Sunnuntai    |   INTERNETIN KIRJEENVAIHTAJA

Paniikki piikittelypuistossa

Tilaajille

"Poliisi laitokselta tuli tänä aamuna kuulusteluihin saamumis käsky. Kuinka moni ihminen on nyt saanut Susanna Korusen kunnian loukkauksesta käskyn mennä poliisi laitokselle kuulusteluihin? Minä ainakin sain. Soittin äsken sille poliisille ja se sanoi mitä tämä kuulustelu koskee. Kerkokaa hyvät ihmeset miten minulle nyt käy? Joudunko linnaan? Paljonko saan sakkoija, kun olen varaton työtön.?" Oli sitten Suomi24.fi-keskustelupalstan Laki & rikos -palstalle kirjoittaneen nimimerkin Työtön Tyyne takana oikea ihminen tai irvileuka, monilla keskustelupalstoilla on näkynyt kesästä saakka merkkejä pienestä paniikista.

Mitä tulikaan kirjoitetuksi keväällä Susan Kurosesta? Tuliko lohkaistuksi liian ronskisti baari-illan päätteeksi? Olisiko sananvalinnoissa ollut parantamisen varaa?

Paraikaa samoja asioita punnitsee myös kihlakunnansyyttäjä Leena Salovartio. Espoon poliisi lähetti hänelle viime viikolla esitutkintamateriaalin 26:sta helmi- ja huhtikuussa julkaistusta Suomi24-palstan viestistä.

Niiden kirjoittajien epäillään loukanneen pääministerin ex-tyttöystävän kunniaa. Kunnianloukkauksesta voidaan tuomita sakkoon tai vankeuteen enintään kuudeksi kuukaudeksi.

Ei ihme, jos Tyyneä hermostuttaa.

Esitutkinta on aiheuttanut kuhinaa keskustelupalstoilla.

Puheenvuoroissa on kuultanut aito hämmästys: eikö internetissä saakaan sanoa mitä haluaa? Verkkoahan on markkinoitu maailman sivu nimenomaan ilmaisunvapaudella.

"Saa sanoa, mutta on myös oltava valmiina vastaamaan sanoistaan", viestintäoikeuden tutkija ja oikeustieteen tohtori Päivi Tiilikka muistuttaa. Hänen sananvapautta ja yksilön suojaa käsittelevä väitöskirjansa julkaistiin viime kesäkuussa.

"Loukkaussääntöjä sovelletaan samalla tavalla niin printti- kuin verkkoviestinnässä. Rikoslain mukaan kunnianloukkaus voi tapahtua vaikka kahvipöydässä tai yksityisessä kirjeenvaihdossa. Sen sijaan yksityiselämää koskevista tiedoista juoruaminen pienissä piireissä on sallittua. Se on rangaistavaa vain, jos se tapahtuu joukkotiedotusvälineissä tai tieto toimitetaan muuten lukuisten ihmisten saataville." Tässä määritelmäviidakossa saattaa piillä selitys suuren yleisön hämmennykselle. Vasta muutaman vuoden nettikirjoittelua harrastaneet kansalaiset eivät välttämättä ole tulleet ajatelleeksi, että kunnianloukkauspykälät koskevat heitäkin.

Kuvaavaa on, että monilla palstoilla on pohdittu, täyttävätkö Kurosen kirjan paljastukset herjauksen ja solvauksen tunnusmerkit, vaikka nimikkeet poistettiin rikoslaista jo seitsemän vuotta sitten.

Toistaiseksi on vaikea sanoa, miten pahaksi poskensoiton pitää yltyä, jotta saisi korkeimmasta oikeudesta tuomion törkeästä kunnianloukkauksesta. Rikoslain 24. luvun kymmenennestä pykälästä ei ole vielä ennakkotapauksia.

Tavallisempi rike on kunnianloukkaus, jota on olemassa kahta tyyppiä. Näistä toinen on se, että esitetään konkreettinen väite, joka on sekä loukkaava että epätosi.

"Väitettä ei pidä esittää, jos sille ei ole perusteluita. Esimerkiksi jos väittää toisen syyllistyneen pahoinpitelyyn, asialle on pystyttävä esittämään riittävät perusteet." Toinen muoto on muunlainen halventaminen. Näitä voivat olla haukkumasanat, kuten paskiainen, lehmä tai kusipää.

"Huora on välimuoto, onko se halventava haukkumasana vai viittaako se konkreettisesti siihen, että toinen on myynyt itseään. Asia on tulkittava asiayhteydestä." Räväkkä kritiikki on julkisessa keskustelussa toki sallittu. Esimerkiksi talouden ja hallinnon päättäjien toilailuja saa arvostella, kunhan se tapahtuu hyväksyttävyyden rajoissa. Poliittisissa keskusteluissa voi tehdä rajujakin hyökkäyksiä. Samaten yksityishenkilöiden tekoja voi arvostella.

"Jos toteaa omana mielipiteenään Pääministerin morsiamen olleen törkeää ja moraalitonta ihmissuhteella rahastamista, se ei vielä loukkaa Kurosen kunniaa. Puheenvuoroista usein kuitenkin näkyy tarkoituksellinen halventaminen. Käytetään sanoja ja ilmaisuja, jotka selvästi ylittävät normaalin kielenkäytön rajat. Jos tekstillä on selvä loukkaamistarkoitus, rangaistusta voi koventaa", Tiilikka sanoo.

Tiilikka on lukenut jonkin verran keväisiä Kuros-puheenvuoroja eri keskustelupalstoilta. Mahdollisten syytteiden aste riippuu kunkin viestin sisällöstä.

"Mitä konkreettisempia ja valheellisempia väittämiä niissä on, sitä todennäköisemmin tulee syyte törkeästä kunnianloukkauksesta. Jos viestissä on enemmän arviointia ja mielipiteenilmaisua, se voi jäädä tavalliseksi kunnianloukkaukseksi." Loukkaavuutta arvioitaessa pyritään ottamaan huomioon asiayhteys, jossa väite on esitetty. "Jos teksti on muuten asiallinen, mutta sieltä pomppaa muutama yksittäinen halventava ilmaisu, se täyttää helpommin kunnianloukkauksen kriteerit kuin kauttaaltaan kärjekäs teksti." Oma juttunsa on tietysti se, että halventavat sanat ovat kärsineet inflaation. Huorittelu ja v-sana eivät enää nostata samanlaista kohua, kuin ne olisivat nostattaneet vaikkapa 30 vuotta sitten.

Esitutkinta tuli yllätyksenä myös siksi, että verkossa pystyi pitkään häiriköimään kohtalaisen vapaasti.

Käännekohta tapahtui viime tammikuussa, kun Helsingin hovioikeus määräsi keskustelupalstan kirjoittajan maksamaan teollisuusjohtaja Antti Piipolle 2000 euroa korvausta henkisistä kärsimyksistä.

Kurosen tekemä tutkintapyyntö vie nettietiikan pohtimisen uudelle tasolle.

Piipon tapauksessa tuomittu oli rajatun asiantuntijayhteisön yksittäinen jäsen. Nyt syytteitä saattaa ropista suuren käyttäjäkunnan keskustelupalstalaisille.

Poliisin mukaan epäillyt ovatkin tavallisia suomalaisia eri puolilta maata.

"Siellä on voinut olla joku kiltti perheenäiti, mummo tai pappa, joka on juuri oppinut käyttämään internetiä. Ei ole tultu ajatelleeksi, että tässä saatetaan rikkoa rikoslakia ja joutua syytettyjen penkille. Poliisin yhteydenotto on tullut varmaan aikamoisena šokkina", Tiilikka sanoo.

Jos esitutkinta johtaa oikeudenkäyntiin ja tuomioihin, Tiilikka uskoo tapauksen siistivän internetin keskustelukulttuuria.

"Moni ihminen oivaltaa vasta nyt, että myös verkossa sanotusta voi joutua vastuuseen. Tosin tarkoituksellisesti muita loukkaavat ihmiset saattavat siirtyä käyttämään kirjastojen tai nettikahviloiden koneita. Tässäkin tutkinnassa oli useita viestejä, joiden lähettäjää ei pystytty selvittämään, koska kone oli yhteiskäytössä." Tiilikan mukaan mahdolliset tuomiot voivat poikia lisää oikeusjuttuja.

Yksityiselämää loukkaava tiedon levittäminen ja törkeä kunnianloukkaus vanhenevat viidessä vuodessa ja kunnianloukkaus kahdessa. Monet mielestään kaltoin kohdelluksi joutuneet saattavat innostua googlaamaan, mitä heistä on sanottu eri palstoilla ja blogeissa. Tiedossa voi olla kunnianpalautusta ja selvää rahaa.

Tyynen ei kuitenkaan kannata menettää yöuniaan. Rangaistuksena on todennäköisesti muutamia kymmeniä päiväsakkoja.

Miska Rantanen

miska.rantanen@hs.fi

www.hs.fi/juttusarja/kirjeenvaihtaja

Missä kulkee hyvän ja huonon maun raja verkkokeskusteluissa?

HS.fi/keskustelu Tällä palstalla seurataan World Wide Webin uutisia, ilmiöitä ja outouksia.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Urheilusivuston laskelma: Huuhkajat joutumassa EM-kisoissa samaan lohkoon maailman­rankingin ykkösen kanssa

  3. 3

   Saako Vantaa tienata rahaa lunastamalla satoja vuosia suvun omistuksessa olleen tilan? KHO:n ratkaisussa on ongelmia, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Japanilaiset ovat pakkautuneet miljoona­kaupunkeihin, mutta niiden ulkopuolella avautuvat valtavat metsät – HS:n erikoisartikkeli vie japanilaiseen metsäterapiaan

   Tilaajille
  5. 5

   Pikku­kaupungin pormestari on tekemässä yllätystä USA:n presidentti­kilvassa: nousi tärkeän osavaltion kannatuskärkeen

  6. 6

   IS: Presidentti Niinistö ojensi henkilökohtaisesti Huuhkajien huoltajalegendalle Gunnar Yliharjulle kutsun Linnan juhliin

  7. 7

   Poliisi: Useita pullopommeja räjäytettiin Kilon koulun läheisyydessä Espoossa, pommeja löytynyt maastosta

  8. 8

   Luulen olevani jo kaksikymppisen lapsen isä, voinko nostaa isyyskanteen?

  9. 9

   Suvi Uski sai Ruotsin kuninkaallisilta kutsun, koska hänellä on erilainen ratkaisu lapsia uhkaaviin netti­vaaroihin

  10. 10

   80 vuotta sitten vireä Helsinki eli elämänsä kevättä, mutta kaupunkilaisten toivo katkesi sotaan ja pommeihin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  3. 3

   Japanilaiset ovat pakkautuneet miljoona­kaupunkeihin, mutta niiden ulkopuolella avautuvat valtavat metsät – HS:n erikoisartikkeli vie japanilaiseen metsäterapiaan

   Tilaajille
  4. 4

   Ammattiliitot: Työnantajat vaativat uusiin työehto­sopimuksiin ”törkeitä” muutoksia, jotka murentavat työntekijöiden asemaa

  5. 5

   Kristillisiltä vaikuttajilta kannanotto Räsäsen puolesta: ”Kaikki muut paitsi kristityn mielipiteet sallittuja”

  6. 6

   Huuhkajilla on vielä iso panos Kreikka-ottelussa, voitolla voisi tulla todellinen lottopotti EM-kisalohkojen arvonnassa

  7. 7

   Trumpin twiittailu kesken virka­rikos­kuulemisen hämmensi niin republikaaneja kuin todistajaakin: ”Tuo on todella uhkaavaa”

  8. 8

   Kotiväkivalta lisääntyi Venäjällä, kun sitä säätävä laki lieveni – HS:n erikoisartikkelissa tavataan naisia, joilta tatuoijat ovat piilottaneet arvet

   Tilaajille
  9. 9

   Katsojien ryntääminen kentälle tuo Suomelle rangaistuksen, mutta mikään sanktio ei pudota Huuhkajia EM-kisoista

  10. 10

   Lontoolaisessa luksus­hotellissa kaupiteltiin tällä viikolla ”kultaisia passeja” EU:n varoituksista huolimatta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein myöntää valehdelleensa taksiyön tapahtumista: ”Olin vihainen”

  2. 2

   Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

  3. 3

   Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

  4. 4

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  5. 5

   HS:n reportaasi Kanadasta: Näin kävi, kun maa laillisti kannabiksen – pimeä markkina voi hyvin, ja moni kaipaa menneeseen

   Tilaajille
  6. 6

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  7. 7

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  8. 8

   Aivot, mielenterveys, sydän, keuhkot – Kolme asiantuntijaa kertoo, mitä kannabiksen vaikutuksista terveyteen todella tiedetään

   Tilaajille
  9. 9

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  10. 10

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää