Sunnuntai

Moskeijan kolmeminuuttisesta rukouskutsusta nousi äläkkä – Ruotsi vetää rajoja sille, miten islam saa näkyä ja kuulua

Kirkonkellot hyväksytään, mutta kuuluvatko moskeijoiden rukouskutsut kansankotiin? Entä uskonnolliset koulut?

Växjö on 60 000 asukkaan kunta eteläisessä Ruotsissa. Kolme kilometriä keskustasta pohjoiseen seisoo vaaleansininen harjakattoinen puurakennus.

Viime aikoina rakennus on nähty vähän väliä Ruotsin suurimpien lehtien sivuilla. Rakennus lumisen pihan keskellä ei kiinnitä valo­kuvissa huomiota millään tavalla, mutta siellä pitää majaansa Växjön muslimien säätiö ja Växjön moskeija.

Helmikuun puolivälissä paikallisen muslimiseurakunnan imaami Ismail Abu Helal pyysi kunnalta lupaa rukouskutsun kuuluttamiseen moskeijan kovaäänisistä. Kolme minuuttia kestävä arabiankielinen kutsu kaikuisi lähitienoille kerran viikossa, perjantaisin lounasaikaan.

”Se saisi täkäläiset muslimit tuntemaan olonsa turvalliseksi ja vahvistaisi uskonnonvapautta”, Abu Helal perusteli Ruotsin yleisradiolle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Växjössä on ollut kristitty piispanistuin vuodesta 1170. Tuomiokirkossa on viisi kelloa. Nyt niiden seuraksi Växjön uskonnolliseen ilmatilaan oli tulossa kilpaileva ääni.

Piispa Fredrik Modéus ei pahastunut. On luonnollista, että erilaiset uskonkäsitykset elävät rinta rinnan toistensa kanssa, hän kirjoitti sosiaaliseen mediaan jo samana päivänä.

Kunnan ympäristövirasto alkoi käsitellä asiaa teknisenä äänentasokysymyksenä, ja läpimeno näytti todennäköiseltä.

Kyseessä ei olisi ollut ensimmäinen kerta, kun rukouskutsu sallitaan Ruotsissa. Ensimmäinen Allahia ylistävä rukouskutsu kuultiin Fittjan moskeijasta vuonna 2013.

Kaksi päivää myöhemmin Växjön piispa kuitenkin poisti ekumeenisen päivityksensä. Osa vihapalautteesta oli yksinkertaisesti liian rankkaa.

Tapahtumat alkoivat vyöryä. Paikallisen kokoomuksen edustaja pyysi muslimeja perumaan pyyntönsä. Kävi myös ilmi, että on moskeijasta jo pari kertaa kutsuja huudeltukin, ilman lupia.

Pian kantaa otettiin suurimpien medioiden mielipidepalstoilla. Kansallinen keskustelu Växjön kolmeminuuttisesta oli alkanut.

Luultavasti kyse oli ajoituksesta.

Ruotsissa on vaalivuosi. Syyskuussa äänestetään. Yleensä Ruotsin vaaleissa puhutaan taloudesta ja työttömyydestä. Nyt valtion kassa pullistelee ylijäämästä ja työllisyysaste on Euroopan korkein.

Maahanmuutolle ja turvallisuudelle on jäänyt tilaa vaalikysymysten kärkipaikoilla. Toinen syy on se, että Ruotsiin on tullut lyhyessä ajassa valtava määrä uusia ihmisiä muslimimaista. Vuoden 2015 alusta lähtien turvapaikanhakijoita on saapunut yli 200 000. Yleisimmät lähtömaat ovat Syyria, Afganistan ja Irak.

On aiheellistakin puhua siitä, miten nämä ihmiset otetaan osaksi yhteiskuntaa. Siinä keskustelussa ei voi välttää pohdintaa siitä, kuinka islam ja maallinen kansankoti sovitetaan yhteen. Rajanvetoja haetaan parhaillaan monissa kysymyksissä yhtä aikaa.

Tiistaina 13. maaliskuuta sosiaalidemokraatit julistivat vaalilupauksen: jos he saavat jatkaa vallassa, uskonnolliset yksityiskoulut kielletään. Näitä kouluja on noin 70, ja iso osa niistä on kristittyjä. Oli silti aika selvää, että julistus tähtäsi ennen muuta muslimikouluihin.

Kuntaministeri Ardalan Shekarabi kirjoitti Aftonbladetiin, että hän ei haluaisi kokea Ruotsissa samaa kuin lapsuutensa Iranissa. Shekarabin mielestä uskonnolliset yksityiskoulut kasvattavat ihmisryhmien välisiä kuiluja Ruotsissa ja vaikeuttavat integraatiota.

Syytä huoleen on. Göteborgissa muslimikoulua johtava kokoomuspoliitikko Abdirizak Waberi sanoi Ruotsin yleisradioyhtiö SVT:n dokumentissa unelmoivansa elämästä sharia-lain ohjaamassa maassa. Koulua on syytetty poikien suosimisesta arvosanojen jakamisessa.

Samaan aikaan demarit esittivät huolensa valtion tuesta uskonnollisille järjestöille. Verokruunuja on ohjattu esimerkiksi Ibn Rushd -tutkimuslaitokselle. Se ylläpitää islamo­fobi.se-verkkosivustoa, jossa esitetään kiistattomana faktana muun muassa, että ”rasismi muslimeja vastaan on ollut yksi kulmakivistä ’demokraattisen ja modernin lännen’ rakentamisessa”.

Ruotsin valmiusviranomaisen tuoreen selvityksen mukaan Ibn Rushdilla on kytköksiä Egyptistä lähtöisin olevaan sunniverkostoon, Muslimiveljeskuntaan. Selvityksen mukaan Muslimiveljeskunnan hallitsemat järjestöt ovat muutenkin yliedustettuina, kun Ruotsin mediassa kuullaan maan muslimiväestöä. Ruotsissa on satojatuhansia muslimeja, joista kaikki eivät todellakaan allekirjoita vanhoillisen veljeskunnan ajatuksia materialistisen lännen perikadosta.

Viime aikojen hätkähdyttävin islam-kohu syntyi Solnan käräjäoikeuden päätöksestä. Oikeus vapautti vaimonsa hakkaamisesta syytetyn miehen. Perusteluissa oikeus kirjoitti, että mies tuli paremmasta perheestä kuin nainen. Lisäksi oikeus ihmetteli, miksi nainen kertoi asiasta ensiksi poliisille eikä suvulleen.

Yksi tuomion antaneista lautamiehistä oli keskustapoliitikko Ebtisam Aldebe. Hän on sanonut SVT:n haastattelussa aiemmin, että Ruotsin muslimien avioero- ja perimyskysymyksiä pitäisi ratkoa islamin opetusten eikä Ruotsin lakien mukaan. Aldebe ja toinen lautamies Hasan Fransson erotettiin tapauksen jälkeen sekä keskustapuolueen että oikeuden palveluksesta.

Tästä tapauksesta ei kukaan Ruotsin poliitikoista ole ollut eri mieltä: uskonnollisilla perinteillä ei pitäisi olla sijaa oikeuden päätöksissä.

Växjön rukouskutsut sen sijaan odottavat yhä tuomiotaan. Kokoomuksen eduskuntavaaliehdokas, teologian tohtori Ann Heberlein kirjoitti Svenska Dagbladetissa, että ”rukouskutsut rikkovat selvästi uskonnonvapautta vastaan”.

”Uskonnonvapaus pitää sisällään myös vapauden välttää uskontoa”, hän perusteli.

Tämä on tulkinta, johon uskonnottoman on helppo samastua. Se on myös tulkinta, joka äärimmilleen vietynä jättää uskonnon­vapaudesta aika vähän jäljelle. Tästä Linné-yliopiston uskontotieteen professori Jonas Svensson pian saman lehden sivuilla muistuttikin.

YK:n ihmisoikeusjulistuksen mukaan uskonnonvapaus tarkoittaa oikeutta ”uskonnon tai vakaumuksen julistamiseen yksin tai yhdessä toisten kanssa, sekä julkisesti että yksityisesti, opettamalla sekä harjoittamalla hartautta ja uskonnollisia menoja”.

Jos kaikilla on oikeus ”välttää uskontoa” kaikissa tilanteissa, eikö silloin pitäisi kieltää myös esimerkiksi Jehovan todistajien koputtelukierrokset ja kirkonmiesten esiintymiset yleisradion ohjelmissa? Kirkonkelloista puhumattakaan.

Heberleinin mukaan ero kirkonkellojen ja muslimien rukouskutsun välillä on siinä, että islamin uskontunnustuksen sisältävä rukouskutsu on jo ”rukous itsessään”. Tämä on totta. Toisaalta tuntuu aika paksulta väittää, että jumalanpalveluksesta ilmoittavien kirkonkellojen kajahtelu ei pitäisi sisällään minkäänlaista uskonnollista viestiä.

Jäämme odottamaan Växjön kunnan päätöstä.

Oikaisu 18.3. klo 13.20: Kokoomuspoliitikon nimi on Ann Heberlein, ei Anne Heberlein, kuten jutussa aiemmin luki.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ruotsi
 • Uskonnot
 • Islam
 • Petja Pelli
 • Puheenaihe

Nyt voit järjestää kommentit myös suosituimmuuden mukaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Facebook pyytää käyttäjiensä alastonkuvia nyt myös briteiltä, amerikkalaisilta ja kanadalaisilta – ”Kuulostaa järkyttävältä”, kommentoi suomalainen asiantuntija

  2. 2

   FBI varoitti venäläisten tehneen laajan verkkohyökkäyksen – kotireitittimetkin kannattaa päivittää

  3. 3

   Parisuhde paranee yhdellä pienellä teolla – Tämä kirjoitustehtävä auttaa todistetusti pitämään tyytyväisyyttä yllä, sanovat asiantuntijat

  4. 4

   Patrik Laine löysi illalla parturin tuoliin – julkaisi kuvan ajetusta parrastaan Instagramissa

  5. 5

   Ihmisiä on vain 0,01 prosenttia kaikesta elämästä, mutta olemme jo tuhonneet 83 prosenttia luonnon­varaisista nisäkkäistä ja puolet kaikista kasveista

  6. 6

   Vain elämää on formaatti, joka pitää hyväksyä tai hylätä, välimuotoja ei ole

  7. 7

   Finnair vetosi WC-tukokseen ja sitten hyvän tavan vastaisuuteen – oikeus pani yhtiön maksamaan sekä myöhästymis­korvaukset että perintä­kulut

  8. 8

   HS-selvitys paljastaa: Pääkaupunki­seudun koulut täyttyvät haitallisella ilmalla, ja syy on ikivanha käytäntö – ”Tämä on se kaikkein pahin tilanne”

   Tilaajille
  9. 9

   Eläinlääkärit varoittavat: Koirien kuivatut kanaherkut saattavat aiheuttaa munuais­ongelmia – ”Vahvoja epäilyjä on”

  10. 10

   Muutama vuosi sitten Eetu Pakkanen, 28, myi olemattomia tavaroita nettihuutokaupassa ja sekoili kamapäissään – Nyt hän roudaa Cheekiä ja toteuttaa omaa upeaa tuhkimotarinaansa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhde paranee yhdellä pienellä teolla – Tämä kirjoitustehtävä auttaa todistetusti pitämään tyytyväisyyttä yllä, sanovat asiantuntijat

  2. 2

   HS-selvitys paljastaa: Pääkaupunki­seudun koulut täyttyvät haitallisella ilmalla, ja syy on ikivanha käytäntö – ”Tämä on se kaikkein pahin tilanne”

   Tilaajille
  3. 3

   Eläinlääkärit varoittavat: Koirien kuivatut kanaherkut saattavat aiheuttaa munuais­ongelmia – ”Vahvoja epäilyjä on”

  4. 4

   Muutama vuosi sitten Eetu Pakkanen, 28, myi olemattomia tavaroita nettihuutokaupassa ja sekoili kamapäissään – Nyt hän roudaa Cheekiä ja toteuttaa omaa upeaa tuhkimotarinaansa

  5. 5

   Parisuhteen julmuri on ulospäin mitä mainioin tyyppi – Näin henkinen väkivalta kasvaa pienistä moitteista tuhoisaksi kierteeksi

   Tilaajille
  6. 6

   Näytätkö johtajalta vai hoivaajalta? Nämä piirteet kasvoissasi määrittävät sen, millaisena muut ihmiset sinua pitävät

   Tilaajille
  7. 7

   Tanska vetää maahanmuutossa tiukkaa linjaa, Ruotsi seuraa perässä, Suomessa aiheesta ei juuri keskustella – ”Kaikki alkavat ymmärtää, ettemme voi kutsua tänne kaikkia”

  8. 8

   Naiset siivoavat, synnyttävät ja saavat pienempää palkkaa – vieläkö pitäisi suorittaa kansalais­palvelus?

  9. 9

   Moni palomies kokee seksuaalista ahdistelua työtehtävissä – helsinkiläispoliitikot vaativat kaupunkia kitkemään häirintää työpaikoilla

  10. 10

   Kaikkien kevään ylioppilaiden nimet HS:n hakukoneessa – Viivi Mäkelä muistaa opon tunnin, jolla kevään arvosanojen poikkeuksellinen painoarvo paljastui

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Homomiesten tuoreesta ja pahimmillaan vaarallisesta seksitrendistä on kohistu maailmalla jo vuosia, mutta Suomessa se on noussut esille vasta nyt – tästä on kyse chemsexissä

  2. 2

   Prinssi Harryn ex-tyttöystävän tympeä ilme, Amal Clooneyn aviomies ja nuori Meghan Markle palatsin edessä – internet sekosi kuninkaallisista häistä, tässä parhaat palat

  3. 3

   Syöpää aiheuttava virus huolestuttaa maailmalla, ja nyt sitä löytyi Suomestakin – osa seksin välityksellä tarttuvan viruksen kantajista sairastuu leukemiaan

   Tilaajille
  4. 4

   Sanna oli 16-vuotias, kun hän kertoi tulleensa raiskatuksi – Viisi vuotta myöhemmin hän paljasti, että vankilaan joutui syytön mies

   Tilaajille
  5. 5

   Parisuhteen julmuri on ulospäin mitä mainioin tyyppi – Näin henkinen väkivalta kasvaa pienistä moitteista tuhoisaksi kierteeksi

   Tilaajille
  6. 6

   Juha Kärkkäisen tavaratalo on synnyttämässä Rovaniemellä poliittisen kiistan – ”En hyväksy tällaista ihmisvihamielisyyttä”

  7. 7

   Kysy nämä kaksi kysymystä, kun lapsi uhmaa ja raivoaa – kasvatuskouluttaja Liisa Ahosen mukaan ongelmalapsia käsitellään väärin

   Tilaajille
  8. 8

   Kalle sai puhelun, mietti vedessä pulikoivia lapsiaan ja vastasi kyllä – Se päätös teki hänestä hyvän isän aivan viime hetkellä

   Tilaajille
  9. 9

   Näytätkö johtajalta vai hoivaajalta? Nämä piirteet kasvoissasi määrittävät sen, millaisena muut ihmiset sinua pitävät

   Tilaajille
  10. 10

   Meghanin puku oli aikuisen naisen valinta – kuningatar lainasi tiaran ja Harry poimi kukat

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. FBI varoitti venäläisten tehneen laajan verkkohyökkäyksen – kotireitittimetkin kannattaa päivittää
  3. Patrik Laine löysi illalla parturin tuoliin – julkaisi kuvan ajetusta parrastaan Instagramissa
  4. Tunti sitten
  5. Facebook pyytää käyttäjiensä alastonkuvia nyt myös briteiltä, amerikkalaisilta ja kanadalaisilta – ”Kuulostaa järkyttävältä”, kommentoi suomalainen asiantuntija
  6. Vain elämää on formaatti, joka pitää hyväksyä tai hylätä, välimuotoja ei ole
  7. Lakkoilu lamauttaa Brasilian talous­keskusta, presidentti määräsi armeijan hajottamaan rekka­kuskien tiesulut
  8. Pietarin lähellä on kaksi miljoonaa tonnia vaarallisia jätteitä, joista osan Fortum haluaa tuoda ”esimerkiksi Riihimäelle” – Krasnyi Borin myrkyt ovat ympäristöriski myös Itämerelle
  9. Ihmisiä on vain 0,01 prosenttia kaikesta elämästä, mutta olemme jo tuhonneet 83 prosenttia luonnon­varaisista nisäkkäistä ja puolet kaikista kasveista
  10. Supernuori vaihtoi pallon keihääseen ja nyt Oliver Helanderia jo tervehditään ”tulevana olympiavoittajana” – ”Hyvältähän ne puheet kuulostavat”
  11. Sakari Oramolle uudet sopimukset Suomessa ja Lontoossa – kapellimestari paljastaa HS:lle, mitä kolmen orkesterin herruuden jälkeen tapahtuu
  12. 2 tuntia sitten
  13. Fortum suunnittelee Ämmässuolle lämpövoimalaa – polttoaineena haketta ja purkupuuta
  14. Näytä lisää