Sunnuntai    |   HS ATEENASSA

Ateena haisee nyt länneltä

Tilaajille

Ateena. Äkkiä havahdun: toista viikkoa olympiakisoissa on kulunut, enkä ole vielä kertaakaan tuntenut Ateenan hajua. Missään ei vastaan ole pöllähtänyt tuttu tuoksu, jossa yhdistyvät hiki, pakokaasu, mätänevät jätteet, tupakka ja jokin tarkemmin määrittelemätön, ehkäpä köyhyys.

Euroopan lännettymisen voisi kuvailla pelkästään hajujen historiana. Tarinana hajujen katoamisesta.

Olympiakisoista on tullut maailman mahtikaupunkien kauneuskilpailu. Jo alkuerät ovat armottomat. KOK karsii hakijoiden joukosta ne, joiden se ei usko selviytyvän niistä tuhansista asioista, joita maailman suurin tapahtuma järjestäjiltään edellyttää.

Ateena sai kisansa toisella yrittämällä. Vuoden 1996 satavuotiskisoja kaupunki haki menneisyyteen katsoen, mutta tappio opetti kreikkalaisille, mitä olympiakaupungilta nykyään vaaditaan: vaurautta, tehokkuutta, turvallisuutta ja ylellisiä vip-hotelleja.

Maailmanpankin ja osakesijoittajien arvoja.

Kisoja hakiessaan Kreikka selitti haluavansa palauttaa olympialaiset juurilleen, mutta tärkeämpää maalle on ollut todistaa, ettei se itse elä enää menneisyydessä.

Kreikka haluaa näyttää, ettei se ole kaoottinen Balkanin maa eikä köyhä Välimeren valtio, vaan moderni ja vauras teollisuusmaa. Maa, johon kannattaa sijoittaa.

Kreikka sijaitsee samalla idän ja lännen välisellä kulttuurirajalla kuin Suomi, ja siitä varmaan johtuu maan kova halu todistella läntisyyttään ja vähätellä itäisyyttään. Siihen olympialaiset ovat täydellinen tilaisuus - jos kaikki sujuu hyvin.

Ympäri maailmaa monet olivat etukäteen varmoja, että Ateenan kisoista tulisi joko kiduttava kaaos tai kauhea katastrofi. Joissain lehtijutuissa oli suorastaan rasistinen sävy.

Kreikassakin monet uskoivat, että kisat epäonnistuisivat. Se olisi todistanut, että ennakkoluuloiset olivat olleet oikeassa: kreikkalaiset ovat rupusakkia.

Kisojen alla Ateenassa tehtiin kaikki mahdollinen, jotta kaupunki näyttäisi vähemmän Ateenalta.

Tyypillisiä ateenalaisia rakennuksia - vanhoja taloja, joissa on alakerrassa uusi myymälä, mutta yläkerrassa romahtanut raunio - kunnostettiin tai ainakin niihin sipaistiin maalia päälle. Kaupungissa pikamaalattiin 1700 julkisivua.

Monta röttelötaloa ja sotkuista tonttia jäi ehostamatta, joten niiden eteen on vedetty kisojen kuviokangasta tai pystytetty mainostauluja, joista aika monessa näyttää olevan Katarina Thanoun kuva.

Silti vain sokea kisavieras voi viettää täällä edes muutaman päivän huomaamatta ristiriitaa kiiltävien kisarakennusten ja niiden kulman takana kyyristelevien luhistuvien majojen ja risojen kanakoppien välillä.

Ei Ateenaa sentään voi kokonaan piilottaa.

Mutta kärpäset voi. Kisojen aikana en ole nähnyt yhtä ainoaa kärpästä. Ehkä se johtuu siitä, että jäteastiat tyhjennetään kisojen aikana monta kertaa päivässä. Muistan myös lukeneeni kärpästen ja hyttysten tuhoamisohjelmasta, tietysti täysin ympäristöystävällisestä.

Kisojen alla katukuvasta katosivat myös kerjäläiset. Heistä surkeimpia ovat mustalaisäidit, jotka retuuttavat käsivarsillaan pieniä, sairaan näköisiä lapsia. Ensimmäisen kisaviikon jälkeen äidit näyttävät palanneen päivystyspaikoilleen.

Kulkukoiriakin on vainottu. Ehkä ateenalaiset pelkäävät niiden tekevän kaupunkinsa jotenkin kehitysmaan oloiseksi.

Kisojen ajaksi 15000 koiraa on sijoitettu kenneleihin, joissa ne steriloidaan ja palautetaan kisojen jälkeen omille asuinsijoilleen. Uskokoon ken tahtoo.

Onneksi näitä Ateenan todellisia kisamaskotteja näkee vielä arkipuuhissaan. Monelle on joku hyväntahtoinen pujottanut pannan tai huivin kaulaan suojaksi rankkureilta. Koirat ovat niin urbanisoituneita, että noudattavat liikennevaloja ja käyvät säännöllisesti stadionilla jalkapallojoukkue Olympiakoksen kotiotteluissa.

Ennen kisojen alkamista Kreikan pääministeri Kostas Karamanlis pyysi autoilijoilta, että nämä luopuisivat tavastaan tyhjentää tuhkakupin sisältö kadulle liikennevaloissa.

Ja ihme on tapahtunut. Ateenalaiset ovat lakanneet paitsi roskaamasta katuja myös kaahaamasta liikenteessä, etuilemasta jonoissa ja röyhyttämästä tupakoitaan kaikkialla.

Kadulla kävellessään kisavieras joutuu suorastaan hätistelemään ympäriltään auttamishaluisia vapaaehtoisia, jotka hymyilevät ystävällisesti, puhuvat erinomaista englantia ja pitävät Suomea ihanana maana.

Ilmeisesti kreikkalaiset todella uskovat kaikkialla toitotettavaan "Uusi Kreikka" -sanomaan.

"Eikö koko Kreikkaa voisi hoitaa yhtä tehokkaasti kuin olympiakisoja?" kysyy Kathimerinin pääkirjoitus.

Samalla monet pelkäävät, että olympiakisat ovat Kreikalle kuin ihmedieetti. Kilot tulevat takaisin parissa viikossa.

Ensi vuonna Helsingissä järjestetään yleisurheilun MM-kisat. Mihin me silloin piilotamme kossumäyräkoirat, kaduille kuseskelevat juopot ja nurmikoille sammuskelevat nuoret?

Entä jos Matti Vanhanen pyytäisi kauniisti?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää