Sunnuntai    |   KYSY KIRSTILTÄ

Rakkaat lukijamme, tässä Torsti...

Tilaajille

Rakkaat lukijamme, tässä Torsti, terve!

Kirstin edelleen lomaillessa välitän hänelle lähettämänne palautteen.

Narvan marssin käyttö surumarssina on monien lukijoiden muistojen mukaan Marskin hautajaisia vanhempaa perua. Olli J. Marttila Espoosta muistelee kuunnelleensa radiosta P. E. Svinhufvudin hautajaisia vuonna 1944. Irma Tervonen Helsingistä muistaa vielä pidemmälle, kesäapulaisvuoteen 1935 Suomi-yhtiössä.

"Kuulin sinä ja monena seuraavana kesänä Narvan marssin. Sotilassairaala sijaitsi tuolloin Lönnrotinkadulla. Kun sotilashenkilö tuli maisen matkansa päähän, hänet saatettiin juhlallisesti pitkin Lönnrotinkatua asemalle soittokunnan soittaessa Narvan marssia." "Uppsalan yliopistossa järjestettiin Kaarle XII:lle muistojuhla tämän kuoleman satavuotispäivänä 18. 11. 1818", filosofian maisteri Anton Eskola kertoo. "Historian professori Erik Gustaf Geijer sanoitti tilaisuuteen sopivan kappaleen sävelmään, jonka uskottiin periytyvän Kaarlen Narvan matkan ajoilta. Sanat olivat surumieliset ja synkät, kuten muistojuhlan luonteeseen sopiikin." A. Lampén Espoosta muistuttaa myös, että vaikka karoliinit Narvan taistelun voittivatkin, suruun oli syytä. "Sota hävittiin, Ruotsi menetti kuninkaansa, suuren osan valtakuntaa ja suurvalta-asemansa." Nimimerkki TML kaipaili taannoin apua kodin pieniin miesten töihin. "Myyrmäen eläkkeensaajat palvelee jäsenistöään kysyjän pyytämällä tavalla", kertoo Tenho Mero . Jos asut länsi-Vantaalla, ehkä apu löytyy.

Ja sitten Kirstin vastauksiin.

Minkälaista työtä tekee nykyisin mediassa niin usein kuultu valiokuntaneuvos? Onko hän sihteeri, neuvonantaja, tutkija vai kaikkea tätä?

Kyselijä Vantaalta Kaikilla eduskunnan valiokunnilla on sihteeri, joka on koulutukseltaan yleensä juristi.

Valiokuntien sihteerit olivat ennen sivutoimisia, ja heidät oli värvätty ministeriöistä. Kun asioiden valmistelukoneistoa haluttiin eduskunnassa vahvistaa ja samalla lisätä riippumattomuutta hallituksista, ryhdyttiin 1970-luvulla palkkaamaan päätoimisia sihteereitä.

Aluksi heitä palkattiin niin, että yksi sihteeri hoiti kahta valiokuntaa. Tällä hetkellä jokaisella valiokunnalla on oma sihteerinsä, joissakin valiokunnissa on useampi sihteeri.

Sihteerien nimike muutettiin valiokuntaneuvokseksi 1990-luvun puolivälissä. Yhtenä syynä oli se, että varsinkin naispuolisia valiokuntasihteereitä ei eduskunnan ulkopuolella mielletty akateemisen loppututkinnon suorittaneiksi korkean tason virkamiehiksi.

Mallia nimikkeeseen haettiin ministeriöistä, joissa on käytössä erilaisia neuvos-titteleitä kuten hallitusneuvos, ulkoasiainneuvos jne.

Valtiokuntaneuvos on siis valiokunnan sihteeri, joka pitää kokouksissa pöytäkirjaa, laatii mietintöluonnokset ja hankkii taustaselvityksiä sekä kutsuu asiantuntijat.

Polar-juustopala painaa 350 grammaa. Joku pala on täynnä reikiä ja joku vallan reiätön. Miten kone tietää sen etukäteen ja osaa leikata kaikki palat saman painoisiksi?

Monelta jo kysellyt Leikkaava kone on tietokoneohjattu ja tuntee juuston kolonmuodostusta: se tietää, että tiiviimmät kohdat juustossa ovat päissä ja reikäisimmät keskellä. Siispä se leikkaa alussa ja lopussa pienempiä paloja ja keskemmällä suurempia.

Gramman tarkkuudella työ ei tietenkään onnistu, mutta silti direktiivien puitteissa. EU:n pakkaussääntö näet määrää, että tietyn erän palasten täytyy painaa keskimäärin enemmän kuin pakkauksessa ilmoitettu paino. Näin yli puolet palasista painaa yli 350 grammaa, ja loput sen alle. Kuluttajan etu piilee siinä, että kun hän ostaa jatkuvasti samaa lajia, hän saa ennen pitkää useampia ylipainoisia paloja kuin alipainoisia.

Paino ei tietenkään saa vaihdella paljon, vaan kyse on muutamasta grammasta. Punnituskone poistaakin selvästi alipainoiset palat joukosta.

Moni muu lisäkseni haluaisi varmaan tietää, miten perheväkivalta määritellään. Mistä saa apua perheväkivaltatilanteissa? Mitkä asiat vaikuttavat siihen, ettei perheväkivaltaa aina tunnisteta perheen sisällä ja sen ulkopuolella? Miksi perheväkivalta on yhä tabu tai sitä vähätellään?

Miten sen saa loppumaan?

Perheväkivaltaa on sekä henkistä että fyysistä. Ne kietoutuvat toisiinsa ja tuskin on fyysistä väkivaltaa, johon ei liittyisi henkistä.

Henkisen väkivallan kohde tuntee olevansa koko ajan vaarassa ja jotenkin satimessa, tuntee ettei hänellä ole valtaa omaan elämäänsä.

Perheväkivalta voi olla myös taloudellista ja seksuaalista. Edellisessä tapauksessa toinen määrää täysin rahankäyttöä tai käyttää rahat yksin. Taloudellinen väkivalta on kyseessä myös silloin, kun aikuinen lapsi vie vanhempansa eläkerahat. Seksuaalisessa väkivallassa toinen pakottaa toisen sellaiseen, mitä tämä ei halua.

Tutkimuksessa on todettu, että puolison tai kumppanin harrastama henkinen väkivalta tekee uhrin yhtä sairaaksi kuin fyysinen väkivalta. Henkistä väkivaltaa kokeneilla on kaksi kertaa useammin jatkuvia kipuja, vatsavaivoja, migreeni, vatsahaava tai sukupuolitauti.

Fyysistä väkivaltaa tuskin tarvitsee määritellä. Sen seurauksia ovat luunmurtumat, reuma, näkö- ja kuulovammat sekä kohtaukset.

Perheväkivalta salataan järkyttävän usein, koska uhri kokee sen omaksi häpeäkseen ja voi jopa syyttää siitä itseään. Tilanteen jatkuessa uhrin itsetunto murenee, mikä edelleen estää häntä hakemasta apua. Onneksi asenteet ovat muuttumassa, ja syyllisyydentunnon järjettömyys tunnistetaan.

Apua saa turvakodeista, joita ovat Pääkaupungin, Vantaan ja Espoon turvakodit. Ensi- ja turvakotien liitostakin saa neuvoja, samoin seurakunnista, Raiskauskeskus Tukinaisesta ja Rikosuhripäivystyksestä. Numerot löydät puhelinluettelosta. Turvakodeissa tiedetään myös väkivaltaisille miehille tarkoitetuista apuohjelmista.

Kysyt, miten väkivallan saa loppumaan. Uhri ei sitä voi lopettaa, vaan itse tekijän on korjattava käytöksensä. Hänen on tunnustettava ongelmansa ja haluttava muuttua. Myös uhrin on työstettävä asiaa niin, että hän vapautuu pelostaan. Siihen voi mennä vuosia.

Juhannuksen alla julkaistussa Kirkko ja kaupunki -lehdessä (numero 24) perheväkivaltaa käsiteltiin perusteellisesti. Kysypä kirjastosta, vieläkö numeroa löytyy. Jutussa mainittiin myös kirjoja, kuten Anja Lehtonen-Sirkka Perttu: Naisiin kohdistuva väkivalta (Kirjayhtymä); Tiina Holmberg: Lapset ja perheväkivalta (Lasten Keskus); Saara Laiho: Urhea Pikku-Nalle (Lasten Keskus). Mielen virkistystä saat Leena Lehtolaisen kirjasta Tappava säde .

Olen 28-vuotias helsinkiläinen sinkkunainen. Olen saanut ns. vanhanaikaisen kasvatuksen.

Monesti on käynyt siten, että tutustuessani kivaan ja fiksuun mieheen esimerkiksi ravintolassa miehen puolelta ei tule yritystäkään pyytää minun puhelinnumeroani. Sitä vastoin hän antaa käyntikorttinsa ja jättää mahdollisen jatkon minun päätettäväkseni. Haluaisin, että mies ottaa minuun yhteyttä. Onko tämä miehelle kunniallinen tapa päästä eroon naisesta, joka ei sen suuremmin kiinnosta?

M.R.

Helsinki Vanhanaikaisesta kasvatuksesta voi olla iloa ja hyötyä, mutta myös harmia. Siksi kehotan sinua tarkastelemaan sitä kriittisesti.

Vielä 10-20 vuotta sitten aktiivista naista oudoksuttiin ja saatettiinpa nöyryyttääkin tilaisuuden tullen, mutta nyt ajat ovat kyllä muuttuneet. Sekä miehet että naiset hyväksyvät naisen aloitteellisuuden. Se on tietenkin suuri helpotus ujoille ja epävarmoille miehille, jollaisia on aina ollut.

Jos mies jättää sinulle käyntikorttinsa, se ei tietenkään tarkoita, että hän haluaa päästä sinusta eroon; muutoinhan hän ei jättäisi korttia. Luulen, että useimmat niistä, jotka korttinsa jättävät, toivovat sinun soittavan.

Yleensä mies on mielissään, jos huomaa naisen pitävän hänestä, ja sama pätee toisinpäin. Poikkeuksena on tietenkin seksuaalinen häirintä, mutta sitähän normaalin järkevä ihminen ei harjoita.

Jos siis pidät miehestä, ole oman onnesi seppä ja soita ihmeessä! Voit puhua vaikkapa näin: "Hei, me tavattiin (siellä ja siellä) ja annoit korttisi. Kai annoit sen siksi, että halusit minun ottavan yhteyttä? Olit mielestäni mielenkiintoinen ja ihastuin sinuun . . ." Voisitko Kirsti kertoa, miksi autoista poistettiin roiskeläpät? Mitä haittaa niistä oli? En keksi mitään. Mutta hyötypuolelle laskisin sen, etteivät kivet ja ennen kaikkea kura roiskuneet takana ajavan tuulilasiin. Mutta haittojen on täytynyt olla hyötyä suuremmat, vai mitä?

Ajatuksenpoikanen tuulilasin takaa Henkilöautojen roiskeläpät olivat koko lailla suomalainen erikoisuus. Niistä luovuttiin, kun huomattiin, etteivät hyödyt vastanneet kustannuksia. Sellaisiahan syntyy, kun pienille markkinoille räätälöidään erikoisvarustuksia.

Roiskeläpillä oli merkitystä vielä silloin, kun suuri osa teistämme oli sorapintaisia. Läppien avulla pyrittiin estämään lentävien kivien muulle liikenteelle aiheuttamia haittoja. Nyt vahingonvaara on huomattavasti pienentynyt, kun teitä on asvaltoitu. Nopeuksien noustessa vahingonvaara on sikälikin pienentynyt, että kovaa ajettaessa kivet lentävät useimmiten matalalla vaakatasossa.

Roiskeläppien uskottiin myös estävän kiviä hakkaamasta auton alustaan, jolloin korroosiosuojaus säilyisi pitempään. Sittemmin suojaus on parantunut niin, ettei lentävällä soralla ole enää entistä merkitystä.

Roiskeläppien pääasiallinen haitta oli ilmanvastus, ja läpillä varustettujen autojen energiankulutus havaittiinkin normaalia suuremmaksi.

Roiskeläpät eivät siis nykyisin ole enää pakolliset, mutta eivät myöskään kielletyt. Monien etuvetoisten autojen vetävissä pyörissä niitä yhä näkee. Tavoite on vanha eli suojata autoa lentävältä soralta.

len etsinyt keittokirjoita ja netistä, mutta mistään en löydä. Eli kerro, miten saan tomaatit kuivatettua ja mikä olisi niille sopiva marinadi?

Viuhti Lehtemme Ruokatorstai-sivulla oli tästä asiasta juttu toissakesänä, ja lainaan sitä nyt tähän vielä. "Aurinkokuivattujen" tomaattien valmistusta on kysynyt jokunen muukin lukijani.

Kypsät, kiinteät tomaatit halkaistaan ja koverretaan ontoiksi. Leikkauspinnalle sirotellaan suolaa ja puolikkaat asetetaan kuivuriin tai uuniritilälle leikkauspinta ylöspäin. Kuivataan alle 50 asteessa runsaat 12 tuntia. Hieman nahkeat tomaatit ladotaan tölkkiin ja peitoksi kaadetaan rypsiöljyä.

Mausteina voi käyttää hienonnettua chiliä, hienonnettua persiljaa, ripauksen laakerinlehteä ja valkosipulia. Myös basilika ja oregano sopivat. Mausteet ripotellaan kuivatun tomaatinpuolikkaan päälle ja sitä vasten panetaan toinen tomaatinpala, sitten lasitölkkiin ja öljyä päälle.

Öljyn on peitettävä tomaatit koko ajan, muutoin ne homehtuvat.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  8. 8

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  9. 9

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  10. 10

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää