Sunnuntai

Kunnon 60-lukulainen Unicefin uusi pääjohtaja Carol Bellamy on partiojohtajan tavoin innostunut kaikesta mitä tekee

Tilaajille

Carol Bellamy istuu Unicefin pääjohtajan huoneessa toista viikkoa. Ikkunasta näkyy YK:n päämajan nurkka ja Bellamyn edeltäjän rakennuttama japanilainen pienoispuutarha. Se on päässyt huonoon kuntoon ja käy puutarhanhoitoa harrastavan uuden pääjohtajan kunnialle.

Hän lupaa nopeita toimenpiteitä puutarhalle, mutta aikoo kiirehtiä hitaasti Unicefin kehittämisessä.

Hän on saanut johdettavakseen järjestön, jota ympäröi YK:n piirissä epätavallinen myönteinen julkisuus. "Unicefilla on mahdollisimman selkeä kohderyhmä: maailman lapset. Ja vaikka se kuuluukin YK-perheeseen, se tavoittaa ihmiset, toisin kuin monet muut järjestöt." Hän sanoo, että maailma on kylmän sodan päätyttyä muuttunut mutkikkaammaksi. Unicefilla on entistä tärkeämpi tehtävä inhimillisen hädän lievittäjänä, valistajana ja kehityksen välikappaleena.

Carol Bellamy on varuillaan ja odottaa kysymystä, jonka hän tietää tulevan.

"En ota kantaa siihen, pitääkö Unicefin pääjohtajan olla amerikkalainen tai ei, koska en ollut nimityskuvion vaiheissa edes mukana. Mutta onhan Unicef amerikkalaisille tärkeä." Julkisuuskuvaansa vaaliva Unicef on mielipidemittausten mukaan lähes ainoa YK-järjestö, jonka amerikkalaiset hyväksyvät.

'USA:n suuri yleisö kuvittelee, että kansainvälisen järjestelmän ylläpitämiseen ammennetaan biljoonia dollareita heidän verovarojaan. Mutta nekin tahot kannattavat Unicefin rahoittamista, jotka pitävät kansainvälistä yhteistyötä joskus suorastaan kyseenalaisena." Bellamy ei sitä sano, mutta Yhdysvaltain kongressi nykyisessä kokoonpanossaan on merkittävin tällainen taho. Ellei Unicefille olisi nyt valittu amerikkalaista pääjohtajaa niin kuin sillä on aina ollut, epäluulot olisivat kasvaneet entisestään.

Carol Bellamyssa on monia USA:n parhaita piirteitä. Hän kuuluu yhä harvinaisemmaksi käyvään ihmisryhmään, itärannikon liberaaleihin. Hän on ajanut monia hyviä asioita ja on kunnon 60-lukulaisen perikuva.

"Uskon vahvasti, että ihmisen pitää tehdä sellaista, missä voi parhaiten vaikuttaa", hän sanoo ja on partiojohtajamaisen innostunut ilmeisesti kaikesta, mitä tekee.

Viisikymmentäkolmevuotias Bellamy on ollut välillä julkisen vallan, välillä yksityisen työnantajan palveluksessa ja kerännyt mel- koisen kokemuksen. Hän on myös karaistunut poliitikko, jota vaikeuksissa oleva demokraattinen puolue saattaa vielä tarvita.

Ennen nykyistä tehtäväänsä Carol Bellamy oli kaksi vuotta Peace Corpsin johdossa. Se on vapaaehtoisjärjestö, jonka John F. Kennedy perusti pian tultuaan presidentiksi 1961.

Järjestö on jo lähettänyt 140000 amerikkalaista töihin kehitysmaihin, useimmiten USA:n liittolaismaihin. Yleensä rauhanjoukkolaiset ovat olleet nuoria.

Bellamy lähti itsekin 21-vuotiaana vastavalmistuneena psykologina Guatemalaan. Siellä hän viipyi kaksi vuotta järjestämässä kouluruokailua. Hän pääsi myös hiomaan espanjantaitoaan maaseudun kyliin osoitetuissa valistavissa radiolähetyksissä.

Kotiin palattuaan hän suoritti oikeustieteellisen tutkinnon ja toimi yksitoista vuotta Wall Streetillä pankkiirina ja yritysjuristina. Hän pitää sitä opettavaisena kokemuksena.

Bellamy valittiin demokraattien listalta New Yorkin osavaltion senaattiin. Hänestä tuli seitsemän miljoonan asukkaan New Yorkin kaupunginvaltuuston ensimmäinen naispuheenjohtaja vuosiksi 1978-1985, jolloin New Yorkin talous nousi kaikkien aikojen aallonpohjasta.

"Suurin haaste oli kaupungin budjetin tasapainottaminen inhimillisellä tavalla, koska leikkauksia oli kuitenkin pakko tehdä. Ja haastavaa oli myös pitää kiinni herkkyydestä niiden ihmisten ongelmille, joita me halusimme palvella." Guatemalan kokemuksensa perusteella Bellamy tietää mistä puhuu, kun hän vertaa New Yorkia kehitysmaahan. "Rikkaiden ja köyhien välinen kuilu on yhtä hillitön. Ja useimmat ongelmat ovat yhteisiä." Carol Bellamy lähti lauantaina kiertomatkalle pohjoismaihin ja tulee Suomeen torstaina.

Hän kiittelee pohjoismaita - merkittävää taloudellista apua väheksymättä - idealismista ja sitoutumisesta Unicefin asialle.

"Tiedän, että suomalaisilla oli vahva ehdokas tehtävään, johon YK:n pääsihteeri kuitenkin nimitti minut. Toivottavasti tavoitteemme ovat edelleen yhteiset ja voimme jatkaa työtä niiden puolesta. Tarvitsen myös evästystä työhöni." NEW YORK Helsingin Sanomat Anna Paljakka

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  3. 3

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  4. 4

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  5. 5

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  6. 6

   Asianajajaliitto pitää ”paimenkirjeiden” lähettelyä pelkän baarikeskustelunkin pohjalta hyväksyttävänä – ”Asianajajan velvollisuus numero yksi on lojaalius asiakasta kohtaan”

  7. 7

   Poliisi kiinnostui Sunny Car Centerin kadonneista miljoonista – Konkurssipesä: rahaa meni ”hupifirmalle” ja mausteyhtiölle

  8. 8

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää