Sunnuntai

Salonkikelpoistunut sosialisti

Lula da Silvalle on luvassa mukava syntymäpäivälahja: Brasilian presidentin virka.

Tilaajille

Nallekarhumainen Luiz Inácio Lula da Silva täyttää tänään 57 vuotta. Brasilian kansalla taitaa olla hänelle mieluisa lahja: se äänestänee Lulan presidentikseen.

Syntymäpäivälahjan arvoa lisää se, että Lula on jo kolme kertaa jäänyt presidenttikilvassa toiseksi. Nyt hänen suosionsa on uusliberalismiin kyllästyneiden äänestäjien keskuudessa huipussaan. Vaalitulosten selvittyä illalla luvassa on karnevaalin veroinen kansanrieha.

Metallimies on kulkenut pitkän matkan tehtaan varjosta Latinalaisen Amerikan suurimman valtion päämieheksi.

Kun köyhän perheen

Lula työskenteli lapsena sekä lähettinä että kengänkiillottajana ja haaveili rekkakuskin urasta. Metallityöläinen hänestä tuli teini-iässä. Työ oli epäsäännöllistä ja raskasta. Vasemman käden pikkurilli jäi aamuyön aherruksessa työpajan leikkuriin. Elämän raskautta lisäsi ensimmäisen vaimon ja lapsen kuolema synnytyksessä.

Sotilasdiktatuurin aikana 1960-luvun lopulla veli houkutteli Lulaa jakamaan Brasilian kommunistisen puolueen lentolehtisiä tehtaissa. Lulasta kasvoi täysiverinen ammattiyhdistysaktivisti, vaikka jalkapallo oli vielä pitkään hänen suurin intohimonsa.

Metalliliiton perinteinen johto oli pyrkinyt välttämään yhteenottoja työnantajien ja hallituksen kanssa. Sao Paulon alueen liitosta tuli uuden ammattiyhdistysliikkeen airut ja Lulasta sen karismaattisin johtaja. Hänen maineensa levisi koko Brasiliaan ja pian ulkomaillekin, kun hän uhmasi sotilashallitusta järjestämällä Scanian rekkatehtaalla näyttäviä lakkoja 1970-luvun lopulla.

Vuonna 1980

Puolue on haalinut seiniensä sisälle laajan kirjon vasemmistolaisia trotskilaisista sosiaalidemokraatteihin. Yksi puolueen menestyksen avaimia on kiinteä suhde ruohonjuuritason kansanliikkeisiin.

Erityisesti maattomien maatyöläisten liike on ollut puolueen läheinen yhteistyökumppani. Kumppanuuteen on kuulunut myös kriisejä, joiden voi ennustaa voimistuvan Lulan presidenttikaudella.

Työväenpuolueen johto on viime vuosina muuttanut kurssia kohti keskustaa. Suunta on ollut vaalimenestyksen kannalta oikea, mutta samalla kuilu maltillisen puoluejohdon ja radikaalin kenttäväen välillä on kasvanut.

Lulan asemaa kiistojen keskellä on pitkään pönkittänyt se, että häntä on pidetty sillanrakentajana, joka on säilyttänyt sosialistisen aatteensa.

Mitä salonkikelpoisempi Lulasta on tullut, sitä äänekkäämmin on omien joukosta kuitenkin alkanut kuulua napinaa.

Jos ja kun Lulasta

Lula joutuu kohtaamaan kaikkien valtiovaltaan yltävien vasemmistoradikaalien ongelman: Jos tavoittelee syvällisiä muutoksia, rahamarkkinat käyvät vastaiskuun. Jos on maltillinen, syytetään omien ihanteiden pettämisestä.

Yhdysvaltalaisen sosiologin James Petrasin mukaan Lulan kesyttäminen on Yhdysvaltain imperialismin tuorein saavutus. Kesyyntymisestä kertoo valuuttarahaston edessä nöyristelyn ohella se, että Lulan varapresidenttiehdokas on oikeistolaisen liberaalipuolueen upporikas tekstiilitehtailija. Petras pitää todennäköisenä ja toivottavana, että kansa nousee kapinaan Lulaa vastaan.

Suuri osa Lulan vasemmistolaisista kriitikoista Brasiliassa ei ainakaan vielä yhdy Petrasin arvioon vaan nauttii täysin palkein maansa historian merkittävimmistä vaaleista. Vaikka juuri kukaan ei usko, että sosialistiset haaveet toteutuvat pian, Lula on radikaaleille lupaus uudesta aikakaudesta. Samalla hänen kampanjatoimistonsa luoma rauhan ja rakkauden viesti hälventää konservatiivien pelkoja, että omaisuus jaetaan yhtäkkiä uudelleen.

Lulaa tukevatkin juuri nyt sekä ne, jotka pitävät hänen nykylinjaansa auttamattoman riittämättömänä, että ne, joita hänen aiempi radikalisminsa on raivostuttanut. Tässä suhteessa hän muistuttaa Nelson Mandelaa Etelä-Afrikan ensimmäisten vapaiden vaalien kynnyksellä.

Kun hallituksen kokoaminen sitten pakottaa tekemään vaikeita ratkaisuja, osa Lulan nykyisistä tukijoista väistämättä kääntää kelkkansa. Vaikka mukavan tuntuinen mies onkin, Lula ei voi presidenttinä olla kaikkien kaveri.

Kirjoittaja on dosentti ja tutkija Helsingin yliopiston Renvall-instituutissa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Edis Tatli nappasi EM-tittelin

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  8. 8

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  9. 9

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  10. 10

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää