Sunnuntai

Vuonna 1918 saattoi ostaa joululahjaksi Suomen sisällissotaa käsittelevän lautapelin ja siinä valkoiset eivät aina voita – tällainen on peli, jossa runoillaan vakavista asioista

Punaisten ja valkoisten taistelu Suomessa 1918 -peliä voi kokeilla Tampereella. Tänä vuonna sisällissodasta on tulossa uusia lautapelejä.

Noppa näyttää kuusi. Se tarkoittaa sitä, että punaiset voittavat valkoiset Lappeenrannassa.

Seuraavaksi punaisten neljän pelimerkin tykistö voisi edetä vaikka Kouvolaan. Nyt pitää kuitenkin miettiä strategiaa. Kouvolan jälkeen tuleva Kymin silta on punaisille paha paikka. Säännöissä lukee: Kymin silta tärkeä on punaisille pitää, kulkutiehän siitä käypi kohden suurta itää. Mutta jos nyt punajoukko tähän paikkaan saapi, räjähdyksin valkoiset sen oitis tuhoaapi.

Ehkä punaisten seuraava hyökkäys lähteekin Tampereelta ja suuntautuu Poriin. Sinne päin edetessä on valkoisilla vaikeat oltavat. Säännöt sanovat: Pahankosken kohdalla on Porin radan hauta, valkoinen jos tähän käy, ei taito, voima auta. Sillan ilmaan saaminen on punaisilla hoppu, siksi täällä valkojoukon kohtaa kurja loppu.

Lautapelin nimi on Punaisten ja valkoisten taistelu Suomessa 1918. Sitä pääsee pelaamaan Suomen pelimuseossa Tampereella.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ihan kiva peli, yllättävän haastava. Tuntuu sen pelaaminen silti vähän makaaberilta. Etenkin kun tietää, että peli tuli myyntiin joulun alla vuonna 1918, siis puolisen vuotta Suomen sisällissodan päättymisen jälkeen. Siinä vaiheessa sodan haavat repsottivat auki.

Mieleen piirtyy karu kuva: osa kansasta kärsii, osa taas huvittelee pelaamalla lautapeliä, joka mässäilee toisten kärsimyksellä.


Tutkija Niklas Nylund Suomen pelimuseosta toppuuttelee. Ensinnäkin on hyvä ymmärtää, millainen oli lautapelien asema tuohon aikaan.

”Ne olivat oman aikansa uutismedioita ja verrattomia oppimisvälineitä. Esimerkiksi kun Nordenskiöldin retkikunta purjehti 1870-luvulla läpi Koillisväylän, siitä tehtiin lautapeli.”

Sisällissotapelikin perustuu faktoihin. Esimerkiksi punaisia autetaan pelissä Venäjältä, valkoisia Saksasta. Lähtötilanteessa punaiset ovat Etelä-Suomessa, valkoiset pohjoisemmassa.

Peli ei etene niin, että valkoiset voittavat aina. Eikä peli ole Nylundin mielestä kovin kantaaottava, vaikka sääntöjen loruista voikin lukea vienoa myötämielisyyttä valkoisia kohtaan.

”Samana vuonna tehtiin myös Suomen vapaussota -niminen lautapeli. Se katsoi asioita paljon selkeämmin valkoisten näkökulmasta.”

Punaisten ja valkoisten taistelu Suomessa 1918 -pelin kustantajalla tosin oli todennäköisesti sympatiat valkoisten puolella. Helsinkiläinen Juusela & Levänen oy toimi pari vuotta ja julkaisi oikeistohenkisiä kirjoja.

Joitain museovieraita peli on närkästyttänyt. On tullut palautetta, että tosielämän karmeiden tapahtumien äärellä vain heitellään noppaa, vaikka sodassa kuoli oikeasti ihmisiä.

Nylund rinnastaa pelin muihin kulttuurituotteisiin. Onhan sisällissodasta tehty elokuvia ja kirjojakin. Eikö niitäkään saisi tehdä?

Pelimuseon sisällissotapeli on kopio. Alkuperäisen voi kuitenkin nähdä samassa rakennuksessa, museokeskus Vapriikin 1918-näyttelyssä.

Museolla ei ole tietoa, kenelle näytteillä oleva peli on alun perin kuulunut. Kukaan näyttelyvieras ei ole myöskään koskaan kertonut siitä muistoja tai tarinoita.

Se kuitenkin tiedetään, että sisällissotapeliä on aikoinaan myyty kirjakaupoissa. Peli oli kuoren sisällä, ei laatikossa. Jos siis pelin osti lapsille joululahjaksi, siitä tuli varsin litteä paketti.

Nylund ei tosin usko, että sisällissotapeliä ovat pelanneet lapset. Pelissä pitää osata taktikoida.

Tuohon aikaan pelaaminen oli ensisijaisesti sivistyneistön ja porvariston harrastus. Työväkikin pelasi: 1800- ja 1900-lukujen taitteesta on valokuvia, jossa työläiset lätkivät korttia.

Nylund arvelee, että sisällissotapeliä ovat pelanneet kaikki yhteiskuntaluokat, ei ainoastaan voittajien puoli.

”Pelin avulla on voinut hakea sodalle erilaisia lopputuloksia.”

Nylundin mukaan sisällissotapelit eivät ole ainoita lautapelejä, joiden avulla suomalaiset ovat käsitelleet sotiaan. Jatkosodassa miehet tekivät pelejä käynnissä olevasta sodasta ja pelasivat niitä korsuissa.

Tuon ajan pelejä olivat muun muassa Asemasota ja Motti. Samoja pelejä pelattiin myös kotirintamalla ja sodan jälkeen.


Vanhan lautapelin jälkeen on aika levittää pöydälle nykyaikaisempi versio. Aihe on sama, vuoden 1918 sota Suomessa. Pelin nimi on ytimekkäästi 1918.

Kalle Matsinen keksi idean peliin vuonna 2011. Hän törmäsi Espanjan sisällissotaa käsittelevään lautapeliin ja ajatteli, että tällaisen voisi tehdä Suomestakin.

1918-peliä on kehittänyt pieni ydinjoukko. Pelille kerätään parhaillaan rahoitusta Mesenaatti-palvelussa. Suunnitelma on, että se julkaistaan toukokuussa.

Matsinen on lautapeliharrastaja sekä historian ja rakennusarkkitehtuurin opiskelija. Hän sanoo suoraan, että pelit ovat viihdettä, niin myös 1918-peli.

Silti se on myös opettavainen. Matsinen on opiskellut valtavasti sisällissodasta, jotta pelin yksityiskohdat menevät oikein. Kun hän aloitti, hän tiesi sodasta vain sen, mitä Wikipediassa luki.

Matsinen on ujuttanut peliin yksityiskohtia, jotka eivät välttämättä ole kaikille tuttuja. Esimerkiksi sen, että saksalaiset miehittivät Ahvenanmaan ja sodankäynti keskittyi rautateiden varsille.

Vankileirejä pelissä ei ole, mutta terrori on mukana. Se toteutetaan abstraktilla tavalla. Jos pelaaja kohdistaa terroria tiettyyn alueeseen, esimerkiksi Tampereeseen, vihollinen ei saa sieltä enää sotilaita eikä elintarvikkeita. Alueesta tulee tyhjä.


1918 ei ole ainoa tänä vuonna julkaistava peli Suomen sisällissodasta. Aiheesta on jo julkaistu Suomi 1918 -korttipeli. Tulossa ovat myös lautapelit 1918 – Veli veljeä vastaan ja All Bridges Burning.

Matsisen sisällissotapelissä voi pelata lyhyempiä pelejä tai koko sodan. Pisimmillään peli voi kestää viisi tuntia.

Päätämme pelata helmikuun yleishyökkäyksen. Pelin aluksi punaisten ja valkoisten sotajoukot asetellaan kaupunkeihin, joissa niitä oli helmikuun alussa. Vastapuoli ei näe, onko tietyssä paikassa esimerkiksi jalkaväkeä. Se on Matsisen mukaan tärkeää.

”Eihän oikeassa sodassakaan tiennyt, mitä oli vastassa.”

Peli on lautapeliharrastajien termein ilmaistuna blokkisotapeli. Tutuista lautapeleistä se muistuttaa eniten Risk-maailmanvalloituspeliä, jossa yritetään säilyttää omat alueet ja soditaan noppaa heittämällä.

Risk on tosin tähän verrattuna aivan palikkaversio. 1918-pelissä esimerkiksi harjoitetaan tiedustelua ja täydennetään muonitusvarantoja. Siirtoja pitää pohtia kuin šakissa.

Pelin aluksi Haapamäen asemalla rytisee. Taistelussa punaiset voittavat valkoiset.

Matsisen mukaan 1918-pelillä pyritään kansainvälisille markkinoille. Säännöt on tarkoitus kirjoittaa suomeksi, englanniksi ja saksaksi.

Mitään riimirunoja sääntöihin ei tule. Asioita ei tarvitse käsitellä kuten vuonna 1918 tehdyssä pelissä: Heti koska valkojoukko täyttää Hangon rantaa, kiire tulee ryssäin poies kilujansa kantaa. Kiireen myöskin valkoiset saa, vaikka toisenmoisen (noppaa tässä heittää saa he heti kerran toisen).

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Maailmankuulu ruotsalainen dj ja musiikkituottaja Avicii on kuollut 28-vuotiaana – myös kuningasperhe ilmoitti surevansa prinssi Carl Philipin ja prinsessa Sofian häissä esiintynyttä tähteä

  2. 2

   Vihaisten twiittien takaa paljastuu syvenevä ahdinko – Donald Trumpin ympärillä on jatkuva kohina, mutta nyt sen seassa on tärkeitä signaaleja, kirjoittaa Saska Saarikoski

   Tilaajille
  3. 3

   Pohjois-Korea aikoo lopettaa ydin- ja ohjuskokeensa ja sulkea ydinkoekeskuksensa – Kimin mukaan aseistus on valmis

  4. 4

   Ammattikorkeakouluihin haetaan vilpillä sisään Helsingissä, helposti – ”Koe mittaa enemmänkin kykyä olla epärehellinen kuin oikeaa osaamista”

  5. 5

   Bank Norwegian tarjoaa pikavippejä hirmukorolla, mutta toimitusjohtaja Tine Wollebekk ei antaisi omien lastensa ottaa sellaista

  6. 6

   Kymmenien lapsien nenät vuosivat verta, kun kaatopaikkahöyryt tupsahtivat kouluun – Miljoonien moskovalaisten jätehuolto on kaaoksessa, ja nyt päättäjien on pakko ottaa protestit tosissaan

  7. 7

   Asukas kompastui kotinsa kierreportaissa ja jäi jumiin roikkumaan Tampereella – soitti apua roikkuessaan pää alaspäin, palokunta pelasti

  8. 8

   Onnistujia yhdistää yksi olennainen piirre, ja psykologi Satu Kaski löysi sen – Nyt hän kertoo, mitä ominaisuuksia kannattaa kehittää, jos haluaa menestyjäksi

   Tilaajille
  9. 9

   Pelikasvattajat tyrmäävät lasten­psykiatri Jari Sinkkosen näkemykset peli­riippuvuudesta: ”On aivan kohtuutonta verrata pelaavaa lasta alkoholistiin”

  10. 10

   Pikkukaupungin gynekologi totesi minun olevan 38-vuotiaana liian vanha lapsentekoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ammattikorkeakouluihin haetaan vilpillä sisään Helsingissä, helposti – ”Koe mittaa enemmänkin kykyä olla epärehellinen kuin oikeaa osaamista”

  2. 2

   Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Suomeen tarvitaan vanhempien kansanliike, jos emme halua menettää lapsiamme peliriippuvuudelle

  3. 3

   Maailmankuulu ruotsalainen dj ja musiikkituottaja Avicii on kuollut 28-vuotiaana – myös kuningasperhe ilmoitti surevansa prinssi Carl Philipin ja prinsessa Sofian häissä esiintynyttä tähteä

  4. 4

   Saksan suuret TV-kanavat ostivat oikeudet suomalaiseen hittisarjaan ja tekivät siitä oman versionsa, joka on identtinen – lukuun ottamatta tapaa, jolla käydään vessassa

  5. 5

   Espoolainen Jorma Järvinen istuskeli kaikessa rauhassa omakotitalonsa portailla, kun metsästä astui esiin kauris jouluvalot päässään

  6. 6

   1900-luvun alun talot ovat energia­tehokkaampia, kestävämpiä ja terveellisempiä kuin uusilla menetelmillä rakennetut, väittää radikaali arkkitehtiviisikko

  7. 7

   Onnistujia yhdistää yksi olennainen piirre, ja psykologi Satu Kaski löysi sen – Nyt hän kertoo, mitä ominaisuuksia kannattaa kehittää, jos haluaa menestyjäksi

   Tilaajille
  8. 8

   ”Juoksin kotiin mielessäni kuolleet hevoset ja päätön nainen” – Helsinkiläisnaisen jäämistöstä paljastui ennennäkemättömiä kuvia Helsingin valtauksesta 1918

  9. 9

   ”Tämä minun elämäni nyt meni näin” – Yli tuhat HS:n lukijaa kertoi, miltä lapsihaaveiden kariutuminen tuntuu ja kuinka tuskasta pääsee yli

   Tilaajille
  10. 10

   Taksien hinnoittelu vapautuu, Trafi julkaisi esimerkkihinnaston – onnistuuko sinulta tämän taulukon lukeminen aamuyön taksijonossa?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näin Juhana Helmen­kalastajasta tuli Suomen tv-viihteen vihatuin tyyppi täsmälleen samasta syystä kuin 15 vuotta aiemmin

  2. 2

   Tämä maatila ehti olla saman suvun hallussa 300 vuotta – nyt Vantaa saa pakkolunastaa alueen tonttimaaksi

  3. 3

   Onnistujia yhdistää yksi olennainen piirre, ja psykologi Satu Kaski löysi sen – Nyt hän kertoo, mitä ominaisuuksia kannattaa kehittää, jos haluaa menestyjäksi

   Tilaajille
  4. 4

   Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Suomeen tarvitaan vanhempien kansanliike, jos emme halua menettää lapsiamme peliriippuvuudelle

  5. 5

   Eteläsuomalainen pariskunta syytteessä alle kouluikäisen lapsensa törkeästä pahoinpitelystä – epäilyt paljastuivat, kun perhe oli lähdössä pitkälle purjehdukselle

  6. 6

   ”Ei 20 vuotta sitten ollut sen näköisiä hampaita” – Purentaelimistön vaivat ovat lisääntyneet huimasti, sanoo hammasasiantuntija, ja syy on kahdessa isossa muutoksessa

   Tilaajille
  7. 7

   Tippuri yleistyy nuorten keskuudessa – ”Kukaan ei tunnista muita odotushuoneessa, ja kaikki ilmoittavat olevansa saman henkilön vakituinen seksikumppani”

  8. 8

   Tätä lähes 100 vuotta vanhaa kuvaa pidetään nyt maailman vanhimpana meeminä – ja se osoittaa täydellisesti, ettei huumorimme ole muuttunut ollenkaan

  9. 9

   Venäjän vaatimus Syyriaan tehtyjen iskujen tuomitsemiseksi sai laihan kannatuksen YK:n turvaneuvostossa – Yhdysvallat: Olemme valmiita uuteen iskuun

  10. 10

   Lukuisten autoilijoiden pihoilla kytee tuhansien eurojen vakuutus­pommi – heitä ei voi varoittaa, sillä käytännössä kukaan ei tiedä, keitä he ovat

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Pohjois-Korea aikoo lopettaa ydin- ja ohjuskokeensa ja sulkea ydinkoekeskuksensa – Kimin mukaan aseistus on valmis
  3. Kymmenien lapsien nenät vuosivat verta, kun kaatopaikkahöyryt tupsahtivat kouluun – Miljoonien moskovalaisten jätehuolto on kaaoksessa, ja nyt päättäjien on pakko ottaa protestit tosissaan
  4. Vihaisten twiittien takaa paljastuu syvenevä ahdinko – Donald Trumpin ympärillä on jatkuva kohina, mutta nyt sen seassa on tärkeitä signaaleja, kirjoittaa Saska Saarikoski Tilaajille
  5. Bank Norwegian tarjoaa pikavippejä hirmukorolla, mutta toimitusjohtaja Tine Wollebekk ei antaisi omien lastensa ottaa sellaista
  6. Kysyimme lukijoilta toteutumatta jääneistä perhehaaveista, ja vastaukset yllättivät – Monen elämä ei tunnu lasten saamiseen tarpeeksi turvalliselta, tulevaisuudesta puhumattakaan
  7. Järvenpää loi reseptin, joka onnistuu imemään uusia asukkaita kaupunkiin – maata ostetaan vapaaehtoisesti tai pakolla
  8. Yksi sisällissodan traagisimmista tarinoista ei ole totta – myytti yhdeksänvuotiaana kaatuneesta Toivo Peltosesta perustuu virheeseen, ja nyt HS kertoo, kuka oli nuorin sodassa kuollut lapsisotilas Tilaajille
  9. Ihmisen käyttäytymistä koskevat tiedot ovat arvokkaita – kuka ne omistaa?
  10. Keskustan pelastus voisi olla pelakuu – Se tiivistäisi hyvin puolueen kollektiivisen surun siitä, ettei kansa ymmärrä heitä
  11. Kuubassa presidentin sukunimi vaihtui vuosikymmenten jälkeen
  12. Näytä lisää