Sunnuntai

ASVALTTIKUKKIA

Tilaajille

Vaatimaton ja hento kissankita kasvaa Valtionarkiston kiviportaiden raossa Kruununhaassa. Paikka on aivan Helsingin sydämessä; vieressä on Suomen Pankki, kivenheiton päässä Senaatintori. Vaikka Helsinki on kivinen kaupunki, siellä kasvaa yli tuhat kasvilajia.

Vahvimmat tunkevat voittajan ottein läpi asvaltin.

Kasvitieteilijä Arto Kurton kädessä ruipelo kissankita herättää myötätuntoa. Tarkkaan katsoessa erottuvat suikeat lehdet ja vaaleansinipunaiset kukat. Kasvi on kotiutunut Helsingin empirekeskustaan niin hyvin, että se kasvaa jopa Tuomiokirkon graniittiportailla.

Arto Kurtto ja Leena Helynranta kumartelevat Valtionarkiston seinänvierustoilla ja luettelevat lisää kivikaupungin kasveja: rentohaarikko, vesiheinä, tannervihvilä, lutukka, maitohorsma, kylänurmikka, pihasaunio, tahmavillakko, piharatamo, pujo.

Kurtto keksii jalkakäytävän reunasta kallioseinämästä jopa metsäimarteen. Korpikasvi on ilmeisesti jäänne jostain 1700-luvulta, jolloin Kruununhaassa oli vielä suota.

Vuosaaressa on rehevintä Helsinkiä

Kurton ja Helynrannan kaltaisia urbaaneja botanisteja on maailmalla aika vähän. Kaupunkien kasvistoja ei ole tutkittu kovin paljon. Helsingissäkin tämä on ensimmäinen kerta, kun koko nykyinen kaupunki käydään läpi.

Eniten lajeja on löytynyt Vuosaaresta. Kahdessa neliökilometriruudussa kasvoi jopa yli 400 lajia. Keskikaupungilla määrä putoaa puoleentoistasataan. Tavaratalojen ja liikennevalojen keskellä sekin tuntuu paljolta.

Tylsimpiä paikkoja ovat olleet lähiöiden kerrostaloalueet, joissa nurmikkoa on kylvetty kaikkialle, niin ettei missään kasva oikein mitään. Lauttasaarikin oli yllättävän karu: melkein kaikki kasvit olivat istutettuja, luonnonkasvillisuutta tapasi vain rannoilla.

Tutkimuksen tarkoitus on koota Helsingissä kasvavien lajien levinneisyystiedot tietokoneelle kasvitieteilijöiden ja kaupunkisuunnittelijoiden käyttöön. Helsinkiläisiä varten julkaistaneen muutaman vuoden päästä kuvitettu kasvio.

Raoista versoo vihreää

Silti jonnekin syntyy ajan mittaan vähäinen rako, josta alkaa versoa vihreää. Vahvimmat varret työntyvät asvaltin läpi puhkoen sitä selviytyjän ottein. Moni laji on kehittänyt hengissäpysymisen taidon äärimmilleen.

Jokin aika sitten Arto Kurtto tutki Kruununhaan jalkakäytävien reunat. Niiden kuvittelisi olevan kaikkein ankeimpia kasvupaikkoja. Silti Kurtto löysi noin 70 lajia ja arvioi kasvien määrän yli 8000:ksi.

Asvaltti- ja nupukivikatujen yleisin kasvi oli kylänurmikka. Se on todellinen kosmopoliitti, joka maailmanvalloittajan tyyliin kasvaa melkein missä vain. Kruununhaassa se oli levinnyt paljaimmillekin kaduille.

Seuraavaksi yleisimpiä olivat tutut piharatamo ja pihatähtimö (vesiheinä).

Voikukat jököttivät sitkeästi kerran valtaamissaan koloissa. Koivun ja raidan taimet sekä maitohorsma olivat levittäytyneet sinne tänne.

Nupukivisillä jalkakäytävillä kasvoi rentohaarikkoa, pihatatarta, lutukkaa, peltovillakkoa ja nurmihärkkiä. Ne ovat sitkeitä ja lannistumattomia lajeja, jotka sietävät paljon, usein jopa senkin, että niiden päältä ajetaan autolla.

Auringonkukkia öljynpuristamolta

Siellä näkee hyvin, miten Helsinkiin leviää koko ajan uusia kasveja. Unkarinpernaruoho ja rohtoraunioyrtti ovat kulkeutuneet meille Euroopasta; piparjuuri on peräisin viljelypalstoilta.

Purjelaivojen aikana uusia lajeja saapui laivojen painolastina käytetyn maan mukana, kun sitä läjitettiin satamien liepeille. Venäjän vallan aikana meille tuli kasveja eläinten rehun seassa; venäläisiä kasveja on paljon esimerkiksi Suomenlinnassa.

Herttoniemen öljynpuristamolta leviää toisinaan kummallisen näköisiä soijatulokaskasveja ja auringonkukkia. Kivihiilen seassa tulee valkomesikkää ja punasavikkaa Venäjältä ja Puolasta.

Pallopäinen pihasauniokin tavattiin Suomesta ensimmäisen kerran vasta 150 vuotta sitten rikkaruohona kasvitieteellisestä puutarhasta. Sen alkuperäisalue on jossain Koillis-Aasiassa tai läntisessä Pohjois-Amerikassa.

Pian se oli valloittanut Helsingin ja vuosisadassa koko Suomen ja levinnyt joka puolelle ratapihoille, varastoalueille ja hiekkakentille. Nyt tuntuu niin kuin se olisi kasvanut täällä aina.

Vain yksi kullero

Ensimmäisenä tutkimuskesänä Kurtto ja Helynranta löysivät jo noin 850 lajia. Mieluisimpia olivat valtakunnallisesti uhanalaiset lehtonata, ketoraunikki ja sääskenvalkku. Suuren heinäkasvin, lehtonadan, luultiin jo hävinneen, koska sen kasvupaikat olivat jääneet rakentamisen alle.

Viime kesänä löytyi kaksi valtakunnallisesti uhanalaista lajia, saunionoidanlukko ja horkkakatkero. Lisäksi tavattiin useita paikallisesti uhanalaisia kasveja.

Vanhoja lajeja on hävinnyt Helsingistä sitä mukaa kuin kaupunkia on rakennettu. Ainoat punalatvat jäivät Lauttasaaressa Länsiväylän alle. Meilahdesta katosi pussikämmekkä.

Soranotto hävitti Vuosaaren kankailta kangasajuruohon. Auringonottajat kitkivät piikkisen meriotakilokin Kallahdesta.

Pikku Huopalahdessa kasvanut rauhoitettu keltahierakka pelastettiin viime hetkellä uusien talojen alta siirtämällä sen versoja muualle.

"Häviämässä on kymmeniä lajeja, joilla on vain yksi kasvupaikka. Kulleroa olemme löytäneet vain yhden yksilön", Kurtto sanoo.

Siisti kaupunki: laattoja ja petunioita

Kasvitieteilijä Magnus Brenner ennusti 1905, että Helsingin niemen alkuperäinen kasvisto tuhoutuu muutaman vuoden kuluessa. Brenner pelkäsi, että jäljelle jää vain puistoja, joissa on eksoottisia puita, koristekasveja ja lyhyeksi leikattua nurmikkoa.

Vanhoissa valokuvissa Helsingin katujen varsilla rehottaa loputtomasti kasveja. Nyt heinikkoisia ja vähän pöheikköisiä ojanpenkkoja ei siedetä. Ne asvaltoidaan, laatoitetaan tai kylvetään nurmelle, jotta kaupungissa olisi siistiä. Joutomaat ja niittylaikutkin parturoidaan tasaisiksi, niin että ne alkavat muistuttaa golfkenttiä.

Arto Kurtto puhuu "hallitusta hoitamattomuudesta". Valtateiden varret ja puistojen laidat voitaisiin jättää paikoin villiintymään. Annettaisiin kasvillisuuden rehevöityä omia teitään edes siellä täällä.

"Villiintyneitä puistoja parjataan turhaan. Rehevää luonnonkasvillisuutta voitaisiin jättää istutettujen ympäristöjen lomaan. Se rikastuttaisi kaupungin luontoa. Joka paikkaa ei tarvitse hoitaa ja siistiä viimeisen päälle", Kurtto sanoo.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  4. 4

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  9. 9

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää