Sunnuntai

Hevosen salaisuus Poninhoitajan isä kävi tutkimusretkellä Helsingin hevosmessuilla

Tilaajille

Kun ilta illan jälkeen ajaa kuoppaista tietä hevostallille ja odottelee tallin parkkipaikalla pilkkopimeässä, kysymys tunkee välillä väistämättä mieleen. Mikä niissä hevosissa oikein kiehtoo?

Mikä voima saa kymmenvuotiaan tytön menemään neljänä päivänä viikossa koulutyön päälle tuntikausiksi ratsutallille tekemään ilmaista työtä: huoltamaan, harjaamaan, pesemään, pintelöimään ponia?

Mikä saa tytön kiipeämään suuren kiitävän järkäleen selkään heti uudelleen, vaikka sieltä on juuri lennetty kaaressa alas otsa kenttää kyntäen?

Onhan siitä tietysti puhuttu.

Vastaus on aina sama: "Hevoset on ihania. Siellä on kivaa." Erityisen ihanaa on silloin, kun hoitaja astuu ponin boksiin ja hoidokki hörähtää.

Poninhoitajan isän yhteys hevosen maailmaan katkesi jo pari vuosikymmentä sitten Rakuunapataljoonassa. Siellä ei ratsastettu. Siellä tehtiin öisin tallivuoroja: lapioitiin lantaa, kannettiin heiniä, yritettiin saada kiinni pilttuusta karanneita hevosia - ja pelättiin yössä yksin. Hurma latasi taatusti takajaloillaan, jos sen ohitti varomattomasti kavionkantaman päässä, tai näykkäsi hampaillaan, ellei sen editse pystynyt luikertelemaan seinää viistäen vatsanahka selkärangassa kiinni.

Yhteys ei ole palannut ratsutallin parkkipaikalla. Poninhoitajan ilmeistä on voinut helposti päätellä, ettei isän ole syytä tulla kuikuilemaan tallille, kyselemään tyhmiä, nolaamaan toisia.

Isä päättää etsiä vastausta hevosen salaisuuteen Helsingin hevosmessuilta, yksin omin päin. Helsinki International Horse Show'ssa täytyy olla kaikki: ponit ja hevoset, alan taitajat ja tietäjät.

Messukeskuksessa ensimmäinen tunne on hämmennys. Kaikki näyttää sekavalta. Parikymmentä suurta ponia kiitää verryttelyaitauksessa ympyrää yhtä aikaa hurjaa vauhtia. "Okserille", kajahtaa välillä, ja joku ratsukko hyppää esteen yli. Meno on paljon hurjempaa kuin ratsutallin kentällä.

Parasta aloittaa myyntikojuista. Ne liittyvät läheisimmin isän rooliin. Hevosharrastus ei ole halpaa puuhaa. Ratsastustunti maksaa satasen, aloittelijan varusteet - kypärä, saappaat ja housut - yhteensä tuhannen markkaa, ja hoitaja tarvitsee vielä monenlaista harjaa ja hihnaa.

Kojuilla hämmennys vain kasvaa: kaikkialla on mittaamattomasti suitsia, satuloita, raippoja, riimuja, rasvoja, öljyjä, takkeja, kypäriä, housuja, loimia, lakkeja, jopa hevosen palloja. Miten yksi luontokappale ja sillä liikkuja voi tarvita tätä kaikkea.

Ponien estekilpailu alkaa. Yleisö istuu areenan ympärillä hiiren hiljaa. Kaunista, vauhdikasta, voimakasta, taitavaa. Suorituksen päälle yleisö taputtaa. Sivistynyttä joukkoa. Baarissa monet näyttävät juovan valkoviiniä. Katsomossa ei ole mitään lätkämatsin tunnelmasta, eikä montakaan pikkupoikaa. Hevosen arvoitus ei siellä ratkea.

Sitten kirkastuu, missä ovat asiantuntijat. He seisovat verryttelyalueen aidan vieressä, hevoset ja ponit aivan heidän lähellään aidan toisella puolella. Katseesta näkee heti, että he ymmärtävät hevosta. Heidän täytyy tietää, mikä on hevosen salaisuus.

Esitän kysymykseni lähimmälle tytölle. Hän on Mette Vaittinen , 17, kilparatsu Lornen hoitaja. Hän on hoitanut ponia ja hevosta ja ratsastanut kymmenen vuotta.

"Hevoset ovat mukavia kavereita", hän vastaa. "Niitä pitää hoitaa. Niitä on kiva hoitaa ja laittaa." "Ratsastaminen on hauskaa sitten, kun osaa hallita isoa eläintä." Puoliverisen Tsifravoin hoitaja Hanna Palomäki , 15, antaa hetken päästä lisävalaistusta: "Hevonen on erilainen eläin. Sen kanssa pystyy tekemään kaikenlaista ja erilaista. Koirat ja kissat ovat tavallisia, hevoset ovat aika erikoisia. Se niissä kiehtoo." "Hoitohevonen merkitsee mulle vastuuta. Mulla on vastuu hoitohevosesta. Mun on mentävä tallille täyttämään se vastuu. Ja se on hauskaa." Verryttelyalueen nurkalla kohtaan tallityttöjen idolin, huippuratsastaja Kyra Kyrklundin . Hän vahvistaa, että asiantuntija on puhunut totta. "Suurinta, mitä hevosharrastus antaa lapsille, on vastuuntunto. Jos he oppivat sen ensin hevosen kanssa, he oppivat sen myös ihmisten kanssa." Kyra Kyrklund tietää myös, miksi lapset ihastuvat hevosiin, niiden hoitamiseen ja ratsastamiseen: "Se on jännittävää ja odottamatonta. Hevosilla on omat luonnon sääntönsä. Monia kiehtoo oppia tuntemaan hevosen säännöt; miten isoa, voimakasta eläintä voi hallita. Voimalla sitä ei pysty tekemään." Nyt selviää myös, miksi tallilla näkyy enimmäkseen tyttöjä. "Tytöillä on luontaista tarvetta hoivaamiseen. Pikkupojat haluavat leikkiä joukossa. Joukkuepelit ovat heille enemmän omiaan. He haluavat actionia." Lopullisesti salaisuus paljastuu, kun havaitsen messualueella suuren puuhevosen. Sen nimi on Esteri. Se markkinoi vaellusratsastuksia, joilla sataa usein. Esterin omistaja seisoo vieressä. Hän on Chrisse Fagerström , ratsastuksenopettaja, kahden tallin omistaja ja hevoskirjailija. Hän tietää, mikä hevosissa kiehtoo tyttöjä.

"Hevonen on kaunis, suuri, rohkea, turvallisen tuntuinen. Se on tytölle kuin toinen isä. Sen kanssa voi harjoitella kommunikaatiota myös poikaystävään nähden. Ponitytöt osaavat komentaa ja kunnioittaa. He tietävät, että kuri on yhtä kuin turvallisuus."

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Lautakunta tyrmäsi Helsingin suurmoskeijan: tonttia ei varata, pääsyynä hankkeen rahoituksen alkuperä

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  7. 7

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  8. 8

   Espoon ja Vantaan bussilinjoja saatetaan joutua katkaisemaan lumen takia – Espoossa yhä lähes 5 000 taloutta ilman sähköä

  9. 9

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  10. 10

   Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  3. 3

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää