Sunnuntai

KETTU POLITIIKAN KANALANVAHTIN

Tilaajille

'Kivittäjiä ei näy." Taksinkuljettaja tirkistelee pettyneenä ympärilleen kaartaessaan eduskuntatalon portaikon eteen. Yritän lohduttaa mutisemalla, että suomalainen kiihtyy hitaasti.

Taksinkuljettaja kääntyy istuimellaan ympäri, vaalea nuori mies, jolla on itsepäinen leuka.

"Minäpä kerron sinulle, millainen on suomalainen. Suomalainen on maailman paras ystävä. Ystävän puolesta hän tekee mitä tahansa, mutta kun häneltä palaa hihat, kukaan ei tule toimeen hänen kanssaan, ei kukaan." Se on uhkaus.

Nousen eduskunnan viidenteen kerrokseen. Siellä majailee muutama kivitettävä avustajineen.

Tapaan Seppo Kääriäisen ihastelemasta omaa puhettaan, jonka hän aikoo pitää seuraavana päivänä. Maassa menee huonosti, mutta Kääriäisellä menee vaihteeksi hyvin. Suurimman eduskuntaryhmän johtajana hän pitää peukalonsa alla maan hallitusta. Se on valtaa se.

Suomen keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan huoneessa Kääriäinen tarjoaa Vichy-vettä ja kansanomaisesti muotoiltuja mielipiteitä, joiden ytimen hän varmuuden vuoksi toistaa aina kolme kertaa, esimerkiksi näin: "Minusta Suomessa pitäisi syntyä laaja, kaikki rajat, siis kaikki rajat ylittävä yhteisymmärrys, kaikki rajat ylittävä yhteisymmärrys . . ."

Kapina uhkaa

Kääriäinen selittää muutamassa minuutissa, miten on mahdollista, että Ruotsin porvarit ja sosiaalidemokraatit tekaisevat yhteistyösopimuksen parissa yössä, vaikka suomalaisten piti olla konsensuksen suuria asiantuntijoita.

"Ruotsissa on vähemmistöhallitus, joka tarvitsee massiivisten leikkausten toteuttamiseen opposition tuen. Meillä on enemmistöhallitus, joka voi tehdä samat leikkaukset ilman oppositiota, omalla voimallaan. Ruotsin sosiaalidemokraateilla ei myöskään ollut vaihtoehtoa. Ingvar Carlsson teki välttämättömyydestä hyveen ja taitavasti tekikin. Heille ropisee ääniä, ropisee ääniä porvareitten kustannuksella!" Muistan nuoren taksikuskin, kun Kääriäinen järjestelee kasvolihaksensa huolestuneisiin laskoksiin ja alkaa esitellä uusinta keksintöään, sukupolvien välistä sopimusta.

"Nyt on kysymys siitä", Kääriäinen aloittaa kohtalonomaisesti ääntään madaltaen, "onko hyväosainen keski-ikäinen väestö, johon kuuluvat niin toimittaja kuin haastateltavakin, valmis luopumaan jostakin, vai aikooko se maksattaa omat velkansa syyttömillä tulevilla sukupolvilla." En ehdi sanoutua irti Kääriäisen vyönkiristystalkoista, kun hän jo paahtaa täyttä vauhtia eteenpäin.

"Jos ei tule sukupolvien sopimusta, tulee nuoren sukupolven kapina, ja se pelottaa. Aivan läheltä Euroopasta meillä on jo esimerkkejä siitä, mitä nuoren sukupolven kapina on." Saksassa polttopullot lentävät sisään pakolaisten ikkunoista, mutta Kääriäinen tuntuu pelkäävän, että Suomessa palavat porvariston parkettilattiat ja kansanedustajien kulmakarvat.

"Pelkään pahoinvoinnin ilmauksia kaikkia valtaapitäviä vastaan", Kääriäinen myöntää.

Isopalkkaiset vinkuvat

"Oliko meidän elämämme vuonna 1987 tai 1985 tai 1982 kurjalaiselämää", Kääriäinen kiivastuu. "Oliko? Ei ollut. Melkeinpä kaikki elivät hyvää elämää. Nyt on kysymys vain paluusta noiden vuosien elintasoon. Sitäkö me pelkäämme?" Vähäväkinen kansa ymmärtää ja on valmis tinkimään vähästään, Kääriäinen väittää.

"Ne huutavat ja vinkuvat, joilla on hyvä asema ja rutosti palkkaa. Poliittisen päättäjän moraali mitataan nyt sillä, uskaltaako hän lähteä huutamista ja vinkumista vastaan. Siinä mitataan päättäjän moraali ja periksiantamattomuus . . ." Hetkinen, hetkinen nyt!

Miksi sitten Kääriäisen puolue savustaa hallituksesta ulos valtiovarainministeri Iiro Viinasta , jota suoraselkäisempää etujen leikkaajaa saa hakemalla hakea.

"Viinanen ajaa oikeaa asiaa, mutta hänen tyylistään voidaan olla monta mieltä. Keskusta ei päätä kokoomuksen henkilövalinnoista, ja toivon, ettei kokoomuskaan tule päättämään meidän henkilövalinnoistamme. Kiveläkin lähetti minulle tämmöisen kirjeen . . ." Kääriäinen heiluttelee kokoomuksen puoluesihteerin Hyvä veli -kirjettä, jossa Pekka Kivelä pyytää Kääriäistä hillitsemään Viinas-vainoa puolueessaan.

"Lapsellista pikkupolitikointia", Kääriäinen tuhahtelee ikään kuin poliittinen sorminäppäryys olisi hänelle itselleen aivan vierasta.

Keskustan omat ministerit ovat paukutelleet reikiä hallituslaivaan tavan takaa, mutta auta armias, kun alakynteen joutuneet kokoomuslaiset yrittävät nostaa nenäänsä mudasta ja kurkistella sosiaalidemokraattien suuntaan. Se ei ole sopivaa.

Kääriäinen itse kyllä saa kalastella sosiaalidemokraattien Antti Kalliomäen kanssa ja puhua politiikkaa niin paljon kuin sielu sietää.

"Siinä nyt on tehty kärpäsestä härkänen", Kääriäinen vähättelee alkukesän kalareissuaan. "Enemmän me puhuimme urheilusta kuin politiikasta. Kalliomäki tietää urheilusta melkein yhtä paljon kuin minä."

Sdp on hyvä, mutta ruostunut

"Tällä hallituspohjalla on mahdollista tervehdyttää Suomen julkinen talous. Siinä mielessä porvarihallitus sattui ajallisesti kohdalleen. Sdp:llä on niin paljon omaa väkeä kuntien ja valtion töissä, että siitä tuskin on saneeraajaksi." Mitä hyötyä sosiaalidemokraateista olisi hallituksessa, Kääriäinen kysyy ja läimii polveaan, niin että housunprässien rippeetkin oikenevat.

"Sdp on vahva ja hyvä puolue, vaikka sen ammattitaito on vähän ruostunut, mutta sen pitäisi pystyä kertomaan, mitä isänmaa ja talous hyötyvät, jos puolue tulee mukaan hallitukseen." Kääriäinen väittää, että hallitus on suorastaan vahvoilla, elleivät ministerit itse tuhoa sitä sooloiluillaan.

"Hallituksen suurin uhka on hallitus itse." Kääriäinenkään ei kiistä, että kunnallisvaalit voivat muuttaa kaiken, vaikkeivät ne varsinaiset hallitusvaalit olekaan.

"Jos tulos on jollekin hallitusosapuolelle dramaattisen huono, niin tilanne on uusi. Hallituksella täytyy onnistuakseen olla tietyn vahvuinen poliittishenkinen kannatus kansan keskuudessa. Eihän olemattomalla kannatuksella voi jatkaa." Poliittinen jännitys ei pääty kunnallisvaaleihin. Heti niiden jälkeen puolueissa alkaa totinen taistelu presidenttiehdokkuuksista. Ehdokkaita on hallituksessa ja hallituksen ulkopuolella. Jos ministerit sooloilevat jo nyt, niin minkälaisia kuperkeikkoja he heittävätkään, kun pelissä on presidentin virka.

"Aikamoinen liutahan ehdokkaita on", Kääriäinen myöntää, mutta vakuuttaa hurskaasti uskovansa ehdokkaiden järkeen ja vastuuntuntoon; kansa kostaa itsekkäille kukkoilijoille.

"Kansalla on hätä ja huoli huomisesta eikä siitä, onko presidentin nimi Paavo vai Elisabeth vai Pertti vai Mauno. Unohtuiko joku?"

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  7. 7

   Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

  8. 8

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa ottelua

  9. 9

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää