Sunnuntai

Hinnasto paljasti Olgan bisnekset

Ilotyttöjen virta Suomeen ei ole ehtynyt, vaikka poliisit ja rajavartijat saivat oikeuden käännyttää seksin myyjät.

Tilaajille

Olgan tavarat ovat levällään rajavartiolaitoksen päivystyshuoneen sohvapöydällä. Pikaisessa tarkastuksessa laukusta on löytynyt käsin kirjoitettu ruutupaperi: "Mina olen kaunis tütto, tumma ja tuline. Mina tarjotan hüva seksi-seura, kolmisada marka puoli tundi." Olga istuu jalat ristissä sohvalla ja yrittää keskittyä sanomalehteen. Hänen kotimatkansa pitäisi alkaa näillä hetkillä, mutta lähtö viivästyy. Helsingin Länsisataman rajavartijat valmistelevat Olgasta käännytystä, koska hänen epäillään myyvän seksiä.

Poliisit ja rajavartijat ovat reilun vuoden ajan voineet käännyttää maasta seksin myyjät. Uuden ulkomaalaislain säännös ei kuitenkaan ole suuresti hillinnyt ilotyttöjen virtaa Suomeen, niin kuin lain laatijat toivoivat. Kun lakiesitys laitettiin vireille, avoin seksikauppa itärajalla ja Helsingin Kalliossa oli villeimmillään.

Seksipalvelujen myynnistä on maasta käännytetty vain reilut 50 henkeä. Lähes puolet käännytyksistä on tehnyt Helsingin poliisilaitos, Kotkan poliisi on käännyttänyt toistakymmentä seksin myyjää ja rajavartiolaitos kymmenkunta.

Katutytöt ovat kyllä hävinneet Helsingistä, mutta siihen vaikutti enemmän kaupungin päätös kieltää seksin myynti yleisillä paikoilla kuin uusi käännytyssäännös. Helsingin poliisin mukaan kauppa siirtyi muualle. Nykyisin ilotytöt tarjoavat palveluitaan ravintoloissa ja puhelimitse.

Kaikkien käännytettyjen joukossa ilotyttöjen määrä on häviävän pieni. Vuosi vuodelta Suomesta käännytetään yhä enemmän ihmisiä. Pelkästään rajavartiolaitos teki viime vuonna lähes 3400 käännytyspäätöstä, kun edellisenä vuonna luku oli alle 2000. Poliisin ja rajavartiolaitoksen lisäksi käännytyksiä tekee ulkomaalaisvirasto. Se lähettää maasta turvapaikan hakijat, joiden anomusta ei ole hyväksytty. Heitä oli viime vuonna lähes 1800.

Passintarkastaja ei

aluksi pannut merkille Olgaa Länsisataman lähtöselvityksessä. Meikitön, collegepuseroon ja mustiin nahkahousuihin pukeutunut nainen oli kuin kuka tahansa matkustaja.

Ulkonäkö ei muutenkaan ole varteenotettava näyttö seksin myynnistä. Jo ulkomaalaislain esitöissä korostettiin, että käännytyksiä ei saa tehdä ulkoisen olemuksen perusteella.

Rajavartijoiden mielestä ulkonäkö ei edes kerro mitään. Ilotytöt eivät matkusta työvaatteissaan, ja toisaalta tavallisetkin virolais- ja venäläisnaiset näyttävät suomalaisen silmissä tällätyiltä. Meikki on räikeämpi, hame lyhyempi ja korot korkeammat kuin suomalaisnaisilla.

Papereista tarkastaja kuitenkin huomasi, että Olgan oleskelu Suomessa oli venähtänyt. Tullessaan Helsinkiin toukokuussa Olga oli kertonut viipyvänsä pari päivää, mutta vierailu kestikin kolme viikkoa. Yleensä turisti tietää, kuinka kauan hän aikoo olla maassa. Niinpä Olga vietiin päivystyshuoneeseen, ja hänen tavaroitaan ryhdyttiin tutkimaan.

Ennen uutta säännöstä ilotyttöjä käännytettiin muista syistä, esimerkiksi rahattomuuden vuoksi.

Suomeen tulevalla ulkomaalaisella pitäisi olla majoituskulujen lisäksi noin 150 markkaa jokaista päivää varten. Maksuvälineeksi ei käy vartalo. Sen takia käännytyspäätöksen sai sekin nainen, joka esitteli rajavartijoille kroppaansa ja totesi, että muuta rahaa hän ei tarvitse.

Säkillinen seksilelujakaan ei kelpaa todisteeksi seksin myynnistä, sillä poikaystävänsä kanssa jokainen saa leikkiä haluamiaan leikkejä. Tosin viikonloppureissua varten varattu tuhannen kondomin pakkaus saa rajavartijan tekemään pari ylimääräistä kysymystä.

Eniten epäilyjä herättää, jos naisen menneisyydestä löytyy käännytyspäätös seksin myynnin takia. Ammattilaiset ovat kyllä oppineet kiertämään viranomaisrekistereiden merkintöjä: Suomen-matkaa varten passin voi vaikkapa lainata kaverilta tai hankkia väärennetyn asiakirjan.

Olgan tavaroista

löytyy mainoskirje, ja se on vakuuttava todiste. "Hüva näköne, kaksi kümmenta vuotta, pitka tukka, vihrejad silmad. Rinnad on püstüssa, B-kuppi", Olga on kirjoittanut.

Mainos kaunistelee asioita. Olga on oikeasti yli 30-vuotias.

Olgalta löytyi myös liukasteainetta, käyttämättömiä kondomeja ja seksivaatteita, punainen baby doll -asu ja string-pöksyjä.

Olga ei välitä kiistää: hän tuli maahan myymään seksiä elättääkseen lapsensa ja aviomiehensä.

Olga kertoo olleensa kaksi ensimmäistä viikkoa ystävänsä luona Helsingissä hoitamassa tämän sairasta lasta. Viimeiseksi viikoksi hän siirtyi Riihimäelle Bonanza-hotelliin ilotytöksi.

Olgan mukaan bisnekset sujuivat huonosti. Asiakkaita oli niin vähän, että tulot tuskin riittivät kattamaan menot. Jokainen yö maksoi Olgalle 300 markkaa. Olga onnistui silti kartuttamaan rahavarojaan oleskelun aikana. Suomeen tullessaan hänellä oli 2000 markkaa, lähtiessä reilut 3000.

Maahan tulevilta ulkomaalaisilta - muilta kuin EU-kansalaisilta - kysytään aina, miksi he tulevat, kauanko viipyvät ja paljonko heillä on rahaa. Epäröivät ja kiertelevät vastaukset särähtävät passintarkastajan korvaan. Jos tarina kuulostaa uskomattomalta, se yleensä myös on sitä.

Venäläiset ja virolaiset usein ruokkivat itse epäluuloja, sillä moni heistä suhtautuu varauksellisesti viranomaisiin. Mitä enemmän passintarkastaja kyselee, sitä vähemmän vastauksia hän saa.

Käännytyspäätösten perusteella Suomea voisi pitää vieraanvaraisten ja ystävällisten ihmisten maana. Rahavarojaan muutamalla tonnilla kartuttanut nainen kertoi saaneensa rahaa "ystävällisiltä miehiltä, joita ei tunne". Toinen nainen ilmoitti, että hänellä on "kaksikymmentä rakasta Suomessa".

Suomeen tulevien seksin ammattilaisten joukossa on muutama mies.

Eräs mies on käännytetty useita kertoja, mutta hän pyrkii Suomeen sitkeästi - välillä jopa naiseksi pukeutuneena. Viimeksi hän yritti ryömiä passintarkastuksen ohi.

Rajavartijoilla ei ole mitään epäilystä miehen Suomen-vierailujen syystä. Aivan kuten Olgakin mies tarvitsee ruutupaperille suomennettuja lauseita: "Käytä kondomia, minulla on ripuli".

Suurin osa rajavartiolaitoksen käännyttämistä ammattilaisista jää kiinni tehdessään lähtöä Suomesta. Niin kävi myös Olgalle.

Suomeen tulevat seksin myyjät voidaan Länsisataman passintarkastajien mukaan jakaa karkeasti kahteen luokkaan, tilattuihin ja itsenäisesti matkustaviin.

Tilattuja ilotyttöjä ollaan satamassa vastassa, ja vastaanottaja takaa tytön oleskelun. Tyttö tulee viihdyttämään joko yhtä tai useampaa henkilöä ja viipyy Suomessa lyhimmillään vain yhden yön.

Oleskelun takaajista osa voi olla sutenöörejä. Sekä poliisilla että rajavartiolaitoksella on vakaa käsitys, että virolaisten ja venäläisten ilotyttöjen ympärillä liikkuu parittajia. Näyttöä on kuitenkin vaikea saada, sillä tytöillä ei ole mitään kiinnostusta kertoa asiasta.

Itsenäisesti matkustavien paperit ovat kunnossa, ja matkan tarkoituksesta on aina selkeä tarina. Suomeen tullaan lomamatkalle, ja piipahdus vesipuistossa kuuluu suunnitelmiin. Hotellit ja paluulippu on maksettu etukäteen, ja rahaa huvitteluun ja tuliaisiin on riittävästi.

Kuulustelu on

päättynyt, ja Olgalta pääsee itku. Kun hän kerää pöydälle jääneitä tavaroitaan laukkuunsa, rajavartija kirjoittaa käännytyspäätöksen. Olga allekirjoittaa päätöksen, rajavartija lyö leiman passiin ja lähtee saattelemaan Olgaa laivaan.

Olga ei halua mennä seuraavalla laivalla, sillä se on liian hidas. Hän ostaa lipun kantosiipialukseen. Hän haluaa vain mahdollisimman pian kotiin.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  4. 4

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  9. 9

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää