Sunnuntai    |   OH-HOH, MIKÄ VIIKKO

Täältä tullaan, Ankkalinna!

Tilaajille

En ollut koskaan pohtinut, miltä tuntuisi elää Ankkalinnassa.

Olin pitänyt Aku Ankkaa harmittomana viihteenä, istuskellut kesätuulessa pihakoivun alla ja selaillut vanhoja vuosikertoja.

Pinnallisuuteni paljastui minulle, kun lueskelin historioitsija Jukka Relanderin esseekokoelmaa Ankkalinna ja lajien synty. Relander oli lukenut Aku Ankkaa ihan toisella otteella - kuin piru Raamattua.

Olin kuvitellut eläväni hyvinvointivaltiossa tai jossain sen tapaisessa. Veroni viittasivat siihen.

Relander sai minut uskomaan, että asunkin Helsingiksi naamioituneessa Ankkalinnassa, puhtaan kapitalismin ajattomassa tilassa, jossa jokainen ankka on yhteisöllisistä siteistään vapautunut uusliberaali yksilö.

Mikä minä olen väittämään historioitsijaa vastaan. Esseen luettuani minäkin näin Ankkalinnan uusin silmin.

Akuhan on tietysti pätkätyöläinen. Jokainen työsuhde päättyy katastrofiin , mutta Aku ei lannistu. Hän aloittaa aina iloisesti alusta. Hänen on pakko. Ankkalinnassa ei tunneta ansiosidonnaista työttömyyspäivärahaa eikä veljenpojilla ole subjektiivista oikeutta päivähoitoon. Rahaa Akulla ei ole ikinä. Kaikki raha kuuluu Roope Ankalle. Roopen rahasäiliö seisoo kirkon paikalla keskellä kaupunkia.

"Ankkalinnassa on arvoja, muttei moraalia, kuten on laita omassa traditionsa ja yhteisölliset siteensä kadottaneessa yhteiskunnasammekin", Relander kirjoittaa.

Se on aika häijysti kirjoitettu. Menin itseeni - hetkeksi vain. En ole mestari itsetutkiskelussa.

Kysyin itseltäni: olenko todella moraaliton ja yhteisölliset siteeni kadottanut uusliberaali?

En ole, vastasin. Eihän täällä kukaan mukaan julistaudu uusliberaaliksi. Se on sama kuin tunnustaisi, että on itsekäs, ahne ja häikäilemätön paskiainen. Kuka semmoiseksi julkisesti rupeaa? En minä ainakaan.

Itseeni tyytyväisenä suuntasin Ideologia NYT -keskustelutilaisuuteen Vanhaan ylioppilastaloon.

Keskusteluun osallistuivat Ankkalinnan historioitsija Relander, ulkoministeri Erkki Tuomioja, tutkija Kaarina Hazard ja tohtori Alexander Stubb, kokoomuksen eurovaaliehdokas. Menin paikalle hyvissä ajoin ja sain tuolin käytävän vierestä. Varaan itselleni aina helpon pakotien siltä varalta, että tilaisuus osoittautuu sietämättömän ikäväksi.

Musiikkisali täyttyi. Tuomioja, Stubb ja Hazard asettuivat pöydän taakse. Relander puuttui. Minuutit kuluivat. Tunnelma sähköistyi. Kun Relander tuli, sali oli valmiiksi esilämmitetty.

Mitäkö odotin keskustelijoilta?

En paljon mitään, vain vankkaa näkemystä siitä, elänkö sydämettömässä Ankkalinnassa, jossa ei ole edes sossua, vai lämpöisten yhteisöllisten siteiden puristuksessa, kun rollaattorini vauhti hidastuu.

Keskustelijat etenivät ideologioiden nykytilasta ja markkinalogiikan ylivallasta luontodokumenttien raaistumiseen ja 1980-luvun nuorisoon. Relanderin mukaan hänen sukupolvensa tunnistaa napakasta sivullisuudesta.

Minun teki heti mieli väittää vastaa. Ei sivullisuus ole mikään hileisen 1980-luvun nuorison keksintö. Minäkin olen aina halunnut napakaksi sivulliseksi.

Meni tunti, ja keskustelijat alkoivat selvästi hyytyä. Vilkuilin kelloa. Se oli varmaan pysähtynyt, kun viisarit olivat aina samassa kohdassa. Jos Aku Ankka olisi ollut yleisön joukossa, hän olisi tässä vaiheessa jo huudellut hävyttömyyksiä panelisteille, haastanut riitaa vierustovereidensa kanssa ja särkenyt Musiikkisalin kalustusta.

Lopuksi olisi jouduttu kutsumaan vahtimestarit, poliisi ja palokunta taltuttamaan riehuvaa Akua. Iltapäivälehdet olisivat kirkuneet seuraavana päivänä: Aku Ankka riehui Vanhalla ylioppilastalolla. Ulkoministeri Erkki Tuomioja sai räpylästä.

Minä kestin loppuun saakka. Ei se ollut edes kovin vaikeaa. Vanhan kuri-Suomen kasvatti kunnioittaa ministereitä, maistereita, tohtoreita ja Alkon myyjiä.

Tulevaisuuteni ei keskustelusta paljon kirkastunut, päinvastoin.

Poistuin musiikkisalista epäillen, että kohtalonani on joutua elämään Aku Ankan ja hänen härskin naapurinsa välissä Ankkalinnan slummikortteleissa.

No - enpähän pitkästy...

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  8. 8

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa ottelua

  9. 9

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  10. 10

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää