Sunnuntai

Greenpeace unohtaa ihmiset Martti Valkonen

Tilaajille

Greenpeace on ahkeroinut uutterasti saadakseen tiukat rajat metsänhakkuulle Suomessa ja Venäjällä. Uutisvirtaa seuraavat lukijat ovat nähneet kaiken vuotta, etteivät järjestön edustajat kavahda järeitäkään metsätyökoneita ajaessaan asioitaan.

Suomen ja Venäjän metsien kohdalla Greenpeacen tapauksessa kyse on taloudellisista arvoista. Lyhyesti sanottuna Saksan Greenpeace on innostunut suojelemaan Suomen ja Venäjän välisen raja-alueen laajat ikimetsät, joita Neuvostoliitto piti sotilaallisena turvavyöhykkeenä suojautuakseen lännen vaikutuksia vastaan. Saksalaisten mukaan ne ovat Euroopan viimeiset aidot alkuperäismetsät.

On väite totta tai ei, Saksan Greenpeace haluaa selvästi suojella nuo ikimetsät Suomen ja Venäjän Karjalan väestön kustannuksella. Saksassahan omat ikimetsät on jo ajat sitten kaadettu teollisuuden tarpeisiin, joten saksalaisten ei tarvitse rajoittaa omaa kulutustaan eikä vähentää tulojaan pennin vertaa ja silti saksalaiset voivat olla ylpeitä Euroopan parhaasta ympäristötietoisuudesta.

Saksan talousmetsien omistajat saavat sitä korkeamman hinnan myymästään puusta mitä laajempia alueita Suomen ja Karjalan metsistä Saksan Greenpeace pystyy suojelemaan.

Kaiken aikaa Karjalan ikimetsiä hakataan, koska sikäläiset asukkaat ja viranomaiset rahapulassaan myyvät palstan sieltä toisen täältä. Moskovassa ilmestyvä Itogi-viikkolehti kertoi aukeaman hakkuujutussaan Karjalasta, miten viranomaiset haluavat myydä metsät sellaisille ulkomaisille yrittäjille, jotka tulevat, hakkaavat, vievät pois ja lyövät omistajien käteen selvää rahaa ilman, että omistajan on kirveeseen tartuttava.

Ainoa kohtuullisen oikeudenmukainen tapa suojella Suomen ja Karjalan ikimetsät on panna Saksan ja muiden edullisissa ilmasto- ja kasvuvyöhykkeissä olevien maiden omille talousmetsille vero, jonka tuotosta talousmetsien omistajat maksavat korvauksia Suomen ja Karjalan ikimetsien suojelemiseksi.

Maksakoot saksalaiset selvää rahaa, niin ikimetsäongelma ratkeaa koko maanosan asukkaiden ja tulevien sukupolvien riemuksi. Miksei Saksan Greenpeace ole ehdotellut rakentavaa, koko Euroopan yhteistä ratkaisua, vaan syyllistää maanosan köyhimpiä asukkaita?

Varmaankin Euroopan unioni olisi paras elin perustamaan uuden rahaston, vaikkapa Euroopan ikimetsäsäätiön. Se voisi ostaa EU-talousmetsäveron kertymällä Suomen ja Karjalan ikimetsät koko maanosan väestön yhteiseksi ikimetsäperinnöksi.

Euroopan ikimetsäsäätiön perustaminen paikkaisi Greenpeacen moraalia. Ovathan nämä varakkaan Saksan hyvin toimeentulevat Greenpeacen edustajat häpeämättömän tekopyhiä, kun he yrittävät panna köyhän Karjalan ja syrjäisen Suomen metsien väestön maksamaan siitä, että Saksa on jo ehtinyt kaataa omat ikimetsänsä.

Euroopan ikimetsäsäätiö voi olla ainoa keino suojella pitävästi ikimetsät. Jos säätiö hankkisi omistusoikeuden metsiin, sillä olisi laillinen oikeus suojeluun ja myyjät saisivat rahansa. Se lopettaisi koko kiistan.

Greenpeacen moraaliongelmien toinen puoli koskee asenteita Venäjää kohtaan. Nyt Greenpeace painostaa Venäjän hallitusta vanhojen puiden säästämiseksi. Järjestölle ovat tärkeitä puut, eivät ihmiset. Greenpeace ei lähettänyt edustajiaan uhmaamaan venäläisiä taisteluhelikoptereita, panssareita tai tykistöä Tshetsheniaan, jossa Venäjän asevoimat tappoivat parin vuoden aikana noin 100000 ihmistä.

Olisihan Greenpeace voinut ihmisten auttamiseksi aivan pikkuisen, edes hitusen painostaa vaikkapa Euroopan neuvostoa, joka hyväksyi Venäjän jäsenekseen sillä ehdolla, että Venäjä lopettaa tappamisen. Jäsenyyden jälkeen Venäjä jatkoi oman väestönsä pommittamista lähes vuoden ilman Euroopan neuvoston määrätietoista vastalausetta. Greenpeacen aktivistit olisivat voineet kahlita itsensä neuvoston päämajan oviin kunnes tshetsheenien puolesta olisi ryhdytty toimiin. Näin ei käynyt.

Miksei Saksan Greenpeace painostanut Saksan hallitusta tshetsheenien puolesta vaikka se painostaa vanhojen puiden puolesta? Tai Suomen Greenpeace Suomen hallitusta? Missä kulkee inhimillisyyden raja? Eikö Tshetshenian vuorilla enää ollut jäljellä metsiä Greenpeacen suojeltaviksi - jonka ohessa alueen ihmisiäkin olisi suojeltu? Onko kysymys väärä? Mikä olisi oikea kysymys?

Greenpeacen edistämä mainio hanke metsien sertifikaattijärjestelmän luomiseksi herättää ajatuksen, että järjestö on luokitellut ihmisetkin erilaisilla sertifikaateilla. Lieneekö Greenpeace päätellyt, että jos ihminen sattuu olemaan venäläinen asevelvollinen tai tshetsheeni tai Tshetshenian asukas, hän on jo automaattisesti vapaata riistaa?

Järjestön toiminta ei muistuta aitoa kansalaistottelemattomuutta, vaan valikoivaa oman käden oikeutta. Järjestöllä on vaikeita moraaliongelmia ja sen maailmankuva on vähintäänkin outo.

Kaikesta saa mielikuvan, että aivan ihanteellisessa Greenpeacen maailmassa Tshetshenian verilöylyistä saa kirjoittaa ja painaa näyttäviä, verisiä, myyviä lukujuttuja värikuvin varustettuina, kunhan niitä ei paineta vanhoista puista tehdylle paperille.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  8. 8

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  9. 9

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  10. 10

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää