Elintaso on Virossa nyt kuin Suomessa 1990-luvulla – näin keskiluokka elää Tallinnassa

Satavuotias Viro on kuronut nopeasti umpeen elintasokuilua Suomeen. On tullut teflonpannut, jenkkisängyt ja pakohuoneet.

Hopeanharmaaseen neli­vetomaasturiin on pakattu sukset, monot ja vaatteet. Liina Arengin ja Jaak Küttin kuusihenkinen perhe on lähdössä laivalla Tukholmaan ja sieltä edelleen autolla Åren hiihtokeskukseen.

Nyt vain odotellaan kolmasluokkalaista Saskiaa, jonka pitäisi kohta palata kitaratunnilta musiikkiopistosta. Kuudesluokkalainen Kaur ja esikouluikäinen Katariina ovat huoneissaan, ja Franz-vauva nukkuu.

Perheen koti on Kadriorgin kaupunginosassa, joka on kauneinta Tallinnaa. Laudoitettu pienkerrostalo Vesiväravan kadun varrella on rakennettu 2000-luvulla vanhan­aikaisen huvilamallin mukaan. Katu on hiljattain kunnostettu, ja sitä reunustaa uusi pyörätie.

Areng on virkanainen valtion tietojärjestelmävirastossa ja Kütt juristina investointipankkipalveluita tarjoavassa yrityksessä. He kuuluvat Viron uuteen, hyvin toimeentulevaan keskiluokkaan.

Ja tällaiselta siis näyttää keskiluokkaisen virolaisperheen lomalle lähtö vuonna 2018.


Viro syntyi valtiona 100 vuotta sitten mutta katosi kartalta 50 vuodeksi. Nyt virolaiset elävät samanlaisessa demokraattisessa yhteiskuntajärjestyksessä kuin suomalaiset ja tavoittelevat samantapaisia asioita. Naapuri on viime vuosikymmenet kuronut silmin nähden kiinni neuvostomiehityksen aikana syntynyttä elintasokuilua.

Viron pankin analyytikko Kaspar Oja kirjoitti taannoin blogissaan, että­ elintaso Virossa on nyt lähes sama kuin se oli Suomessa 1990-luvun puolivälissä.

Suomalaiset opiskelijat tekivät maailmanympärimatkoja opintolainalla. Talot olivat kauniissa maalissa ja keittiöt täynnä kodin­koneita. Lamasta huolimatta tavalliset perheet ajoivat hyvillä autoilla ostoskeskuksiin ostamaan kassit täyteen. Virolaiset saattoivat vain uneksia sellaisesta elintasosta.

Ojan rinnastus elintasosta on yllättävä, sillä keskimääräinen bruttokuukausipalkka on Virossa noin 1 200 euroa. Se on noin kahdeksan kertaa suurempi kuin se oli vuonna 1995 mutta paljon pienempi kuin se oli Suomessa samana vuonna.

Kun pyydän Ojalta perusteluja rinnastukselle, hän lähettää Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n ja Eurostatin taulukot, jotka kuvaavat elintasoa samansuuntaisesti. IMF:n taulukon mukaan ostovoima oli Virossa vuosina 2016–2017 lähes sama kuin se oli Suomessa vuosina 1995–1996. Ostovoima tarkoittaa sitä, kuinka paljon tavaraa ja palveluita voi ostaa käytettävissä olevalla varallisuudella.

Jaak Kütt pystyy vertailemaan maiden elintasoja ihan konkreettisesti, sillä hän opiskeli Orivedellä ympäristönsuojelua 1990-luvun alussa.

”Suomalaiset eivät asuneet le­veästi, eivätkä autot olleet suuria”, hän muistelee. Pikkukaupunkiin 1980-luvun lopussa valmistunut komea liikuntahalli sen sijaan teki vaikutuksen virolaisopiskelijaan.

Areng teki ensimmäisen Neuvostoliiton ulkopuolisen matkansa Ouluun 1980-luvun lopussa. Tallinnalaiskoululla oli kaupungissa ystävyysluokka.

Tuolla matkallaan hän maistoi ensimmäistä kertaa popcornia ja näki teflonpannun, jolla voi paistaa ilman öljyä.

Silloisesta Oulusta Areng muistaa Edenin vesipuiston. Sellaisia ei Virossa vielä silloin ollut. ”Elämä Suomessa näytti paljon hauskemmalta”, hän sanoo. Sitten hän listaa vielä yhden eron: ”Suomessa oltiin jo silloin terveystietoisia. Viroon se tuli myöhemmin.”


Arengin ja Küttin kodin ikkunasta näkyy lasten leikkipaikka, puulaiva liuku­mäkineen. Sen takana erottuu tyypillinen tallinnalaisnäkymä: naapurin ikkuna, jonka takaa loistaa aina auki oleva televisio. Niin suuri, että sitä voi katsella pihan toiseltakin puolelta.

”Ei tarvitsisi omaa”, Kütt naurahtaa.

Saskiaa ja kitaraa ei vielä näy, joten Areng ja Kütt ehtivät kertoa lisää perheensä elämästä.

Kun Ruotsin-reissu on tehty, odottavat jo seuraavat matkat. Kevätlomaksi Areng varasi perheelle kolmensadan euron tarjouslennot Floridaan. Kaur lähtee heti Åresta paluun jälkeisenä aamuna kiipeilykerhon päivämatkalle Helsinkiin. Kiipeilyseinät ovat kuulemma Helsingissä yhä parempia kuin Tallinnassa.

Virolaiset ottavat nyt takaisin etenkin liikkumisvapautta, jota rajoitettiin neuvostoaikana.

Koululaiset matkustavat perheidensä kanssa jo niin paljon, että jotkut luokanvalvojat lähettävät koteihin pyyntöjä, joissa toivotaan, että perhelomat pidettäisiin kouluajan ulkopuolella. ”Olemme Balilla”, viestitti eräs perhe, jota pyysin haastateltavaksi tähän juttuun.

Arengin ja Küttin perhe on muutenkin liikkuvaista sorttia. Kütt vilauttaa rannetta, jossa kello mittaa askeleita. Areng käyttää kännykkää askelmittarina.

”Auto on maalle menoa varten. Kaupungissa kävelemme”, Areng sanoo. Pariskunta kilpailee siitä, kummalle tulee enemmän askeleita kuukaudessa. ”Minä voitin tammikuussa. Askeleista kertyi 250 kilometriä”, Areng kehaisee.

Askelmittarit ovat Tallinnassa tuttu näky. Joissakin päiväkodeissa pidetään kuntoilukampanjoita ja vanhempia pyydetään merkitsemään askeleensa yhteiseen taulukkoon.

Mutta nyt Saskia saapuu ja perhe lähtee kohti Ruotsin-lomaa.


Tallinnassa, sitä ympäröivässä Harjun maakunnassa ja Tartossa asuu yli puolet Viron 1,3-miljoonaisesta väestöstä. Myös vauraus keskittyy näille alueille. Bruttokansantuote on Tallinnassa ja sen ympäristössä asukasta kohden selvästi yli EU:n keski­tason. Esimerkiksi etelässä Jõgevamaalla se on alle puolet EU:n keskitasosta.

Viron saamat EU-tuet uhkaavat romahtaa seuraavalla, vuonna 2020 alkavalla budjettikaudella. Siksi Viro harkitsee valtion jakamista kahdeksi alueeksi: Tallinna ja Harjumaa olisivat yksi alue, ja sen ulkopuolella olisi toinen alue. Näin Viro voisi anoa EU:n tukia köyhemmälle alueelle seuraavallakin budjettikaudella.

Tallinnalaisten vauraus näkyy esimerkiksi kaupungin länsireunalla, jossa avattiin 20 vuotta sitten Viron ensimmäinen suuri ostoskeskus, Rocca al Mare. Parkkialue on täynnä harmaansävyisiä autorivistöjä – aivan kuten Suomessa.

Autojen keski-ikä on Virossa ja Suomessa sama, 12 vuotta, ja suosituin uutena ostettu automalli on molemmissa maissa Škoda Octavia.

Rocca al Maren toisen kerroksen täpötäydessä aasialaisessa ravintolassa virolainen äiti opettaa lap­siaan syömään puikoilla. Käytävällä nuoret miehet kauluspaidoissaan esittelevät koulussa kehittelemiään liikeideoita.

Huonekaluliike Askossa pariskunta testaa tuhannen euron jenkkisänkyjä. Ensimmäinen ja toinen ovat liian pehmeitä. Kolmas on kovempi, mutta vasta neljäs vaikuttaa täydelliseltä. Sellaista tarvittaisiin Visnapuun perheen uudessa talossa Viimsissä, Tallinnan vauraassa naapurikunnassa.

”Pitää tehdä kovasti töitä saadakseen sellaisen”, sanoo juristi Kaire Visnapuu. Hän uskoo, että Suomessa enemmistö ihmisistä pystyisi ostamaan samanlaisen sängyn.

Askon suomalaisilla kotisivuilla jenkkisänkyjen hinnat ovat tarjouksessa edullisempia kuin Rocca al Maren liikkeessä. Ehkä suomalainen juristi harkitsisi Askossa Vantaalla tonnin jenkkisängyn sijaan 3 500 euron moottorisängyn ostoa.


Näkyvimmin keskiluokkaistuminen näkyy Tallinnassa Kalamajan kaupunginosassa.

Kun hammaslääkäri Toomas Männasten ja sosiaalityöntekijä Piret­ Irsin perhe osti asunnon uudesta rivitalosta Kalamajasta kymmenen vuotta sitten, talon takaa alkoi vesakko, jossa maleksi epämääräistä väkeä. Vastapäisessä röttelössä majaili narkomaaneja.

Mutta rivitalo oli kaunis ja asunnon jokaisesta huoneesta avautui ovi terassille.

Nyt vesakon paikalla on uusi kerrostaloalue. Se peittää merinäkö­alan, mutta ympäristö siistiytyi. Rantaan, entiselle telakka-alueelle, valmistuu taloja, joissa neliö maksaa yli 3 000 euroa. Sitä kalliimpia asuntoja ei kaupungissa kovin paljon ole.

Kaksi vuotta sitten entisen asetehtaan paikalla avattiin Arsenalin ostoskeskus. Männaste poikkeaa sinne töiden jälkeen ruokakauppaan. Hän poimii illallista varten ainekset suoraan kassiin: inkivääriä, chiliä, mintun lehtiä, appelsiineja, omenoita, broileria, kookosmaitoa, tomaattimehua ja olutta.

Männaste skannaa tuotteet ja siirtyy maksamaan itsepalvelukassalle. Kassilliselle kertyy hintaa 41,03 euroa.


Leivän Männaste on ostanut suoraan leipomosta. Perunasalaatin hän hakee naapuruston tutulta kesäkahvilayrittäjältä. Talvisin yrittäjä kauppaa valmistamaansa ruokaa alueen asukkaille sosiaalisen me­dian kautta.

”Muistitko sienet? Kurkuman?” kyselee Irs kotona, kun kauppakassia puretaan.

Kurkuma oli loppu, sienet unohtuivat. On Irsin vuoro lähteä kauppaan.

Sillä välin Männaste tarjoaa kahvia, mutta ensin kahviautomaatin on jauhettava pavut. Vauraimmissa virolaiskodeissa suositaan nyt erikoiskahvia jauhavia automaatteja.

Männaste ottaa esiin veitsen, teroittaa sen ja alkaa leikata broilerista suikaleita keittoa varten. ”Veitsi on Japanista, Tokion kalatorilta”, hän sanoo.


Isoäiti Heli-Reet Irs seuraa ruuanlaittoa­ sivusta. Hän muistaa 1980-luvun lopun, jolloin hän jonotti lihaa kaksi tuntia ja jäi silti ilman.­ Vuonna 1949 hänet kyyditettiin Siperiaan yhdeksäksi vuodeksi.

Toomas Männastekin on kuokkinut lapsena mutaisella perunapellolla, jotta perheelle olisi ruokaa talveksi.

”Sain siitä niin tarpeekseni, etten enää syö ollenkaan perunoita”, hän sanoo.

Kotipuutarhat ja säilöminen auttoivat virolaisia selviämään 1990-luvun ylimenokaudesta, jolloin oli aluksi pula elintarvikkeista ja sitten rahasta.

Nyt ihmiset panevat ylpeinä kuvan Facebookiin, jos ovat tehneet purkillisen hilloa, Männaste sanoo ja naurahtaa. Hänen elintasonsa alkoi nousta vuonna 1996, kun hän perusti oman hammaslääkäriaseman.

”Silloin pystyin aloittamaan matkustamisen.”

Lattioilla on mattoja ja seinillä kuvia eksoottisista paikoista: Intiasta, Syyriasta, Iranista.

Männaste kaivaa esiin viimeisen palkkakuittinsa hammaslääkärin työstä julkisella puolella: palkkaa kertyi vuodelta 1994 vain 11 544 kruunua eli 745 euroa. Hän joutuikin tekemään kahta työtä.

Samana vuonna Männaste osti asunnon neuvostoaikaisesta kerrostalosta aavistamatta, että arvo kymmenkertaistuisi kymmenessä vuodessa.

Piret Irs osti 38-neliöisen asunnon 14 000 dollarilla vuonna 2000. ”Vein rahat muovipussissa venäläismummolle”, Irs kertoo. Hinta nousi joka päivä.

Nyt kana-kookoskeitto on valmista ja kuudesluokkalainen Kaarel Männaste laskeutuu yläkerrasta Playstationin äärestä illalliselle.

Viron väestöstä puolet katsoo kuuluvansa keskiluokkaan. Näin ihmiset ovat kyselyissä kertoneet. Jos keskiluokan suuruutta mitattaisiin vain taloudellisin perustein, se olisi pienempi.

Keskiluokassa on monia kerrostumia, jotka pyrkivät erottautumaan maun, elämäntavan ja asumisen kautta, sanoo sosiologian professori Katrin Paadam Tallinnan teknologisesta yliopistosta.

”Enemmistö Viron keskiluokasta on jatkuvasti valintojen edessä. Tähän tyyliin: ostanko kalliin designtuolin vai käynkö ulkona syömässä”, Paadam kertoo.

Varallisuuserot ovat Virossa suurimpia koko EU:n alueella. Se käy ilmi kansainvälisistä tulovertailuista.

Uusi keskiluokka ei ole välttämättä suuntautunut kulutukseen.

”Elitistiselle kulutukselle on pikkuhiljaa syntymässä vaihtoehtoja. Ekologisen ajattelun yleistyminen näkyy kaupunkinaapurustoissa.”

Virolaiseen keskiluokkaan ovat vaikuttaneet menneisyyden koettelemukset: miehityksen aikainen omaisuuden kansallistaminen ja itsenäisyyden­ palautuksen jälkeinen omaisuuden uudelleen jako.

”Neuvostoaikainen yhteiskunta oli arvoiltaan monin tavoin poikkeuksellinen. Vaurain ryhmä olivat työläiset. Lääkärit ja muu sivistyneistö eivät kuuluneet parhaiten palkattuihin”, Paadam sanoo.

Itsenäisyyden palautuksen jälkeen ihmiset rikastuivat eri keinoilla.

Uusrikkaiden tyyli ja elämäntapa eivät välttämättä näytä hyvin koulutetun keskiluokan silmissä tavoittelemisen arvoisilta asioilta.

Keskiluokkaan kuuluva opettaja taas saattaa tipahtaa köyhyyteen, kun hän siirtyy eläkkeelle, Paadam selittää. Vanhempi opettaja ei ole ehtinyt hankkia varallisuutta uudessa järjestelmässä, ja eläke on pieni. Kulttuurisen pääomansa vuoksi hän ei silti välttämättä koe vajoavansa alempaan yhteiskuntaluokkaan.

Virosta ei ole tullut brittiläistyylistä luokkayhteiskuntaa, mutta se on Paadamin mukaan edelleen kaukana myös pohjoismaisesta mallista.

”Olemme yhä liikkeessä. Rakennamme keskiluokkaa.”

Telliskiven keskus Tallinnassa on hyvä esimerkki paikasta, jossa uusi keskiluokka viettää vapaa-aikaansa. Alueella on pienyrityksiä, ravintoloita, teatteri, leipomo ja kauppoja.

Tällaiset entisille tehdasalueille rakennetut alueet vetävät varallisuudeltaan hyvin monenlaisia ihmisiä. Heitä yhdistää se, mistä Paadamkin puhuu: elämäntapa.

Kirjanpitäjä Raili Mändin syntymäpäivät alkavat iltakuudelta pelipakohuoneessa. Paikkaa on vaikea löytää, sillä se on rakennustyömaan reunalla. Telliskivi laajenee kohti juna-asemaa.


Sisällä insinööri Jaan Reinok kiinnittää juhlatilan seinään folio­ilmapallo­numerot 2 ja 7. Reinokin puoliso Mänd on syntynyt vuonna 1991, jolloin Viro palautti itsenäisyytensä. Hän on siis sukupolvea, joka ei muista pula-aikaa.

Mänd kattaa pöytään voileipä­kakun ja täytekakun.

Vieraat ihastelevat: ”Teitkö itse?”

Perivirolainen juhlaruoka, perunasalaatti, on supermarketketju Selveristä. Saku-oluttölkit on tuotu Latviasta. Virolaisissa tölkeissä lukee export.

”Olimme Otepäässä Etelä-Virossa hiihtämässä ja kävimme Latviassa”, Reinok selittää.

Olutralli on siirtynyt Suomen ja Viron väliltä ainakin osittain etelämmäs, Latvian rajalle. Joidenkin mielestä se kertoo virolaisen yhteiskunnan kehityksestä. Tallinnassa jotkut jo ikävöivät suomalaisia votkaturisteja.

Pakohuoneessa keskiluokka nostelee sivistyneesti onnittelumaljoja: Palju õnne!

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Humanististen alojen suosio laskee, eikä kaikkia opiskelu­paikkoja edes saada täyteen – ”Mielikuvat ovat todella vahvoja ohjaajia”

  2. 2

   Poliisi sulki siviili­autoilla tien­pätkän Espoossa, koska siinä on mustaa jäätä

  3. 3

   Trumpin asianajaja vaatii, että Venäjä-tutkinta lopetetaan välittömästi – Erotettu FBI:n varajohtaja kertoo tehneensä muistiin­panoja tapaamisistaan presidentin kanssa

  4. 4

   Lehdet: Analytiikka­yhtiö valjasti jopa 50 miljoonan Facebook-käyttäjän tiedot Donald Trumpin vaali­mainonnan avuksi

  5. 5

   Nämä pikatoiminnot helpottavat älypuhelimen käyttöä – Säästävät aikaa ja hermoja

  6. 6

   Suomen piti muuttaa heidän elämänsä ja niin se tekikin – HS matkusti Thaimaan syrjäseudulle tapaamaan marjanpoimijoita, jotka tulivat Suomeen töihin ja menettivät kaiken

   Tilaajille
  7. 7

   Suomalaiset on lellitty ruokakaupoissa pilalle

  8. 8

   Suomen kieli kulkee jyrkkää alamäkeä Ruotsissa – Opettaja kielsi yhdeksänvuotiasta Ursina Funkia puhumasta välitunnilla suomea

  9. 9

   FBI:n entinen varajohtaja sai potkut kaksi päivää ennen kuin hänen piti jäädä eläkkeelle – Trump iloitsi erottamisesta

  10. 10

   Lauantaina päivystyksessä vielä puhuttiin ”kuin mies miehelle”, tiistaina turhaan apua hakenut Ilmari oli kuollut – Saako mieleltään sairas apua päivystyksestä?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaiset on lellitty ruokakaupoissa pilalle

  2. 2

   Suomen piti muuttaa heidän elämänsä ja niin se tekikin – HS matkusti Thaimaan syrjäseudulle tapaamaan marjanpoimijoita, jotka tulivat Suomeen töihin ja menettivät kaiken

   Tilaajille
  3. 3

   Suomen kieli kulkee jyrkkää alamäkeä Ruotsissa – Opettaja kielsi yhdeksänvuotiasta Ursina Funkia puhumasta välitunnilla suomea

  4. 4

   Nämä pikatoiminnot helpottavat älypuhelimen käyttöä – Säästävät aikaa ja hermoja

  5. 5

   Poliisi sulki siviili­autoilla tien­pätkän Espoossa, koska siinä on mustaa jäätä

  6. 6

   Humanististen alojen suosio laskee, eikä kaikkia opiskelu­paikkoja edes saada täyteen – ”Mielikuvat ovat todella vahvoja ohjaajia”

  7. 7

   Kolumni: En voi sietää bosslady-ilmiötä: Naisten pitäisi puhua siitä, mitä he tekevät – ei siitä, että he tekevät

  8. 8

   Lauantaina päivystyksessä vielä puhuttiin ”kuin mies miehelle”, tiistaina turhaan apua hakenut Ilmari oli kuollut – Saako mieleltään sairas apua päivystyksestä?

   Tilaajille
  9. 9

   Helsinkiläinen Sebastian Heinrichs, 32, perusti siivousyrityksen vain kaksi vuotta sitten – ja nyt hän haluaa palkata tuhat uutta työntekijää

  10. 10

   Novitšok-hermomyrkyn kehittäjä: Vain valtio saattoi myrkyttää Skripalit – ”Kreml kiistää aina kaiken”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 30: Akseli Valmunen kuvasi Lapin turistikohteita ja hämmentyi näkemästään

  2. 2

   Kasvava osa koirista on niin sairaita, ettei niiden pitäisi elää – HS:n kokoama aineisto kertoo, millaiset sairaudet uhkaavat suosituimpia rotuja

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalainen vaikuttaa helposti töykeältä Britanniassa – syy on suomen kielessä, josta puuttuu kaikkein tärkein sana

  4. 4

   Psykoterapeutti Satu Pihlaja ei saanut mitään aikaan, kunnes yksi oivallus mullisti kaiken – nyt hän tekee väitös­kirjaa, harrastusten ohessa kahta tutkintoa ja kertoo, miten kuka tahansa voi kääntää kurssinsa

   Tilaajille
  5. 5

   Tervettä koirarotua ei ole, mutta toiset ovat paljon sairaampia kuin toiset – katso 50 suosituimman rodun yleisimmät terveysongelmat

   Tilaajille
  6. 6

   Nuutajärven kartanosta paljastui posti­korteilla tapetoitu leikki­loukko – Löytäjä epäilee, että huoneessa on käyty viimeksi 1950-luvulla

  7. 7

   Useita koiria kuollut ja ihmisiä loukkaantunut koirahyökkäyksissä Heinolan seudulla – ”Koiranomistajia, joiden eläinhoivavietti tulisi suunnata hamstereihin”

  8. 8

   Suomalaismiljardöörin 25-vuotiaasta tyttärestä povataan suurta taidevaikuttajaa – kämppä täynnä arvotaidetta, Guggenheim kutsui puheenjohtajaksi

  9. 9

   Lauantaina päivystyksessä vielä puhuttiin ”kuin mies miehelle”, tiistaina turhaan apua hakenut Ilmari oli kuollut – Saako mieleltään sairas apua päivystyksestä?

   Tilaajille
  10. 10

   ”Liian älyllisen” tieteis­filmin teatteri­levitys peruttiin USA:n ulko­puolelta – nyt Netflixille ilmestynyt Hävitys on parhaita scifi­elokuvia vuosiin

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Trumpin asianajaja vaatii, että Venäjä-tutkinta lopetetaan välittömästi – Erotettu FBI:n varajohtaja kertoo tehneensä muistiin­panoja tapaamisistaan presidentin kanssa
  3. Aleksi Jukola otti komennon Päijänteen ympäriajossa – ”Spooriajaminen on alkanut luonnistua”
  4. Lehdet: Analytiikka­yhtiö valjasti jopa 50 miljoonan Facebook-käyttäjän tiedot Donald Trumpin vaali­mainonnan avuksi
  5. Tunti sitten
  6. Järjestö: Turkki pommitti sairaalaa ja pakenevia siviilejä – yli 150 000 ihmistä on viime päivinä jättänyt Afrinin kaupungin Pohjois-Syyriassa
  7. Pikaluistelija Mika Poutala noitui huteraa starttiaan 500 metrillä maailmancupin finaalissa
  8. 2 tuntia sitten
  9. Ahti Oksanen johti SaiPan dramaattisten vaiheiden jälkeen jääkiekkoliigan puolivälieriin – Pelicansin kahden maalin johto suli
  10. Valioliigan nousukamppailu tiivistyy – Middlesbrough turvautui lumisateessa erikoiseen temppuun
  11. Venäjän presidentin­vaalit käydään sunnuntaina, ja Putinin propagandan keskiössä ovat ydinaseet – HS:n Moskovan-kirjeen­vaihtaja analysoi vaalien asetelman
  12. Bluesin naisille takaisku jääkiekon SM-välierien avauksessa
  13. Pohjois-Korean korkea edustaja saapuu Suomeen, kertovat mediat – Ulkoministeriö HS:lle: ”Meidän puoleemme on käännytty mutta pyydetty kunnioittamaan tapahtuman yksityisyyttä”
  14. Näytä lisää