Sunnuntai    |   Unto Hämäläisen analyysi

Hallitus on lommoilla, perus­suomalaiset hajalla ja demareilla on nyt niin hyvä pelitilanne, ettei sitä voi mitenkään sössiä

Sdp lähtee vuoden mittaiselle marssille, ja määränpää on selvä: vappuna 2019 Hakaniemen torilla juhlii pääministeripuolue. Tämä voi hyvinkin toteutua, kirjoittaa toimittaja Unto Hämäläinen.

Tänä vappuna Sdp lähtee vuoden mittaiselle marssille. Puolue haluaa palata maan johtoon, kun vappua vietetään 1. toukokuuta 2019.

Jokaisen poliitikon kalenteriin on merkitty kolme päivämäärää. Ensimmäiset maakuntavaalit pidetään 28. lokakuuta, eduskuntavaalit 14. huhtikuuta ja eurovaalit ensi vuoden toukokuussa.

Kalenterissa on toki pieni varauma. Jos pääministeri Juha Sipilän hallituksen sote- ja maakuntahallintouudistus kaatuu, eduskunta hajotetaan kesäkuussa ja seuraavat eduskuntavaalit pidetään jo syksyllä, ehkä 9. syyskuuta yhtä aikaa Ruotsin vaalien kanssa. Siinä tapauksessa ei maakuntavaaleja järjestetä ensi syksynä, kenties ei koskaan.

Vaaleista tärkeimmät ovat eduskuntavaalit. Niiden tuloksen perusteella määräytyy politiikan nokkimisjärjestys. Suurin puolue saa pääministerin paikan, ja pääministerin johdolla muodostetaan hallitus, joka johtaa maata neljä vuotta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Takavuosina totuttiin siihen, että pääministerinä vuorottelivat porvari ja demari. 15 viime vuotta on eletty poikkeuksellista aikaa. Pääministerinä ovat vuorotelleet keskustalainen ja kokoomuslainen: Anneli Jäätteenmäki (kesk), Matti Vanhanen (kesk), Mari Kiviniemi (kesk), Jyrki Katainen (kok), Alexander Stubb (kok) ja nyt Juha Sipilä (kesk).

Entisten hallitusten tilastoa pitää selata 1930-luvulle, jotta löytää näin pitkän porvarillisten pääministerien putken.

Sosiaalidemokraatti on viimeksi ollut pääministerinä huhtikuun lopulla 2003. Suomeen on jo ennättänyt kasvaa kokonainen nuori äänestäjäpolvi, joka ei edes tiedä, että voi olla olemassa sellainenkin ihme kuin demaripääministeri.

Nuorille, ja muistin virkistykseksi vanhoillekin, kerrottakoon, että viimeisin demaripääministeri on nimeltään Paavo Lipponen, joka muuten täytti maanantaina 77 vuotta ja on nykyisin yrittäjä, vieläpä menestynyt yrittäjä.

Ennen Paavo Lipposta demaripääministereitä olivat Kalevi Sorsa, Mauno Koivisto, Rafael Paasio, K.-A. Fagerholm ja Väinö Tanner. He olivat omana aikanaan merkittäviä politikkoja ja nousivat valtiomiessarjaan.

Seuraavien eduskuntavaalien suuri kysymys kuuluu, pystyykö Sdp:n puheenjohtaja nousemaan tähän pääministerien sarjaan? Olisiko Antti Rinne se Mooses, joka johdattaisi pitkälle korpivaellukselle eksyneet demarit maan johtoon?

Annetaan Rinteelle hieman historiallista tasoitusta. Myös monet hänen edeltäjänsä joutuivat urallaan kokemaan pahoja vastoinkäymisiä ennen kuin heistä tuli vaalivoittajia ja työväenliikkeen suurmiehiä.

Tasoitus on tarpeen, sillä Antti Rinteen tähänastinen puoluejohtajan ura on ollut surkea. Rinne nousi Sdp:n johtoon keväällä 2014, ja sen jälkeen Sdp on hävinnyt kaikki vaalit. Rinne on jatkanut siinä tappioputkessa, joka oli alkanut jo hänen edeltäjiensä Eero Heinäluoman ja Jutta Urpilaisen aikana.

Pahimman takaiskun Antti Rinne koki vuoden 2015 eduskuntavaaleissa, joihin Sdp lähti valmiiksi alistuneena. Puolue ei edes tavoitellut suurimman puolueen paikkaa. Sdp:lle olisi mainiosti riittänyt kakkospuolueen asema, jos puolue olisi sen vaaleissa saanut ja päässyt keskustan johtamaan hallitukseen perussuomalaisten kanssa.

Sekään ei onnistunut. Sdp jäi vaaleissa neljänneksi, ja lopulta vaalivoittaja Sipilä työnsi Rinteen ulos hallitusneuvotteluista. Se oli Sdp:n musta hetki.

Hallituksen muodostaneet porvaripuolueiden johtajat Juha Sipilä, Alexander Stubb ja Timo Soini tuulettivat. Olihan hallituksella ilman demareitakin vahva enemmistö eduskunnassa, 124 paikkaa.

Nyt, kolme vuotta myöhemmin, tilanne on perin toisenlainen. Sipilän hallituksella on vain 104 paikkaa eduskunnassa, ja sen puolueet ovat pahasti lommoilla.

Perussuomalainen puolue on jakautunut kahtia: puolet kansanedustajista on oppositiossa ja puolet hallituksessa. Lisäksi kolme edustajaa on loikannut muihin puolueisiin, yksi demareihin ja kaksi kokoomukseen.

Päähallituspuolueen keskustan kannatus matelee 16–17 prosentin tienoilla. Kunniapuheenjohtaja Paavo Väyrynen ennusti keskiviikkona keskustan romahtavan seuraavissa vaaleissa ja ilmoitti eroavansa puolueesta ja perustavansa oman eduskuntaryhmän.

Eikä hyvin mene kokoomuksellakaan. Puheenjohtaja Petteri Orpolla on täysi työ pitää rivit koossa. Hjallis Harkimo lähti kävelemään eduskuntaryhmästä, ja Elina Lepomäki viuhtoo omilla teillään. Helsingin pormestari Jan Vapaavuori lietsoo sote-kapinaa, ja tilanne on niin kiperä, että Sipilän hallitus voi vielä kaatua kokoomuksen ryhmän sisäiseen eripuraan.

Nyt jos koskaan Sdp:llä on voiton avaimet käsissään. Pelitilanne on niin otollinen oppositiolle, ettei sitä voi mitenkään sössiä.

Eniten Sdp:n pitäisi hyötyä perussuomalaisten hajoamisesta jo siitäkin syystä, että Sdp on viime vuosina eniten kärsinyt perussuomalaisten noususta.

Sdp:n pitkä alamäki alkoi viime vuosikymmenen puolessavälissä. Sen peruskannattajakunta, teollisuustyöväki, menetti rakennemuutoksessa työpaikkoja ja protestoi. Perussuomalaiset keräsivät vihaisten työläisten äänet.

Vuoden 2003 eduskuntavaaleissa Sdp sai vielä 53 paikkaa, viime vaaleissa enää 34, vähiten sataan vuoteen. Samaan aikaan perussuomalaisten paikkamäärä kasvoi kolmesta 38:aan.

Nyt perussuomalaiset on nähty, joten paluumuuton sosiaalidemokraatteihin pitäisi alkaa.

Jos nykyiset gallupluvut toteutuisivat eduskuntavaaleissa, menettäisivät Jussi Halla-ahon johtamat perussuomalaiset ja Sampo Terhon johtamat siniset yhteensä parikymmentä edustajanpaikkaa. Sdp:n pitäisi voittaa niistä valtaosa, lähes kaikki.

Myös keskustan ja kokoomuksen äänestäjien joukossa on kosolti tyytymättömyyttä. Hallitus on joutunut tekemään kovaa politiikkaa, muun muassa suuria leikkauksia koulutuksen ja sosiaaliturvan määrärahoihin. Moni sivistysporvarikin voi löytää pienen demarin sisältään ja äänestää vaihteeksi sosiaalidemokraatteja.

Liikkuvat äänestäjät ovat muutenkin kasvava ryhmä. Tähän joukkoon Sdp ei ole sitten 1990-luvun alun saanut kosketusta. Poikkeuksen tekevät vain Tarja Halosen kampanjat vuosien 2000 ja 2006 presidentinvaaleissa.

Mistä sitten kiikastaa?

Sdp:n täytyy hillitä itsensä. Vaalivoittoa ei voi lähteä tavoittelemaan ylenmääräisellä populismilla, vaikka mieli varmasti tekee.

Jos suuri puolue lupaa ennen vaaleja liikaa, se joutuu vaalien jälkeen lupauksistaan armottomasti tilille. Viimeksi näin kävi perussuomalaisille. Ja monta kertaa myös sosiaalidemokraatit ovat joutuneet maksamaan karvaasti löysistä vaalipuheistaan.

Sdp onkin hankalassa asemassa opposition sisällä. Touko Aallon johtamat vihreät ja varsinkin Li Anderssonin johtama vasemmistoliitto voivat luvata enemmän kuin demarit, sillä vihreistä tai vasemmistoliitosta ei todennäköisesti tule seuraavan hallituksen pääpuoluetta.

Sdp:n on viisasta rauhoitella pieniä puolueita ja pitää niitä hellästi kädestä. Vihreistä ja vasemmistoliitosta voi olla hyötyä tulevissa hallitusneuvotteluissa, sillä demarit eivät pysty yksinään kokoamaan hallitusta.

Demareita saattaa houkutella jopa ajatus vasemmiston ja vihreiden hallituksesta, jota Antti Rinne johtaisi. Silloin olisi mahdollisuus antaa porvareille takaisin viime vuosien nöyryytyksistä.

Se on vain punavihreä uni. Demareilla, vihreillä ja vasemmistoliitolla on nykyisessä eduskunnassa yhteensä 62 paikkaa. On jokseenkin epärealistista kuvitella, että vasemmisto ja vihreät saisivat 38 paikan vaalivoiton ja enemmistön seuraavaan eduskuntaan.

Demarien on vaalien jälkeen pakko kääntyä keskustan ja kokoomukseen puoleen ja kysyä, kiinnostaisiko hallitusyhteistyö?

Varmasti kiinnostusta löytyy, sillä opposition penkki ei houkuttele valtaan tottuneita porvareita, kävi eduskuntavaaleissa kuinka huonosti tahansa.

Kumman porvaripuolueen Sdp sitten ottaa kumppaniksi, jos pääsee valitsemaan?

Viime hallitusneuvotteluissa Juha Sipilä toimi kuin yritysjohtaja. Hän kävi yhtä aikaa neuvotteluja sekä kokoomuksen että demarien kanssa ja näin kilpailutti niitä keskenään.

Silloin Antti Rinne hävisi kilpailun mutta oppi menetelmän. Vuoden päästä hän voi olla kilpailuttajan paikalla.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sdp
 • Eduskuntavaalit

Nyt voit järjestää kommentit myös suosituimmuuden mukaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomalaisopiskelijoiden kevätnäytös löi vaatejätti Lacosten entisen luovan johtajan ällikällä – ”Tämä on kuin kansainvälisen muotikilpailun finaali”

  2. 2

   Uutisvuodon entinen käsi­kirjoittaja rikkoo vaitiolo­sopimuksensa ja kertoo, kuinka ohjelmaa tehtiin

   Tilaajille
  3. 3

   Pilvenpiirtäjä­työmailla piilee riskejä, joista ei ole Suomessa juuri kokemusta – Kala­satamassakin on koettu läheltä piti -tilanne

  4. 4

   Auto­varkaissa ollut kolmikko hyökkäsi julmasti silmin­näkijän kimppuun Vantaalla – miehet tuomittiin murhan yrityksestä

  5. 5

   Sote-uudistus huojuu ja uhkaa viedä hallituksen mukanaan – siihen on kaksi syytä

  6. 6

   Vanhemmilta karhutaan luokka­retki­rahoja, vaikka se rikkoo perustus­lakia – ”Kopio­paperiakin on pyydetty”, sanoo vanhempain­liiton toiminnan­johtaja

  7. 7

   Ympäristöjärjestöt ajavat avo­hakkuiden lopettamista, mutta tutkijat ovat eri mieltä – ”Täsmä­toimet olisivat fiksumpia kuin ampua norsu­pyssyllä kaikkea”

  8. 8

   Real Madrid voitti Mestarien liigan – Liverpoolin maalivahdin virheet auttoivat espanjalaisseuran 3–1-voittoon

  9. 9

   Huvipuistossa riehui mittava tulipalo Saksassa

  10. 10

   Mitä jos seuraavan ulkomaanreissun tekisi lentämättä? Selvitimme, mitä maksaa ja kauanko kestää esimerkiksi matka Berliiniin laivalla, bussilla ja junalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lapsiasiavaltuutettu: Retkirahojen keruun kouluissa on loputtava – ”Kuntien on kunnioitettava perusopetuksen maksuttomuutta”

  2. 2

   Suomalaisopiskelijoiden kevätnäytös löi vaatejätti Lacosten entisen luovan johtajan ällikällä – ”Tämä on kuin kansainvälisen muotikilpailun finaali”

  3. 3

   Mielipide: Varokaa Hernesaaren sakkorysää, joka on todella härskiä rahastamista

  4. 4

   Mitä jos seuraavan ulkomaanreissun tekisi lentämättä? Selvitimme, mitä maksaa ja kauanko kestää esimerkiksi matka Berliiniin laivalla, bussilla ja junalla

  5. 5

   Kun koodaaja Jussi Laine lähtee töistä, tuliterä iPhone jää pöydälle – Laine välttelee kaikkialle tunkevaa digi­maailmaa ja kertoo, että se on tehnyt hänestä terävämmän

   Tilaajille
  6. 6

   Pyörillä liikkuva perävaunu­sauna on nyt ilmiö, jolla saattaa välttää rakennusluvat – Kuusan­koskelainen aviopari saunoo kärryssä, jossa on jopa takka

  7. 7

   Miksi nainen piilottaa vaateostoksensa kaappiin ja muita mysteereitä

  8. 8

   Pilvenpiirtäjä­työmailla piilee riskejä, joista ei ole Suomessa juuri kokemusta – Kala­satamassakin on koettu läheltä piti -tilanne

  9. 9

   Kuka oli George Quinnell? Syrjäisessä Isosaaressa on yksinäinen hauta, jossa lepää päätön mies

   Tilaajille
  10. 10

   Parisuhteen julmuri on ulospäin mitä mainioin tyyppi – Näin henkinen väkivalta kasvaa pienistä moitteista tuhoisaksi kierteeksi

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Homomiesten tuoreesta ja pahimmillaan vaarallisesta seksitrendistä on kohistu maailmalla jo vuosia, mutta Suomessa se on noussut esille vasta nyt – tästä on kyse chemsexissä

  2. 2

   Parisuhteen julmuri on ulospäin mitä mainioin tyyppi – Näin henkinen väkivalta kasvaa pienistä moitteista tuhoisaksi kierteeksi

   Tilaajille
  3. 3

   Prinssi Harryn ex-tyttöystävän tympeä ilme, Amal Clooneyn aviomies ja nuori Meghan Markle palatsin edessä – internet sekosi kuninkaallisista häistä, tässä parhaat palat

  4. 4

   Syöpää aiheuttava virus huolestuttaa maailmalla, ja nyt sitä löytyi Suomestakin – osa seksin välityksellä tarttuvan viruksen kantajista sairastuu leukemiaan

   Tilaajille
  5. 5

   Näytätkö johtajalta vai hoivaajalta? Nämä piirteet kasvoissasi määrittävät sen, millaisena muut ihmiset sinua pitävät

   Tilaajille
  6. 6

   Juha Kärkkäisen tavaratalo on synnyttämässä Rovaniemellä poliittisen kiistan – ”En hyväksy tällaista ihmisvihamielisyyttä”

  7. 7

   Kalle sai puhelun, mietti vedessä pulikoivia lapsiaan ja vastasi kyllä – Se päätös teki hänestä hyvän isän aivan viime hetkellä

   Tilaajille
  8. 8

   Parisuhde paranee yhdellä pienellä teolla – Tämä kirjoitustehtävä auttaa todistetusti pitämään tyytyväisyyttä yllä, sanovat asiantuntijat

   Tilaajille
  9. 9

   Kuka on piispa Curry, joka lähes varasti show’n intohimoisella saarnallaan Meghanin ja Harryn häissä? Kuninkaalliset vieraat kuuntelivat puhetta kikatellen ja suu auki

  10. 10

   Oletko miettinyt, miten vaivalloisia puolisot, vauvat ja lemmikit voivat olla? Mitään merkittävää ei voi saavuttaa yksin mukavuudesta käsin

  11. Näytä lisää