Sunnuntai

Sänkymakkara, Piiloasukki, Tarzan, Mammanpoika – HS:n lukijat paljastivat, millä nimellä kutsuvat rakasta naapuriaan

Erikoiseen naapuriinkin voi suhtautua hyväksyvästi ja lempeästi. Parhaimmillaan naapuri voi tarjota parempaa viihdettä kuin televisio. Kokosimme 41 lempinimen listan.

Kaksi viikkoa sitten pyysimme HS:n lukijoita kertomaan lempinimistä, joita he ovat antaneet naapureilleen. Ilmiö innosti 252 ihmistä vastaamaan kyselyyn, mikä oli ilahduttava määrä. Tähän juttuun valitsimme 41 lempinimeä.

Naapureista kerrotut tarinat olivat mainioita. Niistä kävi ilmi, että on tavallista suhtautua naapuriin lempeästi, ei vihamielisesti. Riidat nousevat usein helpommin esille, mutta hiljainen, sopusointuinen ja hyväksyvä yhteiselo on valtavirtaa.

1. Petturi. Välillä on ajanjaksoja, jolloin en saa juuri nukutuksi. Silloin lohduttaa, että myös naapurin valot palavat koko yön. Me valvomme yhdessä, minä lukien ja hän televisiota katsellen. Jos valot sammuvat yllättäen aamuyöstä, on pakko mennä parvekkeelle ja sanoa ääneen: ”Senkin petturi”.

2. Tittelityy ja Tittelitom. Englanniksi Tweedledee ja Tweedledum. Noin 50-vuotiaat täysin kaljut lähes identtiset kaksosmiehet, jotka näkee kulkemassa taloyhtiön pihalla melkein poikkeuksetta yhdessä.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

3. Sorttiasemamies. Saattoi viettää päivittäin tuntikausia taloyhtiön jätekatoksessa lajitellen kierrätyksestä piittaamattomien asukkaiden roskia. Itse lajittelin jätteeni huolellisesti ihan vain helpottaakseni hänen urakkaansa.

4. Leguaani. Naapurin rouva, joka liikkuu hyvin hitaasti, hakee aamulehden iltapäivällä ja kitkee kukkapenkkiä joka kortta tuijottaen. Eli siis nauttii hetkestä ja elämästä kuin leguaani.

5. Käki. Hänellä oli tapana tempaista ovi auki ja työntää päänsä ulos oviaukosta sanomatta mitään. Tämä toistui usein ohittaessani hänen huoneistonsa oven.

6. Töräyttelijä. Naapurilla on tapana niistellä äänekkäästi: aina kuuluu kaksi peräkkäistä töräytystä. Välillä havahdumme ja jäämme ihmettelemään, jos toinen töräytys jääkin tulematta.

7. Pessimisti. Isäni seurasi ihmisiä ikkunastaan Myllypurossa. Eräs herra sai nimensä siitä, että kantoi aina sateenvarjoa mukanaan.

8. Zombie. Ei ota minkäänlaista kontaktia ulkomaailmaan eikä reagoi mihinkään, kulkee vain eteenpäin yksin omassa maailmankaikkeudessaan. Tosin yhtenä päivänä hän oli tulisesti rakastunut. Päättelin sen siitä, että hän vastoin tapojaan vastasi tervehdykseeni: kuului vaimea ”öh”.

9. Hieno rouva. Nainen, josta voi aistia menneiden vuosien tarkan tyylin. Hän pukeutuu hyvin jopa pesutupaan. Hän käyttäytyy hillitysti ja on tyylikkään kohtelias. Itselle tulee aina sellainen olo, että onkohan oma tukka hyvin.

10. Räpätäti. Naapurin eläkeläispariskunnan täti, joka eleistä päätellen nalkuttaa ja huutaa leppoisalle miehelleen aina. Etuhiukset väpättävät ja kädet ovat uhkaavasti lanteilla tai toinen sormi ojossa, siis aina nalkuttamassa. Olen ennustanut, että joskus mies tappaa vaimonsa, kätkee ruumiin autotalliin ja alkaa nauttia hiljaisuudesta autuaasti hymyillen.

11. Hiace-mies. Naapurissamme asuu rakennusmies, jolla on Hiace-merkkinen pakettiauto. Hän ajaa Hiacellaan edestakaisin varhaisesta aamusta iltamyöhään saakka. Vuorokauden mittaan hän saapuu kotiinsa ja lähtee taas kymmeniä, ellei satoja kertoja. Katsoipa ulos milloin hyvänsä, Hiace-mies on juuri ajamassa pihaansa tai peruuttamassa pihastaan tielle. Lyhimmillään visiitit kotona kestävät kymmenkunta sekuntia ja sitten taas mennään – ja tullaan.

12. Mutsi mutsi. Yksin asuva, hieman erakoitunut nuori mies, joka yöllä humalassa kotiin tullessaan aina laulaa Tuomari Nurmion Oi mutsi, mutsia.

13. Äänetön viulu kesäillassa. Kaunis kaupunginorkesterin viulisti harjoittelee viulunsoittoa vanhan puutalon vinttikerroksessa ikkunan ääressä. Minä katselen vastapäisen talon ikkunasta, vanhan jalavan lehvistön takaa, musiikin liikettä – ilman ääntä. Ensi kesänä pyydän häntä avaamaan ikkunan.

14. Puskakaljamies. Hölkkäsi ulos asunnosta lähes päivittäin lenkkivaatteissa. Kulman taakse päästyään hän kaivoi aina esiin talon seinustan murattiin piilotetun olutpullon ja jäi usein nauttimaan sitä tien viereen pysäköityyn autoonsa. Hänellä oli ilmeisen tiukka vaimo.

15. Alaston kokki. Naapuritalon neljännessä kerroksessa asuu mies, joka kokkaa keittiössään iltakuuden jälkeen arkisin alasti. Hän ilmeisesti kuuntelee musiikkia kokkaillessaan, koska keinahtelee samalla kepeästi.

16. Pinkkitäti. 70-vuotias rouva naapurikerrostalosta, joka pukeutuu kuin 25-vuotias floridalainen: pinkkiä, kiiltävää valkoista, karvakauluksia, turkoosinsinistä ja iloista keltaista, toppeja ja slimmejä farkkuja. Polttaa tupakkaa viedessään roskat matkalla kulmakuppilaan. Ensi kerran kohdatessamme esitteli itsensä vahvalla Varsinais-Suomen murteella. Nimi meni ohi toisin kuin se, mihin hän oli menossa: bingoon.

17. Mrs. Winehouse. Samassa rapussa asuva 1960-luvun nuori, jonka hius- tai meikkityyli ei ole muuttunut piiruakaan. Voisi olla Amy Winehousen äiti tai isoäiti.

18. Haamu. Hiljainen omasta rauhastaan nauttiva eläkeläismies on kuin Mustanaamio. Hän ei jätä jälkiä eikä aiheuta muita ääniä kuin pullolastin tyhjentämisen kilinän taloyhtiön roskakatoksessa. Ei käytä hissiä vaan leijailee porraskäytävässä ylös ja alas. Pelkonamme on joutua ullakko- tai kellarivarastolle samaan aikaan hänen kanssaan. Ei niinkään siksi, että hän olisi fyysisesti pelottava, vaan sen takia, että yllättäisimme hänet nostamassa luurankoja ulos kaapistaan.

19. Saukkis. Iäkäs nainen, joka köpötteli sauvakävelysauvojen kanssa katua edestakaisin monta kertaa päivässä. Ihan alkoi huolestuttaa, jos naista ei puoleenpäivään mennessä näkynyt.

20. Piiloasukki. Vain vastapäisen asunnon ikkunan ylimmässä osassa näkyy valoa. Muutoin sälekaihtimet ovat aina edessä. Koskaan en ole nähnyt ikkunoita auki.

21. Aurinkokuningar. Vastapäätämme on talo, jonka väri hehkuu lempeästi päivänvalossa. Taloon muutti kaunis nainen, joka ei valitettavasti halua tervehtiä ainakaan meitä.

22. Puutarhasetä. Mies, joka hoiti ahkerasti pientä pihaansa muotoon leikattuine pensaineen ja joka usein seisoi myös parvekkeellaan ihastelemassa aikaansaannoksiaan. Puutarhasedän leppoisien puuhailujen seuraaminen oli paljon parempaa viihdettä kuin telkkari.

23. Tupakkamummo. Erittäin vanha nainen, joka tupakoi parvekkeellaan aina tunnin tai kahden välein. Tätä jatkui jopa aamuneljään saakka. Yskiminen kuului avonaisesta ikkunasta, ja siitä pystyi tavallaan seuraamaan aikaa. Kieltämättä hieman suretti, kun sitten muutaman vuoden päästä yskimistä ei enää kuulunut.

24. Nahkalaukku. Huhtikuusta syyskuulle naapuritalon vanhempi herra päivysti aurinkoisina päivinä parvekkeella paidatta. Viimeistään heinäkuussa hän alkoi väritykseltään ja olemukseltaan muistuttaa parkkiintunutta nahkalaukkua.

25. Gaston. Nimetty Disneyn Kaunotar ja Hirviö -elokuvan hahmon mukaan. Nuori pitkätukkainen ja hyväkuntoinen mies, joka kulkee itsevarmana asunnossaan verhot auki vähissä vaatteissa ja kampaa hiuksiaan huolellisesti ja pitkään peilin edessä.

26. Mammanpoika. Mies, joka aina lähtiessään vilkutti ikkunassa roikkuvalle äidilleen.

27. Tarzan. Asui taloyhtiössämme, kun olin lapsi. Kukaan ei vieläkään tiedä hänen oikeaa etunimeään, koska Tarzan oli yleisesti käytössä. Hänellä oli pitkät ruskeat hiukset ja aina todella tumma rusketus. Kesäisin hän viihtyi pihalla pelkkä nahkaläpyskä alaosanaan.

28. Tuhkimo. Entinen naapurini soitti joka viikonloppu Levotonta tuhkimoa ja muita saman genren hittejä. Miehen elämä myös muistutti levottoman tuhkimon menoa. Hänellä oli yleensä joka viikonloppu yövieraana nainen, joskus sama, usein eri. Hän ei kyennyt tarjoamaan naisille aamiaista, joten usein asunnosta kuului sunnuntaiaamuisin kovaäänistä keskustelua siitä, kuinka miehen tulisi raahautua kauppaan sitä hankkimaan, oli hän kuinka krapulassa hyvänsä.

29. Alaston imuroijatyttö. Olin aina elänyt kuvitelmassa, ettei toisten ihmisten ikkunoista katsota sisään, vaikka sitten pitäisi sulkea silmänsä ja törmäillä esineisiin. Niinpä jos kotona tuli kuuma, hengailin alasti. Miksei, saunakulttuurin maassa. Vastapäätä oli toimisto, joten arvelin, ettei siellä illalla ketään ole, ja jos onkin, ovat töissä eivätkä kehtaa tiirailla. No, konsulttikaverini sattui käymään sanotussa toimistossa, ja olin kuulemma hyvin tunnettu nimellä Alaston imuroijatyttö. Imuroidessa tulee kuuma! Imuroin jatkossakin kuten mukavaa on, mutta olen hankkinut sälekaihtimen.

30. Bilettäjät. Kun muutin asuntooni, ikäväkseni huomasin, ettei siellä ole sälekaihtimia. Pian kuitenkin huomasin myös, että vastapäisessä talossa on sama tilanne. Ystäväni oli käymässä, katsoi keittiön pöydän ääressä ulos ikkunasta ja totesi, että ”tuolla juodaan viiniä”. Hetken katseltuaan hän sanoi haikeasti: ”Niillä on bileet.” Jonkin ajan kuluttua me molemmat huomasimme, että ”nyt siellä tanssitaan”. Nykyään aina viikonloppuisin tarkistan, onko naapureilla taas bileet. Useimmiten on.

31. Yläkerran Pissamies. Kävi (vessassa) kuin sveitsiläinen kello. Vastavalmistuneen kerrostalon viemäröinti oli rakennettu väärin, ja ylemmän asunnon miehen vessalorotukset kaikuivat pitkin asuntoani. Pissamiehen rakko toimi hyvin tarkasti, ja melkein joka yö sainkin vaipua turvalliseen uneen tutun lorotuksen saattelemana kello 22.30.

32. Toyota-mies. Törmäämme useita kertoja päivässä pihalla, kun naapuri on menossa autolleen, jota ilman ei kulje yli kymmenen metrin matkoja. Toyota-miehellä on kymmenen lasta, joten oma aika autossa tulee epäilemättä tarpeeseen.

33. Koiratäti. Hänellä oli kaksi suurikokoista koiraa, joita hän ahkerasti lenkitti. Pidän koirista, joten pidin myös Koiratädistä. Hän oli vähän kuin koiransa: ei ihan pieni ja puhisi äänekkäästi rappuja kiivetessään.

34. Työtön mies. Aamutakkiin sonnustautunut vastapäisen talon mies käy parveketupakalla noin tunnin välein vuorokauden ympäri. Laulamme aina J. Karjalaisen Mennyt mies -kappaletta sanoilla ”Työtön mies” hänet nähdessämme. Mies tuskin edes on työtön, sillä asunto ja puitteet näyttävät hulppeilta. En enää tiedä, mistä nimi on saanut alkunsa. Miehestä on tullut kuin osa perhettä hänen tiiraillessaan olohuoneeseemme kymmeniä kertoja päivässä.

35. A-tyyppi. Naapurin eläkeläismies on hoikka, huoliteltu ja sähäkkä. Mersu lähtee pihasta kuin raketti. Miehen lähtökohtainen suhtautumisen tapa on epäluulo ja suuttumus, vaikka ilme lauhtuukin heti, kun asioihin tulee selkoa. Ilmiselvä A-tyyppi, sillä ”A-tyyppinen käyttäytyminen on kilpailunhaluista, kärsimätöntä, vihamielistä ja nopeasti tavoitteeseen pyrkivää”. Olen ollut todella tyytyväinen tähän diagnoosiini varsinkin, koska antamani lempinimi antaa ymmärtää, ettei mies voi omalle tyylilleen mitään. Ja toisaalta nimi viittaa siihen, että minulle täysin tuntematon mies on naapurina aika metka, parasta A-ryhmää, varsinainen ässä.

36. Bile-Dani. Parikymppinen sinkkumies seinänaapurissa biletti jatkuvasti häiriten hiljaisuusaikaa. Naiset vaihtuivat tiuhaan, ja ego oli suuri. Kosteiden viikonloppujen jälkeen hän aina huusi puhelimeen katkerasti tylyttäen naisiaan. Kaikessa rasittavuudessaan tyypissä oli kuitenkin jotain hyvin lutuista.

37. Petri Nygård. Istuu parvekkeella kalastajahattu ja aurinkolasit päässä. Huudattaa Petri Nygårdin tuotantoa.

38. Mattomummo. Vanha nainen, joka vei onnellinen hymy kasvoillaan matot pihalle joka perjantai. Toi kivasti rytmiä omaankin elämään: ”Mattomummo vauhdissa, on taas viikonloppu.”

39. Sänkymakkara. Viereisessä talossa pari kerrosta alempana asui henkilö, joka makasi aina sängyllä. Usein mietin, millaista elämää hän elää. Hänen makuuhuoneeseensa näki, kun itse laittoi omasta makuuhuoneesta iltaisin verhoja kiinni. Näitä iltaisin tehtyjä havaintoja kertyi varmaan parin vuoden ajalta etenkin talvisin, koska pimeässä valoisaan asuntoon näki hyvin. Hän makasi aina samassa asennossa ja lähes aina hänellä oli samat harmaat verkkarit ja sama vaaleanpunainen paita päällä. Välillä piti oikein kertoa silloiselle avomiehelle, jos tällä henkilöllä oli esimerkiksi vihreä paita päällä.

40. Smokeonthewater-mies. Osti vahvistimen ja kitaran ja soitti uskollisesti kaikki päivät Smoke on the wateria tai joskus Paranoidia. Aamuisin hän heräsi minua puoli tuntia aiemmin, ja minä nousin vasta, kun olin kuullut hänen käyvän aamupissalla. Siitä kehkeytyi turvallinen aamurutiini.

Kerran hän ilmestyi sunnuntaina ovelle ja kiitti pianonsoitosta. Kertoi odottavansa sitä viikonloppuaamuisin. Olin ollut tietämättäni hänelle samanlainen kuuntelukohde kuin hänen kitaraharjoittelunsa oli minulle. Sen jälkeen emme enää kommunikoineet, mutta kohtaaminen jäi muistoihin.

41. Tähtimummo. Kerran pimeänä syysiltana ovikelloni soi. Oven takana oli mummeli, joka kysyi: ”Onko sinun ikkunassasi tähtivalo?” Myönsin ja mielessäni jo mietin, mitä vastaan, kun hän kohta kertoo pahoittaneensa mielensä tähden muodosta, väristä, ripustusajankohdasta tai muusta.

”Se on niin ihana”, pikkuinen mummo hihkaisi. ”Se tuo minulle niin hyvän mielen!”

Häkellyin sanattomaksi. Myöhemmin päättelin pitsiverhoista, mikä on Tähtimummon ikkuna, ja kävin viemässä hänelle joulukukan, tietenkin joulutähden.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Naapurit
 • Asuminen
 • Lempinimet
 • Anna-Sofia Berner

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Stalinin alkuperäiset dokumentit lopettavat turhan arvuuttelun – nyt tiedetään luotettavasti, mitä Moskova suunnitteli Suomen varalle

  2. 2

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  3. 3

   Pienet synttärit riistäytyivät täysin käsistä Helsingin Käpylässä – 40 kuokkavierasta, pahoinpitely ja varastelua

  4. 4

   Mikko Andelin, 41, nukkui kuukausikaupalla vain kolme tuntia yössä – sitten järvenpääläislääkäri puuttui asiaan ja tarjosi lääkkeetöntä hoitoa

   Tilaajille
  5. 5

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  6. 6

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  7. 7

   Petteri Orpo: Hallitus pääsi sopuun terveydenhuollon valinnanvapaudesta – kiista kärjisti puolueiden välit

  8. 8

   Kuokkavieraat varastivat useilta ihmisiltä omaisuutta juhlissa Suomenlinnassa – tallentuivat vieraiden ottamille videoille

  9. 9

   Airbus A350 on linjakas jättiläinen – Tutustuimme Finnairin uuteen koneeseen, joka hörppii viisi ja puoli tuhatta kiloa kerosiinia tunnissa

  10. 10

   Apulaisvalta­kunnansyyttäjä: Kaksois­kansalaiseksi luullun varusmies­lääkärin oikeuksia rajoitettiin Parolassa – syytettä ei nostettu

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  2. 2

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  5. 5

   Autokoulunopettaja näytti, miten vaihteita vaihdetaan – Miksi tuntuu paremmalta olla hiljaa ahdistelusta?

  6. 6

   Tätä on seksuaalinen häirintä, ja tämän sille voi tehdä – Kaikki, mitä asiasta pitää tietää

  7. 7

   Taloyhtiöriita sai uskomattomat mittasuhteet Helsingin Kruununhaassa: oikeudenkäyntikulut jo 50 000 euroa – eikä loppua vielä näy

  8. 8

   Mikko Andelin, 41, nukkui kuukausikaupalla vain kolme tuntia yössä – sitten järvenpääläislääkäri puuttui asiaan ja tarjosi lääkkeetöntä hoitoa

   Tilaajille
  9. 9

   Myös monet työssä käyvät välttelevät työntekoa

  10. 10

   Onko alkoholin tilaaminen ulkomailta todella kielletty laissa? – Lakimies sanoo kieltoa ”suureksi sumutukseksi”, joka perustuu muutaman virkamiehen ratkaisuun

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  5. 5

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  6. 6

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  7. 7

   Kiusaajat voittivat Niklas Herlinin

   Tilaajille
  8. 8

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  9. 9

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  10. 10

   Teollisuuden ja median suuromistaja Niklas Herlin on kuollut

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Uudessa Star Trekissä käydään sotaan kulttuurien sulauttamista vastaan – Tällainen on hehkutettu ja synkkä Star Trek: Discovery, joka uudistaa vanhan sarjan
  3. Nettikiusatun Meganin tragedia hohkaa kylmyyttä
  4. NFL ei rankaise edelleenkään pelaajia polvistumisista kansallislaulun aikana – Donald Trump: täysin epäkunnioittavaa
  5. Pinkkiin pukeutunut painonnostovalmentaja edustaa naisia ja etnisiä vähemmistöjä – Presidentti Xi avasi Kiinan tärkeimmän kokouksen maratonpuheella
  6. Tänään televisiossa: Docventuresin tämän kauden hätkähdyttävin dokumenttielokuva on Yhdysvaltain poliisilaitoksen militarisoinnista kertova Do Not Resist
  7. Tanskan naisten jalkapallomaajoukkue ei taivu – palkkiokiista peruuttaa MM-karsintaottelun ja uhkaa sulkea joukkueen karsinnoista
  8. Apulaisvalta­kunnansyyttäjä: Kaksois­kansalaiseksi luullun varusmies­lääkärin oikeuksia rajoitettiin Parolassa – syytettä ei nostettu
  9. Petteri Orpo: Hallitus pääsi sopuun terveydenhuollon valinnanvapaudesta – kiista kärjisti puolueiden välit
  10. Pienet synttärit riistäytyivät täysin käsistä Helsingin Käpylässä – 40 kuokkavierasta, pahoinpitely ja varastelua
  11. ”Ei sitä kannata vaihtaa” – presidentti jatkoi maakuntakierrostaan ja karstulaisilla oli vaikeuksia muistaa muita vaaliehdokkaita kuin Niinistö
  12. Näytä lisää