Sunnuntai

Esimerkillinen nainen

Kun opetusministeri Sari Sarkomaa ilmoitti eroavansa lapsiensa vuoksi, naisasianaiset huokasivat "ei taas". Sarkomaa itse katsoo olevansa tasa-arvon perikuva.

Tilaajille

"Jos mies valitsee perheen, hänelle taputetaan. Jos nainen tekee saman valinnan, syytetään, että hän luopuu. Todellista tasa-arvoa on, että myös naiset voivat tehdä niitä valintoja, jotka koetaan oikeiksi." Uskomatonta, mutta totta. Opetusministeri Sari Sarkomaa (kok) julistautuu tasa-arvon esikuvaksi.

Moni pettyi ja yllättyi torstaina, kun kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen ilmoitti, että Sarkomaa eroaa tehtävistään hallituskauden puolivälissä perhesyiden vuoksi. Tilalle nousee kansanedustaja Henna Virkkunen.

Perinteisesti poliitikkojen perhesyyt ovat olleet kiertoilmaus, jolla tarkoitetaan esimerkiksi epäpätevyyttä, epäonnistumista tai alkoholismia. Mutta Sarkomaalla on oikeita perhesyitä: 10-, 8- ja 2-vuotiaat lapset, joiden vuoksi ministerin nousujohteisen työuran oli väistettävä.

Tähän asti ovat väistäneet lapset. Sarkomaa kertoo yrittäneensä tulla edes "joinakin päivinä viikossa" kotiin niin, että olisi nähnyt lapset hereillä. Mutta niin kuin liian monilla muillakin työpaikoilla, usein jo yksinomaan tapaamisissa meni iltaan. Ja sitten piti vielä valmistella seuraavan päivän työt.

"Ei se voi olla niin, että lapset joustavat ja joustavat, ja sitten vasta tehdään jotakin, kun he katkeavat", 43-vuotias Sarkomaa sanoo perjantaina kahvilassa Munkkiniemessä. Hän on tulossa töistä ja on menossa hakemaan lapsen päiväkodista - ja illalla odottaa vielä kasa työpapereita.

"Kesälomalla ehdin olla lasten kanssa enemmän. Silloin aloin ajatella, mitä ehkä menetän, jos jatkan näin. Olisin varmasti katunut koko loppuelämäni, jos en olisi tehnyt tätä ratkaisua." Kukaan ei varmaankaan ole pettynyt siitä, että Sarkomaan lapset saavat olla enemmän äitinsä kanssa.

Mutta sitä on ihmetelty, miksi vain naisjohtajat luopuvat urastaan perheen vuoksi. Yksikään miesministeri ei ole jättänyt paikkaa valtioneuvostossa nähdäkseen lapsensa useammin.

Joku voisi pitää Sarkomaan ratkaisua jopa hallituslinjasta lipeämisenä. Hallitusohjelmassa kun todistellaan, miten naisjohtajuutta on suunnitelmallisesti edistettävä ja miehiä kannustettava perhevapaiden pitämiseen.

Sarkomaa kertoo itsekin ihmetelleensä, miksi miesten työpaikat ovat niin tärkeitä, ettei niistä voi jäädä perhevapaille. Kotiin jäävältä mieheltä udellaan heti, minkälainen hänen työpaikkansa on, kun sieltä voi jäädä poiskin.

"Joskus naisten vain on näytettävä esimerkkiä. Toivon, että olisin esimerkki samalla tavalla miehille kuin naisillekin." Siitä ministeri ei halua sanoa mitään, miksei hänen miehensä, Kim Ruokonen, näyttänyt esimerkkiä naisjohtajien puolisoille.

Ruokonen jatkaa omaa uraansa vakuutusyhtiö Pohjolan riskienhallintayksikön päällikkönä. Alaisia hänellä on 12 ja palkkaa runsas puolikas vaimonsa ansioista.

"Ei kysymys ole lasten hoitamisesta. Aina lapset joku hoitaa. Minun vanhempani ja mieheni vanhemmat ovat auttaneet, ja hoitoapua voi ostaa. Mutta omaa vanhemmuuttaan ei voi ulkoistaa. Sekin on jo tarpeeksi haasteellista, että lapsilla on ikävä", Sarkomaa selittää.

Sarkomaa ei suostu syyttelemään hallituksen nokkamiehiä. Pääministeri Matti Vanhanen (kesk) tai Katainen eivät olisi voineet tehdä mitään toisin. Eikä olisi auttanut, vaikka Valtioneuvoston linnan sisäpihalle olisi pystytetty oma päiväkoti ministerien lapsille.

Hallituksen työtapojen soimaaminen olisikin vaikeaa. Ainakin sen jälkeen kun toinen kokoomusnainen, Suvi Lindén, näki vuosi sitten vaivaa todistaakseen, että ministeriyden ja adoptoimisen voi yhdistää. Ja vieläpä eri puolilla Suomea.

"Perheet ovat erilaisia. Mikä sopii toiselle, ei sovi toiselle. Tämä on minun elämäntilanteeni", Sarkomaa sanoo.

Hän ei usko, että ministerinpestin luovuttaminen olisi este esimerkiksi seuraavaan hallitukseen pääsemiselle, jos elämäntilanne niin suo. Työyhteisö, kokoomus, kun on niin upea ja tukeva.

Jotain omituista Sarkomaan puolueessa tuntuu olevan. Puolue on nostanut monta naista lähelle ylintä huippua, mutta huipulle ei yhtäkään.

Piia-Noora Kauppi, Kirsi Piha ja Sirpa Pietikäinen ovat kaikki kykypuolueen entisiä toivoja.

"Se johtuu vain siitä, että meillä on niin paljon naispoliitikkoja. Enkä minä ole luopumassa kaikesta. Jatkan kansanedustajana ja aktiivisena politiikassa. Yhtä hyvin voin olla jonkin vuoden kuluttua kisaamassa Henna Virkkusen kanssa puolueen puheenjohtajuudesta", Sarkomaa sanoo.

"Tai Piia-Noora Kaupin."

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Edis Tatli nappasi EM-tittelin

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  8. 8

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  9. 9

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  10. 10

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää