa.

Osin suomalaisten aktiivisen lobbauksen ansiosta Saksassa on nyt luovuttu tiukoista prosenttitavoitteista. Niiden tilalle suunnitellaan väljempiä sääntöjä, joissa tavoitteena on keskittyä paperin kierrätykseen.

Tulevaisuudessa erilaisten tuotteiden myyjät velvoitetaan yhä enemmän huolehtimaan paperin ja pakkausten kierrätyksestä.

Käytännössä paperi voidaan pestä uudelleenkäytettäväksi pari kolme kertaa. Sille käy niin kuin ikivanhoille farkuille pesussa - paperimassa muuttuu haperoksi ja kuluu olemattomiin. Siksi pestyn massan joukkoon tarvitaan aina puumassaa vahvistamaan paperia.

Suomalainen metsäteollisuus on markkinoinut Keski-Euroopassa uutta ajatusta siten, että Suomen, Ruotsin ja Norjan metsät ovat Euroopan keuhkot.

Kasvava puu syö hiilidioksidia ja tuottaa happea. Puut kasvavat vain jos niitä hakataan. Ellei Pohjolan metsiä hakattaisi, Euroopan keuhkot pääsisivät vanhenemaan eivätkä enää tuottaisi happea ja söisi hiilidioksidia.

Näin Suomen metsäteollisuus voi perustella, että sen on Euroopan luonnon kannalta tärkeää keskittyä puusta tehdyn paperin valmistamiseen.

Jos suomalaiset metsäyhtiöt samaan aikaan omistaisivat Keski-Euroopassa riittävästi kierrätyspaperia käyttäviä tehtaita, ne voisivat hyvin hyödyntää myös markkinoilla olevan kierrätyspaperin ja täyttää lakien asettamat kierrätyskuituvelvoitteet.

Silloin suomalaisilla yhtiöillä on kaikkea mitä asiakkaat haluavat.

Suomalaisen metsäteollisuuden yhdentyminen Eurooppaan on jo alkanut. Metsäyhtiöillä on 55 tytäryhtiötä Euroopassa. Vuoden 1985 jälkeen suomalainen metsäteollisuus on hankkinut Euroopasta parikymmentä tehdasta, joista osassa käytetään paljon kierrätyskuituja.

Enso-Gutzeit on ilmoittanut aikovansa rakentaa sanomalehtipaperitehtaan itäiseen Saksaan. Vuoden 1994 puolivälissä käynnistyvä tehdas valmistaa sanomalehtipaperia pelkästä kierrätyskuidusta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Lautakunta tyrmäsi Helsingin suurmoskeijan: tonttia ei varata, pääsyynä hankkeen rahoituksen alkuperä

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  7. 7

   Espoon ja Vantaan bussilinjoja saatetaan joutua katkaisemaan lumen takia – Espoossa yhä lähes 5 000 taloutta ilman sähköä

  8. 8

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  3. 3

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää