Pääkaupunkiseudun ainoa ulkolatu on Espoon Oittaalla – salaisuus piilee Bodominjärvessä

Etelässä on ollut surkea lumitalvi. Siksi pääkaupunkiseudun hiihdonhimoiset ovat pakkautuneet Espoon Oittaalle. He kiertävät 1,4 kilometrin lenkkiä jonossa. Ruuhkan välttääkseen ladulle on tultava aamukuudelta.

Hiihtoasuun pukeutunut Jorma Kainulainen syö seisaallaan jugurttia paritalon keittiössä Malminkartanossa. Kun aamiainen on lusikoitu, Kainulainen raaputtaa autonsa ikkunat jäästä ja pakkaa takakonttiin monot, sukset ja työvaatteensa.

Kainulainen on 40-vuotias it-konsultti, perheenisä ja himoliikkuja. Hiihto on yksi hänen lempilajeistaan, mutta sen harrastaminen on ollut tänä talvena pääkaupunkiseudulla toistaiseksi hyvin haastavaa.

Onneksi on Oittaa.


Terminen talvi on taas antanut odottaa itseään eteläisimmässä Suomessa. Sen katsotaan alkavan silloin, kun vuorokauden keskilämpötila laskee pysyvästi nollan alapuolelle. Koska sää on ollut paitsi leuto myös sateinen, pääkaupunkiseudulla on tänä talvena voinut toistaiseksi hiihtää muutamaa lumista poikkeuspäivää lukuun ottamatta vain kahdessa paikassa: Kivikon hiihtohallissa ja Espoon Oittaalla.

Pakkasten puutteessa lunta ei ole voitu tehdä edes lumitykeillä. Lumisina talvina Paloheinässä on parhaimmillaan käynyt satojatuhansia hiihtäjiä, mutta tänä talvena latuja on päästy tekemään vasta nyt. Sama tilanne on Vantaan Hakunilassa.

Kivikossa kertahiihto maksaa 14 euroa, mutta Oittaalla saa hiihtää ilmaiseksi luonnon keskellä. Siksi kymmenientuhansien harrastajien paine on kohdistunut Oittaalle. Espoon kaupungin hoitamaa 1,4 kilometrin lenkkiä on kiertänyt tuhansia hiihtäjiä päivittäin: kuntoilijoita, kilpahiihtäjiä, hiihtoa opettelevia lapsia.

Viikonloppuisin väkeä on ollut kuin Kehä I:n aamuruuhkassa, muutaman metrin välein. Turhautuneet himohiihtäjät ovat välillä suksineet kieltomerkeistä välittämättä lumitykkien seassa.

Ruuhkia välttääkseen pitää tulla hiihtämään aamuvarhaisella tai jopa yöllä. Oittaan lyhyt latu on ollut vuorokauden ympäri silmittömän kulutuksen kohteena.

Pääkaupunkiseudulla on kärvistelty, mutta vain sadan kilometrin päässä Hollolassa on saatu nauttia joulusta lähtien huippukuntoisista laduista. Viime sunnuntaina 37-vuotias hollolalainen erityisluokanopettaja Satu Lehikoinen lähti taas hiihtolenkille lähestulkoon kotioveltaan. Lenkin jälkeen Lehikoinen julkaisi tviitin: ”Hiihto on parasta mitä talvella voi tehdä sukset jalassa.”

Lehikoinen kertoo huomanneensa, että tänä talvena Hollolassa on ollut tavallista enemmän hiihtoturisteja, joista useimmat tulevat pääkaupunkiseudulta. Valkoinen Suomi alkaa tällä hetkellä suunnilleen Salpausselän korkeudelta.

Hollolassa lähes kaikki hiihtävät. Lehikoisen viisivuotiaan tyttären päiväkotiryhmäkin on jo käynyt laduilla. Kun Lehikoinen kysyi tyttäreltään, mikä hiihtämisessä on niin kivaa, tytär vastasi: ”Hiih­täessä voi antaa ladun vaan viedä.”

Lehikoinen on tyypillinen tapaus: kuntoileva nainen, joka on löytänyt hiihdon hurman tauon jälkeen. Lehikoinen sanoo tuntevansa useita kohtalotovereita.

”Hiihdossa viehättää helppous. Ei tarvitse katsoa kelloa, ei ole jumppa-aikatauluja. Luonnossa liikkuminen rentouttaa, ja hiihtäminen on hyvää vastapainoa ruuhkavuosille”, Lehikoinen sanoo.

Kun Suomen Latu järjesti viime syksynä rullahiihto tutuksi -kurssin, osallistujista 80 prosenttia oli naisia. Hiihdon uusi suosio naisten parissa on osa megatrendiä, jossa korostuvat hyvinvoinnin tavoittelu, liikuntabuumi ja luontoelämykset. Nyt ei haluta enää massamaratonille, vaan yksin metsäladulle.

Hiihdon kasvanut suosio ja uudenlainen harrastajaprofiili näkyvät myös Latutilanne-nimisellä Facebook-sivulla. Viidessä vuodessa sitä on ryhtynyt seuraamaan yli 23 000 ihmistä. Hiihtoharrastajat jakavat tietoa latujen kunnosta eri puolilla Suomea.

Latutilanteen perustajiin kuuluvan toimittaja-ohjaaja Axa Sorjasen mukaan 35–45-vuotiaat naiset ovat suurin ryhmä. ”Nuoret ja työikäiset naiset ovat ihan toisella tavalla lähteneet mukaan”, Sorjanen sanoo.

Hiihdon suosiota on siivittänyt välineiden kehitys. Pitopohjasuksia on joka lähtöön: nanoa, optigrippiä, zeroa ja skiniä eli karvapohjaa. Hiihtolenkki ei enää edellytä heilumista silitysraudan kanssa kellarissa.

Sorjanen on huolissaan siitä, että huonojen talvien myötä hiihto lakkaa olemasta lähiliikuntalaji.

”Hiihdosta on tulossa suorituspaikkaurheilua. Esimerkiksi Oittaa on todella huonojen julkisten kulkuyhteyksien päässä. Hiihtäminen vaatii henkilöauton. Syntyy sosiaalinen leikkuri: jos ei ole varaa autoon, ei ole varaa hiihtää.”

Tänä talvena Latutilanne on perustanut Facebook-ryhmän kimppakyytejä varten. Keskusteluissa on jaettu vinkkejä tykkilumella toimivasta voitelusta. Kommentit vilisevät omalaatuisia koodeja, jotka kuulostavat hävittäjäkoneiden malleilta: Star F 15 ja F 30, Rex TK-29, Swix FC78. Ne viittaavat kuitenkin erilaisiin fluoripulvereihin, jotka lisäävät luistoa.

Sorjasen mielestä huonoista lumitalvista huolimatta hiihto voisi pysyä kaikkien lajina esimerkiksi niin sanotun säilölumen avulla. Se tarkoittaa edellisen talven lumien säilömistä sahanpuruihin. Sorjasen mielestä pääkaupunkiseudun kunnat voisivat yhteistyössä tehdä säilölumesta kerralla esimerkiksi yhden kunnollisen viiden kilometrin ladun, ei muutamaa nihkeää kilometrin pätkää. Luontevin paikka ladulle olisi Sorjasen mielestä Paloheinä tai Leppävaara, joihin on julkisen liikenteen yhteydet.

Suhteessa harrastajamääriin julkiset panostukset hiihtoon ovat hyvin vähäisiä, Sorjanen huomauttaa.


Kello 6.28 Jorma Kainulainen kääntää Škoda Octaviansa Oittaan ulkoilualueen parkkipaikalle Bodominjärven rantamilla Espoossa. Parkissa on viisi autoa.

Edellisenä iltana Kainulainen on varmistanut Latutilanteen Facebook-ryhmästä, onko Oittaan latu varmasti auki. On se, tosin vain 750 metrin pätkä. Se riittää, sillä Kainulainen aikoo nyt hiihtää vain kevyen aamulenkin ennen työpäiväänsä.

Hän kopistelee lumet monoistaan ja sujahtaa ladulle. Tyyli on vapaa.

Ladun varressa puita koristaa edellisenä yönä satanut kevyt viti. Mittari näyttää lupaavasti –7 astetta, mutta pakkasesta huolimatta ilmassa leijailee alijäähtynyttä vettä. Pisarat eivät tipu taivaalta, vaan ne pöllyävät neljän massiivisen lumitykin sadoista suuttimista. Oittaan ylälenkillä, jossain tuolla metsän keskellä jyskyttää lisäksi kolme tykkiä.


Kas: siinä asteleekin sopivasti Oittaan lumitykkipatteriston komentaja Petri Forsman. Hän on Espoon liikuntatoimen laduista vastaava aluetyönjohtaja. Koska luonto ei ole hoitanut osuuttaan, Fors­manin johtama Espoon kahdeksan hengen latupartio on tehnyt töitä 12 tunnin vuoroissa aamukahdeksasta iltakahdeksaan ja illasta taas aamuun.

Tänä aamuna Forsmanilla on itsellään takana jo kokonaisen vuorokauden mittainen työvuoro, jonka aikana hän on torkkunut puoli tuntia sohvalla. Nyt on tykitettävä lunta, sillä pääkaupunkiseudulle on vihdoin saatu edes pikkupakkaset. Yön urakka alkaa olla takana, joten Forsman ehtii kertoa, miksi juuri Oittaalla on parhaat olosuhteet tehdä lunta.

Oittaan suurin salaisuus on Bo­dominjärvi. Järvivesi on jo valmiiksi kylmempää kuin esimerkiksi Leppävaarassa tai Paloheinässä käytettävä vesijohtovesi. Mitä kylmempi vesi, sitä helpompi siitä on tehdä tykillä lunta. Toinen etu on Bodominjärven veden humuspitoisuus.

”Likaisesta vedestä tulee helpommin kestävämpi lumikide”, Forsman sanoo.

Hän esittelee pumppuaseman, jonka alla on Bodominjärven vettä. Pumppuasemalta vesi johdetaan ladun vesijohtojärjestelmään.

Sen ansiosta lumitykkejä voidaan Oittaalla käyttää myös metsän keskellä toisin kuin useimmilla muilla laduilla, joissa pellolle tykitetty lumi pitää vielä kuljettaa ja levittää ladulle.

Lumitykkiin johdetaan vettä korkealla paineella. Tykissä on kompressori, jonka luoma ilmanpaine hajottaa veden pieniksi pisaroiksi. Tykki ampuu vesipisarat kymmenien metrien päähän, ja pakkasilman kanssa reagoidessaan pisarat muuttuvat lumikiteiksi.

Mitä kovempi pakkanen, sitä enemmän syntyy keinolunta. Paras lumi syntyy, jos tykillä voidaan ampua ylöspäin. Metsässä se ei noin vain onnistu sähkölinjojen takia.

Oittaalla ladunteko aloitettiin itsenäisyyspäivänä. Heikkojen pakkasten takia tykitetty pohja jäi ohueksi, joten sitä piti paikkailla jäähalleista kerätyllä höyläyshileellä. Sitä on Forsmanin mukaan kuskattu Oittaan laduille 70 kuormallista.

Forsmanin urakka on tämän vuorokauden osalta päättymässä. Hän aikoo lähteä vielä vuoronsa jälkeen Hakunilaan katsomaan, miten vantaalaiset kollegat ovat onnistuneet omassa tykitysurakassaan. Hakunilassakin lunta on tehty viikon ajan kellon ympäri, jotta ladut ovat kunnossa kuluvan viikonvaihteen SM-hiihtoja varten. Maanantaina ne avataan harrastajille.


Oittaan ladun kello näyttää 7.20. Jorma Kainulainen kaartaa pois ladulta. Sykemittari näyttää, että hän on hiihtänyt 14 kilometriä. Kainulainen ei näytä edes hikiseltä. Hän nousee autoonsa ja suuntaa kohti Pitäjänmäellä sijaitsevaa työpaikkaansa.

”Latu oli tosi hyvässä kunnossa. Nyt lumi luisti oikeasti, ja oli helppo hiihtää. Ei tuntunut tahmealta. Siksi meni hyvää vauhtia.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kymmenien työntekijöidensä julmasta johtamistavasta kritisoima Tukholman teatterin johtaja teki itsemurhan

  2. 2

   Jari Aarnio haluaa päästä vapaaksi – Perustelut: Menettää tutkintavankina oikeuden siviilitöihin, opiskeluun ja lomiin

  3. 3

   24-vuotias koripalloilija Henri Kotavuo löydettiin kotoaan kuolleena

  4. 4

   ”Minusta tehtiin pornonäyttelijä”, Matleena Kuusniemi syytti Aku Louhimiestä A-Studion keskustelussa – Louhimies pyysi monta kertaa anteeksi toimintaansa

  5. 5

   Joku muu voi käyttää Spotify-tiliäsi salaa – Tarkista kuuntelu­historiasi ja tiliisi yhdistetyt laitteet

  6. 6

   ”Isisin sotilaana” itseään pitänyt marokkolainen luuli Suomen lähettäneen sotilaita Syyriaan ja toivoi Isisin ottavan iskun nimiinsä – HS käy läpi esitutkintamateriaalia

  7. 7

   ”Join aamulla mehua” ja muut selitykset koululaisten minimaalisille lounaille – kuvat näyttävät, miten pienillä annoksilla osa lapsista yrittää pärjätä koulupäivän

   Tilaajille
  8. 8

   Miksi Katajanokalla puretaan vain 40 vuotta vanha kerrostalo? 1970-luvun rakentaminen on purkuvimman kourissa, sanoo kaupunginmuseon arkkitehti

  9. 9

   Pahimmin koukuttavia pelikoneita on Suomessa eniten köyhien asuinalueilla – Ero alueiden välillä jopa sata prosenttia, tutkijat huomasivat

  10. 10

   Tiede on vahvistanut sen, minkä meditoijat ovat tienneet jo vuosia: oikein hengittämällä voi oikeasti parantaa oloa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Minusta tehtiin pornonäyttelijä”, Matleena Kuusniemi syytti Aku Louhimiestä A-Studion keskustelussa – Louhimies pyysi monta kertaa anteeksi toimintaansa

  2. 2

   Kuoleman portilla käyneet kertovat väreistä, valoista ja kuolleista tuttavista – nyt myös tutkijoilla alkaa olla käsitys siitä, mitä rajalla tapahtuu

   Tilaajille
  3. 3

   Mies tulee vastaanotolle ja valittaa närästystä, vaikka tietää, että kyse voi olla jostakin vakavammasta – Lääkärit kertovat, mitä oireita suomalaiset salailevat vastaanotolla, vaikka ei kannattaisi

  4. 4

   Nyt puhuvat alistamisesta syytetyn ohjaajan elokuvissa olleet naisnäyttelijät – Vera Kiiskinen: ”Kyseenalaistan Aku Louhimiehen työmetodit sekä suhtautumisen naisiin ylipäätään”

  5. 5

   Suihkuun sammunut voi aiheuttaa ison vesivahingon – ongelmaan on helppo ja halpa ratkaisu, ja se on tuttu uimahalleista

  6. 6

   24-vuotias koripalloilija Henri Kotavuo löydettiin kotoaan kuolleena

  7. 7

   Asiakkaalle kuittaileva työntekijä jätti ravintolakriitikolle suuhun pahan maun – muuten uusittu Latva tarjoaa kekseliäisyyttä ja hyviä makuja

  8. 8

   Hallitus esittää sähköpyörän hankintaan 400 euron tukea – muutos voimaan pikavauhtia

  9. 9

   Suomen elokuvaohjaajaliiton johtaja: Aku Louhimies on ylittänyt rajoja, joita ei pidä ylittää –”Hyvin poikkeuksellista”

  10. 10

   ”Join aamulla mehua” ja muut selitykset koululaisten minimaalisille lounaille – kuvat näyttävät, miten pienillä annoksilla osa lapsista yrittää pärjätä koulupäivän

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Psykoterapeutti Satu Pihlaja ei saanut mitään aikaan, kunnes yksi oivallus mullisti kaiken – nyt hän tekee väitös­kirjaa, harrastusten ohessa kahta tutkintoa ja kertoo, miten kuka tahansa voi kääntää kurssinsa

   Tilaajille
  2. 2

   Lauantaina päivystyksessä vielä puhuttiin ”kuin mies miehelle”, tiistaina turhaan apua hakenut Ilmari oli kuollut – Saako mieleltään sairas apua päivystyksestä?

   Tilaajille
  3. 3

   Useita koiria kuollut ja ihmisiä loukkaantunut koirahyökkäyksissä Heinolan seudulla – ”Koiranomistajia, joiden eläinhoivavietti tulisi suunnata hamstereihin”

  4. 4

   ”Liian älyllisen” tieteis­filmin teatteri­levitys peruttiin USA:n ulko­puolelta – nyt Netflixille ilmestynyt Hävitys on parhaita scifi­elokuvia vuosiin

  5. 5

   Meri Werkkomäki häpesi itseään, elämäänsä, isän juomista ja sitä, että jäi väärällä hetkellä kotiin leipomaan – Sitten hän päätti lopettaa häpeämisen ja alkoi kertoa rumasta seksistä nololla nimellä

   Tilaajille
  6. 6

   Suomalaiset on lellitty ruokakaupoissa pilalle

  7. 7

   Kuoleman portilla käyneet kertovat väreistä, valoista ja kuolleista tuttavista – nyt myös tutkijoilla alkaa olla käsitys siitä, mitä rajalla tapahtuu

   Tilaajille
  8. 8

   USA:n hävittäjän kuvaamalla videolla näkyy nopeasti lentävä tunnistamaton kohde – CNN: Pentagonilla ehkä laajalti vastaavaa materiaalia

  9. 9

   Ravintolan perustanut Hanan Sneih, 24, on yksi kahdeksasta Suomessa kielteisen turva­paikka­päätöksen saaneesta syyrialaisesta – ”Olen täydellisen pettynyt tähän systeemiin”

  10. 10

   ”Minä muutin Suomeen ja olen onnellinen kuin sika sonnassa” – Näin maailmalla kommentoidaan Suomen ykkössijaa onnellisimpien maiden vertailussa

  11. Näytä lisää