Sunnuntai    |   Kolumni

Omatkaan eivät innostu Vanhasesta – hän yrittää muuttaa tilanteen puhumalla Afrikasta

Näytetään, että kannatus ei jää kahteen prosenttiin! julistaa presidenttiehdokas Matti Vanhanen.

Vaalijuhlan väki puhkeaa raivoisiin suosionosoituksiin. Ne kestävät pitkään, yleisö nousee oikein seisomaan.

Tilanne on hätkähdyttävä.

Ei siksi, että keskustaväki osoittaa seisten suosiotaan puolueensa presidenttiehdokkaalle. Se on peruskauraa, kun ollaan keskustan tilaisuudessa Oulussa, keskustalaisuuden sydänmailla. Vaalijuhlan alkuun on kajautettu Kymmenen virran maa, Pohjois-Pohjanmaan maakuntalaulu.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hätkähdyttävä on se luku: kaksi prosenttia. Kaksi! Niihin lukemiin Matti Vanhasen kannatus on jumahtanut presidentinvaalien kannatuskyselyissä.

Kaksi prosenttia on todella vähän. Onhan Vanhanen entinen pitkäaikainen pääministeri, joka on käynyt presidenttikampanjaa jo puolitoista vuotta.

Sitä paitsi keskusta oli viime eduskuntavaaleissa maan suurin puolue. Kaksi prosenttia on puolet piskuisen kristillisdemokraattisen puolueen kannatuksesta.

Pohjankartanon koulun juhlasalissa keskiviikkona järjestetyn vaalijuhlan tarkoitus oli innostaa keskustalaisia kampanjoimaan Vanhasen puolesta. Heidän pitäisi ”puhua naapurille”, ”jakaa esitteitä”, ”kirjoittaa yleisön­osastoon” ja ”somettaa”.

Tai ylipäätään edes äänestää Vanhasta.

Se ei ole nyt itsestäänselvyys. Kyselyiden mukaan 70 prosenttia keskustalaisista aikoo äänestää presidentiksi Sauli Niinistöä.

Keskustan puheenjohtaja, pääministeri Juha Sipilä nousee lavalle. Häntä ei ole juuri näkynyt Vanhasen tilaisuuksissa, mutta kampanjan kahden viimeisen viikon aikana hän kuulemma aikoo olla tiiviimmin mukana.

Puheessaan Sipilä vetoaa keskustalaisten puolueuskollisuuteen. Hänen mukaansa puolueilla on merkitystä presidentinvaaleissakin. ”Ääni ehdokkaalle on aina ääni myös puolueelle”, Sipilä sanoo.

Tämä koskee hänen mukaansa myös niitä ehdokkaita, jotka ovat valitsijayhdistyksen ehdokkaana. ”Koska heilläkin on puoluetausta”, Sipilä sanoo.

Tällä hän viittaa Niinistöön. Vaikka Niinistö on valitsijayhdistyksen ehdokas, keskustalaiset mieluusti korostavat hänen kokoomustaustaansa.

Mutta näissä vaaleissa on toinenkin valitsijayhdistyksen ehdokas: Paavo Väyrynen, keskustan kunniapuheenjohtaja.

Hänestä ei Pohjankartanossa halua puhua kukaan mitään.

Aiemmin keskiviikkona kävin kuuntelemassa Väyrysen tilaisuutta Oulun pohjoispuolella Iissä.

Nätteporin kansalaisopiston auditoriossa Väyrynen piti tutun jeremiadinsa, josta ison osan vei Sauli Niinistön haukkuminen. Väyrysen mukaan Suomessa on käynnissä ”oikeistopuhuri”.

Väyrynen vertasi tilannetta vuoden 1937 presidentinvaaleihin. Niissä vaaleissa kokoomuksen P. E. Svinhufvud haki jatkokautta, mutta maalaisliiton Kyösti Kallio päihitti hänet Sdp:n tuella.

Väyrynen näkee selvästi itsensä Kyösti Kalliona. Siitäkin huolimatta, että Kallio on jäänyt historiaan sovittelevana ja rakentavana presidenttinä.

Ii on vahvasti keskustalainen kunta. Kuntavaaleissa keskusta sai 46 prosenttia kunnan äänistä.

Väyrystä oli tullut kuulemaan kansalaisopistolle kolmisenkymmentä kuulijaa. Eräs paikallinen taustoitti, että yleisön joukossa oli kyllä keskustalaisia – mutta ei yhtään nykyistä valtuutettua.

Väyrynen kertoi yleisölle, että Sauli Niinistön kannatusluvut eivät pidä paikkaansa.

Hän perusti näkemyksensä siihen, että ”yli kaksi kolmasosaa suomalaisista vastustaa Niinistön poliittista linjaa”.

Koska Väyrynen puheessaan haukkui median faktantarkastajat, en malttanut olla kysymättä, mihin tuo kaksi kolmasosaa perustuu.

Väyrysen mukaan luvun taustalla on yhdistelmä kyselyistä, joissa on selvitetty suomalaisten näkemyksiä Nato-jäsenyydestä, eurosta, liittovaltiokehityksestä ja maahanmuuttopolitiikasta.

Kiinnostaisi kuulla, miten mielipidetutkimusten tuloksia yhdistellään, mutta Väyrysen piti kiiruhtaa jo seuraavaan vaalitilaisuuteen. Sitä paitsi ei politiikka ole matematiikkaa – se on politiikkaa.

Palataan siis Vanhasen vaalijuhlaan Ouluun. Vanhanen kertoo puheessaan olleensa uransa aikana ehdolla parissakymmenissä vaaleissa. ”Tämä on minulle niistä kaikista tärkein”, Vanhanen sanoo.

Ai?

Se tarkoittaisi, että nämä presidentinvaalit olisivat Vanhaselle tärkeämmät kuin esimerkiksi vuoden 2007 eduskuntavaalit, joissa hän johti keskustan pääministeripuolueeksi.

Pääministeri on Suomen suurin vallankäyttäjä. Perustuslakiuudistusten myötä presidentistä on tullut yhä enemmän seremoniavirka.

Sen verran pontevasti Vanhanen kuitenkin lavalla puhuu, että presidentinvaalien merkityksen korostaminen ei taida olla pelkkä retorinen temppu, jolla houkutellaan keskustaväkeä vaalityöhön.

Hän vaikuttaa olevan ihan tosissaan.

”Suomella on presidenttien suhteen ollut hyvä herra- ja rouvaonni”, Vanhanen sanoo. Vanhasen mukaan Suomella on tähän asti ollut aina kulloiseenkin aikaan sopiva presidentti. Presidentti on kansakunnan symboli, johon tiivistyy jotain keskeistä juuri siitä ajasta.

Vanhanen vieläpä kehuu Sauli Niinistön suoriutuneen hyvin kaudestaan.

”Mutta nyt ei valita presidenttiä kuudeksi menneeksi vuodeksi, vaan kuudeksi tulevaksi vuodeksi”, Vanhanen sanoo.

Vanhasen viesti on siis se, että juuri häneen tiivistyy jotain olennaista Suomen kuudesta seuraavasta vuodesta.

Ongelma on se, että aika harva muu näkee Vanhasen näin.

Vanhanen on toki osaava poliitikko. Hän on tuttu ja turvallinen. Hämäräksi on kuitenkin jäänyt se, mitä uutta hän tarjoaa.

Miten hänen ulkopoliittinen linjansa eroaa esimerkiksi Sauli Niinistön linjasta?

Keskustanuorten edustaja kysyy juuri tästä. Mitä keskustalaisten pitää vaalikentillä vastata niille äänestäjille, jotka kysyvät, miksi pitäisi vaihtaa presidenttiä, kun Niinistö on kuitenkin selvinnyt ihan hyvin.

”Mitä sinulla on tarjota nuorille?” keskustanuori kysyy.

”Afrikka”, Vanhanen vastaa. Hän kertoo tarkoittavansa globaalimpaa otetta ulkopolitiikkaan. Vanhanen listaa maailman vitsauksia: Afrikan väestönräjähdys, ilmastonmuutos, peltomaan väheneminen.

Yleisö taputtaa. Ysiluokkalaiset nousevat lavalle laulamaan J. Karjalaisen Sankarit: Me ollaan sankareita kaikki.

Sipilä ja Vanhanen kukitetaan.

”Vanhanen on parantanut juoksuaan”, arvioi joku keskustalainen tilaisuuden jälkeen Pohjankartanon pihalla. ”Ehkä en äänestäkään Väyrystä.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Amerikkalaisen mielestä suomalainen on vauva

  2. 2

   Valepoliiseja, asekauppaa ja kuolema – HS tutki, miten suomalainen liikemies ja entinen ministeri Suvi Lindén päätyivät Ugandaan ja mitä sen jälkeen tapahtui

   Tilaajille
  3. 3

   Toimitusjohtajamme käytös on pitänyt sisällään nimittelyä, haukkumista, aiheettomia syytöksiä ja raivokohtauksia – Hallitus ei katso tarpeelliseksi puuttua tilanteeseen

  4. 4

   Elintaso on Virossa nyt kuin Suomessa 1990-luvulla – näin keskiluokka elää Tallinnassa

  5. 5

   MV-lehden nousu ja uho – näin Ilja Janitskin loi ja hylkäsi lehden, jota hän nyt syyttää ”törkypaskaksi”

   Tilaajille
  6. 6

   Naisleijonissa kuohuu, tähtihyökkääjältä Jatkoajassa suoraa puhetta: ”Meidän kisoja ei tule pilaamaan kukaan, ei oma valmentaja tai kukaan ulkopuolinen”

  7. 7

   Wired: Sukellusvenemurhasta epäilty Peter Madsen oli kertonut täsmällisesti murhafantasioistaan seksikumppanilleen ennen tekoa

  8. 8

   On hyvin kummallista, että ylioppilaskokeet on tähän asti kirjoitettu kynällä paperille

  9. 9

   ”Mun unelmana on käydä Malediiveilla ennen kuin ne uppoaa” – HS vietti vuorokauden abien kanssa, jotka juovat ja tupakoivat vähemmän kuin yksikään aiempi sukupolvi

  10. 10

   Joensuulaisesta keskustanuoresta tuli rockin mystinen kulttilaulaja, jonka huumeet ja hulluus ajoivat kuolemaan – Jouni Mömmö oli liikaa myös Sielun veljille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Naisleijonissa kuohuu, tähtihyökkääjältä Jatkoajassa suoraa puhetta: ”Meidän kisoja ei tule pilaamaan kukaan, ei oma valmentaja tai kukaan ulkopuolinen”

  2. 2

   (Mies)taiteilijat ovat kohdelleet muita törkeästi yli kahdensadan vuoden ajan, ja saaneet kaiken anteeksi – mikä muuttui vuodessa?

   Tilaajille
  3. 3

   Kansaansa kiduttava hirmuvaltio hukkui hetkeksi kansainväliseen ihailuun ja kehuun: katsokaa Pohjois-Korean prinsessan pisamia ja kaunotarten armeijaa

  4. 4

   Olen typerys, jota uhkaa varattomuus

  5. 5

   Wired: Sukellusvenemurhasta epäilty Peter Madsen oli kertonut täsmällisesti murhafantasioistaan seksikumppanilleen ennen tekoa

  6. 6

   Joensuulaisesta keskustanuoresta tuli rockin mystinen kulttilaulaja, jonka huumeet ja hulluus ajoivat kuolemaan – Jouni Mömmö oli liikaa myös Sielun veljille

  7. 7

   Maailmalla kohistaan nyt ”järisyttävältä” tuntuvasta uudesta orgasmista, mutta mikä ihme on kohdunkaula­orgasmi? Selvitimme

  8. 8

   Pohjois-Korean cheerleaderien ei kannata harkitakaan kisojen aikana loikkaamista, sanoo vuonna 2006 loikannut entinen cheerleader

  9. 9

   Uusi rasismi vaihtoi rodun kulttuuriin

  10. 10

   Vähenevä kiinnostus lastenhankintaan näkyy myös adoptiohakemuksissa – hakijat ovat niin vanhoja, että eivät voi toivoa pientä lasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pystytkö tähän hyppyyn? Jos et, kannattaa huolestua – ”Kolmi­kymppisenä on viimeinen hetki ruveta kuntoilemaan”

   Tilaajille
  2. 2

   Viime keväänä Zakarie Ali oli töissä Sörnäisten Alepassa, kun lippispäinen mies teki kahvihyllyllä yllättävän ehdotuksen – nyt 19-vuotias suomalainen on maailman kysytyimpiä muotinäytösmalleja

   Tilaajille
  3. 3

   Ihmiset pitävät lämpimänä jopa viittä ”varasuhdetta” siltä varalta, että parisuhde päättyisi – koskee niin sinkkuja kuin varattuja

  4. 4

   Onko puolisosi taipuvainen syrjähyppyyn? Tutkijat löysivät tiedostamattomia tapoja, jotka paljastavat alttiuden pettämiseen

  5. 5

   Maailmalla kohistaan nyt ”järisyttävältä” tuntuvasta uudesta orgasmista, mutta mikä ihme on kohdunkaula­orgasmi? Selvitimme

  6. 6

   Pääsin neljässä viikossa bikinikuntoon – näillä tehokkailla ohjeilla

  7. 7

   ”Haluaisin suojella ihmisiä siltä, etteivät he itse mokaisi omia suhteitaan”, sanoo kokenut parisuhdekouluttaja, ja kertoo viisi olennaista rakastamisen taitoa

   Tilaajille
  8. 8

   Kilohinta neljä miljardia euroa – Suomen arvokkainta vientituotetta tehdään espoolaisen toimistotalon uumenissa

  9. 9

   Sissikoulutus on rankinta mitä armeija tarjoaa, mutta Jaakko Pessinen vain lihoi – miten selittyy mies, joka reuhtoo 45 vuotta metsässä ilman sairaspäiviä ja kaataa traktorin paljain käsin?

   Tilaajille
  10. 10

   Naisleijonissa kuohuu, tähtihyökkääjältä Jatkoajassa suoraa puhetta: ”Meidän kisoja ei tule pilaamaan kukaan, ei oma valmentaja tai kukaan ulkopuolinen”

  11. Näytä lisää