Harkimo ja Jungner kertovat HS:n yhteishaastattelussa uuden liikkeen tavoitteista: Nettiäänestyksellä voi vaikuttaa kansanedustajan äänestyspäätökseen

HS:n Marko Junkkari tapasi kokoomuksesta eronneen Hjallis Harkimon ja Sdp:n aiemmin jättäneen Mikael Jungnerin Sipoossa, Harkimon kotona. Jungner ja Harkimo kertoivat, että politiikkaa tehdään nykyisin liikaa kohderyhmille. Niinpä heidän uusi liikkeensä ajaa arvoja, joita lähes kaikki kannattavat.

Kansanedustaja Harry ”Hjallis” Harkimo on ollut kuluvan viikon mediamyrskyn keskiössä. Itse hän ei tunnu olevan siitä moksiskaan.

”Nukuin viime yönä paremmin kuin pitkiin aikoihin”, Harkimo sanoo.

Harkimo antaa haastattelua Sipoossa sijaitsevassa hulppeassa asunnossaan. Olohuoneesta on upea näkymä merelle.

Harkimon yöunta ehkä paransi se, että mediamyrsky on pitkälti hänen itsensä masinoima. Hän on kertonut viime päivinä aikeistaan tarkoituksellisesti tipoittain, mikä on lietsonut huhumyllyyn lisää kierroksia.

Sitä paitsi poliittinen tilanne on huhuille altis, sillä hallituksen enemmistö eduskunnassa on ohut – vain 105 paikkaa. Näin ollen yhdenkin edustajan lipeäminen hallitusrintamasta uhkaa sote-uudistuksen läpimenoa.

Niinpä Harkimon tiedotustilaisuuteen torstaina eduskunnassa kohdistui aivan poikkeuksellinen kova kiinnostus. Paikalla oli toistasataa toimittajaa – kuulemma enemmän kuin aikoinaan pääministeri Anneli Jäätteenmäen eroinfossa.

Harkimon torstain tiedotustilaisuus oli kuitenkin hyvin lyhyt. Hän kertoi eronneensa kokoomuksesta. Ja moitti kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon johtamistapaa.

Siinä kaikki.

Harkimo ei suostunut puhumaan tulevaisuuden suunnitelmistaan mitään. Ei paljastanut, onko hän perustamassa uutta puoluetta vai ei.

Sote-kantaansakaan Harkimo ei kertonut.

Nyt hän kertoo.

Harkimon sote-kanta ratkeaa kevään mittaan nettiäänestyksellä.

Tai ilmaistaan asia niin, että Harkimon sote-kanta selkenee kevään mittaan ”joukkoistuksen ja vuorovaikutuksen” avulla.

Kyse on siis siitä, että Harkimo on kumppaneineen perustanut Liike Nyt -nimisen yhdistyksen. Tässä sen pääkohdat tiivistetysti:

* Liike Nyt ei ole puolue vaan ”liike”.

* Käytännössä liike tarkoittaa yhdistyksen nettisivua Liikenyt.fi, jossa kansalaiset voivat ilmaista kantansa erilaisiin yhteiskunnallisiin kysymyksiin. Sivut aukesivat lauantaina.

* Yhdistyksessä on seitsemän jäsentä. Harkimon lisäksi mukana ovat viestintätoimisto Kreabin toimitusjohtaja Mikael Jungner, toimittaja Tuomas Enbuske ja mainostoimistoyrittäjä Alex Nieminen. Lisäksi mukana on Harkimon mukaan kolme naista, joiden nimiä hän ei vielä Sipoossa suostunut kertomaan. Lauantaina julkaistulla Liikenyt.fi-verkkosivustolla heidät nimetään: Helena Auramo, Karoliina Kähkönen ja Sarian Antila. Harkimo kertoi myös Ykkösaamussa konsultoineensa Risto E. J. Penttilää tämän kokemuksista nuorsuomalaisissa, mutta tämä ei ole mukana yhdistyksessä.

* Hankkeessa ei ole mukana muita kansanedustajia Harkimon lisäksi. ”Ei edes pyydetty”, Harkimo sanoo. Ylen Ykkösaamussa lauantaina Harkimo kielsi keskustelleensa asiasta myöskään Helsingin pormestarin Jan Vapaavuoren kanssa.

* Vielä ei ole Harkimon mukaan päätetty rekisteröidäänkö yhdistys puolueeksi. Ensi kevään eduskuntavaaleihin se saattaa osallistua valitsijayhdistyksillä, joita varten kerätään kannattajakortteja. Tästäkään ei ole vielä päätöstä. Harkimo kertoo päättävänsä syksyllä omasta ehdokkuudestaan.

Liike Nyt pyrkii muuttamaan tapaa, jolla politiikkaa Suomessa tehdään.

”Tämä on politiikan startup”, Mikael Jungner sanoo. Myös hän on paikalla Harkimon olohuoneessa. Äänessä haastattelussa on pääosin Harkimo, Jungner täydentää aina välillä näkemyksillään somedemokratiasta ja vuorovaikutteisuudesta.

”Minä olen auttanut hankkeen teoriapohjan kehittämisessä”, Jungner sanoo.

Aloite liikkeen perustamiseksi tuli Harkimolta.


”Viime kesänä aloin miettiä tätä asiaa”, Harkimo sanoo. ”Asialla” hän tarkoittaa poliittisen järjestelmän ja ennen kaikkea puolueiden kriisiä.

Harkimo kertoo, että Jungner tuli mukaan lokakuussa.

”Tammikuussa”, Jungner korjaa.

”Eiku lokakuussa”, Harkimo sanoo.

Harkimon todellisista motiiveista on esitetty perusteltuja epäilyksiä. Kyllästyikö kärsimätön mies perinteiseen puoluepolitiikkaan siksi, ettei itse saanut heti ensimmäisellä edustajakaudellaan riittävän tärkeitä tehtäviä? Olivatko politiikan vaikeat kiistakysymykset liian monimutkaisia suoraviivaisiin bisnespäätöksiin tottuneelle miehelle?

Silti se kriisi, josta Harkimo puhuu, on ihan todellinen. Aiheesta on viime aikoina kirjoitettu paljon. Puoluejärjestelmän ongelmia ovat pohtineet muiden muassa Jouni Backman ja Liisa Hyssälä Sitran vastikään julkaisemassa raportissa.

Maailma on muuttunut vauhdilla, mutta puolueissa ja eduskunnassa toimitaan edelleen kutakuinkin samojen käytäntöjen mukaan kuin sata vuotta sitten.

Tuloksena on se, että homma ei toimi. Yhä harvempi jaksaa käydä äänestämässä. Puolueiden jäsenmäärät kutistuvat vuosi vuodelta.

”Jos puolueella on 30 000 jäsentä, niin sehän on vähemmän kuin Jokereilla on kannattajia”, Harkimo sanoo.

”Kävin miettimään, mistä se johtuu.”

Viime kesänä Harkimo palkkasi mainostoimiston mietintäavuksi. Hän teetti myös Taloustutkimuksella kyselyn siitä, mitä kansalaiset ajattelevat politiikasta.

Tutkimuksen tulos oli karu.

Kansalaisia ei kiinnosta politiikka. He eivät ymmärrä sitä. He eivät usko voivansa vaikuttaa asioihin. He kokevat politiikkojen olevan omassa kuplassaan.

Kansalaiset ajattelevat siis politiikasta pitkälti samoin kuin Harkimo.

Iso ongelma on Harkimon mielestä se, että politiikkaa tehdään liikaa siiloissa.

”Puolueet tekevät politiikkaa omille kohderyhmilleen. Demareiden kohderyhmä on työntekijät, Li Anderssonin kohde on leipäjonoihmiset ja köyhät, keskustan maaseudun ihmiset ja vihreiden ilmastoihmiset”, Harkimo sanoo.

Kokoomuksen kohderyhmää hän ei kuulemma oikein edes tiedä. ”Ne on kai niitä vähän enemmän tienaavia ihmisiä, jotka eivät asu maalla.”

Harkimon mukaan ongelma on joka tapauksessa se, että puolueet ajavat tiukasti vain oman kohderyhmänsä asiaa. ”Kun demarit tekevät varjobudjettia, he siirtävät rahaa kokoomuksen kohderyhmältä omalle kohderyhmälleen.”

Tämä on johtanut siihen, että puolueet tuijottavat liiaksi vain gallupeja ja keräävät irtopisteitä sen sijaan, että ajattelisivat kokonaisuuden etua. Tämä on Harkimon mielestä tyhmää, sillä kaikilla puolueilla on hyviä ideoita, joita pitäisi ottaa käyttöön Suomen parhaaksi.

”Kyllä mä tajuan, että köyhiä pitää auttaa. Ja leipäjonot pitää saada pois. En voi olla puolueessa, joka ajattelee vain hyvätuloisia. Kaikkien pitäisi ajatella ilmastonmuutosta – ei vain vihreiden”, Harkimo sanoo.

Harkimon mukaan ideologiat pitäisi politiikassa laittaa sivummalle, koska ne vaikeuttavat päätöksentekoa. Ei saada tehtyä niitä isoja rakennemuutoksia.

Mutta mikä on Liike Nyt -yhdistyksen ideologia? Onhan se leimattu julkisuudessa jo oikestolaiseksi markkinaliberaaliryhmittymäksi.

”Tottakai meillä on arvot”, Jungner sanoo. Ne ovat hänen mukaansa:

1) Ilmastonmuutos on totta.

2) Jokaisesta pidetään huolta.

3) Uskomme markkinatalouteen.

4) Yrittäjyys on tehokas tapa järjestää tekeminen.

Eikö kutakuinkin jokainen eduskuntapuolue allekirjoita nuo samat asiat?

Ehkä, Jungner myöntää, mutta hänen mukaansa arvojen pitääkin olla aika yleisiä. Uuden liikkeen päätarkoitus on hänen mukaansa nimenomaan ratkaista vuorovaikutuksella yhteiskunnan konkreettisia ongelmia.

Monen tavallisen kansalaisen suhde poliittiseen päätöksentekoon on käydä äänestämässä vaaleissa. Vaalien välillä kansalaiset jatkavat arkeaan, ja suhde politiikkaan tulee etäisemmäksi.

Liike Nyt pyrkii lisäämään tätä vuorovaikutusta. Sen ratkaisu on nettisivujen perustaminen.

Nettisivuille nostetaan joka viikko jokin poliittinen teema, jota alustetaan kahdella eri näkökulmalla. Liikkeen jäsenet pääsevät sitten äänestämään, kumpi näistä vaihtoehdoista on parempi.

Kyseessä ei ole mikä tahansa nettiäänestys, jossa näytetään peukkua ylös tai alas ja annetaan hymynaamoja.

”Äänestystuloksella on merkitystä, koska liikkeellämme on oma kansanedustaja, joka voi vaikuttaa asioihin”, Jungner sanoo.

Harkimo kertoo, että nettiäänestyksen tulos ohjaa ainakin jossain määrin sitä, miten hän itse jatkossa äänestää eduskunnan täysistunnossa.

”Se tulos antaa ainakin osviittaa. Teen silti aina itsenäisesti omat äänestyspäätökseni”, Harkimo sanoo.

Itse äänestystulosta olennaisempaa on kuitenkin Jungnerin mukaan se, miten ihmiset perustelevat kantojaan nettikeskustelussa.

”Se kuinka paljon pystyt vaikuttamaan riippuu siitä, miten hyvin osaat argumentoida kantasi”, Jungner sanoo.

Liike Nyt -sivujen äänestyksiin ja keskusteluun pääsee mukaan rekisteröitymällä sähköpostilla. Keskustelua on Jungnerin mukaan tarkoitus moderoida tarkasti, jotta ”kaikenmaailman someörkit ja trollit eivät pääse sitä sotkemaan”.

Jungner korostaa, että kyseessä on ennen kaikkea alusta. Paikka, jossa politiikasta kiinnostuneet ihmiset voivat vaikuttaa asioihin. Tarkoitus on siis joukkoistaa päätöksentekoa. Saada asiantuntijoita mukaan pohtimaan erilaisia kinkkisiä kysymyksiä, jotta syntyisi parempia päätöksiä.

”Tärkeintä on se, että saamme näin uusia ihmisiä osalliseksi päätöksentekoon ja kiinnostumaan asioista”, Jungner sanoo. Hän kertoo toivovansa, että muut puolueet ottaisivat oppia tästä vuorovaikutuksesta.

”Olennaista on se, miten käytännössä ratkotaan vaikka sote”, Harkimo sanoo.

Voiko soten ratkaista peukuttamalla?

”Voit ainakin saada ihmisten mielipiteen siitä, mitä mieltä he ovat kustakin ratkaisuista. Jos 100 000 ihmistä sanoo hallituksen esitykselle ei, niin eikö tulos ole aika selvä”, Harkimo sanoo.

Harkimo kertoo, että jos nyt pitäisi äänestää sotesta, hän äänestäisi ei. Hän haluaa kuitenkin vielä katsoa, muuttuuko esitys valiokuntakäsittelyssä eduskunnassa.

Sote on monella tavalla hyvä esimerkki Suomen poliittisen järjestelmän ongelmista. Lukuisten lehmänkauppojen myötä on saatu kasaan malli, johon oikeastaan kukaan ei ole tyytyväinen.

Harkimo muistuttaa, että yksittäinen hallituspuolueen kansanedustaja ei ole pystynyt juuri sote-mallin sisältöön vaikuttamaan. Silti hän joutuu ryhmäkurin takia äänestämään sen puolesta.

”Mä tiedän, monta kansanedustajaa, joilla olisi järkiperusteet äänestää sotea vastaan. Mutta eivät silti uskalla äänestää”, Harkimo sanoo.

”Minuakin on peloteltu monessa paikassa äänestämään soten puolesta.”

Kuka on pelotellut?

”En sitä voi sanoa.”

Miten sinua on peloteltu?

”On luvattu, että jos äänestät soten puolesta, niin sitten sinulla on polku auki eduskuntaryhmässä vaikka mihin suuriin tehtäviin. Jos et, joudut ulkokehälle.”

Termi ”ulkokehä” toistuu Harkimon puheessa.

Hänen mielestään kokoomuksessa asioista päättää puheenjohtaja Petteri Orpo ja pieni sisäpiiri. Valtaosa eduskuntaryhmästä on Harkimon mukaan ulkokehällä. Pelkkä kumileimasin. Ulkokehältä ei voi vaikuttaa kokoomuksen politiikkaan.

”He elävät kuplassa, jossa ei voi tehdä mitään.”

Syynä on se, että harva ulkokehällä uskaltaa kritisoida puolueen johtoa, koska silloin menettää mahdollisuutensa päästä sisäpiiriin eli menettää mahdollisuutensa päästä ministeriksi tai valiokunnan puheenjohtajaksi.

Harkimo korostaa, että sinänsä hänellä ei ole mitään henkilökohtaisesti Orpoa vastaan. ”Minusta Orpo on ihan hyvä kokoomuksen puheenjohtaja. Kritisoin hänen johtamistapaansa, en henkilöä. Pitää ihmisen vähän kritiikkiä kestää.”

Orpo vastasi torstaina Harkimon syytöksiin huonosta johtamisesta muun muassa ihmettelemällä, miksi Harkimo ei ottanut vastaan hänelle alkuvuodesta tarjottua kokoomuksen yrittäjäryhmän vetovastuuta.

”Kieltäydyin koska olen kolme vuotta ollut eduskunnassa, eikä ole aiemmin pyydetty. Nyt se on myöhäistä. Olisi pitänyt toteuttaa paikallinen sopiminen ja muita asioita yrittäjien puolesta. Ei pelkkä puhuminen merkitse mitään”, Harkimo sanoo.

Harkimon mukaan eduskuntaryhmän kokouksissa ei päätetä mitään, pelkästään keskustellaan. Eikä keskustelulla ole mitään vaikutusta päätöksentekoon.

Moni kokoomuslainen puolestaan on ihmetellyt, mistä Harkimo asian tietää, kun tämä ei ole vuoteen käynyt ryhmän kokouksissa. Monen mielestä epäreilua on myös se, että Harkimo ei osallistu toimintaan mutta räksyttää kokoomuksen linjauksista.

”He ovat ihan oikeassa. Se on epäreilua, että räksytän niitä vastaan. Siksi minä erosinkin puolueesta.”

Samassa Harkimon kännykkä piippaa. Hänelle on tullut tekstiviesti. Viestin mukaan Harkimon pitää tyhjentää työhuoneensa eduskunnassa. Uusi työhuone on eri kerroksessa.

”Nyt tää näköjään alkaa”, Harkimo ärähtää.

Hän ei ole enää edes ulkokehällä. Hän on ulkona.


Jatkossa Harkimo muodostaa oman yhden hengen eduskuntaryhmänsä. Hänen vaikutusmahdollisuutensa ovat siis aika pienet.

”Pystyn varmasti edelleen vaikuttamaan asioihin, jotka ovat mulle tärkeitä.”

Harkimo muistuttaa, että hänellä on kolumni Iltalehdessä ja Savon Sanomissa. Ja sitten se Youtube-kanava, jolla on 45 000 tilaajaa.

Harkimo on tähän asti istunut arvostetussa talousvaliokunnassa, mutta saattaa eron myötä menettää tämän valiokuntapaikkansa.

”En minä voi sitä menettää.”

Oletko varma?

”Olen. Jokaisella kansanedustajalla on oikeus yhteen valiokuntapaikkaan. Ei mua voida sieltä potkia talousvaliokunnasta ilman mun hyväksyntää...”

Itse asiassa voidaan. Valiokuntapaikat on jaettu eduskuntaryhmille niiden koon mukaan. Yksittäistä edustajaa ei voida vasten tämän tahtoa erottaa valiokunnasta, mutta aina on mahdollista nimittää koko valiokunta uudelleen.

Jos kokoomus haluaa saada Harkimon pois talousvaliokunnasta, se pystyy sen tekemään.

Paluumatkalla Sipoosta Helsinkiin on hyvä hetki soittaa kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajalle Kalle Jokiselle.

Hän kertoo, että Harkimon osalta valiokunta-asiaa asiaa ei ole vielä päätetty. Kokoomuksen ryhmä kokoontuu ensi viikolla laajemmin miettimään valiokuntapaikkojen tilannetta.

Jokinen ei malta olla muistuttamatta, että eduskunnassa on talousvaliokunnan lisäksi paljon muitakin hyviä valiokuntia.

”Esimerkiksi vaikka maa- ja metsätalousvaliokunta.”

Puhelimessa ei ole näköyhteyttä, mutta Jokisen hymyn voi kuulla.

 

Nyt voit järjestää kommentit myös suosituimmuuden mukaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Koulu on epäonnistunut perustaitojen opettamisessa koko ikäluokalle

  2. 2

   Muistan lakkiaisistani vain humalaisen äidin

  3. 3

   ”Ihan kamala ajatus, että oma tytär voisi harrastaa seksiä” – Vanhempi, näin suhtaudut fiksusti kun teini alkaa seurustella ensi kertaa

   Tilaajille
  4. 4

   Tällainen on suomenruotsalainen säätiökenttä, joka jakaa vuosittain noin 150 miljoonan euron verran tukia

  5. 5

   Juhana Vartiainen oli vuosikymmeniä demari, jonka suurin inhokkipuolue oli ”kypäräpappikokoomus” – sitten ajattelu alkoi vähä vähältä kääntyä

  6. 6

   Tältä näytti maailman ensimmäinen kukka

  7. 7

   Yksi taksikyyti maksoi 27,80, toinen viisi ja puoli euroa, vaikka matka oli sama – Vertasimme taksien hintoja Tallinnassa, jossa turisti on helppo saalis huijarille

   Tilaajille
  8. 8

   Asuntojen hinnat eriytyvät myös Helsingissä

  9. 9

   Pedofiilien mieltymyksiä yritetään saada kontrolliin Helsingissä – terapiaa tarjotaan usein vasta vankilassa, kun rikos on jo tehty

  10. 10

   Miksei uudisalueille rakenneta jo heti alkuun kontti­kauppoja? Jos palveluita ei tule, uusien asuntojen kauppakin voi tökkiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Opettajat kertovat arvosana-arpajaisista: ”Armoviitonen niille, jotka hengittävät samaa ilmaa”, ”Ysin oppilas ei osaa mitään”

   Tilaajille
  2. 2

   Valtiolla oli varaa rakentaa kallis mökki Käsivarteen, mutta poliisit ja rajavartijat vietiin tuntien ajomatkan päähän – ”Mökkiä käytetään myös edustamiseen”

  3. 3

   Suomen peruskouluissa tapahtuu tuhansia pieniä oikeusmurhia – Miten on mahdollista, että samalla osaamisella arvosana voi olla seiska, kasi tai ysi?

   Tilaajille
  4. 4

   Vanhempien juominen varjostaa monen koulutietä – osa tuoreista ylioppilaista pelkää, joutuuko vielä omissa juhlissaankin häpeämään

  5. 5

   Koulu on epäonnistunut perustaitojen opettamisessa koko ikäluokalle

  6. 6

   Kaksi nuorta kuoli musiikki­festivaaleilla Britanniassa, tapahtuma keskeytettiin – järjestäjä varoitti aiemmin ”huonosta aine-erästä”

  7. 7

   Antti Rinne ärähti Petteri Orpolle ja tiivisti kahteen sanaan Suomen politiikan – samalla selvisi, miksi sotea on väännetty jo 13 vuotta

   Tilaajille
  8. 8

   Piilaakson harvinaiset pöllöt alkoivat yhtäkkiä kadota – syyksi paljastui Googlen työn­tekijöiden kissa­kerho, kertoo New York Times

  9. 9

   Näytätkö johtajalta vai hoivaajalta? Nämä piirteet kasvoissasi määrittävät sen, millaisena muut ihmiset sinua pitävät

   Tilaajille
  10. 10

   Sipilän johdolla laadittiin insinöörimäinen hallitusohjelma ja tavoitteille 28 mittaria – HS kävi läpi tavoitteiden toteutumisen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Homomiesten tuoreesta ja pahimmillaan vaarallisesta seksitrendistä on kohistu maailmalla jo vuosia, mutta Suomessa se on noussut esille vasta nyt – tästä on kyse chemsexissä

  2. 2

   Parisuhteen julmuri on ulospäin mitä mainioin tyyppi – Näin henkinen väkivalta kasvaa pienistä moitteista tuhoisaksi kierteeksi

   Tilaajille
  3. 3

   Näytätkö johtajalta vai hoivaajalta? Nämä piirteet kasvoissasi määrittävät sen, millaisena muut ihmiset sinua pitävät

   Tilaajille
  4. 4

   Syöpää aiheuttava virus huolestuttaa maailmalla, ja nyt sitä löytyi Suomestakin – osa seksin välityksellä tarttuvan viruksen kantajista sairastuu leukemiaan

   Tilaajille
  5. 5

   Prinssi Harryn ex-tyttöystävän tympeä ilme, Amal Clooneyn aviomies ja nuori Meghan Markle palatsin edessä – internet sekosi kuninkaallisista häistä, tässä parhaat palat

  6. 6

   Juha Kärkkäisen tavaratalo on synnyttämässä Rovaniemellä poliittisen kiistan – ”En hyväksy tällaista ihmisvihamielisyyttä”

  7. 7

   Kalle sai puhelun, mietti vedessä pulikoivia lapsiaan ja vastasi kyllä – Se päätös teki hänestä hyvän isän aivan viime hetkellä

   Tilaajille
  8. 8

   Parisuhde paranee yhdellä pienellä teolla – Tämä kirjoitustehtävä auttaa todistetusti pitämään tyytyväisyyttä yllä, sanovat asiantuntijat

   Tilaajille
  9. 9

   Oletko miettinyt, miten vaivalloisia puolisot, vauvat ja lemmikit voivat olla? Mitään merkittävää ei voi saavuttaa yksin mukavuudesta käsin

  10. 10

   Miksi haluaisin elää pidempään, jos elämäni on pelkkää työtä varten?

  11. Näytä lisää