Sunnuntai    |   Kolumni

Omatkaan eivät innostu Vanhasesta – hän yrittää muuttaa tilanteen puhumalla Afrikasta

Näytetään, että kannatus ei jää kahteen prosenttiin! julistaa presidenttiehdokas Matti Vanhanen.

Vaalijuhlan väki puhkeaa raivoisiin suosionosoituksiin. Ne kestävät pitkään, yleisö nousee oikein seisomaan.

Tilanne on hätkähdyttävä.

Ei siksi, että keskustaväki osoittaa seisten suosiotaan puolueensa presidenttiehdokkaalle. Se on peruskauraa, kun ollaan keskustan tilaisuudessa Oulussa, keskustalaisuuden sydänmailla. Vaalijuhlan alkuun on kajautettu Kymmenen virran maa, Pohjois-Pohjanmaan maakuntalaulu.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hätkähdyttävä on se luku: kaksi prosenttia. Kaksi! Niihin lukemiin Matti Vanhasen kannatus on jumahtanut presidentinvaalien kannatuskyselyissä.

Kaksi prosenttia on todella vähän. Onhan Vanhanen entinen pitkäaikainen pääministeri, joka on käynyt presidenttikampanjaa jo puolitoista vuotta.

Sitä paitsi keskusta oli viime eduskuntavaaleissa maan suurin puolue. Kaksi prosenttia on puolet piskuisen kristillisdemokraattisen puolueen kannatuksesta.

Pohjankartanon koulun juhlasalissa keskiviikkona järjestetyn vaalijuhlan tarkoitus oli innostaa keskustalaisia kampanjoimaan Vanhasen puolesta. Heidän pitäisi ”puhua naapurille”, ”jakaa esitteitä”, ”kirjoittaa yleisön­osastoon” ja ”somettaa”.

Tai ylipäätään edes äänestää Vanhasta.

Se ei ole nyt itsestäänselvyys. Kyselyiden mukaan 70 prosenttia keskustalaisista aikoo äänestää presidentiksi Sauli Niinistöä.

Keskustan puheenjohtaja, pääministeri Juha Sipilä nousee lavalle. Häntä ei ole juuri näkynyt Vanhasen tilaisuuksissa, mutta kampanjan kahden viimeisen viikon aikana hän kuulemma aikoo olla tiiviimmin mukana.

Puheessaan Sipilä vetoaa keskustalaisten puolueuskollisuuteen. Hänen mukaansa puolueilla on merkitystä presidentinvaaleissakin. ”Ääni ehdokkaalle on aina ääni myös puolueelle”, Sipilä sanoo.

Tämä koskee hänen mukaansa myös niitä ehdokkaita, jotka ovat valitsijayhdistyksen ehdokkaana. ”Koska heilläkin on puoluetausta”, Sipilä sanoo.

Tällä hän viittaa Niinistöön. Vaikka Niinistö on valitsijayhdistyksen ehdokas, keskustalaiset mieluusti korostavat hänen kokoomustaustaansa.

Mutta näissä vaaleissa on toinenkin valitsijayhdistyksen ehdokas: Paavo Väyrynen, keskustan kunniapuheenjohtaja.

Hänestä ei Pohjankartanossa halua puhua kukaan mitään.

Aiemmin keskiviikkona kävin kuuntelemassa Väyrysen tilaisuutta Oulun pohjoispuolella Iissä.

Nätteporin kansalaisopiston auditoriossa Väyrynen piti tutun jeremiadinsa, josta ison osan vei Sauli Niinistön haukkuminen. Väyrysen mukaan Suomessa on käynnissä ”oikeistopuhuri”.

Väyrynen vertasi tilannetta vuoden 1937 presidentinvaaleihin. Niissä vaaleissa kokoomuksen P. E. Svinhufvud haki jatkokautta, mutta maalaisliiton Kyösti Kallio päihitti hänet Sdp:n tuella.

Väyrynen näkee selvästi itsensä Kyösti Kalliona. Siitäkin huolimatta, että Kallio on jäänyt historiaan sovittelevana ja rakentavana presidenttinä.

Ii on vahvasti keskustalainen kunta. Kuntavaaleissa keskusta sai 46 prosenttia kunnan äänistä.

Väyrystä oli tullut kuulemaan kansalaisopistolle kolmisenkymmentä kuulijaa. Eräs paikallinen taustoitti, että yleisön joukossa oli kyllä keskustalaisia – mutta ei yhtään nykyistä valtuutettua.

Väyrynen kertoi yleisölle, että Sauli Niinistön kannatusluvut eivät pidä paikkaansa.

Hän perusti näkemyksensä siihen, että ”yli kaksi kolmasosaa suomalaisista vastustaa Niinistön poliittista linjaa”.

Koska Väyrynen puheessaan haukkui median faktantarkastajat, en malttanut olla kysymättä, mihin tuo kaksi kolmasosaa perustuu.

Väyrysen mukaan luvun taustalla on yhdistelmä kyselyistä, joissa on selvitetty suomalaisten näkemyksiä Nato-jäsenyydestä, eurosta, liittovaltiokehityksestä ja maahanmuuttopolitiikasta.

Kiinnostaisi kuulla, miten mielipidetutkimusten tuloksia yhdistellään, mutta Väyrysen piti kiiruhtaa jo seuraavaan vaalitilaisuuteen. Sitä paitsi ei politiikka ole matematiikkaa – se on politiikkaa.

Palataan siis Vanhasen vaalijuhlaan Ouluun. Vanhanen kertoo puheessaan olleensa uransa aikana ehdolla parissakymmenissä vaaleissa. ”Tämä on minulle niistä kaikista tärkein”, Vanhanen sanoo.

Ai?

Se tarkoittaisi, että nämä presidentinvaalit olisivat Vanhaselle tärkeämmät kuin esimerkiksi vuoden 2007 eduskuntavaalit, joissa hän johti keskustan pääministeripuolueeksi.

Pääministeri on Suomen suurin vallankäyttäjä. Perustuslakiuudistusten myötä presidentistä on tullut yhä enemmän seremoniavirka.

Sen verran pontevasti Vanhanen kuitenkin lavalla puhuu, että presidentinvaalien merkityksen korostaminen ei taida olla pelkkä retorinen temppu, jolla houkutellaan keskustaväkeä vaalityöhön.

Hän vaikuttaa olevan ihan tosissaan.

”Suomella on presidenttien suhteen ollut hyvä herra- ja rouvaonni”, Vanhanen sanoo. Vanhasen mukaan Suomella on tähän asti ollut aina kulloiseenkin aikaan sopiva presidentti. Presidentti on kansakunnan symboli, johon tiivistyy jotain keskeistä juuri siitä ajasta.

Vanhanen vieläpä kehuu Sauli Niinistön suoriutuneen hyvin kaudestaan.

”Mutta nyt ei valita presidenttiä kuudeksi menneeksi vuodeksi, vaan kuudeksi tulevaksi vuodeksi”, Vanhanen sanoo.

Vanhasen viesti on siis se, että juuri häneen tiivistyy jotain olennaista Suomen kuudesta seuraavasta vuodesta.

Ongelma on se, että aika harva muu näkee Vanhasen näin.

Vanhanen on toki osaava poliitikko. Hän on tuttu ja turvallinen. Hämäräksi on kuitenkin jäänyt se, mitä uutta hän tarjoaa.

Miten hänen ulkopoliittinen linjansa eroaa esimerkiksi Sauli Niinistön linjasta?

Keskustanuorten edustaja kysyy juuri tästä. Mitä keskustalaisten pitää vaalikentillä vastata niille äänestäjille, jotka kysyvät, miksi pitäisi vaihtaa presidenttiä, kun Niinistö on kuitenkin selvinnyt ihan hyvin.

”Mitä sinulla on tarjota nuorille?” keskustanuori kysyy.

”Afrikka”, Vanhanen vastaa. Hän kertoo tarkoittavansa globaalimpaa otetta ulkopolitiikkaan. Vanhanen listaa maailman vitsauksia: Afrikan väestönräjähdys, ilmastonmuutos, peltomaan väheneminen.

Yleisö taputtaa. Ysiluokkalaiset nousevat lavalle laulamaan J. Karjalaisen Sankarit: Me ollaan sankareita kaikki.

Sipilä ja Vanhanen kukitetaan.

”Vanhanen on parantanut juoksuaan”, arvioi joku keskustalainen tilaisuuden jälkeen Pohjankartanon pihalla. ”Ehkä en äänestäkään Väyrystä.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Aleksiina Joki, 32, pani Tampereella myyntiin 5-kerroksisen, linnamaisen ”jetset-tornin” – ”Kun soitan öisin flyygeliä ja laulan ystävilleni, kukaan ei tule valittamaan”

  2. 2

   Lapissa olisi työpaikkoja tarjolla mutta tekijöitä ei löydy – Maailmankuulun iglukylän piti sulkea uusi ravintola ja matkamuistomyymälä

  3. 3

   Mikolla oli kaunis perhe, upea ura, iso talo ja paha olo – Oli tylyä herätä tajuamaan, että koko elämä oli rakennettu kulissiavioliiton ympärille

   Tilaajille
  4. 4

   Alakoululaisen nerokas Snapchat-kikka käräytti kännykkävarkaat Helsingin Konalassa – johdatti poliisit kioskin luokse, josta epäillyt löytyivät

  5. 5

   Hollywoodissa pitää asua kaksi vuotta ennen kuin saavuttaa mitään, sanottiin Ismo Leikolalle – Kaksi vuotta muuttonsa jälkeen hän pani Conan O’Brienin nauramaan

  6. 6

   Sauli Niinistö hiiltyi täydellisesti – tästä oli kyse, kun istuva presidentti otti yhteen Pekka Haaviston kanssa

  7. 7

   Putouksen uusi hahmo Tanhupallo on surullisen osuva – aikuisen läsnäolon puute, liikku­mattomuus ja liiallinen ruutuaika näkyvät juuri näin lapsen elämässä

  8. 8

   Pasilan väliaikaisesta asemasta tuli 40 000 ihmisen jokapäiväinen ”luistinrata” – asemalla on niin liukasta, että hiekoitushiekkaa joudutaan syytämään jopa sisätiloihin

  9. 9

   Emmi Peltosen paljon keskustelua aiheuttanut olympiapaikka varmistui – Mika Kojonkoski sekoili kilpakumppanin nimen kanssa

  10. 10

   Jäätävää sade aiheuttaa ongelmia liikenteessä – Finnair perunut lentojaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sauli Niinistö hiiltyi täydellisesti – tästä oli kyse, kun istuva presidentti otti yhteen Pekka Haaviston kanssa

  2. 2

   Ismo Leikola veti Conan O’Brienin ohjelmassa viiden minuutin esityksen – ja se oli pyllystä

  3. 3

   Mikolla oli kaunis perhe, upea ura, iso talo ja paha olo – Oli tylyä herätä tajuamaan, että koko elämä oli rakennettu kulissiavioliiton ympärille

   Tilaajille
  4. 4

   Presidentti Niinistö tuohtui Haavistolle aktiivi­mallia koskevasta arvostelusta, mutta kumpi oli oikeassa? HS seurasi Sanoma­talon vaali­tenttiä ja tarkisti ehdokkaiden väitteet

  5. 5

   Sisarusten ikäeron pitäisi olla vähintään kaksi ja puoli vuotta – Liian lyhyet synnytysvälit lisäävät nykyisin terveysriskejä, sanoo professori

  6. 6

   Rautaisen tahdonvoiman salaisuus selvisi: itsekuri toimii niillä, joilla on oikeat uskomukset

  7. 7

   Romanikulttuurin tavat vaikeuttavat yhä monien asunnon saantia – Paikallisilta suvuilta saatetaan kysyä muuttolupa konfliktien välttämiseksi

  8. 8

   Tubettaja pyysi päästä ilmaiseksi hotelliin näkyvyyttä vastaan ja joutui lokaviestien kohteeksi – Tästä on kyse blogimaailmaa kuohuttaneessa tapauksessa

  9. 9

   Kalliovuorten erakko muutti 70-luvulla hataraan tönöön, josta hän taisteli skunkin kanssa – nyt Billy Barrilla on koossa kullanarvoinen aineisto ilmastonmuutos­tutkijoille

   Tilaajille
  10. 10

   Ravintola laskutti turisteilta 1 100 euroa kala-annoksesta, kolmesta pihvistä ja vedestä Venetsiassa – pormestari lupaa puuttua vedätykseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi lihon, vaikka syön surkean vähän, pohtii moni laihduttaja – Ilmiölle on usein selitys, mutta sitä on vaikea hyväksyä, sanovat asiantuntijat

   Tilaajille
  2. 2

   ”Vartioimattomat takit viedään, jos niissä ei ole luteita” – Canada Goose -takkeja varastetaan kymmeniä vuodessa pääkaupunki­seudulla

  3. 3

   Sauli Niinistö hiiltyi täydellisesti – tästä oli kyse, kun istuva presidentti otti yhteen Pekka Haaviston kanssa

  4. 4

   Mitä leposyke kertoo kunnosta ja milloin pitäisi huolestua? Asiantuntijat kumoavat myytit ja kertovat, mitä jokaisen omasta terveydestään kiinnostuneen pitäisi sykkeestä tietää

   Tilaajille
  5. 5

   51-vuotias nainen jäi kiinni Helsinki-Vantaalla kaksi kiloa huumeita matkalaukussaan – ”Nainen on ihan tosidiilissä 20 000 euroa”, viestitteli hätääntynyt välittäjä ja paljasti itsensä

  6. 6

   Ismo Leikola veti Conan O’Brienin ohjelmassa viiden minuutin esityksen – ja se oli pyllystä

  7. 7

   Suomalaistytöt imevät nyt elämänoppia kirjoista, joiden tekijän oma elämä oli suurta valhetta – Päiväkirjat paljastavat suursuositun kirjailijan eläneen perhehelvetissä ja päätyneen äärimmäiseen tekoon

  8. 8

   Asteekkien 500 vuoden takainen joukkotuhon syy selvisi

  9. 9

   Älykäs ja herkkä ihminen kokee muita helpommin yksinäisyyttä – yksinäisyyden tunteen voi päihittää, sanoo asiantuntija ja antaa viisi neuvoa

   Tilaajille
  10. 10

   Satu Söderström sanoi menevänsä tanssileirille, kun hän lähti kuvaamaan pornoelokuvaa – nyt ex-pornotähti on seksologi, joka patistaa suomalaisia lopettamaan aristelun sängyssä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Aleksiina Joki, 32, pani Tampereella myyntiin 5-kerroksisen, linnamaisen ”jetset-tornin” – ”Kun soitan öisin flyygeliä ja laulan ystävilleni, kukaan ei tule valittamaan”
  3. Oikeusministeriö: Valtakunnansyyttäjä Matti Nissinen pitäisi erottaa – ”Ei edellytyksiä jatkaa tuomion jälkeen”
  4. Jäätävää sade aiheuttaa ongelmia liikenteessä – Finnair perunut lentojaan
  5. Emmi Peltosen paljon keskustelua aiheuttanut olympiapaikka varmistui – Mika Kojonkoski sekoili kilpakumppanin nimen kanssa
  6. Lapissa olisi työpaikkoja tarjolla mutta tekijöitä ei löydy – Maailmankuulun iglukylän piti sulkea uusi ravintola ja matkamuistomyymälä
  7. Thaimaan vaalit siirtyvät toden­näköisesti ensi vuoteen, vaikka juntta lupasi ne marraskuulle – Sanomalehti perusti vaalilaskurin auttaakseen pääministeriä pysymään kerrankin lupauksessaan
  8. Pasilan uuteen Tripla-kauppakeskukseen tulee virolainen elokuvateatteri ja seurakuntakeskus – aukeaa ensi vuoden lopulla, 70 prosenttia liiketilasta vuokrattu
  9. Millaista hoitoa kuoleva läheisesi sai elämänsä viime hetkillä? HS tekee juttua, kerro kokemuksesi
  10. #MeToo, #TimesUp ja #OscarsSoWhite ovat saamassa aikaan todellista muutosta – kuohunta tasa-arvon ympärillä näkyy Oscarien ehdokkuuksissa
  11. ”Olen aina miettinyt, miten asiat voisi tehdä toisin”, sanoo musiikkimajuri Raine Ampuja, jonka keksinnöstä syntyi muun muassa Linnan juhlien viihdeorkesteri Kaartin Combo
  12. Näytä lisää