Sunnuntai

Suomeen saapuva prinssi William on kunnollinen, nuhteeton ja sopivaa seinäpaperia kuningasperheen värikkäille naisille – ja juuri se on prinssin vahvuus

Williamin tehtävä on luoda kuva monarkian jatkuvuudesta. Tässä Williamin hajuttomuus ja mauttomuus on vain etu. Räväkkyyteen liittyy liikaa riskejä, kirjoittaa HS:n Lontoon-kirjeenvaihtaja Annamari Sipilä.

Kukaan ei tule sanomaan sitä ääneen. Mutta silti se on kaikkien mielessä:

”Missäs on se Kate?”

Ja:

”Voi että kun Kate olisi päässyt kanssa!”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ja:

”Cambridgen herttuan vierailu ilman herttuatarta on vähän niin kuin hampurilainen ilman pihviä ja lisukkeita: jotain olennaista puuttuu.”

Prinssi William saapuu keskiviikkona kahdeksi päiväksi Suomeen. Yksin.

Kate-vaimo jää kotiin. Siihen hänellä on toki hyvä syy: kolmannen raskauden aiheuttama vakava aamupahoinvointi.

Suomessa oltaisiin varmaan kestitty mieluusti myös herttuatarta. Ei niin, että Williamissa olisi mitään vikaa. Päinvastoin.

Prinssihän on kaikessa esimerkillisyydessään ja korrektiudessaan oikea ihannevieras. Ei taatusti valita mistään, hymyileekin vielä.

Kuninkaallisuus on kuitenkin nykyään korostetun visuaalinen laji. Siinä lajissa tumma puku on rasite. Värikkäästä leningistä saa sen sijaan huomiopisteitä.

Siksi herttuatar kiinnostaa aina enemmän kuin herttua. Se ei ole henkilökohtaista.

No, saavatpahan ruotsalaiset ja norjalaiset ensi vuonna nauttia Katen vierailusta. Skandinavian maissa on samanikäisiä kuninkaallisiakin juttuseurana.

Eivät suomalaiset monarkistit prinssi Williamiinkaan pety. Jo pelkkä prinssin Suomen-ohjelma on rakennettu niin, että se imartelee isäntiä ja emäntiä.

Prinssi rupattelee presidentti Sauli Niinistön kanssa – ehkäpä herrat peräti mainitsevat jotain vauvoista.

Prinssi tutustuu Icehearts-nuorisotyöhön – kyllä meillä täällä piisaa myös so­siaalisia innovaatioita.

Prinssi pistäytyy Slushissa – kun ei nyt vain tulisi prinssillistä kilpalaulantaa Ruotsin prinssi Danielin kanssa, kun on muutenkin testosteronia ilmassa.

Prinssi käy alakoulussa – mitä olisikaan ulkomaisen arvohenkilön vierailu ilman pakollista ylistystä suomalaiselle koulujärjestelmälle.

Prinssi käyskentelee kansan parissa Esplanadilla ja joulumarkkinoilla – kunpa herra vain säästäisi Helsingin marraskuiselta räntäsateelta, etteivät Williamin nahkakengät kastuisi.

Mutta kuka oikein on tämä prinssi William, jonka kuninkaallisten jalkojen hyvinvointi on yksi isäntien ja emäntien monista huolenaiheista ensi viikolla?


William Arthur Philip Louis on 35-vuotias ja elänyt julkisuuden valokeilassa syntymästään asti. Hänen äitinsä oli yksi maailman tunnetuimmista naisista: prinsessa Diana, jonka kuolemasta tuli kuluneeksi elokuun 31. päivänä 20 vuotta.

Williamin isä, Walesin prinssi Charles, on Britannian kruununperijä ja tuleva kuningas.

Se tekee Williamista itsestään kruununperimysjärjestyksen kakkosen. Williamin ja Katen lapset, nelivuotias prinssi George ja kaksivuotias prinsessa Charlotte, ovat kolmonen ja nelonen.

Jatkuvuus on taattu. Kuten Charles ja Diana aiemmin, nyt myös William ja Kate ovat tuottaneet brittimonarkialle perijän ja varahenkilön (an heir and a spare).

Näennäisen julkisesta elämästään huolimatta William pysyy etäisenä.

Tiedämme, että hän kävi Etonin yksityiskoulun ja St Andrewsin skottiyliopiston, jossa tutustui Kateen.

Tiedämme, että hän palveli vuosia armeijassa ja toimi sen jälkeen ambulanssihelikopterin lentäjänä.

Tiedämme, että hän ja pikkuveliprinssi Harry ovat kymmenien hyväntekeväisyysjärjestöjen suojelijoita. Mielenterveys- ja nuorisotyö, luonnonsuojelu ja kehitystyö – skaala on laaja.


Tiedämme senkin, että prinssi halusi pienenä poliisiksi.

Kuninkaallisessa perheessä omilla urahaaveilla ei ole kuitenkaan merkitystä, jos on sattunut syntymään tarpeeksi korkealle perimysjonoon. Williamin elämä oli nuotitettu jo vuodesta 1982 lähtien.

Kuninkaallisetkin voivat silti kapinoida. Williamin isoisosetä kuningas Edvard VIII luopui kruunusta vuonna 1936, koska halusi naida amerikkalaisen eronneen naisen.

Williamia on vaikea nähdä vaarantamassa monarkiaa. Hänen julkisuuskuvansa on korostetun tunnollinen ja vastuuntuntoinen.

Veljeksistä 33-vuotiaalla Harrylla on enemmän vapautta. Hänenkin kapinansa on ollut lievää kannabiksen pössyttelystä bileissä nakuiluun. Kummallekin prinssille tuntuu teroitetun pienestä pitäen, että brittimonarkia joko säilyy tai kaatuu nuoren polven myötä.

Prinssien isoäiti, 91-vuotias kuningatar Elisabet, on Britanniassa tavattoman suosittu. Paatuneinkaan tasavaltalainen ei lähde kyseenalaistamaan kuningattaren elämäntyötä. Kuningatar ja 96-vuotias prinssi Philip viettivät juuri 70-vuotishääpäiväänsä.

Mitä tapahtuu kuningatar Elisabetin jälkeen, sitä ei tiedä kukaan.

Sujuuko kapulanvaihto Charlesille ilman ongelmia niin, että kansan enemmistö pysyy jatkossakin monarkian takana (joko tunne- tai maakuvasyistä tai ihan vain laiskuuttaan)? Vai alkaako entistä useampi kyseenalaistaa kuninkaallisten viihde-, markkina- ja historiallisen arvon?

Williamin tehtävä on luoda uskottava mielikuva monarkian jatkuvuudesta.

Hänen ja Katen pitää olla nykyaikaisia mutta kunnioittaa perinteitä.

Heidän tulee olla edustavia mutta ei tuhlailevia eikä pröystäileviä.

Heidän täytyy olla esillä mutta ei koskaan esiintyä suuna päänä.

Heidän pitää näyttäytyä kansan palvelijoina, ei palveltavina.

Tässä tehtävässä Williamin tietty hajuttomuus ja mauttomuus on vain etu. Räväkkyyteen liittyy liikaa riskejä.


Moderni monarkia ei saa suin surminkaan tarjota kansalle yllätyksiä. Niitä järjestävät ihan tarpeeksi poliitikot, katsokaa vain brexit-Britanniaa.

Kuninkaallisten tehtävänä on pitää yllä unelmaa jatkuvuudesta ja ennustettavuudesta. Heidän täytyy ainakin pyrkiä esiintymään arvojohtajina. Muuten monarkia ei pysty enää perustelemaan olemassa­olonsa oikeutusta – etenkin kun sitä kustannetaan verovaroista.

Koska kuninkaallisuus on visuaalinen laji, tulee prinssi William pysymään loppuelämänsä maskuliinisena seinäpaperina itseään kiinnostavammille naisille.

William tullaan aina muistamaan ennen kaikkea prinsessa Dianan poikana. Edesmennyt Diana ei unohdu. Nyt William tunnetaan myös 35-vuo­tiaan Katen miehenä. Julkisissa esiintymisissä prinssi jää helposti vaimonsa varjoon.

Keskiluokkaiseen perheeseen syntynyt Catherine Middleton on soljahtanut kuninkaalliseen rooliinsa vaikeuksitta. Siihen on kaksi syytä. Yksi: hän näyttää herttuattarelta. Kaksi: hän ei koskaan sano tai tee mitään, mikä aiheuttaisi edes skandaalin poikasta.

Williamin taustalla – tai yläpuolella – vaikuttaa puolestaan Elisabet-isoäiti, Britannian pitkäikäisin ja pisimpään hallinnut monarkki, joka on myös koko maailman vanhin valtionpää. Se on saavutus, johon seuraajien on vaikea yltää.

Ja kun Williamin Charlotte-tytär varttuu ja aikuistuu, siirtyy median kiinnostus mitä todennäköisimmin uuteen polveen. Siinä jää isäpappa toiseksi, vaikka olisi kuinka jonossa kuninkaaksi.

Kunnollisuus ja suhteellinen värittömyys ovatkin Williamin valtteja. 2000-luvun kuninkaallinen ei voi menestyä, jos on arrogantti ja itsetietoinen.

Helsingissä William astuu todennäköisesti tahallaan räntälätäkköön, jos vain voi antaa tilaa isäntäväelle. Alakoulussa lattiat on parempi luututa tarkkaan, sillä prinsseillä on tapana laskeutua konkreettisesti lasten tasolle.

Ja jos joku sittenkin kysyy häneltä, että missäs Kate on, ottaa William sen kohteliaisuutena. Niin kuin se onkin.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Ei hätää, hoidetaan tämä alta pois”, ajatteli Samuel raskauden selvittyä – puoliso sanoi ei, ja nyt Samuel hoitaa yksin lasta, jota hän ei halunnut

   Tilaajille
  2. 2

   ”Kun joku tekee Suomessa jotain hienoa, siitä ollaan silti vaatimattomia” – intialaiset nuoret miehet rynnivät nyt suomalaisille työpaikoille, näin he näkevät suomalaisen työkulttuurin

  3. 3

   Äideillä on kiire töihin ja lapsilla päiväkotiin – lapsen pitäisi olla kotona vähintään kolme­vuotiaaksi

  4. 4

   ”Hyvinvointivaltio on kääntynyt alisuoriutumisen tilaan” – Kaikki lapset eivät enää pääse mukaan hyvinvointiin ja sosiaaliseen nousuun, sanoo lapsiasiavaltuutettu

  5. 5

   Helsingissä hytistään juuri nyt harvinaisen pitkän pakkasjakson keskellä – pääkaupunkiseudulla mitattiin keskiviikkoaamuna kuluvan talven pakkasennätys

  6. 6

   Suomi–Venäjä 1–0: Naisleijonat tarrasi heti kiinni pronssiin – HS seuraa mitalitaistelua

  7. 7

   Kahden erityislapsen yksinhuoltajaäiti halusi ammatin – Espoon kaupungin vastaus oli tyly: lastenhoito loppuu

   Tilaajille
  8. 8

   Suomen metsäteollisuutta luultiin jo toivottamaksi tapaukseksi, mutta nyt se on paremmassa kunnossa kuin koskaan

  9. 9

   Mitaliennätyksen murskanneet norjalaiset pilkkaavat Suomen kisamenestystä: ”En koskaan katso mitalitaulukon häntäpäätä. Ehkä vielä kankkunen päällä?”

  10. 10

   Arvioitua useampi suomalainen tupakoi päivittäin tai käyttää runsaasti alkoholia, kertoo tuore väitös­tutkimus: ”Alkoholin suur­kuluttajia voi olla jopa puolet enemmän kuin on luultu”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näiden sanojen runsas käyttö voi paljastaa puhujan masennuksen – Suomalais­asiantuntija vahvistaa: ”Kieli kertoo käyttäjästään asioita, joita hän ei itse tiedosta”

   Tilaajille
  2. 2

   Kuolinpesiä tyhjentävä Petteri Laine, 49, siivoaa työkseen asunnot puhtaaksi natsimenneisyydestä, salaisista eroottisten kirjojen kokoelmista ja ”mummotavarasta”

  3. 3

   Yhdysvaltojen pikaluistelijoiden kilpailuasut herättävät ihmetystä: ”Mikä tuo jättimäinen harmaa vaginaympyrä oikein on?”

  4. 4

   Ovatko näppisi aina jäässä? Tutkijat havaitsivat vartalotyypin, jonka käsistä lämpö ei karkaa

  5. 5

   Viron kieli kuulostaa joskus hämäävän tutulta – kokeile HS:n kielivisassa, tunnistatko 25 sanan merkitykset

  6. 6

   Sarjahukuttajasta tehtiin harvinainen vaarallisuusarvio, jossa pengotaan ihmisen koko elämä – ”Tutkijatiimillä on ainutlaatuiset valtuudet saada kaikki tieto”

  7. 7

   Työoloistaan valittaneiden metron­kuljettajien työpäivä on ollut vuosikaudet helpompi kuin sopimus määrää

  8. 8

   Onko tässä olympialaisten hämmentävin suoritus? Unkaria edustava freestylelaskija käytti porsaanreiän ja teki saman kuin jokaisessa kisassaan: Ei yhtään mitään

  9. 9

   Flunssa, joka tuhosi sydämen – Marjo Remes sairastui, vaipui viikkojen uneen ja herättyään kuuli, että hänen rinnassaan sykkii toisen ihmisen sydän

   Tilaajille
  10. 10

   Video näyttää, miten turistit sutivat ja raahautuivat jääkouruksi muuttuneita portaita pitkin Uspenskin katedraaliin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuoleva kenkätehdas keksi vuonna 1989 nerokkaan idean – nyt niitä seisoo rivillinen jokaisen päiväkodin eteisessä

   Tilaajille
  2. 2

   Ihmiset pitävät lämpimänä jopa viittä ”varasuhdetta” siltä varalta, että parisuhde päättyisi – koskee niin sinkkuja kuin varattuja

  3. 3

   Amerikkalaisen mielestä suomalainen on vauva

  4. 4

   Onko puolisosi taipuvainen syrjähyppyyn? Tutkijat löysivät tiedostamattomia tapoja, jotka paljastavat alttiuden pettämiseen

  5. 5

   Maailmalla kohistaan nyt ”järisyttävältä” tuntuvasta uudesta orgasmista, mutta mikä ihme on kohdunkaula­orgasmi? Selvitimme

  6. 6

   Pääsin neljässä viikossa bikinikuntoon – näillä tehokkailla ohjeilla

  7. 7

   Naisleijonissa kuohuu, tähtihyökkääjältä Jatkoajassa suoraa puhetta: ”Meidän kisoja ei tule pilaamaan kukaan, ei oma valmentaja tai kukaan ulkopuolinen”

  8. 8

   Sissikoulutus on rankinta mitä armeija tarjoaa, mutta Jaakko Pessinen vain lihoi – miten selittyy mies, joka reuhtoo 45 vuotta metsässä ilman sairaspäiviä ja kaataa traktorin paljain käsin?

   Tilaajille
  9. 9

   Ilja Janitskin loi ja hylkäsi MV-lehden, ja nyt hän kääntää selkänsä sen kannattajille – ”Olen saanut tarpeekseni isänmaallisten skenestä, siitä pelleilystä”

   Tilaajille
  10. 10

   Näiden sanojen runsas käyttö voi paljastaa puhujan masennuksen – Suomalais­asiantuntija vahvistaa: ”Kieli kertoo käyttäjästään asioita, joita hän ei itse tiedosta”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Suomi–Venäjä 1–0: Naisleijonat tarrasi heti kiinni pronssiin – HS seuraa mitalitaistelua
  3. Ottaako Krista Pärmäkoski kolmannen olympiamitalin? HS seuraa sprinttiviestien karsintoja kello 10 alkaen
  4. Suomen urheilumenestyksen katoaminen vaikuttaa meihin salakavalasti
  5. ”Hyvinvointivaltio on kääntynyt alisuoriutumisen tilaan” – Kaikki lapset eivät enää pääse mukaan hyvinvointiin ja sosiaaliseen nousuun, sanoo lapsiasiavaltuutettu
  6. Sähköinen media on ollut miesten valtakuntaa, mutta muutos on alkanut – Yhtäkkiä poliitikkoja kovistelevat nuoret naiset ja radion äijäkulttuurikin saa uusia näkökulmia
  7. Antti Litjalle teatteri näytti elämän suunnan – ”Näyttelijän työ on sellaista laiskan miehen hommaa. Se sopi minulle”
  8. ”Ei hätää, hoidetaan tämä alta pois”, ajatteli Samuel raskauden selvittyä – puoliso sanoi ei, ja nyt Samuel hoitaa yksin lasta, jota hän ei halunnut Tilaajille
  9. Konkurssien määrä kaksinkertaistui tammikuussa – osaselityksenä verohallinnon tietojärjestelmän muutos vuoden 2016 lopulla
  10. Kahden erityislapsen yksinhuoltajaäiti halusi ammatin – Espoon kaupungin vastaus oli tyly: lastenhoito loppuu Tilaajille
  11. Seksuaalinen ahdistelu on nyt elokuvajuhlien vakiovieras – ohjaaja Kim Ki-duk joutui vastaamaan kysymyksiin Berliinin elokuvajuhlilla
  12. Näytä lisää