Sunnuntai    |   Kolumni

Guruilu ja pitchaus uivat yliopistoihin, tekoälymystö jyräsi humanistit – siksi tarvitaan sivistyneistön vastaisku

Eduskunnan tulevaisuuspamfletissa robotit kokkaavat ja ”osaamispoluttaja” korvaa opettajan. Onko humanismilla enää sijaa, kysyy kolumnissaan Jaakko Lyytinen.

Vietimme 12-vuotiaan tyttäreni kanssa perjantai-iltaa kaupungilla. Kävimme kaupoissa, syömässä ja leffassa. Ennen elokuvaa halusin näyttää hänelle yhden erityisen hienon rakennuksen, Selina Anttisen ja Vesa Oivan suunnitteleman Kaisa-talon.

Tarkoitukseni oli antaa vähän herätettä tulevaisuuteen. Että jos vaikka tänne päätyisit sitten isona.

Samalla kun tyttäreni ihasteli yli­opiston kirjaston ovaalinmuotoista valoaukkoa, huomasin hyllyjen välissä puolitutun lukemassa kirjaa. Olimme opiskelleet yhtä aikaa 1990-luvulla. Sittemmin hänestä oli tullut tohtori ja tutkija, alansa syvällinen asiantuntija.

Ajatukseni lähtivät laukalle. Mietin siilejä, kettuja ja Borjomia, gruusialaista kivennäisvettä.

Siili ja kettu oli brittiläisen aatehistorioitsijan Isaiah Berlinin käsitepari, jonka hän lainasi antiikin kreikkalaiselta runoilijalta Arkhilokhokselta. Se viittasi kahteen ihmistyyppiin. Siili tietää yhden suuren asian hyvin perusteellisesti. Kettu tietää monta asiaa. Siili katsoo maailmaa yhden keskeisen näkemyksensä kautta. Kettu tavoittelee erilaisia päämääriä ja liikkuu monella tasolla.

Ajattelin, että tuo perjantai-iltaansa hyllyjen välissä viettävä on sivistynyt siili, joka elää tarhakettujen ajassa.

Ketut ja siilit palasivat mieleeni, kun luin tällä viikolla julkaistua eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan raporttia, jonka nimi on juhlava: Suomen sata uutta mahdollisuutta 2018–2037.

Yli 400-sivuinen pumaska on kiehtova katsaus siihen, miten teknologia uudistaa yhteiskuntaa. Samalla se on teknouskovaisen Slush-Suomen uusin testamentti, jossa ei ole paljon pantu painoa ihmistieteille.

Etsin raportista mainintoja humanistisista tieteistä tai sivistyksestä. Filosofia? Nolla osumaa. Kielitieteet? Ei mitään. Koneet kääntävät, robotit kokkaavat. Tekoälypsykologit hoitavat ahdistusta. Etäoppimismentorit, moni­älykkyysorganisoijat ja osaamispoluttajat korvaavat opettajat ja professorit. Sana historia viittaa enää historiatietoon, tietotekniseen termiin.

Arvostettujen tulevaisuudentutkijoiden Osmo Kuusen ja Risto Linturin kirjoittamasta raportista paistaa vaivoin peitelty inho perinteistä yli­opistolaitosta kohtaan. Yliopistoihmisiä kuvataan vanhanaikaisiksi muutosjarruiksi.

Raportin perusteella näyttää siltä, että perinteisen älymystön korvaa vähitellen tekoälymystö. Kunhan ensin päästään eroon tekniikkaa hylkivistä professoreista ja opettajista. Ja siileistä. Sen jälkeen ”simulointi”, ”pelillistäminen” ja ”itsenäisesti katsottavat videot” korvaavat perinteisen opetuksen. Tutkintojen tilalle tulevat ”yksityisiin mikrotutkintoihin liittyvät sertifikaatit”. Tutkimukset julkaistaan tulevaisuudessa heti luonnoksina, ennen vertaisarviointia.

Eduskunnan raporttia on ihasteltu julkisuudessa, mutta vähemmälle huomiolle on jäänyt tuore pamfletti, jonka maailmankuva on päinvastainen. Kyse on Sari Kivistön ja Sami Pihlströmin teoksesta Sivistyksen puolustus. Kivistö on Tampereen yliopiston yleisen kirjallisuustieteen professori ja Pihlström Helsingin yli­opiston uskonnonfilosofian professori.

Heidän teoksensa hyökkää ”nykysuomalaista yliopistopolitiikkaa” vastaan. Siis ajattelua, jossa muutos on itseisarvo ja tieteen on perusteltava olemassaolonsa yhteiskunnallisella hyödyllä.

Professorien mukaan vallalla on populistinen ja sivistysvihamielinen puheenparsi. Eturivin poliitikot puhuvat ”kaiken maailman dosenteista”. Maailman syvällistä tuntemusta ei enää arvosteta. Kokemuksellisuus syrjäyttää oikean asiantuntemuksen.

Konsulttien ja ajatushautomoiden pikaratkaisut kelpaavat politiikan muutosjohtajille, joille tutkijoiden tieto on liian moniselitteistä tai teoreettista.

Yliopistoihin on uinut dynaamisuutta uhkuva startup-kieli, brändääminen, pitchaus, guruilu, kick-offit ja challenget. Tutkimuksen ja tieteen olemassaoloa perustellaan pääasiassa vain yhteiskunnallisella merkityksellä, ongelman ratkomisella. Tutkijan on tärkeämpää miettiä somepresenssiään kuin tehdä tutkimustaan.

Professorit vaativat eliittivetoista sivistyneistön vastaiskua. Henkistä alaikäisyyttä on torjuttava ”koulutetun, avarakatseisen eliitin” intellektuaalis-moraalisella liikkeellä. Tutkimuksella ja tieteellä on myös itseisarvo – se kannattelee humanistista sivistysprojektia. Vain sivistystä vaalimalla voimme vastata populismin ja totuudenjälkeisen ajan haasteeseen, Kivistö ja Pihlström esittävät.

Professorit korostavat, etteivät kaipaa menneeseen, vaan haluavat, että yliopistoja kehitettäisiin niiden arvojen pohjalta, joihin instituutio on vuosisatojen ajan sitoutunut.

Kiukkuinen professorikaksikko läimii pöhinäkulttuuria sellaisilla avokämmensivalluksilla, että korvia alkaa punottaa. Pamfletin nimi voisi olla yhtä hyvin Sivistyksen siilipuolustus.

Pamfletista tuli samanlainen virkistävä olo kuin gruusialaisesta Borjomi-kivennäisvedestä. Mitäänsanomattomien makuvesien ja hyvinvointijuomien jälkeen se tuntuu kuin saisi Akvavitixin taikajuomaa. Katse kirkastuu. Ryhti oikenee. Tekee mieli kohdata roomalaisia.

Jos vaikka rohkaisisin tytärtäni humanistiselle alalle.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tekoäly
 • yliopistopolitiikka
 • Jaakko Lyytinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomalaistutkimus avaa uuden näkö­kulman syövän hoitoon – ”Kukaan muu ei ollut uskaltanut ajatella, että syöpä­lääkkeiden tehottomuuden taustalla voisi olla yhteinen tekijä”

  2. 2

   Jyväskylän Kalevan kisojen toimitsija totesi seitsenottelijoiden häiritsevän muita lajeja – hopeamitalisti Miia Sillman lataa täyslaidallisen: ”Huonoimmin järjestetyt Kalevan kisat ikinä”

  3. 3

   Pelottava hämäräheikki yritti tulla ikkunasta asuntoon, eikä Helsingin poliisia kiinnostanut – vai miten se nyt oikein meni?

  4. 4

   Saako vessan valoja räpsytellä vai tuleeko ne pitää päällä? Asian­tuntija kertoo, mikä on energia­tehokkain tapa käsitellä kodin valoja

  5. 5

   Rekrytoijien ennakko­luulot voivat vaikeuttaa naisten pääsyä johto­asemiin – Tutkija: ”Standardit ovat erilaiset miehille ja naisille”

  6. 6

   Venäjältä tihkuu tietoja ”sopimuksista”, joita Yhdysvallat ei vahvista – Trumpin ja Putinin Helsingin-tapaamisen sisällöstä vallitsee yhä epätietoisuus

  7. 7

   Gyrokopteri on tippunut Enontekiössä Kilpis­järven alueella – Kyydissä oli kaksi ihmistä

  8. 8

   Miten muiden rakkaus on sinulle uhka?

  9. 9

   Pariisissa nähtiin huima nuoralla­tanssispektaakkeli, kun ranskalaisnainen esiintyi 35 metrin korkeudella

  10. 10

   Feministit ja Ultra Bra ”taistolaisia!” – Taistolaisuuden leimakirves viuhuu edelleen, vaikka liike kukoisti vain pienen hetken neljä vuosikymmentä sitten

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos Sörnäisten Kurvissa eksyi kapakasta lähdettyään väärälle syrjäkujalle, saattoi päästä hengestään – rettelöivät teinihuligaanit pitivät Kallion seutua pelon vallassa 1900-luvun alussa

  2. 2

   Sinkkumiesten kaupungissa on vaikea löytää rakkautta – suomalais­mies hengailee pakaste­altaalla, koska Seattlessa netti­treffeillä korostuu vain raha

   Tilaajille
  3. 3

   Muistoesineet katosivat 5-vuotiaana kuolleen Miron haudalta – ”Silmät kyyneltyivät niin, etten ensin edes nähnyt, oliko kaikki viety”, pojan äiti kertoo

  4. 4

   Miten muiden rakkaus on sinulle uhka?

  5. 5

   Saako vessan valoja räpsytellä vai tuleeko ne pitää päällä? Asian­tuntija kertoo, mikä on energia­tehokkain tapa käsitellä kodin valoja

  6. 6

   Päivi Anttikosken valinta Aamulehden päätoimittajaksi saattoi kariutua, koska toimitusjohtajalle ei kelvannut perheestään erillään asuva äiti – Alman Kai Telanne: ”Olen pahoillani, että hakijalle syntyi väärä käsitys”

  7. 7

   James Bluntin keikka Porissa kiteyttää, kuinka vähän uudet ulkomaiset nimet kiinnostavat kotimaisilla festivaaleilla

  8. 8

   Amazonin viidakossa elää ”maailman yksinäisin mies” – Brasilian viranomaiset julkaisivat videon miehestä, jolle kukaan ei ole puhunut ainakaan 22 vuoteen

  9. 9

   ”Lohkoketjut lopettavat vale­kapitalismin”, julistaa entinen pankkiiri – Keski­aikaisessa maisemassa Sveitsissä tehdään vallan­kumousta, tai ainakin yritetään

  10. 10

   ”Varokaa, sieltä tulee pyöräilijä!” komensivat vanhemmat lapsiaan minua syyllistävään sävyyn – Miksei lapsia opasteta liikenteessä?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  7. 7

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  8. 8

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  9. 9

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  10. 10

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Pariisissa nähtiin huima nuoralla­tanssispektaakkeli, kun ranskalaisnainen esiintyi 35 metrin korkeudella
  3. Pettymystä nieleskellyt Valtteri Bottas joutuu Saksan GP:ssa Ferrarien puristukseen – Kimi Räikkönen: ”Kolmas ruutu on aika hyvä lähtöpaikka”
  4. Pysäköinninvalvojan auton takalasi hajosi kesken ajon Pohjois-Haagassa – Poliisi tutkii, ammuttiinko autoa ilma-aseella
  5. Rekrytoijien ennakko­luulot voivat vaikeuttaa naisten pääsyä johto­asemiin – Tutkija: ”Standardit ovat erilaiset miehille ja naisille”
  6. Honka nollasi TPS:n, Macoumba Kandji pyssytti jo kauden yhdeksännen maalinsa – ”Kun miettii kaikkia tapahtumia, Honka ansaitsi voiton”
  7. Gyrokopteri on tippunut Enontekiössä Kilpis­järven alueella – Kyydissä oli kaksi ihmistä
  8. Tunti sitten
  9. Suomalaistutkimus avaa uuden näkö­kulman syövän hoitoon – ”Kukaan muu ei ollut uskaltanut ajatella, että syöpä­lääkkeiden tehottomuuden taustalla voisi olla yhteinen tekijä”
  10. Jyväskylän Kalevan kisojen toimitsija totesi seitsenottelijoiden häiritsevän muita lajeja – hopeamitalisti Miia Sillman lataa täyslaidallisen: ”Huonoimmin järjestetyt Kalevan kisat ikinä”
  11. Maastopalot jatkavat roihuamistaan Lapissa, pelastuslaitos toivoo sateiden helpottavan sammutustöitä – Savu­patsaat näkyvät Nasan satelliitti­kuvissa
  12. Pelottava hämäräheikki yritti tulla ikkunasta asuntoon, eikä Helsingin poliisia kiinnostanut – vai miten se nyt oikein meni?
  13. Näytä lisää