Sunnuntai

Karkeaa neuvostovastaisuutta Suomen televisiossa

Tilaajille

Ennenkuulumatonta. Venäläisen sarjafilmin alkukuvissa näytetään hätääntyneitä ja itkuisia neuvostosotilaita, jotka antautuvat saksalaisille. Kädet niin ylhäällä kuin mahdollista.

Ja vielä hurjempaa: yhdessä sarjan osassa näytetään, kuinka Puna-armeijan sotilas raiskaa nuoren tytön. Ei sellaista ole ennen nähty.

Koko kesän jatkuneessa tv-sarjassa Rangaistuspataljoona on vielä kaksi osaa jäljellä. Sen päähenkilöt ovat rikollisia ja poliittisia vankeja. Neuvostosotilaat kiroilevat ja puhuvat rivoja, pilkkaavat upseereitaan ja vihaavat syvästi kommunismia.

Vihdoinkin venäläiset alkavat tehdä tiliä historiansa kanssa.

Olen väärässä. Venäläisen kulttuurin tuntija, Suomen PENin puheenjohtaja Jukka Mallinen selittää minulle, miten väärässä olenkaan.

Mallinen osoittaa, että sarjassa on pantu vastakkain kylmät byrokraatit ja kansa.

"Pahat kommunistit ja oikeat, lämpimät venäläiset, jotka kiroilevat ja piereskelevät." Mallisen mielestä Rangaistuspataljoona-sarja on propagandistinen tavalla, joka sopii oivallisesti nyky-Kremlille.

"Venäläinen katsoja saa siitä kaikki pointsit: venäläiset pelastavat siinä maailman fasisteilta, kommunisteista huolimatta." "Paljon narsistisia palkintoja. Pesäero menneisyyteen. Kätevää: kaikki oli kommunismin syytä." Sarjan jyrkkä antikommunismi heijastaa ajattelua: kommunismi ulos, nationalismi sisään.

Rikollisista ja leiriläisistä kootun pataljoonan joukossa liehuu vielä kauhtanassaan partainen ortodoksipappi. Se on Mallisen mielestä kaiken huippu. Siinä on saatu mukaan vielä ainut oikea usko. Se pitää yhdessä kansan kanssa Venäjää pystyssä, ellei koko maailmaa.

Mallisen mielestä filmisarja liittyy nationalismin ja muukalaisvastaisuuden nousuun Venäjällä. Hän huomauttaa, että sotilaitten joukossa ei ole Neuvostoliiton muita kansallisuuksia.

"Se vastustaa kommunismia ja sen kansainvälistä internationalismia." Venäjä on Mallisen mielestä muuttumassa tribalistiseksi heimoyhteiskunnaksi, jossa klaanit ovat toisiaan vastassa.

"Meidän heimo ja meitä ympäröivät viholliset." Siksi nämä alamaailman hahmot ovat niin suosittuja. He muodostavat klaanin, ovat rankkoja ja suoria, puhuvat rumia niin kuin Putin ja venäläiset poliitikot. Alamaailman kulttuuri - slangi ja laulut - on voimakasta. Se on tärkeä osa nykyvenäläistä hengenmaisemaa, jossa ihallaan kovuutta, suoruutta ja jopa sotarikoksia, väittää Mallinen.

"Ei mitään abstrakteja käsitteitä kuten oikeudenmukaisuus. Kaverin puolesta voi murhata. Tai velan voi jättää maksamatta takaisin." Entä se raiskaus? "Ilmapiiri on niin vulgaari. Näitkö Eurovision laulukilpailun venäläisedustajat?" Näin.

"Pitää olla tällaista. Uskottavuus edellyttää sitä." Venäjän televisiossa halutaan rankkuutta. Syyllisyys kyetään vierittämään pois: omien joukossa on aina joku paha ihminen.

Entä juutalaispoika, jota kommunistiupseeri simputtaa? Neuvostoliiton ajan juutalaisvastaisuudesta ei ole paljon puhuttu.

Mallinen joutuu miettimään.

"Antisemitismi kyllä kuuluu tähän uuteen isänmaallisuuteen. Mutta se liittyy tähän hyvät ja pahat -jakoon. Pahat upseerit eivät haise kotoisesti pahalta." Kahdeksannessa osassa näytettiin myös jotain ennenkuulumatonta: reilu saksalaissotilas.

Ylipäänsä Mallisen mielestä

Rangaistuspataljoona muistuttaa Pelastakaa

sotamies Ryan -elokuvaa. Molemmat ovat näyttäviä, mutta molemmissa on sama yksisilmäinen isänmaallisuus.

Toinen elokuva, johon venäläissarja vertautuu, on Likainen tusina.

Silti on kiinnostavaa, että kun amerikkalaisissa sotaelokuvissa teemat ovat henkilökohtaisia - sankaruus, pelkuruus, ihmissuhteet -, Rangaistuspataljoonan kaikki kysymykset taas ovat yhteiskunnallisia.

Oma Tuntematon sotilaammehan asettuu näiden välille: siinä pohditaan sekä yksilötason että yhteiskunnallisen tason kysymyksiä: teenkö minä oikein, tekeekö Suomi oikein?

Mutta, Mallinen muistuttaa, Rangaistuspataljoona on ennen muuta me-hengen nostatusta, ja sen rohkeus on näennäistä.

Siinä kokonainen kansakunta rämpii syvällä suossa.

Rangaistuspataljoona TV1:ssä torstaina kello 22.

Rangaistuspataljoonaa ei 1980-luvulla olisi voitu näyttää Suomessa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Lasten ruutuaika ei saisi ylittää paria tuntia päivässä, sanoo silmälääkäri: ”Laitteiden tuijotus on jo nyt lisännyt lasten silmävaivoja, emmekä tiedä, mitä puhelin ja tietokoneet oikeasti tekevät silmille”

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  9. 9

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  10. 10

   Terveydenhuoltoa ei uudisteta pelkoja lietsomalla – Heikki Hiilamo paljasti asenteensa puhuessaan yksityisistä yrityksistä härskeinä välistävetäjinä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää