Unelmien toimistotalo

Pohjola-talo oli aikanaan Suomen hienoin ja suurin toimistotalo. Nyt sitä puretaan. Valokuvaaja Leif Rosas kuvasi taloa sen loistoaikana ja tallentaa nyt purkamista.

Maanantaina 25. elokuuta vuonna 1969 aukesivat ovet. Vakuutusyhtiö Pohjolan uusi pääkonttori Lapinmäentiellä Munkkivuoren kupeessa herätti heti ihastusta. Se oli poikkeuksellinen toimistotalo.

Kauppalehti kutsui taloa ”virtaviivaiseksi kolossiksi”, jolla oli kokoa kuin Hilton-hotellilla. Vertaus oli osuva: yli tuhannen työntekijän talossa oli yksitoista kerrosta maan päällä ja kolme maan alla, 501 työhuonetta ja 22 500 neliömetriä.


Pohjolan kompleksia hallitsi näyttävä torni, jota ympäröi laaja jalustaosa. Tornin sisäpuolella oli yhdeksän kerroksen korkuinen keskushalli. Ylimmät kerrokset oli suljettu. Kymmenennessä olivat johtokunnan huoneet ja edustussauna – ”kympin suljettu”, kuten henkilökunta sanoi. Yhdennessätoista kerroksessa olivat hallintoneuvoston tilat.

Kaikki ulkopinnat olivat vaaleanharmaata Kurun graniittia, samoin asiakaspalvelu- ja aulatilojen lattiat.

Autovakuutusyksikön lakimies Vesa Andersson oli niiden tuhannen joukossa, jotka aloittivat työnsä uudessa talossa. Hän muistaa yhä, miltä tuntui astua ensi kertaa ala-aulaan:

”Se oli juhlavaa. Iso ja korkea halli, jota työhuoneet kiersivät kerroksissa.”

Työntekijät olivat olleet parikymmentä vuotta hajallaan eri osoitteissa, mutta nyt heille oli rakennettu uusi toimistotalo, lajissaan Suomen suurin ja hienoin.


Tornia kiertäneissä kerroksissa työskentelivät eri lajien vakuutusvirkailijat, kuten tapaturmaryhmä, meriryhmä, metsäjaosto, autoryhmä ja tapaturmantorjuntajaosto. Huippumodernissa talossa oli tietokonehuoneita, joissa raksuttivat uudenaikaiset IBM:n koneet. Talossa oli jopa oma kirjapaino.

Rakennuksessa riitti kekseliäitä ratkaisuja: Työhuoneissa oli siirrettävät metallirunkoiset väliseinät, joiden avulla huoneiden koko oli näppärästi muunneltavissa tarpeen mukaan. Ikkunat olivat lämpöä heijastavaa erityislasia. Sisäkatot vaimensivat ääntä.

Talossa oli kuusi 14 hengen automaattiohjattua henkilöhissiä ja viisi tavarahissiä, oma lämpökeskus ja varavoimakeskus. Jokaisessa kerroksessa oli kahvi- ja virvoitusjuoma-automaatti, alakerroksissa myös ruokatavara- ja savukeautomaatteja.

Poikkeuksellinen toimistotalo kiinnosti kansainvälisiä vieraita. Opaskierrokset kuuluivat Pohjolan tiedotuksessa työskennelleen Mirja Tanhuanpään tehtäviin.

Tanhuanpää aloitti kierroksen usein johtokunnan kerroksista. Sinne oli sijoitettu yhtiön taideaarteita, kuten huonekaluja, jotka arkkitehtikolmikko Herman Gesellius, Armas Lindgren ja Eliel Saarinen olivat suunnitelleet vuonna 1901 valmistunutta, Aleksanterinkadulla sijainnutta Pohjolan taloa varten.

Johtajien kerroksissa oli suomalaista arvotaidetta, kuten Munsterhjelmiä, Edelfeltiä, Schjerf­beckiä, mutta ne muodostivat vain pienen osan talon 1 500 taideteoksen kokoelmasta, johon kuului maalausten lisäksi muun muassa veistoksia ja kudonnaisia.


Uudessa talossa piti tietysti olla uutta taidetta. Ala-aulassa katse kiinnittyi Laila Pullisen näyttävään veistokseen. Lisäksi aulassa oli esillä vaihtuva näyttely suomalaista nykytaidetta.

Sisustusarkkitehtuurista vastasivat Yrjö Wegelius ja Pekka Perjo, joka suunnitteli uutta taloa varten massiiviset mustat Pohjola-tuolit. Niitä on myöhemmin myyty designhuutokaupoissa Elefanttituolien nimellä. Lisäksi taloon hankittiin muun muassa Yrjö Kukkapuron huonekaluja.

Taideaarteiden esittelyn jälkeen Mirja Tanhuanpää vei vieraat kellarikerroksiin. Maan alla oli pysäköintitilat 400 autolle ja oma tarkastus­asema kolariautoille. Poliklinikka oli varustettu röntgenlaitteilla.

Sitten vieraat vietiin ampumaan.

”Vieraille pidettiin usein pistoolikilpailut”, Mirja Tanhuanpää kertoo.

Ampumaradan lisäksi kellarissa oli valtava liikuntasali palloilulajeille, instrumentein varustettu musiikkisali, kudontahuone, luku- ja seurustelusali sekä kerhohuoneisto yli 50-vuotiaille toimihenkilöille ja eläkeläisille.

”Jotkut työntekijät tulivat taloon aikaisin aamulla ja kävivät uimassa. Sitten talossa oltiin iltaan asti”, Mirja Tanhuanpää kertoo.


Lähes täysimittainen uima-allas ja kylmävesiallas oli rakennettu kellariin tiettävästi salaa Pohjolan toimitusjohtajalta Tauno Angervolta. Tarinan mukaan Angervo huudahti pääkonttorin harjakaisissa Pohjolan sijoitusjohtajalle Veikko Laaksoselle: ”Laaksonen! Näytäpäs se salainen uima-altaasi.”

Pohjolalaiset saivat kiittää muustakin kuin uima-altaasta Veikko Laaksosta, joka oli ollut mukana rakennustoimikunnassa. Talo oli sijoitusjohtajan silmäterä.

”Hän piti taloa kuin korua”, Tanhuanpää sanoo.

Talosta ja yhtiöstä oltiin hyvin ylpeitä. Pohjolalaiset viljelivät sanontaa ”me ollaan Pohjolassa, muut on muualla”.

Henkilökunnan harrastuskerhovalikoima ulottui suunnistuksesta sukellukseen ja golfista kudontaan. Oli itämaista ja afrikkalaista tanssia, biljardia, squashia, jääpalloa, lentopalloa, koripalloa, tennistä ja pesäpalloa. Veneilijöillä oli kippariklubi ja autoilijoilla oma jaosto. Kerholla oli myös hengellinen jaosto, kamarikuoro ja jopa puhetaidon jaosto Demos­thenes.

Näytelmäjaosto esiintyi talon auditoriossa, joka oli varustettu uusimmalla tekniikalla. Ohjelmistossa oli kevyempiä näytelmiä, kuten Votkaturistit, Kaunis Veera, Miehen kylkiluu ja Viisi naista kappelissa. Hotelli Humina -esitys lähti vierailulle Ruotsin Eskilstunaan.

Pohjola-talo oli täydellinen juhlapaikka. Anna-Liisa Maanosen työhön markkinointiosastolla kuului juhlien ja erilaisten tilaisuuksien järjestäminen.

”Siellä pidettiin myös railakkaita bileitä. Edustustilaisuuksissa kestittiin autokauppiaita, matkatoimistoihmisiä, pankkilaisia. Sitten oli ’toimitusjohtajien kerho’, jossa kestittiin parhaita vakuutusmyyjiä”, Maanonen kertoo.

Ateriat olivat näyttäviä, ja juhlissa esiintyi Vesa-Matti Loirin kaltaisia suosikkeja.

Näyttävimpiä olivat vuosijuhlat. Osallistujia hellittiin yllätyksillä: kerran Pohjola-talon vihreä aula oli koristeltu tuoreilla koivuilla keskellä kevättalvea ja juhlatilat oli lavastettu alppimaisemaksi.

Toisena vuonna kesken tilinpäätösillallisten ala-aulaan ajettiin rättisitikka, joka arvottiin henkilökunnan kesken.

Auton voitti nuori naisvirkailija, Vesa Andersson muistelee. Toisella kertaa arpajaispalkintona oli kahden viikon lomamatka Floridaan.

Eräänä vuonna tilinpäätösjuhliin teetettiin omat kankaiset lautasliinat, joihin oli kirjailtu yhtiön tuloslukuja. Juhlakutsut lähetettiin nahkakoteloissa.

Anna-Liisa Maanosen mieleen ovat jääneet erityisesti joulujuhlat. Aatonaattona henkilökunta kokoontui juhla-aterialle, johon kutsuttiin myös yhtiön eläkeläiset. Iltapäivällä alkoi tilaisuus, jossa puhuivat toimitusjohtaja ja Munkkiniemen kirkkoherra.

”Sitten laulettiin joululauluja, kunnes lähdettiin joulunviettoon”, Maanonen sanoo.


Kun Pohjola-yhtiöt kasvoi, myös pääkonttoria oli pakko laajentaa. Vuonna 1983 yhtiö rakennutti alkuperäisen A-tornin viereen kuusikerroksisen B-tornin. Vuonna 1988 valmistui kolme matalaa lisäsiipeä. Niiden suunnitelmista vastasi arkkitehtitoimisto Castrén-Jau­hiainen-Nuuttila.

Laajennusten jälkeen pääkonttorilla oli pinta-alaa 91 000 neliömetriä eli yhdeksän hehtaaria.

Talossa oli pankin toimipiste, väestönsuojia­ ja sadan metrin pituinen sisäkatu, joka yhdisti pääsisäänkäynnin ja näyttävän keskus­aulan laajennusosiin. Toimistotalo alkoi olla kuin katettu pikkukau­punki.

Vuonna 2004 Pohjola myi talojättinsä yhdysvaltalaiselle kiinteistö­sijoitusyhtiölle W. P. Carey Incille. Henkilöstön määrä oli pienentynyt sadoilla. Oli siirrytty avokonttori­aikaan.

Kiinteistökaupan jälkeen Pohjola jäi taloon vuokralaiseksi. Taloon muutti myös Sanoma-konsernin aikakauslehtiyhtiö Sanoma Magazines.

Vuonna 2005 Pohjola sulautui OP-ryhmään, ja kymmenen vuotta myöhemmin Lapinmäentien talo tyhjeni pohjolalaisista, kun OP:n uusi pääkonttori valmistui Vallilaan. Myös Sanoma muutti pois talosta.


Viime viikkoina Pohjola-talon työmaalla on taas jytissyt. Tällä kertaa kyse on purkutöistä. Kompleksi päätyi lopulta rakennusyhtiö SRV:lle, joka rakentaa alueelle seitsemän torni­taloa sekä kaksi nelikerroksista asuintaloa. Uuden asuinalueen on suunnitellut arkkitehtitoimisto JKMM.

Arkkitehtuurikilpailun voittaneen ehdotuksen nimi on Lumikki ja seitsemän kääpiötä.

Nimi on sikäli erikoinen, että korkein tulevista torneista on 16-kerroksinen, siis korkeampi kuin Pohjola-talon alkuperäinen A-torni.

Videolta voi katsoa, miltä Pohjola-talon purkutyömaalla näyttää ylhäältä katsottuna.


Uusien talojen rakentamisen on määrä alkaa kesällä, ja ensimmäinen uusista torneista valmistunee loppuvuodesta 2019.

Mutta Munkkivuoren Hilton ei katoa kokonaan.

Alkuperäinen A-torni jalustoineen sekä monet rakennustaiteellisesti arvokkaiksi katsotut sisätilat on päätetty suojella.

Asiantuntijat pitivät arviossaan Pohjolan toimitaloa erittäin tärkeänä 1960-luvun toimistorakennuksena – suorastaan aikansa kokonaistaideteoksena.

A-torniin tulee remontin myötä toimistotiloja ja jalustaosaan erilaisia palveluita, kertoo SRV:n hankekehitysjohtaja Toni Kankare.

Tavoitteena on ”moderni hybridirakennus”, Kankare sanoo:

”Mielikuva vanhasta toimistotornista on sikäli harhaanjohtava, että sinne voi tulla liiketiloja, palveluita, harrastetiloja, kuntosali, lääkäriasema ja niin edelleen.”

Kuulostaa tutulta. Talo, jossa voi viettää kaiken aikansa.

Nyt voit järjestää kommentit myös suosituimmuuden mukaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Autoilijoiden riita väistämis­velvollisuudesta kärjistyi laajaksi rähinöinniksi Helsingin Puotinharjussa – ”Paikalla oli ainakin 200 henkilöä ja useita poliisipartioita”

  2. 2

   22-vuotias mies kiipesi kerrostalon parvekkeita pitkin pelastamaan kaiteesta riippuneen pikkulapsen Pariisissa – Huima teko tallentui videolle, pelastaja saa Ranskan kansalaisuuden ja työpaikan

  3. 3

   EU puuttuu muovijätteen tuottamiseen: Komissio kieltää kertakäyttöiset ruokailuvälineet, pillit ja vanupuikot

  4. 4

   Aggressiiviset valkoposkihanhet hyökkäilevät lasten kimppuun Korkeasaaressa – Hanhia myös ärsytetään: päälle kaadettu jopa kuumaa kahvia

  5. 5

   Kerjääjä talutti 19-vuotiaan naisen metsään Espoon Leppävaarassa, nainen ei pystynyt puolustautumaan kehityshäiriön takia – Oikeus: raiskaus jäi yritykseksi

  6. 6

   Koulu on epäonnistunut perustaitojen opettamisessa koko ikäluokalle

  7. 7

   Ferrarilta yllättävä uutinen: pääsuunnittelija häipyy kilpailevaan talliin

  8. 8

   ”Ihan kamala ajatus, että oma tytär voisi harrastaa seksiä” – Vanhempi, näin suhtaudut fiksusti kun teini alkaa seurustella ensi kertaa

   Tilaajille
  9. 9

   Sää muuttuu rajusti, kun koulujen lomat alkavat – päättäjäisiä lämpö vielä hellii

  10. 10

   Vaikuttiko Ramosin kyynärpää­taklaus Liverpoolin maalivahdin kömmähdyksiin Mestarien liigan finaalissa? Saksan entinen tähtimaalivahti Oliver Kahn: ”Tätä voi pohtia”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Koulu on epäonnistunut perustaitojen opettamisessa koko ikäluokalle

  2. 2

   Opettajat kertovat arvosana-arpajaisista: ”Armoviitonen niille, jotka hengittävät samaa ilmaa”, ”Ysin oppilas ei osaa mitään”

   Tilaajille
  3. 3

   Vanhempien juominen varjostaa monen koulutietä – osa tuoreista ylioppilaista pelkää, joutuuko vielä omissa juhlissaankin häpeämään

  4. 4

   22-vuotias mies kiipesi kerrostalon parvekkeita pitkin pelastamaan kaiteesta riippuneen pikkulapsen Pariisissa – Huima teko tallentui videolle, pelastaja saa Ranskan kansalaisuuden ja työpaikan

  5. 5

   Kaksi nuorta kuoli musiikki­festivaaleilla Britanniassa, tapahtuma keskeytettiin – järjestäjä varoitti aiemmin ”huonosta aine-erästä”

  6. 6

   Muistan lakkiaisistani vain humalaisen äidin

  7. 7

   Valtiolla oli varaa rakentaa kallis mökki Käsivarteen, mutta poliisit ja rajavartijat vietiin tuntien ajomatkan päähän – ”Mökkiä käytetään myös edustamiseen”

  8. 8

   Piilaakson harvinaiset pöllöt alkoivat yhtäkkiä kadota – syyksi paljastui Googlen työn­tekijöiden kissa­kerho, kertoo New York Times

  9. 9

   ”Ihan kamala ajatus, että oma tytär voisi harrastaa seksiä” – Vanhempi, näin suhtaudut fiksusti kun teini alkaa seurustella ensi kertaa

   Tilaajille
  10. 10

   Suomen lippu täyttää tänään sata vuotta – siniristi on kompromissi, jonka värit otettiin Venäjän laivastolta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Homomiesten tuoreesta ja pahimmillaan vaarallisesta seksitrendistä on kohistu maailmalla jo vuosia, mutta Suomessa se on noussut esille vasta nyt – tästä on kyse chemsexissä

  2. 2

   Parisuhteen julmuri on ulospäin mitä mainioin tyyppi – Näin henkinen väkivalta kasvaa pienistä moitteista tuhoisaksi kierteeksi

   Tilaajille
  3. 3

   Näytätkö johtajalta vai hoivaajalta? Nämä piirteet kasvoissasi määrittävät sen, millaisena muut ihmiset sinua pitävät

   Tilaajille
  4. 4

   Syöpää aiheuttava virus huolestuttaa maailmalla, ja nyt sitä löytyi Suomestakin – osa seksin välityksellä tarttuvan viruksen kantajista sairastuu leukemiaan

   Tilaajille
  5. 5

   Prinssi Harryn ex-tyttöystävän tympeä ilme, Amal Clooneyn aviomies ja nuori Meghan Markle palatsin edessä – internet sekosi kuninkaallisista häistä, tässä parhaat palat

  6. 6

   Juha Kärkkäisen tavaratalo on synnyttämässä Rovaniemellä poliittisen kiistan – ”En hyväksy tällaista ihmisvihamielisyyttä”

  7. 7

   Kalle sai puhelun, mietti vedessä pulikoivia lapsiaan ja vastasi kyllä – Se päätös teki hänestä hyvän isän aivan viime hetkellä

   Tilaajille
  8. 8

   Parisuhde paranee yhdellä pienellä teolla – Tämä kirjoitustehtävä auttaa todistetusti pitämään tyytyväisyyttä yllä, sanovat asiantuntijat

   Tilaajille
  9. 9

   Oletko miettinyt, miten vaivalloisia puolisot, vauvat ja lemmikit voivat olla? Mitään merkittävää ei voi saavuttaa yksin mukavuudesta käsin

  10. 10

   Miksi haluaisin elää pidempään, jos elämäni on pelkkää työtä varten?

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Ferrarilta yllättävä uutinen: pääsuunnittelija häipyy kilpailevaan talliin
  3. EU puuttuu muovijätteen tuottamiseen: Komissio kieltää kertakäyttöiset ruokailuvälineet, pillit ja vanupuikot
  4. Risteykseen rikkoutunut rekka ruuhkautti liikennettä Jätkäsaaren­laiturilla – ”Tilanne ei ole aivan yksinkertainen”
  5. Aggressiiviset valkoposkihanhet hyökkäilevät lasten kimppuun Korkeasaaressa – Hanhia myös ärsytetään: päälle kaadettu jopa kuumaa kahvia
  6. Autoilijoiden riita väistämis­velvollisuudesta kärjistyi laajaksi rähinöinniksi Helsingin Puotinharjussa – ”Paikalla oli ainakin 200 henkilöä ja useita poliisipartioita”
  7. Hengenvaaralliset tulvavirtaukset uhkaavat Yhdysvaltain eteläosia – tuhansia ihmisiä evakuoitu Alberto-myrskyn tieltä
  8. Tunti sitten
  9. Italian poliittinen sekasorto jatkuu – sijoittajat helpottuivat populistien todennäköisesti tilapäisestä tappiosta
  10. 22-vuotias mies kiipesi kerrostalon parvekkeita pitkin pelastamaan kaiteesta riippuneen pikkulapsen Pariisissa – Huima teko tallentui videolle, pelastaja saa Ranskan kansalaisuuden ja työpaikan
  11. Pormestari käytti avajaispuhetta äärioikeistolaisen sanoman levittämiseen – ja neljä muuta asiaa, jotka juuri avautuneesta Venetsian arkkitehtuuri­biennaalista on hyvä tietää
  12. Kansainvälisesti ylistetty Kokkolan oopperayhdistys lopettaa ”hyvin mielin”, Anu Komsi kertoo HS:lle
  13. Näytä lisää