Sunnuntai    |   TAKAIKKUNA MEH

Iskuja sateli pullonkin yli

Tilaajille

Taiteilija Reijo Kela meuhkaa pöydän alla ravintola Legendassa.

"Onnea, onnea, mun elämäin! Onnia sain, perseeseen nain!" Naiset tirskuvat. Miehet hörähtelevät hillitymmin.

Kela ryömii pöydän alta ja katselee kahden pitkän pöydän ääressä istuvia Eino Leinon seuran jäseniä. Hän vinkkaa luokseen tutkija Esko Rahikaisen .

Kela ei tee huolestuneen näköiselle Rahikaiselle sitä, mistä riemuitsi pöydän alla, vaan ainoastaan syleilee tätä.

Taiteilijoilla on tietysti vapautensa, mutta minusta Kelan performanssissa ei ole yhtymäkohtia illan keskusteluteemaan "kuinka muuttaisin maailmaa?" Istun pöydän päässä. Minulla on näytönpaikka. Olen opiskellut väittelytaitoa. Olen perehtynyt amerikkalaisen huippuasianajajan Gerry Spencen vasta ilmestyneeseen teokseen Väittele ja voita .

Kokemusteni perusteella tiedän, että Eino Leinon seuran jäsenillassa ennen pitkää kinataan.

Filosofi Tuomas Nevanlinna imee piippuaan. Toimittaja Kristina Carlson syö perunalastuja. Filosofi Reijo Wilenius aivastaa kaksi kertaa. Minä haen oluen.

Kirjailija Tiina Pystynen aloittaa idearikkaasti. Hän haluaisi lehtiin erityiset "maailmanparannussivut", joissa julkaistaisiin "esimerkiksi Ytimen ja monen muun lehden tärkeimmät artikkelit".

Muistan väittelyteoksen ohjeen "älä puolustaudu, kun voit hyökätä".

Koska vieressäni istuu Ydin-lehden päätoimittaja Merja Minkkinen , tiedustelen häneltä uhittelevasti, millä hinnalla hän myisi lehtensä artikkeleita "maailmanparannussivuille"?

Minkkisen kanssa ei synny väittelyä, sillä hän antaisi artikkeleita "vaikka ilmaiseksi", mikä saa minut ihmettelemään, miten Ydin-lehden taloutta hoidetaan.

Eino Leinon seuran sihteeri Kari Haakana kuuluttaa, että meillä Suomessa on jo "maailmanparannussivut".

"Ja kirjoittaja on keskuudessamme. Joka sunnuntai maailma paranee Mattiesko Hytösen voimin." Koska en ole varma, sisältyykö Haakanan lausuntoon ironiaa, en ala väitellä hänen kanssaan.

Kriitikko Pertti Lumirae pyyhkii suutaan. Toimittaja Carlson pistelee pikatahtiin poskeensa kolme perunalastua, nuolee sormensa ja muuttaa keskustelua ärhäkämmäksi.

"Nevanlinna, yksi sana. Organisaatio." "Mä en kuullut mitään!" joku huutaa Carlsonille, vaikka hänen pitäisi huutaa, ettei ymmärtänyt mitään.

Vähän myöhemmin Carlson tokaisee Nevanlinnalle jälleen yhden sanan "höpsis", mikä osoittaa, että Carlsonin kannattaisi lukea väittelyteoksen kohta "logiikka on valtaa".

Sitten Carlsonin logiikka paranee. Hän alkaa lausua päivällä sepittämäänsä runoa.

"Paskanärhet, kukkukäet, katso itse, niin sä näet. Haista itte, haista kukka, tässä varmaan vauvan nukka . . ." Carlson keskeyttää lausuntansa ja valittaa, ettei osaa laulaa, sillä hänen runonsa seuraava säe "minä se tiskaan astioita ja . . ." pitäisi laulaa.

Huomaan tilaisuuteni tulleen. "Kerro totuus", väittelyopas neuvoo.

Kerron totuuden. Ilmoitan, että koska kriitikko Lumirae on aikoinaan laulanut Hiski Salomaan Tiskarin polkan , hän olisi mies paikallaan laulamaan Carlsonin tiskaussäkeenkin.

"Se olis kiva", Carlsonkin innostuu, mutta hän maanittelee turhaan. Lumirae ei halua laulaa.

Minua potuttaa Lumirakeen käytös. Hillitsen itseni vain sen takia, että väittelyoppaassa varoitetaan: "Pidättäydy solvauksista. Kukaan ei ihaile kyynikkoa, pilkkaajaa, ilkkujaa." Tutkija Rahikainen vaatii pippurisesti, että kirjastoihin ja koteihin pitäisi ripustaa "maailman vittumaisimpien ja eniten vahinkoa aikaan saaneiden miesten ja naisten" kuvat.

Rahikaisen räväkät sanat kuitenkin vesittyvät, kun kriitikko Jarmo Papinniemi ryhtyy kesken kaiken kerjäämään myötätuntoa, vaikkei kukaan ole edes vihjannut, että Papinniemi kuuluisi Rahikaisen peräänkuuluttamaan henkilögalleriaan.

"Mä olen aika huono ihminen", Papinniemi valittaa, ja kuoron on pakko huutaa hänelle "etkä ole".

Papinniemi olisi varmasti pysynyt hiljaa, jos hän olisi lukenut väittelyoppaasta, että "julkeus ja typeryys ovat läheistä sukua keskenään".

Toimittaja Carlson tinttaa ansaitusti Papinniemeä valkoviinipullonsa yli.

"Papinniemi on aivan helvetinmoinen sika maistamaan viinejä." Papinniemi masentuu Carlsonin sanoista niin, ettei koskekaan viinipulloon , jonka Carlson vähän myöhemmin hakee baarista ja panee haastavasti tämän eteen pöydälle.

Papinniemi on niin töykeä, että yksinäinen nainen kerää sympatiani. Päätän seistä Carlsonin rinnalla väittelyn loppuun asti.

Tutkija Esko Rahikainen noudattaa tietämättään väittelyteoksen ohjetta "käytä huumoria äärimmäisen varovasti", kun minä olen puheenvuorossani erehtynyt nimittämään häntä "Rahkoseksi".

Rahikainen toteaa jäykästi, että on olemassa "tangolaulaja Esko Rahkonen ", mutta hän ei ole se.

Hetkeä myöhemmin Rahikainen itse töppäilee nimiasioissa. Hän ei tunne runoilija Merja Virolaista .

"Mä en tiedä sinun nimeäsi, vaaleatukkainen nainen, joka poltat tupakkaa." "Puhut sä mulle?" Carlson kysyy Rahikaiselta, mutta peruu kysymyksensä. "Ai, eihän mulla ole vaaleaa tukkaa." Carlson ja minä haukomme henkeämme, kun Nevanlinna ei suostu jakamaan "huonoa omaatuntoa" siitä, että "me istutaan täällä ja vain keskustellaan".

Kinaamisen kliimaksi on koittanut. Mielessäni on väittelyoppaan neuvo "kerro väitteesi tarinan muodossa", kun aukaisen suuni, mutta Carlson ehtii ensin.

"Mä kävin naisten vessassa, niin siellä oli törötetty jotain ketsuppia lattialle ja siellä oli tämmöinen pussi lattialla ja pyyheliina oli niinku noin ja tälleen. Että mitään muuta neuvoa mä en voi antaa Nevanlinnalle kuin, että menet miesten vessaan ja katsot, onks se kondiksessa." Carlson ja minä voitamme väittelyn kirkkaasti, sillä miesten vessaan ei mene ainoastaan filosofi Nevanlinna, vaan myös kriitikko Papinniemi ja sihteeri Haakana.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  4. 4

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  9. 9

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää