Sunnuntai

Ranskan rannikolta löytynyt tippukiviluola paljasti kivikautisen eläingallerian Asuiko Rivieralla pingviinejä

Tilaajille

Sukelluksenopettaja Henri Cosquer löysi viime vuoden kesällä Ranskan Rivieralta merenalaisen luolan, jonka tutkiminen oli mielenkiintoinen haaste ammattisukeltajalle.

Luolan suuaukko sijaitsi Cap Morgioun niemen lähellä noin 40 metrin syvyydessä. Se johti tunneliin, joka vietti loivasti ylöspäin. Uteliaisuus ajoi Cosquerin niin pitkälle kuin tunnelia riitti, ja noin 150 metrin päässä hän nousi pintaan oudossa tippukiviluolassa.

Kun Cosquer valaisi lyhdyllään luolaa, hän yllättyi. Sen seiniin ja kattoon oli maalattu ja kaiverrettu toistasataa suurta eläinkuviota. Ei epäilystäkään: luolan olivat koristelleet kivikauden ihmiset, joiden aikana luolan suu oli vielä merenpinnan yläpuolella.

Luolassa tehdyistä tutkimuksista on nyt julkaistu ensimmäiset artikkelit tieteellisissä lehdissä, ja New York Times kirjoitti aiheesta viikko sitten laajan artikkelin.

Julkaistujen tietojen mukaan Cosquerin luolassa on maalauksia ainakin kahdelta aikakaudelta: vanhimmat ovat jopa 20000 vuoden takaa, jolloin luolamaalarit olivat innostuneet piirtämään yksinkertaisia kädenjälkiä.

Cosquerin luolan kädenjäljet ovat samankaltaisia kuin muista kivikauden luolista löydetyt kädenkuvat; monista sormista näyttää puuttuvan pätkiä. Niitä on ehkä jouduttu amputoimaan paleltumien vuoksi.

Luolan tuoreemmat kuviot on maalattu osittain kädenjälkien päälle, ja ne esittävät suuria eläimiä. Tyyli on tuttu kivikauden muista luolamaalauksista, mm. Dordognen laakson Lascauxista ja Espanjan pohjoisrannikon Altamirasta.

Cosquerin luolan galleriassa on eniten villihevosia, eurooppalaisia biisoneita eli visenttejä, alppikauriita ja gemssejä. Kuvissa esiintyy myös villipeuroja, saksanhirvi, tuntematon kissaeläin - mahdollisesti villikissa tai luolaleijona -, kymmenen hyljettä sekä useita kuvioita, jotka todennäköisesti esittävät jättiläishirviä.

Suurin yllätys olivat kuitenkin kolme pingviiniä, joiden kuvia ei ole aikaisemmin löydetty Välimeren alueen kivikautisista luolista. Etelä-Espanjasta ja Etelä-Italiasta on tosin löydetty kivikauden aikaisia pingviinin luita.

Suomalaiset asiantuntijat, eläintieteen professori Ann Forstén ja Korkeasaaren eläintarhan intendentti Ilkka Koivisto pitävät tietoa pingviineistä hämmästyttävänä. Koivisto epäilee, että kyseessä saattaakin olla pingviinejä muistuttanut siivetön ruokki, joka kuoli sukupuuttoon parisataa vuotta sitten.

Pingviinit olisivat epäilemättä viihtyneet Rivieralla varhaiskivikauden aikana, koska Eurooppa oli silloin kylmä maanosa. Mannerjää peitti Pohjois-Eurooppaa Saksaan ja Puolaan asti, ja Etelä-Euroopan kesälämpötilat olivat enintään 15 astetta. Jääkauden kylmin vaihe oli päättymässä juuri 18000 vuotta sitten, jolloin Cosquerin luolassa piirrettiin kädenjälkiä.

Jääkausi jatkui kuitenkin vielä pitkään. Vasta noin 10000 vuotta sitten Eurooppa lämpeni niin paljon, että metsät valloittivat entiset tundra- ja aromaat. Se merkitsi muutoksia myös eläimistössä: mammutit, jättiläishirvet, luolaleijonat ja monet muut lajit kuolivat sukupuuttoon.

Ihmiselle muutos oli suotuisa. Cosquerin luolassa eläinmaalauksia tehneet ihmiset kuuluivat todennäköisesti ns. solutrean- tai magdalenian-kulttuureihin, jotka elivät metsästyksellä ja ruokakasvien keräilyllä.

Varhaisemman solutrean-kulttuurin ihmiset olivat taitavia kivikirveiden tekijöitä, jotka kaiversivat veistoksia kalkkikivestä ja mahdollisesti keksivät myös luusta tehdyn silmäneulan.

Magdalenian-kulttuurin edustajat olivat jo luolataiteen mestareita; heidän työtään ovat myös aikakauden kauneimpina pidetyt Lascauxin maalaukset. Luolamaalaukset liittyivät ilmeisesti jonkinlaisiin rituaaleihin, koska niiden luota ei yleensä ole löydetty pysyvästä asuinsijasta kertovia luujätteitä.

Vesi peittää nykyisin noin kolme neljäsosaa Cosquerin luolasta, ja veden alle jääneet maalaukset ovat tuhoutuneet. Myös vesirajan yläpuolelle jääneet kuvat ovat hyvin herkkiä; mahdolliset värit ovat mustaa lukuun ottamatta hävinneet ja maalauksissa käytetty hiili on pehmennyt niin, että se murenisi ihmiskäden kosketuksesta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  8. 8

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  9. 9

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  10. 10

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää