Sunnuntai

Milosevicin aikana Jugoslavia hajosi

Tilaajille

1941

Slobodan Milosevic syntyi Pozarevacin kaupungissa.

1964

Milosevic suoritti oikeustieteen tutkinnon Belgradin yliopistossa ja aloitti uransa yritysjohdossa ja pankkimaailmassa. Hän työskenteli ensin kaasuyhtiö Tehnogasin johtajana ja vuoteen 1983 asti Beogradska bankan johtajana.

1980

Jugoslaviaa vuodesta 1945 johtanut Josip Tito kuoli.

1983

Milosevic aloitti poliittisen uransa kommunistisen puolueen Belgradin-osaston johdossa.

1986

Milosevic nousi Serbian kommunistien keskuskomitean johtoon. Kommunistit olivat Jugoslavian valtapuolue.

1987

Milosevic piti Kosovon serbeille puheen Kosovossa. "Kukaan ei enää koskaan lyö teitä", hän julisti albaaneihin viitaten. Josip Titon Jugoslaviassa kansallismielisiä ilmauksia oli rajoitettu. Puhetta on myöhemmin pidetty Milosevicin serbinationalismin sotahuutona.

1988-89

Montenegrossa ja Vojvodinassa osoitettiin mieltä Milosevicin puolesta byrokratiaa vastaan. Serbiassa kansa vaati autonomista Kosovoa tiukemmin Serbialle. Milosevicista tuli Serbian presidentti 1989. Kosovon autonomia purettiin.

1990

Milosevic valittiin uudelleen Serbian presidentiksi monipuoluevaaleissa. Kosovon albaanien sorto paheni.

1991

Jugoslavian liittovaltio alkoi hajota. Slovenia ja Kroatia julistautuivat itsenäisiksi, molemmissa sodittiin.

1992

Bosnian itsenäisyysjulistus johti laajaan sotaan ja verisiin etnisiin puhdistuksiin. Milosevic oli paitsi Serbian presidentti myös serbien johtava poliittinen hahmo, joka käytännössä kontrolloi tynkä-Jugoslaviaa.

1995

Bosnian sota päättyi Daytonin rauhansopimukseen. Milosevic oli mukana 21 päivää kestäneissä hankalissa ja viskinhuuruisissa neuvotteluissa Yhdysvalloissa. Amerikkalaiset kiittelivät, että Milosevic tiesi koko ajan tarkalleen, mitä teki. Bosnian serbit hän raivostutti luovuttamalla Sarajevon muslimeille.

1996-97

talvella kymmenettuhannet jugoslavialaiset osoittivat mieltään Milosevicia vastaan Belgradissa, koska sosialistit (entiset kommunistit) olivat mitätöineet opposition voitot paikallisvaaleissa. Mielenosoitukset lopetettiin, kun Milosevic oli tunnustanut opposition voiton 14 kaupungissa. Myöhemmin hän onnistui ottamaan takaisin oppositiolle tekemiään myönnytyksiä.

1997

Milosevicin vastainen oppositio oli jo syksyllä hajonnut sisäisiin erimielisyyksiin. Milosevic valittiin tynkä-Jugoslavian presidentiksi.

1998

Serbien terrori Kosovon maakunnassa paheni. Nato uhkasi ilmaiskuilla.

1999

Jugoslavia julisti sodan Kosovolle. Nato pommitti Kosovoa. YK:n sotarikostuomioistuin Haagissa asetti Milosevicin syytteeseen rikoksista ihmisyyttä vastaan ja sodankäynnin lakien rikkomisesta. Sveitsi jäädytti Milosevicin varat. Kesäkuussa Jugoslavian armeija vetäytyi Kosovosta, kun Naton johtamien Kfor-rauhanturvajoukkojen panssarikolonnat jylisivät Makedoniasta Kosovoon. Syksyllä Jugoslaviassa järjestettiin taas mielenosoituksia Milosevicia vastaan.

2000

alkuvuodesta Milosevic oli edelleen tiukasti vallassa. Helmikuussa hänet valittiin taas hallitsevan sosialistisen puolueen johtoon. Montenegrosta pelättiin viidettä Balkanin sotaa. Oppositio osoitti taas mieltään ja valmistautui hajanaisena syksyn presidentinvaaleihin.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää