Sunnuntai

Maksaa, munuaisia ja pakasteseitä

1970-luku mursi vanhan ruokakulttuurin ja toi katkaravut lautaselle, mutta mies pysyi vielä olohuoneen sohvalla.

Tilaajille

1970-lukua on tähän mennessä muisteltu etupäässä politiikan kautta, mutta se ei ole sytyttänyt kaikkia. Monien muistolippaat ovat avautuneet vasta, kun eteen on tuotu tuon ajan ruokalista.

Eikä ihme. Jos tilliliha, kalapullapata tai kiinankaali eivät herätä aikalaisissa minkäänlaisia reaktioita, niin sitten on jossakin vika.

Aikakauden ruoka oli silti paljon muutakin kuin laitoskeittiöiden klassikoita. Lautasille tuli runsaasti uusia ruokalajeja ja makuja kuten pizza, tonnikala ja paprika.

1970-luvun keittiö on jäänyt vaivaamaan neljää samana vuosikymmenenä varttunutta naista, Christina Aaltiota, Minna Sarantola-Weissia, Kirsi Warpulaa ja Tarja Salosta. He ovat yhdessä olleet aikamatkalla lapsuudessaan ja tehneet keittokirjan 70-luku tarjottimella (Schildts 2002).

Opus on kokoelma ajan muotiruokien reseptejä, joiden lomassa tarjoillaan haarukkapaloina tietoa kotimaisen ruokakulttuurin muutoksesta.

Kirjan kyyti on riemukasta ajan henkeä mukailevaa ulkoasua myöten; kuinka paljon voikaan saada irti vaikkapa piimäkakusta tai pallojuustoon tökityistä Sputnik-juustovartaista!

Aivan kaikkia reseptejä ei tee mieli kokeilla, mutta se ei varmaan ole ollut tarkoituskaan.

1970-luku oli

Suomessa murrosaikaa paitsi yhteiskunnassa myös keittiössä.

Elettiin siirtymävaihetta, jossa uunituoreen kaupunkilaisen toinen jalka oli vielä maalaistalon tupakeittiössä. Perusraaka-aineiden käsittely oli vielä hallussa, vihannekset tunnettiin ja tarvittaessa kalat suomustettiin itse.

Kiihtyvä kaupungistuminen sekoitti kuitenkin pakan. Uutuuttaan kiiltävissä lähiöissä talonpoikaisyhteisön taidot alkoivat vähitellen unohtua.

Yhteiskunta tehostui, kun molemmat puolisot kävivät töissä. Ruoanlaitossa turvauduttiin yhä useammin säilykepurkkiin tai pakastealtaaseen. Ulkona syömisestä ei ollut apua, sillä se oli vielä kallista eliitin huvia. Paitsi käynti nakkikioskilla, mistä piti potea huonoa omaatuntoa.

Kotiruoka oli silti kunniassaan. Perinteisen perunat ja kastike -yhdistelmän rinnalle tulivat raaka-aineet, joista sai nopeasti loihdittua aterian, kuten makkarat ja sisäelimet.

Töitä helpottivat uudet kodinkoneet, joista tärkein oli pakastin. Sen avulla esimerkiksi pakastesei kiilasi silakan ohi syödyimmäksi kalaksi.

Pakastimen suosion takana olivat niin sodan kokeneen polven hamstraustarve kuin modernin kodin vaatimuksetkin. Kylmään saatiin kesällä säilöttyä tuoreet mansikat, jotka nautittiin keskitalvella vetisenä mössönä.

Silppuaminen ja raastaminen onnistuivat kätevästi yleiskoneilla, jotka helpottivat perheenäitien työtä - isät eivät juuri keittiötöihin vielä osallistuneet. Roolit vaihtuivat hitaasti: aluksi isät uskaltautuivat keittiöön viikonloppuisin, sitten rohkeasti arkenakin.

Ruokakulttuurin muutos

ei onnistunut vaivatta. Suhde ravintoon alkoi mutkistua.

Ruumillisen työn yhteiskunnassa oli vielä ollut selvää, että ruoka oli tuhtia ja sitä syötiin usein. Lapion vaihduttua laskukoneeseen energiantarve kuitenkin väheni, mutta ruokailutottumukset pysyivät samoina.

Suomalainen alkoi lihoa.

Liikakilojen riskit synnyttivät mittavan terveysvalistusaallon Pohjois-Karjala-projekteineen. Herkuttelijoita syyllistettiin kampanjoilla, joista ei puuttunut fanaattisiakaan sävyjä. Enää ei tiennyt , mitä suuhun olisi pitänyt laittaa.

Huolta kannettiin koululaisista, joille tarjottiin runsaasti raasteita ja maksakastiketta. Suositeltava välipala oli juoma, joka koostui appelsiinimehusta, siihen vatkatusta munankeltuaisesta ja hunajasta.

Tutkijoiden ensisijaisena huolenaiheena oli ruuan epäterveellisyys. Eettiset kysymykset näkyivät vasta enintään kalpeina ituina. Kasvissyönti pysyi toistaiseksi marginaali-ilmiönä. Kasvisruokareseptejä lehdissä toki oli, mutta niissäkin ruokaan yleensä lisättiin lihaliemikuutio tai pari nakkia.

1970-luku loi

pohjan nykyiselle gastronomiakulttuurille. Sitä ennen vain yläluokalla oli ollut varaa ylelliseen herkutteluun.

Elintason kohotessa kansan makukartta alkoi laajeta. Etelänmatkoilla tutustuttiin eksoottisiin mausteisiin, kuten oreganoon ja valkosipuliin, ja ruotsinlaivan seisovasta pöydästä lautanen lastattiin kukkuroilleen katkarapuja.

Syöminen alkoi käydä myös sosiaalisen erottautumisen välineestä. Ensimmäiset oireet ruokasnobismista näkyivät talonpoikaisen ruokakulttuurin korostamisessa. Tosin oltiin vielä pitkän matkan päässä nykyisestä saivartelusta siitä, miltä Välimeren alueelta oliiviöljyn pitää olla.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  8. 8

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  9. 9

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  10. 10

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää