Sunnuntai

Thaimaassa naisen tulee palvella miestä, mutta seksityö on silti moraalisesti paheksuttua – Suomen thaiyhteisön voimanainen Vanitsri Tirkkonen kertoo kulttuurierosta

Maksullinen seksi kuuluu thaikulttuuriin ja siksi se on hyväksyttävää, sanoivat suomalaismiehet viikko sitten HS:n reportaasissa Phuketista. Suomessa toimivan thaiyhdistyksen toiminnanjohtaja Vanitsri Tirkkonen kertoo, että kulttuuriero on suuri, mutta seksiä myyvät naiset tuntevat silti häpeää.

Maassa maan tavalla. Näillä sanoilla Helsingin Sanomissa viime lauantaina (6.1.) haastatellut suomalaismiehet puolustivat Thaimaahan suuntautuvaa seksiturismia. Monia lukijoita hätkähdytti miesten väite siitä, että prostituutio kuuluisi jotenkin olennaisena osana thaimaalaiseen kulttuuriin.

Toiminnanjohtaja Vanitsri Tirkkonen The Finnish Thai Associationista huokaa toimistossaan Jätkäsaaressa. Vuonna 2002 perustettu yhdistys tarjoaa tietoa Thaimaan kulttuurista ja auttaa Suomeen muuttaneita thaimaalaisia sopeutumisessa. Tirkkonen toivoo, että Thaimaa tunnettaisiin Suomessa muustakin kuin seksiteollisuudestaan.

”Koko maailma ajattelee, että thaikulttuuri on pelkkää prostituutiota. Thainaiset kärsivät heihin liitettävästä seksityöntekijän leimasta”, Tirkkonen sanoo. Silti hän suostuu HS:n pyynnöstä kommentoimaan ilmiötä.

Tirkkosen mielestä prostituutiota on olemassa Thaimaassa, ”sillä naisten pitää selviytyä jotenkin”.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Hän tuntee useita thaimaalaisia seksityöntekijöitä, jotka ovat menneet nai­misiin suomalaisen asiakkaansa kanssa ja muuttaneet Suomeen. Kaikki ovat kotoisin maaseudulta köyhistä oloista. ”Heillä ei ole ollut mahdollisuutta opiskella ­kunnolla”, Tirkkonen kuvaa heidän taustaansa.

Prostituutiota pidetään Thaimaassa oikeutettuna ansaintakeinona, jos se kohentaa seksityöläisen perheen taloudellista asemaa ja parantaa yhteisön hyvinvointia. Silti se on moraalisesti paheksuttua. Kritiikki ei kohdistu seksin ostajiin, vaan siveettömyysrikkomukseen syyllistyviin prostituoituihin.

Ehkä juuri siksi Tirkkosen tuttavat eivät halunneet antaa haastattelua tähän artikkeliin edes nimettöminä. ”He häpeävät taustaansa”, Tirkkonen sanoo.

Paikalliset miehet ovat Thaimaassa suurin prostituoitujen asiakaskunta. Seksiä prostituoidun kanssa pidetään miehille kuuluvana hyödykkeenä, jonka kulut­taminen on hyväksyttyä. Bordellivierailuja pidetään jopa initiaatioriitteinä mie­hisyyteen, kirjoittaa Jenni Tuulensuu sosiaalietiikan pro gradu -työssään Naisen ihmisyys thaimaalaisen prostituution valossa.

Tirkkosen mukaan thaimiehet käyvät varsinkin hieromalaitoksissa, joissa on saatavilla seksuaalisia palveluita. Siinä mielessä prostituutio siis on jonkinlainen osa thaimaalaista kulttuuria, hän sanoo.

Sekin on Tirkkosen mukaan totta, että thaimaalainen sukupuoli- ja seurustelukulttuuri eroaa länsimaisesta. Avioliitot Thaimaassa eivät perustu länsimaiseen demokraattisen rakkauden ihanteeseen. Parisuhteet nähdään vaihtona.

”Kulttuurissamme naisten tulee perinteisesti palvella miehiä ja antaa heille tyydytystä. Palveluksien antaminen ei tarkoita pelkästään seksiä, vaan esimerkiksi hierontaa, ruoanlaittoa ja muuta hyvänä pitämistä. Siinä ei nähdä olevan mitään väärää. Mutta naiset odottavat, että miehet myös antavat jotain takaisin – rahaa tai vaikkapa omaisuutta.”

Toisaalta Tirkkonen huomauttaa, että myös thaimaalainen yhteiskunta on muuttumassa.

”Nykyään, kun monilla thainaisilla on hyvä koulutus ja he tienaavat omat rahansa, heidän ei enää tarvitse palvella miehiä.”

Ei Tirkkosenkaan tarvitse. Hän tuli Suomeen 1990-luvulla opiskellakseen Teknillisessä korkeakoulussa tietojenkäsittelytiedettä ja teollista johtamista. Hän on luotsannut yhdistystä alusta alkaen ja on toimitusjohtaja konsulttiyrityksessä, joka neuvoo thaimaalaisia ja suomalaisia yrityksiä.

Menestyksestään huolimatta hän on halunnut ihmissuhteissaan palvella miestä. Tirkkonen tietää, että se särähtää pohjoismaiseen tasa-arvoon tottuneeseen korvaan.

”Te suomalaiset naiset olette niin vahvoja! Mutta pidän palvelemisesta. Thaimaalaiset ovat onnellisia antaessaan muille asioita, joista nämä pitävät. Meille opetetaan, että jos antaa muille hyviä asioita, saa itsekin hyvää takaisin. Kyse on karmasta. Olemme buddhalaisia.”

Tirkkosen mielestä seksiteollisuudessa työskentelevät thainaiset ovat ”osittain uhreja”.

Hetkinen. Mitä se oikein tarkoittaa?

”Se on rankka ammatti, ja heillä pitäisi olla parempia mahdollisuuksia tienata. Joskus heitä kohdellaan huonosti.”

Mutta sekin on hänen mukaansa totta, että monet naiset valitsevat seksityön. Siitä kun maksetaan paremmin kuin muista kouluttamattomille sopivista matalapalkkatöistä, kuten siivoamisesta tai vaikkapa pikamuotiketjujen vaatteiden ompelemisesta.

Siitä, onko kyse kuitenkaan aidosti vapaasta valinnasta, voidaan keskustella. Monien tutkimusten mukaan syynä prostituutioon on välitön rahantarve ja resurssien – vaikkapa kodin – puute.

Mutta niitäkin thaimaalaisessa yhteiskunnassa on, jotka myyvät seksiä huvikseen, sanoo Tirkkonen. Niin myös Thaimaassa tavatut suomalaismiehet väittivät viikko sitten HS:n haastattelussa.

Tirkkosen mukaan jotkut thaimaalaiset opiskelijat etsivät itselleen vanhemman miehen – thaimaalaisen tai länsimaalaisen –, joka antaa heille rahaa ja lahjoja seuraa ja seksiä vastaan. Heitä ei kuitenkaan Thaimaassa pidetä seksityöläisinä.

”He eivät myy ruumistaan siksi, etteivät pystyisi elättämään itseään, vaan saavuttaakseen tietyn elämäntyylin, josta nauttivat: hankkiakseen merkkivaatteita, ostaakseen talon. Se on heidän oma valintansa. Tytön vanhemmat eivät aina tiedä totuutta rahojen alkuperästä, tai sitten he pitävät suunsa kiinni, koska tytär lähettää heillekin rahaa. Mielestäni tämä ei ole väärin, mutta toki käytäntöä voidaan kritisoida”, Tirkkonen sanoo.

Niin kutsutut harrasteprostituoidut ovat kuitenkin pieni vähemmistö.

Kun Vice-lehti haastatteli prostituoituja Pohjois-Thaimaassa sijaitsevassa Chiang Maissa vuonna 2015, nämä kertoivat työskennelleensä aiemmin muun muassa tehdastyöläisinä ja ompelijoina.

Etelä-thaimaalaisesta Chanthaburin kaupungista kotoisin oleva Lily Hermarratanarapong oli työskennellyt eri tehtaissa, kunnes kokeili seuralaisen työtä baarissa. Hänen tehtävänsä oli flirttailla asiakkaille, mutta ei harrastaa seksiä. Hermarratanarapong kertoi tienanneensa viikossa saman verran kuin kuukaudessa tehtaassa. Hän päätti ryhtyä myös seksityöhön, koska siitä sai vielä enemmän rahaa.

”Jos minulla ei oikeasti olisi valinnan mahdollisuutta, työskentelisin vaatetehtaassa”, hän sanoi lehdelle.

Kyse on joka tapauksessa vaihtoehtojen vähyydestä, mikä johtuu köyhyydestä ja koulutuksen puutteesta.

Vicen artikkelissa siteerattiin myös YK:n alaisen Kansainvälisen työjärjestön ILO:n Bangkokin-toimiston asiantuntijaa Richard Howardia, jonka mukaan vähemmän kuin joka kymmenes seksityöntekijä on Thaimaassa ihmiskaupan uhri eli pakotettu tai huijattu työhön.

Varmojen lukujen antaminen on kuitenkin hyvin vaikeaa, sillä niin prostituutiota kuin ihmiskauppaakin on vaikea tutkia. Kysymys on myös hyvin politisoitunut, ja niin seksinoston puolesta kuin sitä vastaan puhuvat tutkijat ja järjestöt esittelevät omia lukujaan aiheesta.

Seksin myymisen naisten omana valintana näkee tunnettu thaimaalainen Empower-järjestö, joka ajaa prostituoitujen oikeuksia. Järjestössä on 50 000 jäsentä. Sen mukaan seksityöläisten ajatteleminen uhreina on väärä luulo.

Yksi aktivisteista on Mai Chantha, joka ennen prostituoiduksi ryhtymistään työskenteli muun muassa leipomossa. Chantha on toiminut järjestössä yli kahdeksan vuotta, ja viime vuonna hän todisti seksityöläisten kohtelusta YK:n naissopimusta valvovalle komitealle Genevessä.

”Haluan, että seksityön stigmatisoiminen ja kriminalisoiminen lopetetaan. Haluamme olla tasa-arvoisia muiden ihmisten kanssa”, hän kertoi viime vuonna julkaistussa thaimaalaisten ihmisoikeusaktivistien työtä esittelevässä kirjassa Diary of Hope and Dreams.

”Monia meistä on kohdeltu huonosti, ja meidän ihmisarvomme on kielletty. Haluamme ihmisten ymmärtävän, että kyse on vain työstä ja että meidän pitää elättää itsemme aivan kuten muidenkin työläisten.”


Empower-järjestö tekee työtä prostituution laillistamiseksi Thaimaassa. Järjestön mukaan laittomuus on johtanut moniin väärinkäytöksiin. Sakkorangaistuksella uhkaava poliisi voi esimerkiksi kiristää prostituoiduilta rahaa.

Muiden seksityöntekijöiden järjestöjen tapaan myös Empower puhuu sen puolesta, että seksityötä ja ihmiskauppaa ei tulisi niputtaa yhteen. Järjestö keräsi vuonna 2012 julkaistuun raporttiinsa prostituoitujen kokemuksia ihmiskaupan vastaisista toimista, kuten bordellien ja seksibaarien ratsaamisesta, karkotuksista ja prostituoitujen ohjaamisesta terapiaan sekä uudelleenkoulutukseen.

Raportin mukaan nykymuotoinen ihmiskaupan vastainen työ Thaimaassa aiheuttaa prostituoiduille enemmän ongelmia kuin ihmiskauppiaat. Kannanotot ovat johtaneet Empower-järjestön kiistoihin Thaimaan hallituksen ja monien länsimaisten feminististen ja ihmisoikeusjärjestöjen kanssa.

Näkemykset prostituutiosta vaihtelevat siis suuresti sen mukaan, keneltä kysytään. Yksi yleisesti jaettu näkemys kuitenkin löytyy: prostituoitujen työolot ovat surkeat.

Yksi pahimmista ongelmista on väkivalta. Vuonna 2003 julkaistu tutkimus vertaili prostituutiota yhdeksässä eri maassa, myös Thaimaassa. Yli puolta thaimaalaisista seksityöläisistä oli vahingoitettu fyysisesti. 39:ää prosenttia heistä oli uhattu aseella. 38 prosenttia kertoi tulleensa raiskatuksi. 92 prosenttia halusi jättää prostituution.

Mutta mitä sanoo Vanitsri Tirkkonen? Ovatko Thaimaassa seksiä ostavat suomalaismiehet hyväksikäyttäjiä vai hyväntekijöitä?

Tirkkonen kohentaa asentoaan työtuolissaan. Hänen mielestään on selvää, että miehet käyttävät hyväkseen taloudellista asemaansa ja maiden välistä eriarvoisuutta.

”Mutta kolikolla on aina kaksi puolta. Jos se tuo prostituoidulle rahaa ja turistille nautintoa, onko se hyvä vai huono asia?”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Thaimaa
 • Seksityö
 • Prostituutio

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Olympiapaikan Suomelle hankkinut Viveca Lindfors avautui kovin sanoin häviöstä Emmi Peltoselle – Taitoluisteluliitto: ”Kriteerit olivat alusta asti selvät”

  2. 2

   Oululaisperhe asuu kesät talvet entisessä venäläisessä rahtilaivassa – ”Tatjana” on tiettävästi Suomen pohjoisin kelluva koti, mutta siinä asuminen on jatkuva työmaa

  3. 3

   Jamaikan väkivaltaisuudet ovat yltyneet niin rajuiksi, että matkailijoita varoitetaan liikkumisesta loma­keskusten ulkopuolella – Armeija kutsuttiin taltuttamaan huume­jengien sotaa

  4. 4

   ”Kuukausia”, vastasi hoitaja – seuraavana yönä isäni kuoli, eikä kaikki mennyt niin kuin piti, kirjoittaa toimittaja Katri Kallionpää isänsä viimeisistä viikoista suomalaisessa sairaalassa

   Tilaajille
  5. 5

   Minna oli niin juovuksissa, ettei voinut hakea lastaan päiväkodista – Lopulta alkoholismiaan vuosia peitellyt äiti löysi oman pohjansa ja soitti itse lastensuojeluun

  6. 6

   Arkkitehtiperhe tutki uudiskotinsa Helsingin Jätkäsaaressa huolellisesti – näin teet muuttotarkastuksen ja reklamoit virheistä ajoissa

  7. 7

   Harley Davidson -kypärä ja nahkaliivi – piste-ennätyksensä tehnyt Jesse Puljujärvi antoi näytteen kielitaidostaan: ”Välillä tuntuu paremmalta, välillä paremmalta”

  8. 8

   Poliisi kiitteli tuntematonta hengenpelastajaa Helsingissä – soitti aamuyöstä apua jäihin pudonneelle

  9. 9

   Viveca Lindfors pettyi rajusti Ylen haastattelussa olympiapaikan menetyksestä Emmi Peltoselle – ”Se paikka on minun selkänahastani otettu”

  10. 10

   Shorai shorai houlama goodbye – tällaista hurmosta ja kaaosta oli Remun viimeinen keikka

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Minna oli niin juovuksissa, ettei voinut hakea lastaan päiväkodista – Lopulta alkoholismiaan vuosia peitellyt äiti löysi oman pohjansa ja soitti itse lastensuojeluun

  2. 2

   Suomalaistytöt imevät nyt elämänoppia kirjoista, joiden tekijän oma elämä oli suurta valhetta – Päiväkirjat paljastavat suursuositun kirjailijan eläneen perhehelvetissä ja päätyneen äärimmäiseen tekoon

  3. 3

   Viveca Lindfors pettyi rajusti Ylen haastattelussa olympiapaikan menetyksestä Emmi Peltoselle – ”Se paikka on minun selkänahastani otettu”

  4. 4

   ”Kuukausia”, vastasi hoitaja – seuraavana yönä isäni kuoli, eikä kaikki mennyt niin kuin piti, kirjoittaa toimittaja Katri Kallionpää isänsä viimeisistä viikoista suomalaisessa sairaalassa

   Tilaajille
  5. 5

   Päivä on pidentynyt jo yli tunnin joulusta ja pian valo lisääntyy valtavin harppauksin – mistä kiihtyvä tahti johtuu?

  6. 6

   Oululaisperhe asuu kesät talvet entisessä venäläisessä rahtilaivassa – ”Tatjana” on tiettävästi Suomen pohjoisin kelluva koti, mutta siinä asuminen on jatkuva työmaa

  7. 7

   Arkkitehtiperhe tutki uudiskotinsa Helsingin Jätkäsaaressa huolellisesti – näin teet muuttotarkastuksen ja reklamoit virheistä ajoissa

  8. 8

   Shorai shorai houlama goodbye – tällaista hurmosta ja kaaosta oli Remun viimeinen keikka

  9. 9

   Satu Söderström sanoi menevänsä tanssileirille, kun hän lähti kuvaamaan pornoelokuvaa – nyt ex-pornotähti on seksologi, joka patistaa suomalaisia lopettamaan aristelun sängyssä

   Tilaajille
  10. 10

   Näyttelijä Aziz Ansariin kohdistetut ahdistelusyytökset ovat saaneet sosiaalisen median kiistelemään: tarkoittaako nainen ”ei” vaikka suostuu suuseksiin?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi lihon, vaikka syön surkean vähän, pohtii moni laihduttaja – Ilmiölle on usein selitys, mutta sitä on vaikea hyväksyä, sanovat asiantuntijat

   Tilaajille
  2. 2

   Vuonna 1953 sadat ihmiset etsivät murhattua Kyllikki Saarta – yksi heistä oli tappaja, uskoo kokenut rikos­tutkija, joka perehtyi vuosi­kymmeniä salassa pidettyyn tutkinta-aineistoon HS:n kanssa

   Tilaajille
  3. 3

   51-vuotias nainen jäi kiinni Helsinki-Vantaalla kaksi kiloa huumeita matkalaukussaan – ”Nainen on ihan tosidiilissä 20 000 euroa”, viestitteli hätääntynyt välittäjä ja paljasti itsensä

  4. 4

   Kehäradan yllättävä seuraus: Helsinkiläiset nuoret matkustavat maleksimaan lentokentälle – ”En mä oikein tiedä, mitä me täällä tehdään”

  5. 5

   Kymmeniä suomalaisia on noussut ruotsinlaivaan ja kadonnut – Markus Leväniemen viimeiset liikkeet tallentuivat valvontakameraan, mutta kenen kanssa hätääntynyt nuorukainen puhui ennen katoamistaan?

   Tilaajille
  6. 6

   Suomalaistytöt imevät nyt elämänoppia kirjoista, joiden tekijän oma elämä oli suurta valhetta – Päiväkirjat paljastavat suursuositun kirjailijan eläneen perhehelvetissä ja päätyneen äärimmäiseen tekoon

  7. 7

   Asteekkien 500 vuoden takainen joukkotuhon syy selvisi

  8. 8

   Nuori terve mies pidätti aivastusta ja joutui sairaalahoitoon – Suomalais­lääkäri selittää, miksi: ”Aivastusta ei kannata pidättää”

  9. 9

   Älykäs ja herkkä ihminen kokee muita helpommin yksinäisyyttä – yksinäisyyden tunteen voi päihittää, sanoo asiantuntija ja antaa viisi neuvoa

   Tilaajille
  10. 10

   Aineenvaihdunta alkaa hidastua jo kolmekymppisenä niin, että liikuntaa on lisättävä selvästi – Tutkija kertoo, mitä painonnousun pysäyttäminen vaatii

  11. Näytä lisää