Sunnuntai

Jytkyn jatkot

Presidentinvaalien ensimmäinen kierros osoitti, ettei kansalaisten epäluulo EU:ta kohtaan ole laantunut.

Tilaajille

Eurooppaministeri Alexander Stubb (kok) oli viikko sitten perjantaina käymässä Brysselissä.

Hän kertoi STT-Lehtikuvan kirjeenvaihtajalle, että Suomen presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen tulos oli otettu Brysselissä vastaan erittäin suopeasti, olihan 65 prosenttia äänestäjistä asettunut EU-myönteisten ehdokkaiden taakse.

Tulosta oli pidetty "äänenä kansainvälisyydelle, äänenä Euroopan unionille ja äänenä liberalismille".

Brysselissä tällainen tulkinta on varmaankin ihan sopiva, mutta Suomesta katsottuna tilanne on vivahteikkaampi.

Ensimmäisen kierroksen tulos kertoo, että suomalaiset ovat nyt entistäkin epäluuloisempia Euroopan unionia ja eurojärjestelmää kohtaan.

Kansalaiset ovat antaneet puolueille jo kaksi varoitusta.

Ensimmäinen tuli viime huhtikuussa, kun Perussuomalaiset voitti eduskuntavaaleissa 34 paikkaa ja nousi kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi.

Siitä kärsi pahiten edellinen päähallituspuolue Suomen keskusta, joka menetti kolmanneksen edustajapaikoistaan.

Presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella kansa antoi toisen varoituksen. Se oli ainakin yhtä merkittävä kuin perussuomalaisten jytky, sillä nyt järkkyi jo koko suomalaisen EU-politiikan perusta. Aina näihin vaaleihin asti kokoomus, sosiaalidemokraatit ja keskusta ovat olleet kutakuinkin samaa mieltä Suomen EU-politiikasta.

Mutta nyt näiden kolmen puolueen presidenttiehdokkaat vetivät kukin omaa linjaansa.

Puolueiden yhteinen EU-linja syntyi 1990-luvun alussa, kun Suomen piti nopeasti päättää, haetaanko unionin jäsenyyttä vai ei.

Kolme suurta puoluetta olivat lopulta yhtä mieltä siitä, että jäsenyyttä kannattaa hakea.

Kokoomuksen, demarien ja keskustan yhteinen linja kesti myös kansanäänestyksessä, joka järjestettiin syksyllä 1994. Kokoomus ja demarit olivat yhtenäisesti jäsenyyden puolella, mutta keskusta jakautui kahtia jäsenyyden puoltajiin ja vastustajiin.

Kolmen suuren yksimielisyys rikkoontui keväällä 1998 eduskunnan päättäessä liittymisestä euroon.

Paavo Lipposen hallituksen pääpuolueet Sdp ja kokoomus ajoivat päätöksen läpi Rkp:n, vihreiden ja vasemmistoliiton tuella. Keskusta oli oppositiossa ja vastusti liittymistä.

Europäätöksen jälkeen kolme suurta puoluetta ovat kuitenkin olleet lähes yksimielisiä Suomen Eurooppa-politiikasta. Yksityiskohdista on väitelty, mutta yhteisymmärrys suuresta linjasta on pitänyt.

Sama konsensus on näkynyt myös puolueiden sisäisessä Eurooppa-keskustelussa. Sitä ei paljon edes käyty vuosikausiin. Sdp:ssä ja kokoomuksessa ei juuri ole ollut EU-kriitikoita.

Keskustassakin tilanne oli pitkään rauhallinen, sillä keskustan merkittävin toisinajattelija, Paavo

Väyrynen, oli kymmenisen vuotta sivussa.

Presidentinvaaleissa Väyrynen pääsi kuin varkain ehdolle, kun EU-myönteiset keskustalaiset, kuten komissaari Olli Rehn tai puheenjohtaja Mari Kiviniemi, eivät suostuneet ehdokkaiksi. Väyrynen aisti - aivan oikein - eurokriittisen ilmapiirin ja osasi käyttää sitä hyväkseen.

Hän muistutti europäätöksen historiasta ja pääsi ensimmäistä kertaa suoraan haastamaan Suomen Eurooppa-politiikan arkkitehdit, Sdp:n Paavo Lipposen ja kokoomuksen Sauli Niinistön.

Ja miten kävi vaaleissa?

Väyrynen nujersi Lipposen murskaluvuin: hän sai 17 prosenttia ja Lipponen vain 7 prosenttia äänistä. Se oli hämmästyttävä tulos, sillä vastakkain olivat Suomen EU-politiikan merkittävin johtaja, jopa symbolihahmo, ja EU-politiikan pitkäaikaisin ja kovin kriitikko.

Mutta toiselle kierrokselle Väyrynen ei päässyt, sillä hän hävisi niukasti vihreiden Pekka Haavistolle.

Palataanpa vielä Alexander Stubbin tulkintaan vaalien ensimmäisen kierroksen tuloksesta.

Asettuiko 65 prosenttia äänestäjistä todella EU-myönteisten ehdokkaiden taakse?

Stubb arvatenkin ajatteli, että kaikki Niinistön saamat 37 prosenttia olivat ääniä Euroopan unionille ja eurolle.

Mutta millainen nyky-Niinistön suhde EU:hun todellisuudessa on?

Hän ei ole kääntynyt EU:n tai euron vastustajaksi, mutta euroskeptikkona häntä voi pitää. Hän on suhtautunut euron kriisimaiden rahoittamiseen selvästi varauksellisemmin kuin oma puolueensa.

Kannattaa huomata, ketkä merkittävät poliitikot ovat viime päivinä asettuneet hänen taakseen, ja toisaalta, kuka on ottanut kantaa häntä vastaan.

Niinistön tukijoiksi ilmoittautuivat ankarat EU-kriitikot, perussuomalaisten johtaja Timo

Soini ja vasemmistoliiton Esko Seppänen.

Lipposen mielestä Niinistö ei ole enää se Niinistö, jonka kanssa hän vei Suomen euroon. Siksi Lipponen äänesti Haavistoa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  6. 6

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää