Sunnuntai    |   TORSTI TIETÄÄ

Terve lukijat. Kesä on lyhyt ja...

Tilaajille

Terve lukijat. Kesä on lyhyt ja ihmisillä paljon kysyttävää, joten mennään suoraan asiaan.

Sukulaiset ja tuttavat valittavat erilaisista gallup-kyselyistä. Eräskin kertoi, että Suomen Gallup on soittanut hänelle peräti neljästi kahden vuoden aikana. Onko tämä sattumaa vai onko Suomen Gallupilla salainen lista tietyistä henkilöistä, jotka saavat aina vastata kyselyihin? Minä puolestani vastaisin mielelläni kaikenlaisiin kyselyihin, mutta eipä niitä vain satu kohdalle. Voisinko ilmoitt autua vapaaehtoiseksi. Miten?

Nimim. Keskivertomummeli, Korpilahti Gallup-kyselyt ja muut mielipidetutkimukset perustuvat satunnaisotoksiin, mikä tarkoittaa valitettavasti sitä, ettei niihin voi ilmoittautua vapaaehtoiseksi. Kutakin kyselyä varten valitaan vastaajia sen mukaan, mitä halutaan tutkia. Joskus tutkittavana on koko Suomen väestö, jolloin haastattelijat käyvät läpi käsin tai tietokoneen avulla kaikki Suomen numerot ja valitsevat niistä vaikkapa joka sadannen. Kyselyn tekijät eivät tiedä vastaajista etukäteen muuta kuin mitä puhelinluetteloon on kirjattu, ja yhä harvemmin siellä kerrotaan esimerkiksi ammattia. On siis kyse pelkästä sattumasta, että tuttavasi on saanut vastailla kyselyihin useamman kuin kerran. Voi myös olla, että hän on joutunut jostain syystä useamman eri yrityksen kyselyjen kohteeksi, mutta koska Suomen Gallup on alan tunnetuin, hän luulee vastanneensa joka kerran saman yrityksen kyselyihin. Tai voihan olla, että tuttavasi on ollut mukana seurantatutkimuksessa, jolloin on selvää, että puheluja tulee samasta paikasta useamman kerran.

On monia tapoja tehdä mielipidekyselyjä. Kun halutaan esimerkiksi tutkia tuotetta, jonka kohderyhmä on 45-55-vuotiaat miehet, vastaajiksi yritetään löytää juuri tämän ryhmän edustajia. Tällöin prosessi etenee niin, että kun puhelimeen vastataan, tiedustellaan, löytyykö talosta miestä, joka täyttää kyseiset ehdot. Joskus luuriin tarttuneet ovat joutuneet kauhun valtaan, ja ihmettelevät miksi minulta sellaisia kysytään, onko soittajalla pahat mielessä . . .

Tietyissä tutkimuksissa vastaajien tiedot saadaan suoraan tutkimuksen teettävältä asiakkaalta. Esimerkiksi lehtien tutkiessa niiden omille sivuille painettujen mainosten huomioarvoa ne antavat tutkimuksen tekijän käyttöön oman tilaajarekisterinsä.

Toisinaan etsitään erikoisryhmiä, kuten vaikkapa jotakin tiettyä sairautta sairastavia suomalaisia. Tällöin yhteystiedot saattaa saada esimerkiksi potilaiden etua ajavasta järjestöstä. Yhteystietoja ei kuitenkaan tallenneta, eikä Suomen Gallupista löydy kattavia rekistereitä, vaan yhteystiedot ovat käytössä ainoastaan kertaluonteisesti.

Voiko Suomen lain mukaan ruumiin tuhkan sijoittaa minne itse tai omaiset haluavat? Kuinka suuri tuhkauurnan on oltava tilavuudeltaan?

Nimim. Viimeinen leposija kotipihan nurmikolla?, Artjärvi Tuhkan voit sijoittaa minne itse tai omaisesi sen haluavat. Kirkko tarjoaa käyttöön muistolehtoja, jonne voit pyytää papin siunaamaan omaisesi ikuiseen lepoon. Yhtä hyvin voit antaa tuulen viedä tuhkan mereen tai vaikka vainajan itse kasvattamalle pellolle.

Tuhkauurnan mittoja ei ole määrätty. Voit hankkia valmiin uurnan hautaustoimistosta tai kaupasta. Astian tulisi kuitenkin olla sellainen, että se kunnioittaa vainajan muistoa. Suomessa on järjestetty myös kursseja, joilla uurnan voi valmistaa omin käsin.

Ostin tänä kesänä edullisen, mutta hyvän asuntovaunun. Mukana tuli kemiallinen vessa, joka on jäänyt käyttämättä. Haluaisin ensin tietää, miten se toim ii . Tarvitaanko erikoislitkuja yms.? Voitteko te valaista aloittelevaa vaunuilijaa?

Johanna, Vantaa Tarvitset asuntovaunusi kemialliseen vessaan kahta ainetta. Yläsäiliöön tungetaan vaaleanpunainen raikastava huuhteluaine, alasäiliöön sinistä tai tummanvihreää luontoystävällistä kemikaalia joko nesteenä tai jauheena.

Yläsäiliö täytetään, kun aine loppuu. Huomaat kyllä hajusta, koska näin käy. Alasäiliön kemikaalitilannetta voit tarkkailla mittarilla, jollainen useimmissa vessamalleissa on mukana. Se löytyy vessan jätesäiliön etuosasta. Jos mittari puuttuu, voit kurkkia altaan pohjasta löytyvään luukkuun.

Alasäiliön tilavuus on monissa malleissa 20 litraa. Sen voi tyhjentää vaunualueella kemiallisten vessojen tyhjennyspisteessä tai vaikka tavalliseen vessaan. Säiliö on täysin ilmatiivis, eikä se vuoda edes kaatuessaan. Litkuja ja lisäopastusta saat mistä tahansa asuntovaunuja myyvästä liikkeestä.

Miten paljon maksaa mustavalkoelokuvan muuttaminen tietokoneen avulla upeaksi värielokuvaksi? Työn tuntitaksa? Elviksen Jailhouse Rock -elokuvahan on s aatavana väriversiona. Onko tietokoneen avulla mahdollista muuttaa myös mustavalkodia- tai paperikuva värikuvaksi?

Kari L., Kauniainen Mustavalkoelokuvien muuttaminen värilliseksi maksaa omaisuuksia, eikä sitä tehdä Suomessa tai muissa Pohjoismaissa. Saksassa ja Yhdysvalloissa filmejä värjätään, mutta onko se järkevää?

Tästä ollaan kahta mieltä. Toiset puolustavat alkuperäisen filmiryhmän oikeutta teokseen, toiset taas väittävät, että jos käytössä olisi ollut värifilmiä, ohjaajat olisivat ehdottomasti käyttäneet sitä. Torsti ottaa ensimmäisen kannan.

Niin tai näin, jälkikäteen värjätyt filmit eivät ole monien elokuvanystävien mielestä yhtä väriloistoa, vaan hieman pastelliin vivahtavia luonnottomia elämyksiä. Ihon väri on vaikein toteuttaa, siitä tulee yleensä luonnottoman kalpea, vihertävä tai punertava.

Värjäys etenee niin, että filmi tallennetaan tietokoneelle digitaaliseen muotoon. Sitten se värjätään ruutu ruudulta. Jos tausta pysyy paikallaan, kertavärjäys riittää, mutta liikkuvat esineet ja ihmiset on pakko värjätä jokaiseen ruutuun erikseen. Sekunnissa filmiä pyörähtää 24 ruutua, joten voi kuvitella, miten kallista työ on. Suomessa kuvan käsittely ja korjailu (ei kuitenkaan värjäys) maksaa 40 markkaa ruudulta - näin puolentoista tunnin elokuvan värikäsittely maksaisi yli 5 miljoonaa.

Värjättyjä filmejä voi seurata erityisesti TNT-kanavalta. Työn kalleuden takia värjättäväksi on valittu pääosin suuren yleisön suosikkeja, kuten Tuulen viemää ja Ohukaisia ja Paksukaisia.

Suomen televisiokanavilla värjättyjä elokuvia ei ole nähty yleensä kuin vahingossa. Aina elokuvien myyntisopimuksissa ei ole erikseen mainittu, että kyseessä on väriversio.

Tietokoneella on mahdollista muuttaa tavallisia mustavalkoisia paperikuvia ja diojakin värillisiksi, mutta silloin ne pitää ensin tallentaa skannauslaitteen avulla tietokoneelle ja sen jälkeen käsitellä digitaalisesti. Hinta kuvaa kohti vaihtelee 200 ja 1000 markan välillä. Väritystä tehdään esimerkiksi Helsingissä MV-kuvat nimisessä liikkeessä (09) 3455775.

Minulla on aamuisin 20 minuuttia aikaa maallisen majani hyvinvoinnille. Kuinka käytän nuo minuutit mahdollisimman tehokkaasti ja monipuolisesti (lihasv oima, notkeus, kestävyys, yleiskunto...)?

Nimim. Aamupala, Helsinki Aamulla säästä selkääsi. Levon jälkeen sitä ei saisi laittaa kovaan rääkkiin. Ota siis rauhallisesti, tee pieni kävelylenkki ja käytä portaita. Pelkkä kävely ylläpitää kuntoa ja saattaa jopa huonokuntoisen kohdalla parantaa sitä. Kun olet hieman lämmennyt, tee vaikka muutama kevyt jumppaliike.

Naisille on erityisen tärkeää vahvistaa jalkalihaksia. Niskan ja hartian seutua voit vahvistaa kevyiden käsipainojen avulla. Uiminen olisi hyvä kuntoilumuoto myös aamulla. Koska aamu on kankeuden aikaa, ehdottaisinkin, että yrittäisit ujuttaa liikuntaa iltapäivään tai iltaan, sekä viikonloppuihin.

Torsti itse saattaa heittää aamupäivästä lenkin ja kevyet venyttelyt päälle, mutta liikuntamuodon valinta on monesta tekijästä kiinni. Sukupuoli ja ikä vaikuttavat, samoin työ ja entiset harrastukset. Siksi yleispätevää ohjetta on mahdotonta antaa. Esimerkiksi työpaikan terveydenhoitajan tai fysioterapeutin kanssa voit keskustella omasta tilanteestasi tarkemmin.

Mistä johtuu korkean paikan kammo tai huimaus? Etenkin matkoilla joudun tilanteisiin, joissa muut nauttivat suunnattomasti näkymistä ja minä tutisen pa hoinvoivana vieressä.

Nimim. Ollako vai eikö olla, Espoo Huimaus korkealla paikalla ei yleensä ole merkki sairaudesta, vaan terveen ihmisen pelko eli fobia. Ja pelkoja riittää: kammotaan käärmeitä, torakoita, rottia, ahtaita paikkoja. Pelon taustalta löytyy harvoin traumaattista kokemusta. Vauvatkin pelkäävät vaistomaisesti, jos alusta pettää alta.

Täysin selvää syytä korkean paikan kammoon ei ole, vaan sitä pidetään osoituksena vilkkaasta mielikuvituksesta ja taipumuksesta itsesuggerointiin. Korkean paikan aiheuttama huimaus alkaa yleensä noin kolmessa metrissä ja lisääntyy noin 20 metriin saakka, minkä jälkeen se pysyy vakiona. Lentokoneessa se ei ilmene, eikä monilla esimerkiksi yli satakerroksisessa Empire State Buildingissa New Yorkissa, koska näköalatasanne on hyvin aidattu. Sen sijaan sama paikka ilman turvallisen tuntuista kaidetta saisi luultavasti lähes jokaisen vieraan pään ainakin vähän pyörälle. Myös lentokoneessa auttaa lähellä oleva kiintopiste.

Korkean paikan kammossa on ainakin osittain kyse luonnollisesta reaktiosta ja itsesuojeluvaistosta. Uhkaavan ja pelottavan tilanteen tullen kannattaa muistaa Torstin vanhan sukulaisukon oppi kammon voittamiseksi. Hänen mukaansa korkealla paikalla "ei saa ollenkaan ruveta". Jos ajatukselle antaa vallan, se vie mennessään. Näin on laita myös huippuluokan tennispelaajien ja muiden urheilijoiden. Kun suoritus on edennyt hyvin, päähän ei saa päästää ajatusta, että nyt on todellinen mahdollisuus voittoon ja tässä on nyt ratkaisun paikat käsillä. Silloin suoritus menee varmasti pieleen. Oikea tapa toimia on olla ajattelematta lopputulosta ja jatkaa suoritusta entiseen malliin.

Korkeanpaikankammoisille Torsti suosittaa siedätyshoitoa, sillä pelot on luotu voitettaviksi. Etene pienin askelin. Nouse vähitellen korkeammille paikoille ja yritä olla ajattelematta asiaa. Viheltele vaikka ja katso suoraan eteen, älä alas. Sitten vähitellen voit siirtää katsetta myös alaspäin.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Edis Tatli nappasi EM-tittelin itselleen takaisin – ”Hain tyrmäystä, mutta muutenkin meni hyvin”

  9. 9

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  8. 8

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää