Sunnuntai

Oletko elossa Omran? Verisestä 5-vuotiaasta tuli Syyrian sodan symboli – Mitä hänelle sen jälkeen tapahtui?

Joulusta lähtien Syyriassa on ollut tulitauko ja pieni toivo rauhanneuvotteluista. Silti tuhansien ihmisten kohtalo on edelleen epäselvä.

Missä on nyt viisivuotias aleppolainen poika, Omran Daqneesh?

Täysimittainen sota Syyrian suurimmasta kaupungista, Alepposta, taukosi kaksi päivää ennen jouluaattoa.

Se oli kestänyt kauemmin kuin ensimmäinen maailmansota. Yhteensä peräti neljä vuotta, viisi kuukautta ja kolme päivää.

Vaikka Syyrian tulitauko on osittainen, hauras ja sitä on jo rikottu, arki alkaa normalisoitua. Sireenit eivät ulvo Aleppossa ilmapommituksen merkiksi, vihannes­torille uskaltaa taas ostoksille.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Muistatte varmasti Omranin.

Hän on Syyrian sodan tunnetuimpia uhreja, vaikka emme tunne häntä oikeastaan kuin yhdestä kuvasta ja yhdestä lyhyestä uutisvideosta elokuulta 2016: hän istui rajujen ilmapommitusten jälkeen ambulanssin penkillä.

Kuva Omranista oli poikkeuksellinen, vaikka Syyriasta tulee lähes päivittäin sitä raaempiakin kuvia. Se johtui ehkä siitä, että kuva oli samanaikaisesti oudon arkinen ja järkyttävän traaginen. Jos poika olisi silpoutunut, kuva olisi liian tuskallinen katsottavaksi. Mutta hän oli tunnistettavan totinen napero. Puolet Omranin kasvoista oli kuivuneen veren peitossa ja toinen puoli oli pölyssä. Vasen silmä oli lähes muurautunut umpeen.

Yllään Omranilla oli t-paita, jossa oli tv:n lastenanimaatiohahmo CatDog. Jalantumpelot eivät yltäneet edes ambulanssin penkin yli. Periaat­teessa Omran katsoi kameran linssiin, mutta ei katsonut kuitenkaan, sillä hän vaikutti olevan šokissa.

Jonnekin poika tuijotti, mutta paikkaa saattoi vain aavistella.

Kuusi vuotta sotineeseen Syyriaan sorvataan Pax Russicaa – Venäjän, Turkin ja Iranin väkivalloin junttaamaa tulitaukoa, jolla pyritään vakavasti otettavien rauhanneuvottelujen aloittamiseen. Jos Kremlin junailema suunnitelma pitää, alkavat YK:n turvallisuusneuvoston hyväksymät rauhanneuvottelut Kazakstanin Astanassa jo tammikuussa.

Tarkoitus on, että varsinaiset rauhanneuvottelut käytäisiin lopulta YK:n johdolla Genevessä. Aselepoa on kuitenkin jo rikottu, ja osa kapinallisryhmistä on toistaiseksi vetäytynyt rauhanprosessista.

Eikä Syyrian sota ole vielä ohitse, ei sinne päinkään. Tulitaukosopimuksen ulkopuolella ovat ainakin Isis, al-Nusran rintama ja kurdien YPG.

Elokuussa 2016 otettu kuva Omranista läpäisi minuuteissa kaikki kansainväliset uutisseulat.

Siitä tuli Syyrian kuusi vuotta kestäneen sodan kenties toiseksi ikonisin kuva, jota tunnetumpi on vain kuva kolmevuotiaasta aleppolaisesta Alan Kurdista.

Varsinkin sen kuvan me kaikki muistamme: pieni poika punaisessa t-paidassaan ja sinisissä sortseissaan makaa rantahiekkaan ajautuneena Turkin Bodrumissa. Pojan kohtalosta ei jäänyt epäselvyyttä.

Sen sijaan Omranin myöhemmät vaiheet jäivät hämärän peittoon, vaikka elokuun loppupuolella toimittajat kaikkialta maailmasta koettivat onkia lisätietoja pojasta ja tämän perheestä. Niitä ei löytynyt, Omran unohtui. Mitä hänelle tapahtui sen jälkeen, kun ambulanssi ajoi hänet Aleppon kapinallisalueiden sairaalaan M10?

Tuolla koodinimellä sairaala toimi sodan aikana.

Koko Daqneeshin viisihenkinen perhe kaivettiin romahtaneesta rakennuksesta Aleppossa 17. elokuuta 2016. Vanhemmat, kymmenvuotias Ali, viisivuotias Omran ja yksivuotias pikkusisko, jonka nimeä ei ole annettu julkisuuteen.

The New York Timesin mukaan ilma­isku oli joko Syyrian tai Venäjän armeijan tekemä.

Valokuvan Omranista ambulanssissa otti aleppolainen 27-vuotias Mahmoud Raslan, lyhyen videon taas kuvasi 23-vuotias Mustafa al-Saroun. Julkisuuteen kuvat jakoi Aleppo Media Center, joka on Syyrian kapinallisia kannattavien kansalaistoimittajien julkaisukanava. Koska kuvat jakoi kapinallismielinen järjestö, niitä on vastapuolella epäilty sotapropagandaksi – näin on tehnyt esimerkiksi Syyrian presidentti Bashar al-Assad.

On silti epätodennäköistä, että kuva olisi lavastettu.

Esimerkiksi The New York Times ja Time­ haastattelivat pian kuvien oton jälkeen useita aleppolaisen sairaalan työntekijöitä, jotka hoitivat Omrania. He vahvistivat pojan loukkaantumisen ja tapahtuman aitouden. He kertoivat yksityiskohtaisesti, kuinka poika tuotiin sairaalaan ja kuinka häntä hoidettiin.

Löytyy myös valokuva, jossa Omran makaa aleppolaisen sairaalan hoitopöydällä pää siteeseen käärittynä, kasvot verestä ja mudasta pääosin pestyinä.

Pian hänet ja hänen perheensä lähetettiin sairaalasta pois, sillä Aleppon sairaaloissa oli ilmapommitusten aikaan kaaos ja vakavasti vammautuneita potilaita enemmän kuin ehdittiin hoitaa.

Yksi M10-sairaalan hoitajista kertoi Timen haastattelussa, että Daqneeshin perheen talo oli tuhoutunut ilmaiskussa ja perhe oli muuttanut sairaalasta päästyään johonkin pieneen murjuun.

Hoitaja sanoi vieneensä lapsille leluja: pienen leikkiponin ja -koiran sekä leikkijunan ja -auton.

Ilmeisesti siis Omran ja perhe jäivät Aleppoon. Sodan kaikkein julmin vaihe kaupungissa oli vielä edessä.

Ensin syyskuun puolivälissä ja sitten marraskuun puolivälissä Venäjä ja Syyria aloittivat raskaat ilmapommitukset Itä-Aleppon kapinallisalueille. Iran taas lähetti maajoukkoja Aleppon valtaukseen, ja Syyrian hallinnon rintamassa taisteli myös libanonilainen aseellinen shiiajärjestö Hizbollah.

Jossain siellä Itä-Aleppon raunioissa todennäköisesti kyhjötti viisivuotias Omran. Ei ole minkäänlaista tietoa siitä, että perhe olisi paennut kaupungista.

Lähetän viestin syyrialaiselle ”kirjekaverilleni” Ruba Khadamaljameille, johon olen pitänyt yhteyttä marraskuusta 2014. Hän on pääkaupunki Damaskoksessa asuva kirjallisuuden kääntäjä ja seuraa sodan tapahtumia hyvin tarkasti.

Ruba muistelee lukeneensa, että Omran olisi kuollut myöhemmin toisessa ilma­iskussa: ”Mutta en ole varma.”

Omranin kuolinuutinen todellakin löytyy. Lokakuun 17. päivänä hän palasi ohitsekiitäväksi hetkeksi otsikoihin.

Useissa Syyrian viestimissä ja sosiaalisessa mediassa kerrottiin, että Omran olisi kuollut Venäjän ilmavoimien yöllisessä iskussa Karm al-Qaterjin kaupunginosassa Itä-Aleppossa.

Se oli kuitenkin mitä todennäköisimmin uutisankka. Seuraavana päivänä esimerkiksi brittiläinen Independent-lehti kiisti huhut. Omranin nimeä ei löytynyt minkään uhreja dokumentoivan järjestön listoilta.

Jos poika olisi varmistetusti kuollut, tietäisimme sen. Se olisi BBC:n, The New York Timesin ja Helsingin Sanomien pääotsikoissa.

Joulukuun puolivälissä Financial Times -lehden Lähi-idän kirjeenvaihtaja kirjoitti, ettei ”Omranin tämänhetkisestä olinpaikasta ole tietoa”.

Itä-Aleppo on nyt, tammikuun alussa, tuhottu. Venäjän armeija julkaisi 2. tammikuuta tuoreita kuvia Itä-Alepposta. Täydellisestä rappiosta tulee mieleen kuvat Berliinistä vuonna 1945. Kokonaiset korttelit ovat luhistuneet kuin korttitalot. Vielä pystyssä törröttävät kerrostalot näyttävät röntgenkuvien rangoilta.

Palkintona avustaan Aleppon valtaamisessa Venäjä haluaa – ja varmasti myös saa – keskeisen roolin sodanjälkeisessä Syyriassa.

Entä viisivuotias Omran, hämmästynyt poika, joka istui CatDog-paidassaan ambulanssin penkillä?

Brittiläinen Times-lehti sai tammikuun alussa yhteyden Mahmoud Raslaniin, aleppolaiseen kansalaisjournalistiin, joka otti elokuussa 2016 kuvan Omranista. Raslan kertoi itse paenneensa Aleppon valtausta maaseudulle, sillä kaksi päivää ennen jouluaattoa Syyrian ja Iranin maa­joukot valtasivat viimeisetkin Aleppon kapinallisalueet.

Kuvaaja Raslanin mukaan Daqneeshin perhe on edelleen Aleppossa.

”He menivät hallinnon valtaamille alueille­ ja katosivat. Koetimme saada yhteyden perheeseen, mutta kukaan ei ole kuullut mitään”, hän sanoi Timesille.

Samalla viikolla elokuussa, kun Raslan kuvasi Omranin, julkaistiin kuvia ainakin seitsemästä muusta Aleppon pommituksissa vakavia vammoja saaneesta lapsesta. Ahmad Tadifi ja Aisel Hajar olivat kaksivuotiaita, Rouwaida Hanoun viisivuotias ja hänen pikkusiskonsa Rana seitsemän kuukautta, Amal Hayouk oli neljä ja hänen isoveljensä Hikmat oli kuusi.

Sitten olivat ne lapset, jotka olivat silpoutuneet ja kuolleet.

Omran Daqneeshin perään on syytä jatkossakin kysellä, sillä hänen tarinansa ei ollut Venäjän ja Syyrian ilmapommitusten aikana Aleppossa poikkeus.

Se taisi olla sääntö.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Syyria
 • Aleppo
 • Sota
 • Tommi Nieminen
 • Lähi-itä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Seksistä on vaikea puhua, koska termit ovat kiusallisia, kökköjä tai perverssejä – hyviä seksisanoja on vain yksi

  2. 2

   Usea suomalaisyritys harkitsee yhteistyön lopettamista uusnatsien kanssa toimineen Juha Kärkkäisen tavarataloissa

  3. 3

   Ajatusleikki paljastaa, mitä tapahtuisi jos metsästys lopetettaisiin: Hirvikolarien määrä kolminkertaistuisi, ja susilaumat saattaisivat tulla myös pääkaupunkiseudulle

  4. 4

   Lapseni uskoo länsimetroon, pitääkö hänelle kertoa totuus? Ja kahdeksan muuta vitsiä länsimetrosta

  5. 5

   Influenssakausi lähestyy, mutta kannattaako perusterveen hankkia rokote? Nämä asiat sinun tulee tietää, jos harkitset influenssarokotetta

   Tilaajille
  6. 6

   Lukio-opetus menee taas täysremonttiin, vaikka edellistä uudistusta alettiin toteuttaa vasta viime vuonna – ehdotus tulevaisuuden lukioksi lietsoo reaaliaineiden sotaa

  7. 7

   Jengi murhasi 28 ihmistä Belgiassa 80-luvulla ja katosi – Entisen poliisin kuolinvuoteella tekemä tunnustus saattaa nyt ratkaista mysteerin

  8. 8

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  9. 9

   Aivosyöpää sairastava professori Timo Honkela sai oivalluksen maailmanrauhasta – testamenttiteos syntyi muutamassa kuukaudessa poikkeuksellisilla keinoilla

  10. 10

   Suomalaiset suosikkibloggaajat pitävät bisnespukeutumisen vinkkejä kankeina ja vanhanaikaisina: ”Ei se vähennä tippaakaan uskottavuutta, onko hame vai housut”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Usea suomalaisyritys harkitsee yhteistyön lopettamista uusnatsien kanssa toimineen Juha Kärkkäisen tavarataloissa

  2. 2

   Suomalaisten työpukeutuminen on nyt enemmän hukassa kuin 80-luvulla, väittävät asiantuntijat – ”On harhaa luulla, etteivät muut kiinnitä ulkonäköösi huomiota”

  3. 3

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalainen Maria käynnisti twiitillään ketjureaktion – Twitter täyttyi tv-sarjojen pilatuista nimistä, näin mahtavia ne ovat

  5. 5

   Länsimetron kuitit haluttiin perata läpi erityistilintarkastuksessa, virkamiehet tilasivat yleisen selvityksen – Maria Guzenina: ”Mistä tässä on nyt kysymys?”

  6. 6

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  7. 7

   Toimittaja nukkui kolme viikkoa unimittareiden kanssa, tämä kaikki tapahtui: alkoholi tuhosi levon, lyhyetkin unet virkistivät – ja motivaatio mennä aikaisemmin nukkumaan löytyi

  8. 8

   Tukholman eliitin alakoulussa luokkahuoneilla on kuninkaallisten nimet ja oppilailla MacBookit – Ulos jääneiden vanhemmat juoksevat rehtoria kiinni kaupungilla ja itkevät

   Tilaajille
  9. 9

   Punavuorelaiset eivät astuisi jalallaankaan itäkeskuslaiseen esikouluun – esiopetuksen resurssit Helsingissä on jaettu epätasaisesti

  10. 10

   Helsingin halutuimpiin kouluihin ilmoitetaan jopa vastasyntyneitä – syntymätöntä lasta ei oteta koulujonoon, vaikka vanhemmat kyllä yrittävät

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Usea suomalaisyritys harkitsee yhteistyön lopettamista uusnatsien kanssa toimineen Juha Kärkkäisen tavarataloissa

  8. 8

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

   Tilaajille
  10. 10

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  11. Näytä lisää