Sunnuntai

Keppihevosista tuli vakava harrastus tuhansille tytöille – heitä on pilkattu ja väheksytty, mutta vastaisku alkoi Tuomiokirkon portailta

16-vuotias Ada Filppa on jatkanut harrastustaan, vaikka sitä pidetään usein ohimenevänä leikkinä.

Liitoravilla sisään, tervehdys tuomarille ja hymy naamalle. Vartaloon virtaa ylimääräistä voimaa. Pian kouluhevosen, vaa­leanruskean Charmin kaula alkaa nousta ja laskea tarkasti askelten tahdissa.

Ei tunnu kipua, ei väsymystä. Hetkessä ovat läsnä vain laukanvaihdot, piruetit ja jalat korkealle ilmaan nostava lisätty ravi. Ohjelman lopussa mielen täyttää riemu.

Näin Ada Filppa kuvailee vuoden takaista kilpailusuoritustaan. Loukkaantumisen ja neljän viikon liikuntakiellon jälkeen hän ratsasti hopeaa keppihevosten SM-kilpailuissa. ”Se tunne oli ihan uskomaton. Selvisin!”

Nyt 16-vuotias Filppa hyppäsi lapsena ensimmäisen kerran keppihevosen selkään, koska kaveritkin harrastivat keppareita. Aluksi keppihevoset olivat leikkiä. Sitten laji tempaisi mukaansa. Vaikka kaverit lopettivat keppihevostelun kymmenvuotiaina, Filppa jatkoi. Muutaman vuoden hän tahkosi keppareilla kotipihassa yksinään, kunnes Naantalista löytyi toinenkin harrastaja.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Kepparit ovat vaan niin siisti harrastus. Se on joka kerta juuri sen näköistä kuin haluan. Kukaan ei voi kopioida sitä, mitä juuri minä keppihevosten kanssa teen.”

Filpan Kht Agades -keppihevostallissa on seitsemän hevosta, joilla hän harrastaa koulu- ja esteratsastusta. Hevoset seisovat siistissä rivissä Filpan omassa huoneessa.

Kukaan ei tiedä, paljonko keppihevosharrastajia Suomessa on, koska kuka tahansa voi aloittaa harrastuksen kotipihallaan.

Arviot liikkuvat 10 000 harrastajassa. Luku perustuu sosiaalisen median käyttäjämääriin. Suosituimmilla keppi­hevos­talleilla on yli 15 000 seuraajaa kuvapalvelu Instagramissa.

Harrastajissa on aikuisiakin, mutta tyypillisimmin keppihevosharrastaja on 12–18-vuotias tyttö.

Tätä nuoremmat yleensä leikkivät keppihevosilla, mutta raja harrastamisen ja leikkimisen välillä on häilyvä. Suomen keppihevosharrastajat -yhdistys ei halua lokeroida eikä luokitella harrastajia. Jos joku kokee harrastavansa keppihevosia, silloin hän on harrastaja.


Ohjaaja Selma Vilhunen päätyi vuonna 2012 katsomaan netti­videota Oulun keppihevoskilpailuista. Hän hämmästyi, kuinka tosissaan tytöt harrastukselle elivät.

Vilhunen seurasi keppihevosharrastajia neljän vuoden ajan. Tyttöjä, joilla oli riipaisevia asioita muussa elämässään mutta jotka ammensivat voimaa ja tukea keppihevosista. Syntyi dokumenttielokuva Hobbyhorse Revolution, joka voitti Tampereen elokuvafestivaaleilla Risto Jarva -palkinnon pari viikkoa sitten. Elokuva tulee maaliskuun lopussa Helsingin-ensi-iltaan.

Aluksi Vilhunen näki lajissa vain elokuvallisen puolen. Tytöt hyppäsivät korkealle ja nostelivat jalkojaan vaativissa kouluratsastusliikkeissä. Mutta pinnan alla piili jotain vielä kiehtovampaa. Se, miten täysillä teini-ikäiset tytöt heittäytyvät mielikuvituksensa varaan.

”Soisin, että kaikki ottaisivat heistä mallia. Että myös aikuiset uskaltaisivat käyttää mielikuvitustaan. Että kaikilla olisi harrastus, jossa voi vapaasti toteuttaa eri puolia itsestään.”

Harrastuksen mielikuvituspuoli hämmentää lajin ulkopuolisia. Keppihevosilla on nimi, sukutaulu ja luonne. Niillä on hyviä ja huonoja päiviä, ne voivat olla laiskoja tai pukitella innoissaan. Harrastaja eläytyy samanaikaisesti sekä ihmisen että hevosen rooliin. Osa ei edes ratsasta hevosilla vaan kasvattaa eli valmistaa hevosia ja käyttää niitä keppihevosnäyttelyissä.

”Ymmärrän, että ulkopuoliset hämmentyvät mielikuvitusmaailman äärellä. Mutta eihän jossain skeittauksessakaan ole lopulta mitään järkeä. Keppihevosharrastusta ei vain vielä ymmärretä”, Vilhunen sanoo.

Filppa rakastaa Vaaran Charmantinoa eli Charmia, mutta sen omistaa hänen kaverinsa. Eikä tämä suostu myymään Charmia, ei mistään hinnasta. Onnekseen Filppa saa lainata sitä kilpailuihin.

Charmi on täydellinen, hieman yli A4-paperin kokoinen, sopivilla täytteillä ja kaarevalla kaulalla varustettu kilpahevonen.

”Se vain tuntuu helpolta ratsastaa”, Filppa sanoo.

Keppihevoset ovat nykyään jotain aivan muuta kuin isän reikäinen villasukka katkaistun harjanvarren päässä. Moni harrastaja on tehnyt keppihevosten valmistamisesta tuottavan bisneksen. Hevoskauppa käy kuumana harrastajien välillä. Halvimmat keppihevoset maksavat muutamia euroja, mutta hienoimpien hinta nousee pariin sataan euroon.


Eikä pelkkä hevonen edes riitä. Pitää olla suitsia, harjoja, loimia, korvahuppuja ja riimuja. Kouluratsastusta varten on oltava kouluradan aidat ja radan ulkopuolelle sijoitettavat kirjaimet, joiden kohdalla liikkeet tehdään. Esteratsastuksessa tytöistä kuoriutuu puuseppiä ja hitsaajia.

”Olen rakentanut esteet isän kanssa puun, naulojen ja keppien avulla”, Filppa kertoo. ”Pahvilaatikoista rakennettu muuriestekin on, mutta vesiestettä olen vasta suunnittelemassa. Osa harrastajista hitsaa alumiinista esteet.”

Keppihevoskilpailuissa lajeina ovat yleensä kouluratsastus ja esteratsastus.

Estekilpailuissa esteiden korkeus vaihtelee hieman maasta kohotetuista puomeista aina 90 senttimetriä korkeisiin esteisiin. Voittaja valitaan useimmiten esteiden pudotuksista seuraavien virhepisteiden ja ajan perusteella.

SM-kisoissa 90 senttimetrin esteradalla on toistakymmentä hyppyä. ”Ponnistan aina vasemmalla jalalla, joten mietin laukka-askeleet ja laukanvaihdot sen mukaan tarkasti”, Filppa kuvailee.

Kouluratsastuksessa keppihevosella ratsastetaan ennakkoon ilmoitettu ohjelma. Kürissa eli vapaaohjelmassa kilpailija suunnittelee itse musiikin. Tuomarit arvioivat radan suorittamista ja liikkeiden laatua.

Kouluratsastusosuus on yli neljän minuutin voimistelusuoritus, jossa vaaditaan lihaskuntoa, kestävyyttä ja kehonhallintaa. Koko ajan pitää tietää, kuinka keppihevonen liikkuu, missä asennossa omat jalat nousevat, millainen ohjasote käsissä on. Kaiken pitää näyttää helpolta ja vaivattomalta.

”Olen pelannut ringetteä. Sitä saa pelata aika pitkään, että on yhtä poikki kuin kouluradan jälkeen.”

Oma lajinsa ovat korkeushyppykilpailut. Keppihevosen on pysyttävä hypyssä visusti jalkojen välissä. Viime vuoden SM-kisoissa ennätys oli 134 senttimetriä.

Keppihevostallit elävät myös vir­tuaalisina talleina Instagramissa. Videopalvelu Youtubeen harrastajat kuvaavat ja leikkaavat ratsastus- ja kilpailuvideoita. Moni pitää blogia. Mutta ennen kaikkea on yhteisö, joka on demokraattinen ja hyväksyvä.

”Jokainen saa tulla juuri sellaisena kuin on. Kukaan ei arvostele ulkonäköä. Ei ole väliä, minkä ikäinen tai millainen harrastaja on”, Filppa sanoo.

Harrastuksessa asiat päätetään demokraattisesti, kaikkia kuullaan, kaikki saavat osallistua.

”Se tekee asioiden järjestämisestä hidasta, mutta arvostan suuresti, miten tytöt jaksavat keskustella kaikesta”, Selma Vilhunen ihmettelee.

Hyväksyvän yhteisön ulkopuolella on vaikeampaa. Lähes kaikki harrastajat tunnistavat kiusaamisen.

Aluksi on vain muutama tyyppi, sitten koko luokka. Haukutaan, nälvitään. Keppihevostytöt menevät piiloon, jos maastolenkillä näkyy tuttuja. Pahimmillaan treenejä häiritään, tyttöjä heitellään kivillä ja jääkokkareilla. Haukutaan sosiaalisessa mediassa. Eristetään muusta porukasta.

”Tuli kaikenlaista huutelua. Annoin sen mennä toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos. Olen jääräpäinen ja vahva. Jos minua yritetään saada lopettamaan jonkin tekeminen, teen sitä entistä tarmokkaammin”, Filppa sanoo.

Kiusaamisen takia moni keppihevosharrastaja viettää kaksoiselämää. Harrastuksesta tietävät vain perhe ja muutama kaveri. Tytöillä on kaksi sosiaalisen me­dian tiliä: anonyymi kepparitili ja normaali käyttäjätili.

Filppa sen sijaan ei ole koskaan halunnut peitellä harrastustaan, sillä hän vihaa kaksoiselämää ja valehtelua.

”Pahimmalta tuntui, kun hyvä keppihevoskaveri kielsi merkitsemästä itseään kuvaan. Samalla hän vei minulta mahdollisuuden olla sitä, mitä olen. Keppihevosharrastaja.”

Jopa osa tyttöjen vanhemmista suhtautuu harrastukseen ohimenevänä vaiheena, tyttöjen hupsutuksena.

”Osa sukulaisista on kysynyt, vieläkö sinä niitä keppihevosia harrastat. Ne ovat ärsyttäviä tilanteita, joihin kommentoin aina jotain sarkastisesti.”

Selma Vilhunen on aiemmin kuvannut ponityttöjä. Hän ihmettelee, miksi sekä keppihevosia että oikeita hevosia harrastavia tyttöjä väheksytään. Tyttöihin suhtaudutaan ikään kuin harrastus olisi vain välivaihe.

”Puhutaan, että hevonen tai keppihevonen on symboli jollekin tai valmistautumista oikeaan elämään. Olen täysin eri mieltä. Harrastus on itsessään arvokasta.”

Ada Filppa aikoo jatkaa harrastusta vielä pitkään. Suurin syy on harrastuksen tuoma tauko koulusta ja arjesta. Vaikka päivä olisi ollut kuinka kurja tahansa, keppihevosten kanssa hän on aina hyvällä tuulella.

”Miksi lopettaisin jonkin, josta tulee aina hyvä fiilis? Eihän lätkänpelaajiltakaan koko ajan kysellä, milloin he aikovat lopettaa harrastuksensa.”

Viime vuoden huhtikuussa Kampin ostoskeskuksen edusta Helsingissä täyttyi keppihevosharrastajien flash mob -tapahtumasta. Se oli kuin keppihevosharrastajien Pride-kulkue, jossa moni uskalsi ensimmäistä kertaa kertoa harrastavansa keppihevosia. Harrastajat kulkivat kaduilla, lauloivat ja nauroivat.

”Oli törkeän hieno fiilis. Melkein itketti, kun jälkeen päin niin moni oli jakanut sosiaalisessa mediassa kuvia tapahtumasta”, Ada Filppa sanoo ja hymyilee.

Lopuksi keppihevosharrastajat seisoivat Tuomiokirkon portailla ja huusivat: ”Kepparit kunniaan!” Kerta toisensa jälkeen.

Sitä harrastajat ja Selma Vilhunen toivovat.

”Että ihmiset voisivat kunnioittaa asiaa, vaikkeivät sitä ymmärtäisikään”, Vilhunen sanoo.

Alla olevalla videolla 14-vuotias Ronja Ala-Poikela näyttää, miten keppihevosella hypätään esteitä.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  2. 2

   Kittilän käsissä on satojen miljoonien eurojen bisnes, joka syöksi lappilaiskunnan kriisiin – ”Miten poromiehen ammatissa toimiva valtuutettu voisi tuntea lakipykäliä?”

   Tilaajille
  3. 3

   Kokoomuksen suosio kasvaa, keskustan alamäki jyrkkenee – myös vihreiden ennätyssuosio hiipuu

  4. 4

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  5. 5

   Valeruokamyrkytykset vaivaavat Espanjaa: Poliisi tunnistanut jopa 800 huijauksesta epäiltyä brittituristia

  6. 6

   Suomessa myytävä jugurtti ja limsa eivät ole yhtä hedelmäisiä kuin Italiassa ja ikoninen tee on aromikkaampaa Britanniassa – Suomalaisten maku on tällainen, perustelevat yritykset

  7. 7

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  8. 8

   Jenna Lehtonen tekee ulkomaanmatkan lähes joka kuukausi, Pirkko Schildt on käynyt 113 maassa – Miksi osa meistä tahtoo olla jatkuvasti liikkeessä?

   Tilaajille
  9. 9

   Miksi pieneen palkkaan tyytyvät työntekijät kannattelevat kuolevia firmoja? Ay-johtaja Ann Selin nostaisi palkkoja, vaikka yritykset kaatuisivat

  10. 10

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  3. 3

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  4. 4

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  5. 5

   Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

  6. 6

   Patjasta löytyi jopa 20 miljoonaa: Pyramidihuijauksen rahanpesusta epäilty tunnusti viimein torstaina

  7. 7

   Suomalaistutkija ratkaisi ongelman, jota fyysikot ovat pähkäilleet 200 vuotta: Miksi vesipisara ei heti valu kaltevalla pinnalla?

  8. 8

   Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?

  9. 9

   Emme tarvitse Melania Trumpin apua, vastaa slovenialaiskirjailija Sofi Oksaselle

  10. 10

   Säveltäjä Toni Edelmann on kuollut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  3. 3

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  4. 4

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  9. 9

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  10. 10

   ”Ideologisesti työtön” Ossi Nyman kuuli tukiensa katkaisemisesta Hesarista ja sai haastattelustaan palautevyöryn – ”Ei voi sanoa ääneen, että on tyytyväinen työttömänä”

  11. Näytä lisää