Sunnuntai    |   Kolumni

Guruilu ja pitchaus uivat yliopistoihin, tekoälymystö jyräsi humanistit – siksi tarvitaan sivistyneistön vastaisku

Eduskunnan tulevaisuuspamfletissa robotit kokkaavat ja ”osaamispoluttaja” korvaa opettajan. Onko humanismilla enää sijaa, kysyy kolumnissaan Jaakko Lyytinen.

Vietimme 12-vuotiaan tyttäreni kanssa perjantai-iltaa kaupungilla. Kävimme kaupoissa, syömässä ja leffassa. Ennen elokuvaa halusin näyttää hänelle yhden erityisen hienon rakennuksen, Selina Anttisen ja Vesa Oivan suunnitteleman Kaisa-talon.

Tarkoitukseni oli antaa vähän herätettä tulevaisuuteen. Että jos vaikka tänne päätyisit sitten isona.

Samalla kun tyttäreni ihasteli yli­opiston kirjaston ovaalinmuotoista valoaukkoa, huomasin hyllyjen välissä puolitutun lukemassa kirjaa. Olimme opiskelleet yhtä aikaa 1990-luvulla. Sittemmin hänestä oli tullut tohtori ja tutkija, alansa syvällinen asiantuntija.

Ajatukseni lähtivät laukalle. Mietin siilejä, kettuja ja Borjomia, gruusialaista kivennäisvettä.

Siili ja kettu oli brittiläisen aatehistorioitsijan Isaiah Berlinin käsitepari, jonka hän lainasi antiikin kreikkalaiselta runoilijalta Arkhilokhokselta. Se viittasi kahteen ihmistyyppiin. Siili tietää yhden suuren asian hyvin perusteellisesti. Kettu tietää monta asiaa. Siili katsoo maailmaa yhden keskeisen näkemyksensä kautta. Kettu tavoittelee erilaisia päämääriä ja liikkuu monella tasolla.

Ajattelin, että tuo perjantai-iltaansa hyllyjen välissä viettävä on sivistynyt siili, joka elää tarhakettujen ajassa.

Ketut ja siilit palasivat mieleeni, kun luin tällä viikolla julkaistua eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan raporttia, jonka nimi on juhlava: Suomen sata uutta mahdollisuutta 2018–2037.

Yli 400-sivuinen pumaska on kiehtova katsaus siihen, miten teknologia uudistaa yhteiskuntaa. Samalla se on teknouskovaisen Slush-Suomen uusin testamentti, jossa ei ole paljon pantu painoa ihmistieteille.

Etsin raportista mainintoja humanistisista tieteistä tai sivistyksestä. Filosofia? Nolla osumaa. Kielitieteet? Ei mitään. Koneet kääntävät, robotit kokkaavat. Tekoälypsykologit hoitavat ahdistusta. Etäoppimismentorit, moni­älykkyysorganisoijat ja osaamispoluttajat korvaavat opettajat ja professorit. Sana historia viittaa enää historiatietoon, tietotekniseen termiin.

Arvostettujen tulevaisuudentutkijoiden Osmo Kuusen ja Risto Linturin kirjoittamasta raportista paistaa vaivoin peitelty inho perinteistä yli­opistolaitosta kohtaan. Yliopistoihmisiä kuvataan vanhanaikaisiksi muutosjarruiksi.

Raportin perusteella näyttää siltä, että perinteisen älymystön korvaa vähitellen tekoälymystö. Kunhan ensin päästään eroon tekniikkaa hylkivistä professoreista ja opettajista. Ja siileistä. Sen jälkeen ”simulointi”, ”pelillistäminen” ja ”itsenäisesti katsottavat videot” korvaavat perinteisen opetuksen. Tutkintojen tilalle tulevat ”yksityisiin mikrotutkintoihin liittyvät sertifikaatit”. Tutkimukset julkaistaan tulevaisuudessa heti luonnoksina, ennen vertaisarviointia.

Eduskunnan raporttia on ihasteltu julkisuudessa, mutta vähemmälle huomiolle on jäänyt tuore pamfletti, jonka maailmankuva on päinvastainen. Kyse on Sari Kivistön ja Sami Pihlströmin teoksesta Sivistyksen puolustus. Kivistö on Tampereen yliopiston yleisen kirjallisuustieteen professori ja Pihlström Helsingin yli­opiston uskonnonfilosofian professori.

Heidän teoksensa hyökkää ”nykysuomalaista yliopistopolitiikkaa” vastaan. Siis ajattelua, jossa muutos on itseisarvo ja tieteen on perusteltava olemassaolonsa yhteiskunnallisella hyödyllä.

Professorien mukaan vallalla on populistinen ja sivistysvihamielinen puheenparsi. Eturivin poliitikot puhuvat ”kaiken maailman dosenteista”. Maailman syvällistä tuntemusta ei enää arvosteta. Kokemuksellisuus syrjäyttää oikean asiantuntemuksen.

Konsulttien ja ajatushautomoiden pikaratkaisut kelpaavat politiikan muutosjohtajille, joille tutkijoiden tieto on liian moniselitteistä tai teoreettista.

Yliopistoihin on uinut dynaamisuutta uhkuva startup-kieli, brändääminen, pitchaus, guruilu, kick-offit ja challenget. Tutkimuksen ja tieteen olemassaoloa perustellaan pääasiassa vain yhteiskunnallisella merkityksellä, ongelman ratkomisella. Tutkijan on tärkeämpää miettiä somepresenssiään kuin tehdä tutkimustaan.

Professorit vaativat eliittivetoista sivistyneistön vastaiskua. Henkistä alaikäisyyttä on torjuttava ”koulutetun, avarakatseisen eliitin” intellektuaalis-moraalisella liikkeellä. Tutkimuksella ja tieteellä on myös itseisarvo – se kannattelee humanistista sivistysprojektia. Vain sivistystä vaalimalla voimme vastata populismin ja totuudenjälkeisen ajan haasteeseen, Kivistö ja Pihlström esittävät.

Professorit korostavat, etteivät kaipaa menneeseen, vaan haluavat, että yliopistoja kehitettäisiin niiden arvojen pohjalta, joihin instituutio on vuosisatojen ajan sitoutunut.

Kiukkuinen professorikaksikko läimii pöhinäkulttuuria sellaisilla avokämmensivalluksilla, että korvia alkaa punottaa. Pamfletin nimi voisi olla yhtä hyvin Sivistyksen siilipuolustus.

Pamfletista tuli samanlainen virkistävä olo kuin gruusialaisesta Borjomi-kivennäisvedestä. Mitäänsanomattomien makuvesien ja hyvinvointijuomien jälkeen se tuntuu kuin saisi Akvavitixin taikajuomaa. Katse kirkastuu. Ryhti oikenee. Tekee mieli kohdata roomalaisia.

Jos vaikka rohkaisisin tytärtäni humanistiselle alalle.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tekoäly
 • yliopistopolitiikka
 • Jaakko Lyytinen

Nyt voit järjestää kommentit myös suosituimmuuden mukaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Sveitsi ja Ruotsi huimassa jännitysnäytelmässä – HS seuraa MM-finaalia hetki hetkeltä, jatkoerä menossa

  2. 2

   Näyttelijät vastaavat Aku Louhimiehen väitteisiin –”Seisomme sanojemme takana”

  3. 3

   Kemikaaliyliherkät rakennuttivat itselleen vähäpäästöiset talot – perheen oireet katosivat, toiselle rakennuttajalle kävi köpelösti: ”Omaisuuteni on nyt pumpattava sänky”

   Tilaajille
  4. 4

   Kuka on piispa Curry, joka lähes varasti show’n intohimoisella saarnallaan Meghanin ja Harryn häissä? Kuninkaalliset vieraat kuuntelivat puhetta kikatellen ja suu auki

  5. 5

   Hillitön helle palaa maanantaina – lämmin sää piti poliisin kiireisenä viikonloppuna

  6. 6

   Vastahan Kalle syntyi ja kohta hän on ylioppilas – minulla on antaa hänelle yksi elämänohje, ja sen opin omissa lakkiaisissani

  7. 7

   Ruotsalaisiskijä löi kaikkea, mitä tielle osui – myös kehätuomaria, joka jatkoi verta vuotaen

  8. 8

   Enemmistö aseiden omistajista kannattaa monia aserajoituksia USA:ssa – miksi niitä on sitten niin vaikea saada läpi?

  9. 9

   Yleisradio vastaa Aku Louhimiehen uusiin syytöksiin asiavirheistä – ”Emme löytäneet mitään oikaistavaa”, sanoo Jouko Jokinen HS:lle

  10. 10

   Ihmisistä irtoava töhnä ja syövälle altistavat aineet veivät uima-altaan käyttökieltoon helsinkiläisessä hotellissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vastahan Kalle syntyi ja kohta hän on ylioppilas – minulla on antaa hänelle yksi elämänohje, ja sen opin omissa lakkiaisissani

  2. 2

   Kuka on piispa Curry, joka lähes varasti show’n intohimoisella saarnallaan Meghanin ja Harryn häissä? Kuninkaalliset vieraat kuuntelivat puhetta kikatellen ja suu auki

  3. 3

   Ihmisistä irtoava töhnä ja syövälle altistavat aineet veivät uima-altaan käyttökieltoon helsinkiläisessä hotellissa

  4. 4

   Harri Aho on nähnyt ihmisten kateuden ja poikansa nousun huipulle – kateellisuus loppui, kun Sebastian Aho ratkaisi mestaruuden

  5. 5

   Professori Piia Jallinoja tietää, millainen juhlapöytä ottaa kaikki huomioon – ja miksi voileipäkakku on moka

   Tilaajille
  6. 6

   Kemikaaliyliherkät rakennuttivat itselleen vähäpäästöiset talot – perheen oireet katosivat, toiselle rakennuttajalle kävi köpelösti: ”Omaisuuteni on nyt pumpattava sänky”

   Tilaajille
  7. 7

   Kirkon ei pitäisi enää vastustaa muutosta, sanoo eläkkeelle jäävä arkkipiispa Kari Mäkinen: ”Ei Jumalaa voi poimia hyllystä”

  8. 8

   Asuntoilmoitusten kuvissa huonekasveja säilytetään eteisen hattuhyllyllä ja jokaisessa keittiössä on söpö basilika – ”Nyt on muodissa eukalyptuksen oksa”

  9. 9

   Meghanin puku oli aikuisen naisen valinta – kuningatar lainasi tiaran ja Harry poimi kukat

  10. 10

   Yleisradio vastaa Aku Louhimiehen uusiin syytöksiin asiavirheistä – ”Emme löytäneet mitään oikaistavaa”, sanoo Jouko Jokinen HS:lle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sanna oli 16-vuotias, kun hän kertoi tulleensa raiskatuksi – Viisi vuotta myöhemmin hän paljasti, että vankilaan joutui syytön mies

   Tilaajille
  2. 2

   Haiseva hengitys vaivaa yhä useampaa suomalaista – Asian­tuntija kertoo, mistä se johtuu ja mitä sille voi tehdä

   Tilaajille
  3. 3

   Onko istuminen painanut hartiasi kyyryyn ja niskan kipeäksi? Nämä kolme liikettä paljastavat, kuinka jumissa oikeasti olet, ja treenaavat samalla yläselän kuntoon

  4. 4

   Miesten liikkuminen ryhmissä pitäisi kieltää

  5. 5

   Jasper Pääkkösellä on merkittävä rooli Spike Leen uutuuselokuvassa, josta tuli Cannesissa suuri tapaus – ”Iski tajuntaan, että olen oikeasti osa tällaista”

   Tilaajille
  6. 6

   Patikoimassa ollut turisti ryöstettiin Nuuksion kansallis­puistossa – taklattiin maahan takaapäin vaellus­reitillä

  7. 7

   Tee nämä yksinkertaiset asiat, niin näytät hyvältä selfiessä – HS:n palkittu kuvaaja Sami Kero kertoo 8 temppua, jotka jokainen osaa tehdä

  8. 8

   ”Kaikilla meillä on kuule rajoitteita!” sanoi Susanna Koski A-studiossa pitkäaikaistyöttömälle ja suututti ihmiset somessa – ja oli yhtä aikaa oikeassa sekä aivan väärässä

  9. 9

   Kysy nämä kaksi kysymystä, kun lapsi uhmaa ja raivoaa – kasvatuskouluttaja Liisa Ahosen mukaan ongelmalapsia käsitellään väärin

   Tilaajille
  10. 10

   Häkellyttävän moni kertoo joutuneensa avaruusolentojen sieppaamaksi – Ilmiölle on nimi, ja se selittää, miksi sieppaustarinat ovat nyt loppuneet

   Tilaajille
  11. Näytä lisää