Sunnuntai    |   Kolumni

Inhosin matematiikkaa, ja niin inhoaa moni muukin – ongelmaan olisi yksinkertainen lääke, eikä se ole pakottaminen

Mitä pidempään oppilaat istuvat koulunpenkillä, sitä negatiivisemmin he ajattelevat matematiikasta. Asenteita voidaan muuttaa hyvin pienillä teoilla, kirjoittaa kolumnissaan Esa Lilja.

Joskus ala-asteella se alkoi. Huomasin, että matematiikka rupesi tuntumaan vieraalta.

Yläasteella jo inhosin matikkaa. Se tuntui tylsältä, tarpeettomalta ja vaikealta. Aloin ajatella, että matematiikan oppiminen on mahdotonta.

Lukiossa arvosanat romahtivat.

Olen malliesimerkki siitä, miten matematiikan opiskelun ei pitäisi mennä. Ja suomalaiset koulut ovat täynnä oppilaita, jotka ajattelevat kuten minä. Matematiikka pelottaa ja tylsistyttää lapsia. Mitä pidempään koulussa istutaan, sitä negatiivisemmiksi asenteet muuttuvat.

Neljäsluokkalaisista lapsista vain joka kolmas pitää matematiikkaa mukavana oppiaineena. Yläkouluun siirryttäessä tapahtuu jyrkkä lasku: kahdeksasluokkalaisista enää joka kymmenes tykkää matematiikasta.

Kansainvälisessä vertailussa suomalaislasten luottamus omiin matikan taitoihinsa on surkealla tasolla. Myös osaamisessa suunta on alaspäin.

Lääkkeeksi ongelmiin on tarjottu vanhaa kunnon pakottamista.

Tiukempi kuri tunneille, vaatimustaso ylös, keskitytään hyviin oppilaisiin! Ylioppilaskirjoituksissa matematiikka pakolliseksi kaikille!

Mutta matematiikan didaktiikan lehtori Laura Tuohilampi Helsingin yli­opistosta sanoo, että pakottamisella saadaan aikaan vain vahinkoa.

Tuohilampi on tehnyt väitöskirjansa siitä, miten oppilaiden asenteisiin matematiikkaa kohtaan voidaan vaikuttaa.

Tuohilampi vertaa tilannetta kuntoremonttiin. Kummassa tilanteessa ihminen lähtee mieluummin lenkille: flunssaisena ja yksinäisenä marraskuisessa räntäsateessa vai terveenä ja treenanneena hyvän kaverin kanssa Kanarian auringossa?

Ensimmäisessä vaihtoehdossa pakottaminen on typerää. Pahimmassa tapauksessa ihminen vain luovuttaa ja tuntee itsensä luuseriksi.

Kanarialla kirittäminen voi toimiakin. Mutta vain, jos pohjakunto on jo luotu ja itseluottamus kunnossa.

Matikassa on sama asetelma. Ruuvia ei voi kiristää, jos opetuksessa on ongelmia. Ja niitä on.

Tuohilammen mukaan koulujärjestelmän pitäisi katsoa peiliin ja myydä matematiikka lapsille paremmin.

Nykymenetelmä on kivikautinen: tunnin alussa tarkistetaan läksyt, opetellaan nopeasti uusi asia, puurretaan hetki itsenäisesti, ja tunnin päätteeksi saadaan taas uudet läksyt.

Heikot tippuvat kärryiltä, ja taitavillakin oppilailla jää syntymättä käsitys siitä, miten tärkeää matematiikka on ja miten hauskaa se voisi olla.

Väitöskirjassaan Tuohilampi tutki, miten oppilaiden asenteita voitaisiin muuttaa. Kerran kuukaudessa yksi matikan tunti uhrattiin ongelmanratkaisulle. Niillä tunneilla oppilaat touhusivat porukalla, käyttivät muitakin oppimateriaaleja kuin kirjaa sekä tekivät pari- ja ryhmätöitä.

Tulokset olivat erittäin lupaavia. Oppilaat auttoivat toisiaan enemmän, olivat aktiivisempia ja kokivat matematiikan oppimisen hauskemmaksi.

Opettajatkin tykkäsivät.

Tuohilampi korostaa, ettei muutoksen tarvitse olla iso. Missään nimessä ei pidä heittää kaikkea nykyistä roskiin ja ruveta laskemaan rimaa. Kyse on monipuolisuudesta. Aktiivisempi opetus, jossa oppilaat pannaan pohtimaan, kyselemään ja keskustelemaan, tarjoaa onnistumisen mahdollisuuksia useammille. Heikkokin voi saada oivalluksen, jopa kipinän.

Jos taas tunnit toistuvat aina samanlaisina, heikkojen oppilaiden muutenkin negatiivinen matikka­minäkuva vahvistuu joka tunnilla.

Tuohilammen tutkimus kesti kolme vuotta, ja sinä aikana muutettiin vain 24 matikantuntia. Vuoden aikana oli siis kahdeksan sellaista tuntia, joiden aikana oppiminen oli erilaista ja joissa keskityttiin ongelmanratkaisuun erilaisilla ja mielekkäillä tavoilla.

Tuohilammen mukaan paljon on kiinni opettajien asenteista.

Alakoulujen luokanopettajat onnistuvat yllä­pitämään oppilailla melko positiivisen asenteen matematiikkaa kohtaan. Luokanopettajat hyötyisivät siitä, että osaisivat itse matikkaa nykyistä paremmin.

Yläkoulujen matikkaan erikoistuneet opettajat taas hallitsevat aineensa mutta hyötyisivät nykyistä vahvemmista pedagogisista taidoista. Nykyisellään usein juuri yläkoulu romahduttaa itseluottamuksen ja lopunkin kiinnostuksen matikkaan.

Eilen ilmestyneessä Helsingin Sanomien Kuukausiliitteessä on pitkä juttu, jossa kerron, kuinka yritin itse opiskella matematiikkaa aikuisena.

Juttua varten puhuin kymmenien ihmisten kanssa. He olivat matemaatikkoja, kasvatustieteilijöitä, opettajia tai tulevia opettajia sekä tavallisia kansalaisia omine matikkamuistoineen.

Uskallan näiden keskustelujen pohjalta antaa kolme neuvoa.

Ensin kaikille aikuisille. Jos sinulla itselläsi on huonoja kokemuksia matematiikasta, älä koskaan siirrä niitä eteenpäin. Älä ruoki myrkyllistä mielikuvaa siitä, että matikka olisi tylsää ja mahdotonta.

Sitten kouluille. Suomessa on hyvät opettajat, mutta se ei tarkoita, etteikö asioita voisi tehdä nykyistä paremmin. Meillä ei ole varaa siihen, että matikkaa opetetaan tehottomasti.

Lopuksi oppilaille. Ei matikka ole mörkö. Kouluaine se on. Yritä. Vaadi apua. Kysele. Töitä joutuu tekemään, ja tuntuu epäreilulta, kun joku on sinua lahjakkaampi. Mutta yhtälöiden, kaavojen ja derivaattojen takana on kokonainen mahtava maailma. Sinne päästäkseen kannattaa nähdä vaivaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kolumni
 • Koulu
 • Opetus
 • Matematiikka
 • Esa Lilja
 • Viikon lopuksi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  2. 2

   Sosiaalinen media täyttyi asian­tuntijoiden järkytyksestä: ”Onko mikään tiedotus­tilaisuus ollut Yhdys­valtain presidentille näin nöyryyttävä?”

  3. 3

   Kansainvälinen media innostui HS:n kampanjasta – Suomi pääsi maailmankartalle ärhäkkänä lehdistönvapauden puolustajana

  4. 4

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli järkyttävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  5. 5

   Raskaana olevat Trumpit vangitsivat huomion Esplanadilla – Kuvakooste tiivistää maanantain kiinnostavimmat mielenosoitukset

  6. 6

   Trump julkaisi videokoosteen Suomen-vierailustaan: ”Kiitos, Helsinki”

  7. 7

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  8. 8

   ”Konttorirotta” käveli Ancelikh Kaspisen ja Anni Nykäsen kojulle ja pyysi heidät Finlandia-talolle tarjoamaan mansikoita – Nyt kuvat ”sokeeraavan” makeista mansikoista leviävät maailmalla

  9. 9

   Tutkija: Trumpin myötä­mielinen suhtautuminen Putiniin oli ”hätkähdyttävää”

  10. 10

   Putinin voittokulku Helsingissä alkoi, kun toimittajat pääsivät kysymään presidenteiltä Venäjän sekaantumisesta Yhdysvaltain presidentin­vaaleihin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli järkyttävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   ”Konttorirotta” käveli Ancelikh Kaspisen ja Anni Nykäsen kojulle ja pyysi heidät Finlandia-talolle tarjoamaan mansikoita – Nyt kuvat ”sokeeraavan” makeista mansikoista leviävät maailmalla

  3. 3

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  4. 4

   Hullutteleva suomalaispoliisi pelmahti keskelle uusiseelantilaisen kanavan suoraa lähetystä Finlandia-talolla – ”Tämä Jouni varasti show’n”

  5. 5

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  6. 6

   ”Ensivaikutelmani oli, että hups, kuningatar Elisabet se siinä” – Melania Trump pitää kiinni luksus­tyylistään Helsingin helteessä

  7. 7

   Kalasatamasta nousi valtava höyrypatsas – silminnäkijät kertoivat pamauksesta Hanasaaren voimalassa

  8. 8

   Raskaana olevat Trumpit vangitsivat huomion Esplanadilla – Kuvakooste tiivistää maanantain kiinnostavimmat mielenosoitukset

  9. 9

   Niinistö aamiaisesta Trumpin kanssa: ”Tunnissa ehdittiin monta asiaa” – Lue sanasta sanaan, mitä Trump sanoi toimittajille Mäntyniemessä

  10. 10

   Helsingin huipputapaaminen lähestyy loppua, poliisi tiedotti vielä katkoksista illan liikenteessä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli järkyttävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   Netissä pyöriminen kuormittaa ja vie keskittymiskyvyn – tämän jutun voit lukea vain ilman verkkoyhteyttä

  3. 3

   Kävin Elastisen kuntosalilla ja vaivaannuin suunnattomasti – Mitä vikaa on keskinkertaisuudessa?

  4. 4

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  5. 5

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  6. 6

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  7. 7

   Kaikki loukkuun jääneet pelastettiin luolasta Thaimaassa, myös lääkäri ja sukeltajat pääsivät ulos – ”Emme tiedä, onko tämä ihme, tiedettä vai mitä”

  8. 8

   Suomalais­sukeltaja Mikko Paasi oli thaimaalaisessa luolassa viimeisten joukossa ja joutui pakenemaan nousevaa vettä viime hetkellä – nyt hän kertoo HS:lle tapahtumien dramaattiset vaiheet

  9. 9

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  10. 10

   Espoolaisilta 13-vuotiailta löytyi huume­seulassa jopa viittä eri ainetta – Eräs poika yritti sekavassa tilassa kaupata rauhoittavia lääkkeitä lastensuojelun työntekijällekin

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli järkyttävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä
  3. Kansainvälinen media innostui HS:n kampanjasta – Suomi pääsi maailmankartalle ärhäkkänä lehdistönvapauden puolustajana
  4. Putinin voittokulku Helsingissä alkoi, kun toimittajat pääsivät kysymään presidenteiltä Venäjän sekaantumisesta Yhdysvaltain presidentin­vaaleihin
  5. Entinen pyöräilijä Kathryn Bertine brittimediassa: ”Lajin huipulla seksismi on yhä voimakkainta”
  6. Helsingin huipputapaaminen lähestyy loppua, poliisi tiedotti vielä katkoksista illan liikenteessä
  7. Trump julkaisi videokoosteen Suomen-vierailustaan: ”Kiitos, Helsinki”
  8. Presidentti Niinistö yritti vakuuttaa Trumpin Yhdysvaltain ja Euroopan välien tärkeydestä – ”Viittasin siihen hyvin pitkään ja syvään suhteeseen”
  9. Putin ja Trump kiistivät jyrkästi Venäjän sekaantuneen Yhdys­valtain presidentin­vaaleihin – HS kokosi yhteen, mistä tiedotus­tilaisuudessa puhuttiin ja mistä vaiettiin
  10. Sosiaalinen media täyttyi asian­tuntijoiden järkytyksestä: ”Onko mikään tiedotus­tilaisuus ollut Yhdys­valtain presidentille näin nöyryyttävä?”
  11. Tunti sitten
  12. Kun Niinistö isännöi Trumpia ja Putinia, Sipilä vieraili asuntomessuilla – miksi pääministeri oli sivussa huippukokouksesta?
  13. Näytä lisää