Sunnuntai

Terve lukijat, tässä Torsti. Palautepostia...

Tilaajille

Terve lukijat, tässä Torsti. Palautepostia viimekertaisista aiheista on lähettänyt mm. Nils-Åke Toivonen Mynämäestä. Hän kommentoi eerikinretki-vastausta: "Eerikinretki lienee sama kuin eriksgata, jonka kuninkaat tekivät sen jälkeen, kun heidät oli huudettu Moran kivillä kuninkaaksi. Todennäköisesti myös Eerik Jevardinpoika teki tämän matkan tultuaan kuninkaaksi 1157, mutta mitään ristiretkeä Suomeen hän ei ole koskaan tehnyt." "Legenda tästä retkestä sepitettiin jälkeenpäin, jotta se olisi auttanut hänen pyhimykseksi julistamistaan. Näin ei kuitenkaan tapahtunut, eikä Eerik Jevardinpoika ollut muutenkaan pyhä mies. Päinvastoin, paavi oli julistamassa hänet pannaan, kun Eerik karkotti munkit Alvastran luostarista." "Kukaan historiantutkija Ruotsissa ei usko ristiretkikertomukseen, ja olihan Suomi eli Kalannin, Laitilan, Euran ja Nousiaisten alueet jo kristitty. Miksi tehdä ristiretki kristittyyn maahan? Ensimmäiset kirkot tälle alueelle rakennettiin jo 1100-luvulla, samoin Kokemäenjoen alueelle." Nils-Åke epäilee vahvasti myös piispa Henrikin olemassaoloa.

"Kertomus Henrikistä sepitettiin alistamaan ja nöyryyttämään suomalaisia. Murhaajaksi valittiin suomalainen talonpoika (vanhimmassa versiossa tosin ritari) ja paikaksi Köyliö, joka siihen aikaan oli tärkeä hallintopaikka." "Henrikin legenda on täynnä mahdottomuuksia, mutta niihin ei haluta kiinnittää huomiota. Esim. kun piispa oli matkalla, ei yksinäinen hiihtäjä voinut surmata häntä. Kanonisen lain mukaan piispalla piti olla vähintään 12 asemiestä saattueessaan. Katolilaisena joudun usein puolustamaan kantaani tässä asiassa", Nils-Åke kirjoittaa.

Sitten kissojen ikäkysymykseen. Mirjam Numminen Jyväskylästä: "Viime Kissafanissa (nro 3) oli eläinlääkärin antama tieto, että kissan odotettavissa oleva elinikä on 14-15 vuotta. Ei siis missään nimessä 18-20 vuotta, kuten Torsti tietää -palstalla arvioitiin. Hyvä jos kissa elää 17-vuotiaaksi, mutta 20-vuotias on ikivanha (vastannee 95-vuotiasta ihmistä)." "Olen vain kerran nähnyt yli 18-vuotiaan kissan ja olen aktiivisesti seurannut kissoja nelisenkymmentä vuotta. Vaikka kissa on terve olento, sen elämää varjostavat virtsatietulehdukset, diabetes, munuais- ja maksavaivat sekä kasvaimet, kuten meitä ihmisiäkin", Mirjam valistaa.

Leena Turusta on nähnyt 1990 Suomen Kuvalehdessä kiinnostavan jutun aiheesta.

"Lehdessä oli amerikkalainen taulukko koirien iästä. Sen mukaan koira vanhenee alkuun nopeasti, mutta sitten ikääntyminen hidastuu. Ensimmäisen elinvuotensa jälkeen koira on noin 15-vuotias ihmisen iässä. Tätä ikää perusteltiin jutussa sillä, ettei ihminenkään ole seitsemän ikäisenä sukukypsä. Viisivuotias koira on taulukon mukaan 36, ja 13-vuotias ihmisen iässä 68-vuotias", Leena kirjoittaa.

Sitten kysymyksiin:

Kun juutalaisille suunniteltiin omaa valtiota 1940-luvulla, Israel ei ollut muistaakseni ainoa vaihtoehtoinen paikka. Minne muualle valtiota suunniteltiin? T. M., Helsinki

Stalin perusti Neuvostoliittoon jo 1930-luvulla juutalaisten autonomisen tasavallan Birobidzan-nimiseen paikkaan, Amurjoen varteen Kiinan rajaa vastapäätä.

Stalin ajatteli, että juutalaiset muuttavat sinne sankoin joukoin. Mutta niin ei käynyt. Alueella julkaistiin kuitenkin jiddishin kielistä kirjallisuutta, ja pääkaupunki Birobidzan rautatieaseman kyltti oli myös jiddishin kielellä. Nykyisin Birobidza on menettänyt asemansa ja se tunnetaan autonomisena alueena, ei enää tasavaltana.

Säilyttikö Mannerheim evankelisluterilaisen uskonsa Venäjän armeijaa palvellessaan? Mannerheimhan palveli keisarillista armeijaa kolme vuosikymmentä, hallitsijaa läheisessä chevalier-kaartissa, kohosi kenraaliluutnantin korkeaan arvoon ja armeijakunnan komentajaksi. Eikö näin läheisesti keisari-instituutioon sitoutuneelta edellytetty myös sitoutumista keisarin uskontoon eli ortodoksisuuteen? Tapani, Haukivuori

Minkälainen arkkitehtoninen päättelyketju on taustalla siinä, että kansainvälisestikin modernit julkiset vessat suunnitellaan niin, että odotustilassa tilaa on metrikaupalla, mutta ovien aukenemistapa pakottaa vessaan menijän hipomaan vaatteillaan pönttöä, jotta oven saa suljettua. Ja että käsilaukku, takki ja polvet eivät mahdu kuin istujan suuhun. J. J. Helsinki

Suomessa ovet aukenevat onneksi lain mukaan ulospäin, mutta hintsusti on tilaa täälläkin. Pieni lisätila ei tekisi vessan aulasta kovinkaan paljon pienempää, mutta pöntöllä istumisesta paljon mukavampaa.

WC-tilojen mittoja ohjaa Suomessa Rakennustietosäätiön julkaisema ohjekortisto, jossa julkaistaan suunnitteluohjeita ja -normeja. Tietenkään suunnittelijan ei tarvitse orjallisesti noudattaa ohjemitoituksia.

Usein kireät suunnitteluaikataulut ja tiukat budjetit pakottavat kuitenkin arkkitehdit käyttämään normimitoitettuja rakenteita. Ne ovat paljon edullisempia kuin mittojen mukaan tehdyt vessarakenteet.

Itse nostan yleensä vessaongelman pöydälle arkkitehteja tavatessani. Yritän muuttaa tässä suhteessa maailmaa. Lisäksi pikku vinkkinä teille lukijoilleni: Torsti käyttää invavessoja aina jos sellainen on vapaana. Yleensä on.

Miksi kaikilla ortodoksipapeilla on parta? M. J. Ahola, Jyväskylä

Alkukirkon kuvataiteessa esiintyi tosin parratonkin Jeesus, mutta hän jäi parrallisen jalkoihin jo varhain ensimmäisillä vuosisadoilla. Arveltiin, että Kristuksella oman kulttuurinsa kasvattina todella oli parta.

Toinen syy pappien parroille on periaatteellinen: meidän tuntemamme ortodoksikirkon piirissä ajatellaan, että koska (monelle) miehelle on kerran luotu parta, sen annetaan kasvaa.

Suomalaiset ortodoksiset papit ja piispat eivät kaikki käyttäneet partaa itsenäisyyden alkuvuosikymmeninä, 1960-luvulle saakka. Ulkomailla heitä kummasteltiin ja luultiin roomalaiskatolisiksi.

On tässä mietityttänyt sellainen juttu, että kumpi on oikea tapa jatkaa kirjeessä ps. (post scriptum) -lyhenteen jälkeen, pss. vai pps? Heikki Mustakallio, Järvenpää

Muistaakseni Lauantaiseura-ohjelmassa toimittaja Hannu Lehtilä mainitsi pääministeri Paavo Lipposelle tämän olevan Sosialistisen internationaalin varapuheenjohtaja. Lipponen ei kommentoinut. Pitääkö väite paikkansa? Kun Kalevi Sorsa aikoinaan oli SI:n aseistariisuntatyöryhmän puheenjohtaja, hänen lähtönsä ja tulonsa noteerattiin aina Ylen toimittajien taholta ja kokouksen tulokset raportoitiin. Silloin kyllä ymmärrettiin kansan parissa Ylen näyttävän uutisoinnin ansiosta SI YK:sta seuraavaksi. Täyttäkää aukkoni yleissivistyksessä! Naisseniori

Sosialistinen internationaali oli merkittävimmillään vuosikymmeninä, jolloin maailma oli selvästi jakautunut kahtia. Internationaali toimi tuolloin jonkinnäköisenä välittäjänä idän ja lännen välillä.

Nykyisin SI vaikuttaa pikemminkin tekemällä linjauksia ja esittelemällä painotuksia, jotka herättävät jäsenjärjestöissä ajatuksia. Mitään suoranaista painostusasemaa sillä ei maailman politiikassa ole eikä se näy uutisotsikoissa.

Sorsan roolista SI:ssä kerrottiin aikoinaan näyttävästi, koska Sorsa oli Suomessa hyvin vahva poliittisesti - pääministeri ja puolueensa johtaja. Lisäksi 1978 Helsingissä järjestettiin Sorsan johdolla merkittävä aseidenriisuntakonferenssi.

Lipponen on ollut varapuheenjohtaja vuodesta 1996. Erkki Tuomioja on vetänyt Sosialistisen internationaalin WTO-työryhmää vuodesta 2000.

Keisarinnan kivihän pystytettiin Helsingin Kauppatorille keisarinna Alexandra Fedorovnan (1798-1869), tsaari Nikolai I:n puolison, käydessä 1833 vierailulla Suomessa. Sen koristeena oli Venäjän kaksoiskotkavaakuna. Vaakuna poistettiin välillä pitkäksi aikaa, mutta milloin ja kenen käskystä? Miksi tällaista historian väärennöstä sallittiin kaupungin tai valtakunnan päättävissä elimissä? Missä vaakuna säilytettiin ja kenen toimesta tai päätöksellä se sai takaisin ainoan oikean alkuperäisen paikkansa? R. L., Helsinki

60-70-luvun vaihteessa kaupunginkansliassa kiinnostuttiin jälleen Keisarinnan kivestä, olihan se ollut pääkaupungin ensimmäinen julkinen monumentti.

Samaan aikaan Helsingin yliopistossa Valdemar Melanko -niminen opiskelija teki aiheesta graduaan. Entistämistä valvoi Helsingin kaupunginmuseon silloinen johtaja Jarno Peltonen. Noina vuosina monumentin palautus oli ulkopoliittisesti arveluttava ja rohkea teko.

Voisitko selittää, mitä on aine nimeltä majavanhauste? Se mainitaan Kaari Utrion kirjassa Vaskilintu. Sen pitäisi elvyttää vanhempikin mies kykeneväksi vuoteessa. Mistä sitä saa vai saako nykyään mistään? Espoolainen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Lasten ruutuaika ei saisi ylittää paria tuntia päivässä, sanoo silmälääkäri: ”Laitteiden tuijotus on jo nyt lisännyt lasten silmävaivoja, emmekä tiedä, mitä puhelin ja tietokoneet oikeasti tekevät silmille”

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  9. 9

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  10. 10

   Terveydenhuoltoa ei uudisteta pelkoja lietsomalla – Heikki Hiilamo paljasti asenteensa puhuessaan yksityisistä yrityksistä härskeinä välistävetäjinä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää