Sunnuntai    |   Kolumni

Inhosin matematiikkaa, ja niin inhoaa moni muukin – ongelmaan olisi yksinkertainen lääke, eikä se ole pakottaminen

Mitä pidempään oppilaat istuvat koulunpenkillä, sitä negatiivisemmin he ajattelevat matematiikasta. Asenteita voidaan muuttaa hyvin pienillä teoilla, kirjoittaa kolumnissaan Esa Lilja.

Joskus ala-asteella se alkoi. Huomasin, että matematiikka rupesi tuntumaan vieraalta.

Yläasteella jo inhosin matikkaa. Se tuntui tylsältä, tarpeettomalta ja vaikealta. Aloin ajatella, että matematiikan oppiminen on mahdotonta.

Lukiossa arvosanat romahtivat.

Olen malliesimerkki siitä, miten matematiikan opiskelun ei pitäisi mennä. Ja suomalaiset koulut ovat täynnä oppilaita, jotka ajattelevat kuten minä. Matematiikka pelottaa ja tylsistyttää lapsia. Mitä pidempään koulussa istutaan, sitä negatiivisemmiksi asenteet muuttuvat.

Neljäsluokkalaisista lapsista vain joka kolmas pitää matematiikkaa mukavana oppiaineena. Yläkouluun siirryttäessä tapahtuu jyrkkä lasku: kahdeksasluokkalaisista enää joka kymmenes tykkää matematiikasta.

Kansainvälisessä vertailussa suomalaislasten luottamus omiin matikan taitoihinsa on surkealla tasolla. Myös osaamisessa suunta on alaspäin.

Lääkkeeksi ongelmiin on tarjottu vanhaa kunnon pakottamista.

Tiukempi kuri tunneille, vaatimustaso ylös, keskitytään hyviin oppilaisiin! Ylioppilaskirjoituksissa matematiikka pakolliseksi kaikille!

Mutta matematiikan didaktiikan lehtori Laura Tuohilampi Helsingin yli­opistosta sanoo, että pakottamisella saadaan aikaan vain vahinkoa.

Tuohilampi on tehnyt väitöskirjansa siitä, miten oppilaiden asenteisiin matematiikkaa kohtaan voidaan vaikuttaa.

Tuohilampi vertaa tilannetta kuntoremonttiin. Kummassa tilanteessa ihminen lähtee mieluummin lenkille: flunssaisena ja yksinäisenä marraskuisessa räntäsateessa vai terveenä ja treenanneena hyvän kaverin kanssa Kanarian auringossa?

Ensimmäisessä vaihtoehdossa pakottaminen on typerää. Pahimmassa tapauksessa ihminen vain luovuttaa ja tuntee itsensä luuseriksi.

Kanarialla kirittäminen voi toimiakin. Mutta vain, jos pohjakunto on jo luotu ja itseluottamus kunnossa.

Matikassa on sama asetelma. Ruuvia ei voi kiristää, jos opetuksessa on ongelmia. Ja niitä on.

Tuohilammen mukaan koulujärjestelmän pitäisi katsoa peiliin ja myydä matematiikka lapsille paremmin.

Nykymenetelmä on kivikautinen: tunnin alussa tarkistetaan läksyt, opetellaan nopeasti uusi asia, puurretaan hetki itsenäisesti, ja tunnin päätteeksi saadaan taas uudet läksyt.

Heikot tippuvat kärryiltä, ja taitavillakin oppilailla jää syntymättä käsitys siitä, miten tärkeää matematiikka on ja miten hauskaa se voisi olla.

Väitöskirjassaan Tuohilampi tutki, miten oppilaiden asenteita voitaisiin muuttaa. Kerran kuukaudessa yksi matikan tunti uhrattiin ongelmanratkaisulle. Niillä tunneilla oppilaat touhusivat porukalla, käyttivät muitakin oppimateriaaleja kuin kirjaa sekä tekivät pari- ja ryhmätöitä.

Tulokset olivat erittäin lupaavia. Oppilaat auttoivat toisiaan enemmän, olivat aktiivisempia ja kokivat matematiikan oppimisen hauskemmaksi.

Opettajatkin tykkäsivät.

Tuohilampi korostaa, ettei muutoksen tarvitse olla iso. Missään nimessä ei pidä heittää kaikkea nykyistä roskiin ja ruveta laskemaan rimaa. Kyse on monipuolisuudesta. Aktiivisempi opetus, jossa oppilaat pannaan pohtimaan, kyselemään ja keskustelemaan, tarjoaa onnistumisen mahdollisuuksia useammille. Heikkokin voi saada oivalluksen, jopa kipinän.

Jos taas tunnit toistuvat aina samanlaisina, heikkojen oppilaiden muutenkin negatiivinen matikka­minäkuva vahvistuu joka tunnilla.

Tuohilammen tutkimus kesti kolme vuotta, ja sinä aikana muutettiin vain 24 matikantuntia. Vuoden aikana oli siis kahdeksan sellaista tuntia, joiden aikana oppiminen oli erilaista ja joissa keskityttiin ongelmanratkaisuun erilaisilla ja mielekkäillä tavoilla.

Tuohilammen mukaan paljon on kiinni opettajien asenteista.

Alakoulujen luokanopettajat onnistuvat yllä­pitämään oppilailla melko positiivisen asenteen matematiikkaa kohtaan. Luokanopettajat hyötyisivät siitä, että osaisivat itse matikkaa nykyistä paremmin.

Yläkoulujen matikkaan erikoistuneet opettajat taas hallitsevat aineensa mutta hyötyisivät nykyistä vahvemmista pedagogisista taidoista. Nykyisellään usein juuri yläkoulu romahduttaa itseluottamuksen ja lopunkin kiinnostuksen matikkaan.

Eilen ilmestyneessä Helsingin Sanomien Kuukausiliitteessä on pitkä juttu, jossa kerron, kuinka yritin itse opiskella matematiikkaa aikuisena.

Juttua varten puhuin kymmenien ihmisten kanssa. He olivat matemaatikkoja, kasvatustieteilijöitä, opettajia tai tulevia opettajia sekä tavallisia kansalaisia omine matikkamuistoineen.

Uskallan näiden keskustelujen pohjalta antaa kolme neuvoa.

Ensin kaikille aikuisille. Jos sinulla itselläsi on huonoja kokemuksia matematiikasta, älä koskaan siirrä niitä eteenpäin. Älä ruoki myrkyllistä mielikuvaa siitä, että matikka olisi tylsää ja mahdotonta.

Sitten kouluille. Suomessa on hyvät opettajat, mutta se ei tarkoita, etteikö asioita voisi tehdä nykyistä paremmin. Meillä ei ole varaa siihen, että matikkaa opetetaan tehottomasti.

Lopuksi oppilaille. Ei matikka ole mörkö. Kouluaine se on. Yritä. Vaadi apua. Kysele. Töitä joutuu tekemään, ja tuntuu epäreilulta, kun joku on sinua lahjakkaampi. Mutta yhtälöiden, kaavojen ja derivaattojen takana on kokonainen mahtava maailma. Sinne päästäkseen kannattaa nähdä vaivaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kolumni
 • Koulu
 • Opetus
 • Matematiikka
 • Esa Lilja
 • Viikon lopuksi

Nyt voit järjestää kommentit myös suosituimmuuden mukaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Autoilijoiden riita väistämis­velvollisuudesta kärjistyi laajaksi rähinöinniksi Helsingin Puotinharjussa – ”Paikalla oli ainakin 200 henkilöä ja useita poliisipartioita”

  2. 2

   22-vuotias mies kiipesi kerrostalon parvekkeita pitkin pelastamaan kaiteesta riippuneen pikkulapsen Pariisissa – Huima teko tallentui videolle, pelastaja saa Ranskan kansalaisuuden ja työpaikan

  3. 3

   EU puuttuu muovijätteen tuottamiseen: Komissio kieltää kertakäyttöiset ruokailuvälineet, pillit ja vanupuikot

  4. 4

   Aggressiiviset valkoposkihanhet hyökkäilevät lasten kimppuun Korkeasaaressa – Hanhia myös ärsytetään: päälle kaadettu jopa kuumaa kahvia

  5. 5

   Kerjääjä talutti 19-vuotiaan naisen metsään Espoon Leppävaarassa, nainen ei pystynyt puolustautumaan kehityshäiriön takia – Oikeus: raiskaus jäi yritykseksi

  6. 6

   Koulu on epäonnistunut perustaitojen opettamisessa koko ikäluokalle

  7. 7

   Ferrarilta yllättävä uutinen: pääsuunnittelija häipyy kilpailevaan talliin

  8. 8

   ”Ihan kamala ajatus, että oma tytär voisi harrastaa seksiä” – Vanhempi, näin suhtaudut fiksusti kun teini alkaa seurustella ensi kertaa

   Tilaajille
  9. 9

   Sää muuttuu rajusti, kun koulujen lomat alkavat – päättäjäisiä lämpö vielä hellii

  10. 10

   Vaikuttiko Ramosin kyynärpää­taklaus Liverpoolin maalivahdin kömmähdyksiin Mestarien liigan finaalissa? Saksan entinen tähtimaalivahti Oliver Kahn: ”Tätä voi pohtia”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Koulu on epäonnistunut perustaitojen opettamisessa koko ikäluokalle

  2. 2

   Opettajat kertovat arvosana-arpajaisista: ”Armoviitonen niille, jotka hengittävät samaa ilmaa”, ”Ysin oppilas ei osaa mitään”

   Tilaajille
  3. 3

   Vanhempien juominen varjostaa monen koulutietä – osa tuoreista ylioppilaista pelkää, joutuuko vielä omissa juhlissaankin häpeämään

  4. 4

   22-vuotias mies kiipesi kerrostalon parvekkeita pitkin pelastamaan kaiteesta riippuneen pikkulapsen Pariisissa – Huima teko tallentui videolle, pelastaja saa Ranskan kansalaisuuden ja työpaikan

  5. 5

   Kaksi nuorta kuoli musiikki­festivaaleilla Britanniassa, tapahtuma keskeytettiin – järjestäjä varoitti aiemmin ”huonosta aine-erästä”

  6. 6

   Muistan lakkiaisistani vain humalaisen äidin

  7. 7

   Valtiolla oli varaa rakentaa kallis mökki Käsivarteen, mutta poliisit ja rajavartijat vietiin tuntien ajomatkan päähän – ”Mökkiä käytetään myös edustamiseen”

  8. 8

   Piilaakson harvinaiset pöllöt alkoivat yhtäkkiä kadota – syyksi paljastui Googlen työn­tekijöiden kissa­kerho, kertoo New York Times

  9. 9

   ”Ihan kamala ajatus, että oma tytär voisi harrastaa seksiä” – Vanhempi, näin suhtaudut fiksusti kun teini alkaa seurustella ensi kertaa

   Tilaajille
  10. 10

   Suomen lippu täyttää tänään sata vuotta – siniristi on kompromissi, jonka värit otettiin Venäjän laivastolta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Homomiesten tuoreesta ja pahimmillaan vaarallisesta seksitrendistä on kohistu maailmalla jo vuosia, mutta Suomessa se on noussut esille vasta nyt – tästä on kyse chemsexissä

  2. 2

   Parisuhteen julmuri on ulospäin mitä mainioin tyyppi – Näin henkinen väkivalta kasvaa pienistä moitteista tuhoisaksi kierteeksi

   Tilaajille
  3. 3

   Näytätkö johtajalta vai hoivaajalta? Nämä piirteet kasvoissasi määrittävät sen, millaisena muut ihmiset sinua pitävät

   Tilaajille
  4. 4

   Syöpää aiheuttava virus huolestuttaa maailmalla, ja nyt sitä löytyi Suomestakin – osa seksin välityksellä tarttuvan viruksen kantajista sairastuu leukemiaan

   Tilaajille
  5. 5

   Prinssi Harryn ex-tyttöystävän tympeä ilme, Amal Clooneyn aviomies ja nuori Meghan Markle palatsin edessä – internet sekosi kuninkaallisista häistä, tässä parhaat palat

  6. 6

   Juha Kärkkäisen tavaratalo on synnyttämässä Rovaniemellä poliittisen kiistan – ”En hyväksy tällaista ihmisvihamielisyyttä”

  7. 7

   Kalle sai puhelun, mietti vedessä pulikoivia lapsiaan ja vastasi kyllä – Se päätös teki hänestä hyvän isän aivan viime hetkellä

   Tilaajille
  8. 8

   Parisuhde paranee yhdellä pienellä teolla – Tämä kirjoitustehtävä auttaa todistetusti pitämään tyytyväisyyttä yllä, sanovat asiantuntijat

   Tilaajille
  9. 9

   Oletko miettinyt, miten vaivalloisia puolisot, vauvat ja lemmikit voivat olla? Mitään merkittävää ei voi saavuttaa yksin mukavuudesta käsin

  10. 10

   Miksi haluaisin elää pidempään, jos elämäni on pelkkää työtä varten?

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. EU puuttuu muovijätteen tuottamiseen: Komissio kieltää kertakäyttöiset ruokailuvälineet, pillit ja vanupuikot
  3. Ferrarilta yllättävä uutinen: pääsuunnittelija häipyy kilpailevaan talliin
  4. Risteykseen rikkoutunut rekka ruuhkautti liikennettä Jätkäsaaren­laiturilla – ”Tilanne ei ole aivan yksinkertainen”
  5. Aggressiiviset valkoposkihanhet hyökkäilevät lasten kimppuun Korkeasaaressa – Hanhia myös ärsytetään: päälle kaadettu jopa kuumaa kahvia
  6. Autoilijoiden riita väistämis­velvollisuudesta kärjistyi laajaksi rähinöinniksi Helsingin Puotinharjussa – ”Paikalla oli ainakin 200 henkilöä ja useita poliisipartioita”
  7. Hengenvaaralliset tulvavirtaukset uhkaavat Yhdysvaltain eteläosia – tuhansia ihmisiä evakuoitu Alberto-myrskyn tieltä
  8. Tunti sitten
  9. Italian poliittinen sekasorto jatkuu – sijoittajat helpottuivat populistien todennäköisesti tilapäisestä tappiosta
  10. 22-vuotias mies kiipesi kerrostalon parvekkeita pitkin pelastamaan kaiteesta riippuneen pikkulapsen Pariisissa – Huima teko tallentui videolle, pelastaja saa Ranskan kansalaisuuden ja työpaikan
  11. Pormestari käytti avajaispuhetta äärioikeistolaisen sanoman levittämiseen – ja neljä muuta asiaa, jotka juuri avautuneesta Venetsian arkkitehtuuri­biennaalista on hyvä tietää
  12. Kansainvälisesti ylistetty Kokkolan oopperayhdistys lopettaa ”hyvin mielin”, Anu Komsi kertoo HS:lle
  13. Näytä lisää